Zobacz pełną wersję : Awaria lampy Metz 48 AF-1 - gdzie naprawić w okolicach Torunia?
djfoto67
24-06-2023, 18:18
Jestem na tym forum dopiero od dzisiaj, więc sorry, jeżeli może w niewłaściwym miejscu zadaję to pytanie! Mam lampę Metz 48 AF-1 i kilka tygodni temu częściowo się zbuntowała: chce błyskać tylko przy ustawieniu aparatu na pełną automatykę. Testowałem ją na nikonach D7200 i D80 i na obu jest to samo - przy trybach innych, niż "zielony", aparat nie widzi lampy! Czy spotkaliście się z czymś takim? Lampa ma już swoje lata - kupiłem ją chyba w 2010 r. - ale nigdy nie było z nią problemów... Czy znacie jakiś zakład w Toruniu lub okolicy, który naprawia taki sprzęt? Aczkolwiek zastanawiam się, czy warto ją jeszcze naprawiać...?
Kilka lat temu miałem podobny problem z tą lampą. Póżniej w ogóle przestała błyskać. Zawiozłem do jakiegoś serwisu i okazało się, że jeszcze poszedł palnik. Naprawa kompletnie nieopłacalna. W cenie naprawy można kupić lepszą! Lampa była bardzo mało używana. Już nigdy tego badziewia nie kupię. Chińszczyzna jest lepsza. Ja bym sobie nawet dupy nie zawracał naprawą tej lampy. W Toruniu nie wiem gdzie ten szmelc naprawiają. Ja wysłałem do Sosnowca ( już nie pamiętam nazwy tego serwisy ).
Pugilares
06-09-2023, 10:39
Jestem na tym forum dopiero od dzisiaj, więc sorry, jeżeli może w niewłaściwym miejscu zadaję to pytanie! Mam lampę Metz 48 AF-1 i kilka tygodni temu częściowo się zbuntowała: chce błyskać tylko przy ustawieniu aparatu na pełną automatykę. Testowałem ją na nikonach D7200 i D80 i na obu jest to samo - przy trybach innych, niż "zielony", aparat nie widzi lampy! Czy spotkaliście się z czymś takim? Lampa ma już swoje lata - kupiłem ją chyba w 2010 r. - ale nigdy nie było z nią problemów... Czy znacie jakiś zakład w Toruniu lub okolicy, który naprawia taki sprzęt? Aczkolwiek zastanawiam się, czy warto ją jeszcze naprawiać...?
W Gdańsku jest firma Foto - Technika Gdańsk, która ma autoryzowany serwis lamp Metz. Kilka razy wysyłałem do nich moje Metze do napraw gwarancyjnych i pogwarancyjnych. Raz naprawiają lepiej, raz gorzej, czasem wcale.
A przynajmniej kilka lat temu tak było, bo nie jestem pewien, czy marka Metz jeszcze funkcjonuje i ma serwis.