PDA

Zobacz pełną wersję : D200 mnie oszukuje.

I_gnac
15-07-2007, 16:07
Witam!

Problem polega na tym, ze to co widze na wyswietlaczu aparatu nijak sie ma do rzeczywistego efektu. Zdjecia na wyswietlaczu wygladaja na prawidlowo naswietlone. Kontrast, jasnosc, kolory - wszystko OK. Natomiast po zrzuceniu zdjec okazuje sie, ze wszystko jest bardzo ciemne. (nie jest to wina kalibracji monitora, sprawdzalem w roznych miejscach) PS w automacie RAWy wyciaga nawet o 1,5EV!!! Moze to typowa cecha dla D200, mam go od niedawna, ale wydaje mi sie, ze cos jest jednak zle.

pozdrawiam
I_gnac

BugsBunny
15-07-2007, 16:12
fakt że D200 naświetla raczej konserwatywnie, ale najczęściej idealnie: -1,5EV to przesada
a jasności wyświetlacza nie zmieniałeś? i/lub korekty EV?

I_gnac
15-07-2007, 16:28
Nie. Nawet maksymalnie sobie przyciemnilem wyswietlacz. Korekty EV nie wprowadzalem. A dziwne to jest dlatego, ze na wyswietlaczu zazwyczaj mam prawidlowo naswietlone zdjecie...

Zbigniew
15-07-2007, 16:32
A jak się wyświetla menu - poprawnie widać ?
A jak wygląda historgram zdjęcia? Po nim oceniaj naświetlenie !

Niedzwiedz
15-07-2007, 16:34
tez polecam histroigram (w d200 swietnie rozwiazany w canonach jest dno) wogole to chyba kazdy wyswietlacz mnie oszukiwal w kazdym aparacie :)

Czornyj
15-07-2007, 17:01
Wyświetlacze w cyfrówkach są zbyt jasne i kontrastowe, wyświetlają 5 kolorów na krzyż i praktycznie g... na nich widać. Absolutnie nie powinny być traktowane jako wyznacznik czegokolwiek.

I_gnac
15-07-2007, 17:23
Rozumiem, jednak skoro pomiar swiatla wskazuje prawidlowa ekspozycje, i na wyswietlaczu widze poprawne zdjecie, to kolosalna roznica miedzy tym, co na wyswietlaczu, a tym co jest w rzeczywistosci mnie niepokoi.

Czornyj
15-07-2007, 17:26
Jedyne co mogę doradzić, to zmniejszyć w menu jasność podświetlenia do minimum. Trochę pomoże, acz nie należy liczyć na cud - w aparacie nie ma możliwości nielinearnej korekcji gamma, a tylko taka prawdopodobnie by tutaj coś pomogła.

I_gnac
15-07-2007, 17:32
Zrobilem to, ale niewiele dalo. Sprobuje zrobic zdjecia porownawcze z innym nikonem, moze sie okaze, ze cos jest nie tak i korpus niedoswietla.

BugsBunny
15-07-2007, 18:36
wrzuć na forum jakiekolwiek takie zdjęcie przed dotykaniem w PS, z pełnym exifem - może przynajmniej będzie widać jak to wygląda i czy ekspozycja jest dobrze dobrana

Radosso
15-07-2007, 18:41
A może jakiś link przejrzyście opisujący jak działa i jak odczytywać i interpretować historgram?

Radek Radziszewski
15-07-2007, 19:58
D50 na wyświetlaczu też zawsze cudowne zdjęcie pokazuje - w PS już gorzej potem to wygląda... trza to wyczuć i LCD się nie sugerować.

Fenek
15-07-2007, 20:08
To samo z D80 - jasność na -2 a i tak nie sugeruję się zbytnio wskazaniami telewizorka jeśli chodzi o jasność zdjęcia, jadę na histogramie.

sprocket
15-07-2007, 20:26
A ja sugeruje sie wyswietlaczem i jest tak ze dokladnie widze czy jest swiatlo ok i ostrosc dzieki wyswietlaczowi.
Nie wiem oco wam chodzi ale dokladnie widac na wyswietlaczu ze zdjecie jest zbyt ciemne czy nawet nieostre, dla mnie to cos z puszka nie tak.

maxtor
15-07-2007, 21:22
A ja sugeruje sie wyswietlaczem i jest tak ze dokladnie widze czy jest swiatlo ok i ostrosc dzieki wyswietlaczowi.
Nie wiem oco wam chodzi ale dokladnie widac na wyswietlaczu ze zdjecie jest zbyt ciemne czy nawet nieostre, dla mnie to cos z puszka nie tak.

