Zobacz pełną wersję : D200 mnie oszukuje.
Witam!
Problem polega na tym, ze to co widze na wyswietlaczu aparatu nijak sie ma do rzeczywistego efektu. Zdjecia na wyswietlaczu wygladaja na prawidlowo naswietlone. Kontrast, jasnosc, kolory - wszystko OK. Natomiast po zrzuceniu zdjec okazuje sie, ze wszystko jest bardzo ciemne. (nie jest to wina kalibracji monitora, sprawdzalem w roznych miejscach) PS w automacie RAWy wyciaga nawet o 1,5EV!!! Moze to typowa cecha dla D200, mam go od niedawna, ale wydaje mi sie, ze cos jest jednak zle.
pozdrawiam
I_gnac
BugsBunny
15-07-2007, 16:12
fakt że D200 naświetla raczej konserwatywnie, ale najczęściej idealnie: -1,5EV to przesada
a jasności wyświetlacza nie zmieniałeś? i/lub korekty EV?
Nie. Nawet maksymalnie sobie przyciemnilem wyswietlacz. Korekty EV nie wprowadzalem. A dziwne to jest dlatego, ze na wyswietlaczu zazwyczaj mam prawidlowo naswietlone zdjecie...
Zbigniew
15-07-2007, 16:32
A jak się wyświetla menu - poprawnie widać ?
A jak wygląda historgram zdjęcia? Po nim oceniaj naświetlenie !
Niedzwiedz
15-07-2007, 16:34
tez polecam histroigram (w d200 swietnie rozwiazany w canonach jest dno) wogole to chyba kazdy wyswietlacz mnie oszukiwal w kazdym aparacie :)
Wyświetlacze w cyfrówkach są zbyt jasne i kontrastowe, wyświetlają 5 kolorów na krzyż i praktycznie g... na nich widać. Absolutnie nie powinny być traktowane jako wyznacznik czegokolwiek.
Rozumiem, jednak skoro pomiar swiatla wskazuje prawidlowa ekspozycje, i na wyswietlaczu widze poprawne zdjecie, to kolosalna roznica miedzy tym, co na wyswietlaczu, a tym co jest w rzeczywistosci mnie niepokoi.
Jedyne co mogę doradzić, to zmniejszyć w menu jasność podświetlenia do minimum. Trochę pomoże, acz nie należy liczyć na cud - w aparacie nie ma możliwości nielinearnej korekcji gamma, a tylko taka prawdopodobnie by tutaj coś pomogła.
Zrobilem to, ale niewiele dalo. Sprobuje zrobic zdjecia porownawcze z innym nikonem, moze sie okaze, ze cos jest nie tak i korpus niedoswietla.
BugsBunny
15-07-2007, 18:36
wrzuć na forum jakiekolwiek takie zdjęcie przed dotykaniem w PS, z pełnym exifem - może przynajmniej będzie widać jak to wygląda i czy ekspozycja jest dobrze dobrana
A może jakiś link przejrzyście opisujący jak działa i jak odczytywać i interpretować historgram?
Radek Radziszewski
15-07-2007, 19:58
D50 na wyświetlaczu też zawsze cudowne zdjęcie pokazuje - w PS już gorzej potem to wygląda... trza to wyczuć i LCD się nie sugerować.
To samo z D80 - jasność na -2 a i tak nie sugeruję się zbytnio wskazaniami telewizorka jeśli chodzi o jasność zdjęcia, jadę na histogramie.
sprocket
15-07-2007, 20:26
A ja sugeruje sie wyswietlaczem i jest tak ze dokladnie widze czy jest swiatlo ok i ostrosc dzieki wyswietlaczowi.
Nie wiem oco wam chodzi ale dokladnie widac na wyswietlaczu ze zdjecie jest zbyt ciemne czy nawet nieostre, dla mnie to cos z puszka nie tak.
A ja sugeruje sie wyswietlaczem i jest tak ze dokladnie widze czy jest swiatlo ok i ostrosc dzieki wyswietlaczowi.
Nie wiem oco wam chodzi ale dokladnie widac na wyswietlaczu ze zdjecie jest zbyt ciemne czy nawet nieostre, dla mnie to cos z puszka nie tak.
