PDA

Zobacz pełną wersję : Profil kolorów KODAK

step.tom
22-10-2005, 23:16
Witajcie.

Poszukuję profilu kolorów Kodaka. Mam też pytanie. Czy ten profil ICC jest stosowany w każdym labie w Polsce? Czy co lab to kalibracja inna? Jeżeli ktoś takowy profil posiada to prosiłbym albo może linka gdzie mozna go zassać. Szukałem w necie ale Kodak Polska nie przewiduję takiej opcji. W Kodak Europe wszystkie download's po rejestracji.

gmoszkow
22-10-2005, 23:21
Step tom

znalazłem tylko coś takiego

Kodak Professional Imaging Solutions (http://www.pictomarketplace.com/kodak_professional_color_managem.htm)

Pozdrawiam

Grzegorz

step.tom
22-10-2005, 23:32
Dzięki Grzegorz

Qrde 70 dolców to trochę za drogo i nie do końca jestem pewien czy to nie ICC stosowane w Labach czy tylko do wydruków na domowych drukarkach. Spróbuje w poniedziałek w "moim" labie. Może od nich wyciągnę gratis. A tak nawiasem mówiąc to wątpliwości w Twoim wątku o przestrzeni kolorów spędzały mi też sen z powiek no ale Giuppo wyjaśnił step by step.
Jeszcze raz dzięki

gmoszkow
22-10-2005, 23:46
step.tom

No właśnie z tym jest trochę bryndza. Bo wielośc rozwiązań oraz róznorodność profili, sprzętu, odcieni farb i bóg wie czego jeszcze powodują, że nawet jak posiedzisz nad każdym zdjęciem z osobna i wyciągniesz je tak jakbyś chciał to i tak nie masz żadnej pewności, że z Labu wyjdą choć zbliżone do tego co masz na ekranie.

Poczekaj ze ściaganiem czegoś z sieci. Mam znajomych w centrali KODAKa na Polskę - pogadam jak to jest z tymi profilami.

Pozdrawiam

grzegorz

PS. a nie lepiej wywoływać na fuji.

step.tom
23-10-2005, 01:06
Dzięki poczekam na Twoję pomoc. Co do Fuji. To większość fot wołam w B&W w bichromi o konkretnym zafarbire. próbowałem w Fuji i Agfie ale raz, że papier Kodaka bardziej mi odpowiada a dwa wywołuje formaty raczej większe 20 x30 a te ceny Kodak ma niższe. Przynajmniej u Nas. Z regułu wołam na papierze matowym Endura. Może i obsługa w Kodaku milsza no i laborant mnie zna i nie mam ewentualnych problemów z korektami kolorów. Do tej pory na oko dopasowywałem odcienie i przy wywoływaniu w labie na monitorze laboranta dopasowywałem N N N N -- S. To trochę męczące i czasochłonne.

A co do Twojego wątku o drukarkach to w ostatnim Chip Foto-Video jest test drukarek właśnie z przeznaczeniem do druku fotografii i nie tylko.

moshica
23-10-2005, 21:55
Step.Tom gdzie na terenie Bytomia lub Śląska korzystasz z fotolaba Kodaka? Ja dotychczas korzystałem z labu Fotokorekt na 3Maja w Katowicach ale nie jestem z nich do końca zadowolony i chciałbym zmienić może na "lepszy".

Pozdrawiam
Moshica

step.tom
23-10-2005, 21:58
FOTOLAND w Chorzowie na ul. Wolności 5.

moshica
23-10-2005, 23:06
A mógłbyś napisać co u nich nie tak ? Rozumiem że otrzymałeś od nich profill *.icc z ich maszyny ? Czy na ich profilu coś nie tak ? Bo u mnie taka sytuacja jest i stąd moje dalsze pytanie.
Jakie mają ceny za odbitki 10x15 ?

Pozdrawiam
Moshica

step.tom
23-10-2005, 23:31
moshica:
A mógłbyś napisać co u nich nie tak ?

No właśnie, że u nich wszystko ok. Profilu od nich nie brałem. Ale zrobie to w tygodniu. Na zabawe w we wgrywanie ustawień profilu ICC natchnął mnie Grzegorz. forumowy gmoszkow Co do cen 10x15 nie pamiętam. Rzadko wywołuje ten format. Ale jak będę w tygodniu u nich to poproszę ich o pełen cennik. To Ci zapodam na PW.

moshica
24-10-2005, 08:52
Dobrze podrzuć mi profil tego labu i cennik, bardzo prosze, bo może przerzucę sie na ich lab :D . Korzystanie z profilu *.icc dołączanego do każdego pliku jest dobrym rozwiązanie bo widzisz jak wyjdzie odbitka, pod warunkiem dobrze skalbrowanego monitora (jasność, kontrast, balans bieli).

Pozdrawiam
Moshica