Potwierdzam. Wyświetlacz jest OK. Histogram w razie wątpliwości.

I_gnac
15-07-2007, 21:57
Dzieki. Chyba pomysl z porownaniem z drugim korpusem to najlepsze wyjscie.

milo_ja
16-07-2007, 08:43
Wyświetlacze w cyfrówkach są zbyt jasne i kontrastowe, wyświetlają 5 kolorów na krzyż i praktycznie g... na nich widać. Absolutnie nie powinny być traktowane jako wyznacznik czegokolwiek.

Czy ja wiem. To zależy w jakich cyfrówkach i jaki wyświetlacz. Akurat ten z D200 jest jak dla mnie rewelacyjny. Jak ostatnio zobaczyłem "przypadkiem" ten z 20D to się nadziwić nie mogłem jak to możliwe, że ma tak mały kąt widzenia i zdjęcia na nim są jakieś takie ... nijakie. Bez problemu jestem w stanie na podstawie obrazu na wyświetlaczu ustawić balans bieli, czy rzutem oka stwierdzić, że jakiś kanał jest przepalony (oczywiście w takim przypadku sprawdzam histogram, na ale rzut oka pozwala szyko ocenić sytuację).

krzwas1
16-07-2007, 19:01
Może zresetuj ja znalazłem pare niezłych podpowiedzi na www.kenrockwell.com. Ustawiłem jak on i działa

qczman
16-07-2007, 19:27
Może zresetuj ja znalazłem pare niezłych podpowiedzi na www.kenrockwell.com (http://www.kenrockwell.com). Ustawiłem jak on i działa

To moze sie z nami podzielisz, jakie to ustawienia znalazles u kena ;)

koziak
17-07-2007, 09:04
Zdecydowanie od jakiegoś czasu zwracam uwagę na histogram. Dawniej też sugerowałem sie obrazem na wyświetlaczu gdzie wszystko wydawało mi się ok, do czasu zrzucenia zdjęć na kompa ( były dużo ciemniejsze). Od momentu używania histogramu do sprawdzania prawidłowego naświetlenia wszystko jest ok.

FOTOP
31-07-2007, 17:10
Miałem bardzo podobny problem po zakupie D200 ale zwróć uwagę na pomiar światła - punktowy, centralnie ważony i matrycowy! - to wbrew pozorom b. ważne!
Zresztą wolę trochę za ciemne zdjęcie niż przejarane z którego nic nie wyciśniesz... Jak masz ciemniejsze nawet o 1,5 EV zawsze przy pomocy np. PS uda się "wywołać" poprawnie naświetloną fotkę... - moim zdaniem.

isav
31-07-2007, 18:18
za przedmówcą:

zawsze możesz (w pewnych granicach, oczywiście) ratować niedoświetlone zdjęcia, bo w cienaiach zachowyje się wiele więcej szczegółów, niż w światłach. często bywa, że celowo nie doświetlam niektórych ujęć, żeby nie stracić szczegółów w jaśniejszych partiach i móc swobodnie wyciągnąc całą resztę z cieni.

jakubs
31-07-2007, 21:11
Witam!

Problem polega na tym, ze to co widze na wyswietlaczu aparatu nijak sie ma do rzeczywistego efektu. Zdjecia na wyswietlaczu wygladaja na prawidlowo naswietlone. Kontrast, jasnosc, kolory - wszystko OK. Natomiast po zrzuceniu zdjec okazuje sie, ze wszystko jest bardzo ciemne. (nie jest to wina kalibracji monitora, sprawdzalem w roznych miejscach) PS w automacie RAWy wyciaga nawet o 1,5EV!!! Moze to typowa cecha dla D200, mam go od niedawna, ale wydaje mi sie, ze cos jest jednak zle.

pozdrawiam
I_gnac

W d200 nie jest to żaden problem... Od momentu zakupu, czyli jakieś 2 miesiące temu zwiekszam stopniowo wartość funkcji Fine Tune Exposure, aktualnie mam tę wartość ustawioną ciągle na +1/3EV, i dobrze że ten wątek przypomniał mi o przestawieniu na +1/2EV... Spot ustawiony na +1/6EV i też pewnie zmienię, ale jeszcze poczekam.

Po to właśnie jest ta funkcja i bardzo ją polecam :)

remek
01-08-2007, 16:02
Cześć,
A patrzysz w PS'ie na te zdjęcia? Może masz rozbieżność między ustawieniem palet barw w PS, w aparacie i na monitorze? Poza tym jak robisz RAW to histogram troszkę oszukuje bo z tego co się orientuję on jest zrobiony dla JPG.

Pozdrawiam
Remek