Potwierdzam. Wyświetlacz jest OK. Histogram w razie wątpliwości.
Dzieki. Chyba pomysl z porownaniem z drugim korpusem to najlepsze wyjscie.
Wyświetlacze w cyfrówkach są zbyt jasne i kontrastowe, wyświetlają 5 kolorów na krzyż i praktycznie g... na nich widać. Absolutnie nie powinny być traktowane jako wyznacznik czegokolwiek.
Czy ja wiem. To zależy w jakich cyfrówkach i jaki wyświetlacz. Akurat ten z D200 jest jak dla mnie rewelacyjny. Jak ostatnio zobaczyłem "przypadkiem" ten z 20D to się nadziwić nie mogłem jak to możliwe, że ma tak mały kąt widzenia i zdjęcia na nim są jakieś takie ... nijakie. Bez problemu jestem w stanie na podstawie obrazu na wyświetlaczu ustawić balans bieli, czy rzutem oka stwierdzić, że jakiś kanał jest przepalony (oczywiście w takim przypadku sprawdzam histogram, na ale rzut oka pozwala szyko ocenić sytuację).
Może zresetuj ja znalazłem pare niezłych podpowiedzi na www.kenrockwell.com. Ustawiłem jak on i działa
Może zresetuj ja znalazłem pare niezłych podpowiedzi na www.kenrockwell.com (http://www.kenrockwell.com). Ustawiłem jak on i działa
To moze sie z nami podzielisz, jakie to ustawienia znalazles u kena ;)
Zdecydowanie od jakiegoś czasu zwracam uwagę na histogram. Dawniej też sugerowałem sie obrazem na wyświetlaczu gdzie wszystko wydawało mi się ok, do czasu zrzucenia zdjęć na kompa ( były dużo ciemniejsze). Od momentu używania histogramu do sprawdzania prawidłowego naświetlenia wszystko jest ok.
Miałem bardzo podobny problem po zakupie D200 ale zwróć uwagę na pomiar światła - punktowy, centralnie ważony i matrycowy! - to wbrew pozorom b. ważne!
Zresztą wolę trochę za ciemne zdjęcie niż przejarane z którego nic nie wyciśniesz... Jak masz ciemniejsze nawet o 1,5 EV zawsze przy pomocy np. PS uda się "wywołać" poprawnie naświetloną fotkę... - moim zdaniem.
za przedmówcą:
zawsze możesz (w pewnych granicach, oczywiście) ratować niedoświetlone zdjęcia, bo w cienaiach zachowyje się wiele więcej szczegółów, niż w światłach. często bywa, że celowo nie doświetlam niektórych ujęć, żeby nie stracić szczegółów w jaśniejszych partiach i móc swobodnie wyciągnąc całą resztę z cieni.
Witam!
Problem polega na tym, ze to co widze na wyswietlaczu aparatu nijak sie ma do rzeczywistego efektu. Zdjecia na wyswietlaczu wygladaja na prawidlowo naswietlone. Kontrast, jasnosc, kolory - wszystko OK. Natomiast po zrzuceniu zdjec okazuje sie, ze wszystko jest bardzo ciemne. (nie jest to wina kalibracji monitora, sprawdzalem w roznych miejscach) PS w automacie RAWy wyciaga nawet o 1,5EV!!! Moze to typowa cecha dla D200, mam go od niedawna, ale wydaje mi sie, ze cos jest jednak zle.
pozdrawiam
I_gnac
W d200 nie jest to żaden problem... Od momentu zakupu, czyli jakieś 2 miesiące temu zwiekszam stopniowo wartość funkcji Fine Tune Exposure, aktualnie mam tę wartość ustawioną ciągle na +1/3EV, i dobrze że ten wątek przypomniał mi o przestawieniu na +1/2EV... Spot ustawiony na +1/6EV i też pewnie zmienię, ale jeszcze poczekam.
Po to właśnie jest ta funkcja i bardzo ją polecam :)
Cześć,
A patrzysz w PS'ie na te zdjęcia? Może masz rozbieżność między ustawieniem palet barw w PS, w aparacie i na monitorze? Poza tym jak robisz RAW to histogram troszkę oszukuje bo z tego co się orientuję on jest zrobiony dla JPG.
Pozdrawiam
Remek