PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup używanego D50/70-jaki przebieg wytrzymują?

AeoN
15-07-2007, 15:06
Witam,
upgraduje z nikona 8700, ktorego bardzo dobrze wspominam, jesli chodzi o jakość zdjęć, jednak zbyt wolny jak dla mnie i szumy przeszkadzały troche wiec czas na lustrzanke. Chwilowo mam lumixa fz20 który mocno mnie rozczarowuje. Miał być na przeczekanie aż uzbieram na d80 ale chyba nie wyrobie z nim, bo co z tego ze szybszy niz coolpix i mniejsze szumy (no i świetna stablizacja obrazu) jak zdjecia jednak gorsze wychodzą?

Biorąć pod uwage ceny i pochlebne recenzje, napaliłem sie na olka e-500 + dwa kitowe szkła, mozna juz kupic za 1600-1900zł. Jednak ten aparat tez szumi, a recki mozna sobie w buty wsadzic, bo poczytalem opinie userów i rewelacji nie bedzie wiec kolejny sidegrade zamiast upgrade to wyrzucanie pieniedzy w błoto.

Budżet ograniczony wiec D50 lub D70(s moze).
Strzelam troche makro, troche architektury, miasto, natura, krajobrazy, zdjęcia ze spotkan ze znajomymi/rodzina, bardzo rzadko portrety, nic wielkiego, amatorskie cykanie.

Ale do rzeczy: przeglądając ofery na rynku wtórnym, okazuje się, ze można juz za przyjemną kasę nabyć D50/70. Jednak martwi mnie ich przebieg. Jaki przebieg te aparaty wytrzymują bez potrzeby serwisowania? Głównie chodzi chyba o migawkę. Jaki jest ew. koszt przeglądu, naprawy/wymiany migawki iinnych części które sie zużywają?

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie używanego body/szkła? Odbiór osobisty będe robił wiec każdorazowo będe mógł sobie dokładnie (mam nadzieję) przetestować kupowany egzemplarz.

Będę wdzieczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Radek

Valdek_Tychy
15-07-2007, 17:49
Jaki przebieg te aparaty wytrzymują bez potrzeby serwisowania? Głównie chodzi chyba o migawkę

Myślę,że nie ma tutaj reguły.Ja niedawno sprzedałem D70 za małe pieniądze z przebiegiem 20.000 i aparat nie wykazywał żadnych oznak zużycia.Mam kumpla któremu na liczniku wisi ponad 61.000 i też chodzi bez problemu a ktoś rozpisywał się tu na forum o D70 z przebiegiem ponad 200.000

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie używanego body/szkła? Odbiór osobisty będe robił wiec każdorazowo będe mógł sobie dokładnie (mam nadzieję) przetestować kupowany egzemplarz.

Przede wszystkim zwróć uwagę na stan wizualny,czy korpus jest obdrapany,powycierany,pęknięty i inne mechaniczne uszkodzenia. Dokładnie zobacz śruby na korpusie jeśli nie są całkowicie czarne lub mają ślady po śrubokręcie to znaczy, że korpus był rozbierany.Strzel kilka fotek testowych na swojej karcie i zobacz wyniki na kompie,sprawdź czystość matrycy (jak to zrobić możesz znaleźć na forum używając szukacza).
Poluj raczej na korpusy używane amatorsko z niewielkim przebiegiem które mogą być droższe o ok.100 zł. ale nie są wyeksploatowane a amatorzy na ogół dbają o sprzęt więc możesz trafić fajny egzemplarz.
Sprawdzaj w dziale giełda na forum pojawiają się tam D50 i D70tki w fajnych cenach a zawsze lepiej kupić od sprawdzonego forumowicza niż nie wiadomo od kogo na alledrogo

AeoN
15-07-2007, 20:09
Pięknie dziekuję za info.
Wolałbym właśnie od amatora kupić niż od, z przeproszeniem, "weselnika", gdzie sprzęt pracuje na siebie.

Czy nikon ma jakieś normy/wskazówki/wytyczne co do żywotności swoich aparatów?

Jeszcze jedno, czy d50 jest dużo mniejszy/lżejszy niż d70? Wolałbym coś poręczniejszego do biegania po ruinach, górach, plenerach, ale jeśli waga ma to być kosztem ergonomii/funkcjonalności to jestem gotów dźwigać większe "ciałko" :)
Tak wiec? :)

RaD

PS. Warto szukać 's' na końcu napisu d70 czy bez 's'a się obejdę?

Valdek_Tychy
15-07-2007, 22:27
D50 jest trochę mniejszy ale tylko trochę przez co moim zdaniem nie traci na ergonomii.
Żywotność nikona - nikt Ci nie zagwarantuje,że nikon wytrzyma tyle a tyle zdjęć.Gdzieś obiło mi się o uszy,że D70 średnio powinien wytrzymać ok.100.000 strzałów. Czy korpus był używany przez ślubnego fotografa poznasz po liczniku - 2-3 lata i przebieg 30-50 tyś. zdjęć
Różnice między D70 i D70s ? - miałem 70 i mam 70s więc mogę powiedzieć,że ESKA jest znacznie szybsza w AF, zdjęcia wychodzą jakieś takie inne wydaje mi się,że ostrzejsze i bardziej nasycone )mimo,że ustawienia mam takie same) ale może to tylko moje odczucia.W każdym razie 70s jest trochę nowszą konstrukcją w której poprawiono pewne niedociągnięcia z D70

david555
15-07-2007, 22:38
Warto szukać 's' na końcu napisu d70 czy bez 's'a się obejdę?

W tym wypadku Ta malutka literka ma znaczenie. Bierz z s.

AeoN
18-07-2007, 22:58
Pięknie dziekuję z rady. Będę zatem szukał 70s :)

Pozdrawiam

RaD

pavlus
18-07-2007, 23:10
Witam, właśnie oddałem moją D70s do serwisu (uszkodzenie mechaniczne) i chłopcy mówili, że generalnie 50.000 wytrzymują. Pozdro.

Kyo
18-07-2007, 23:50
moj d50 trzyma narazie przy 20.000 :) a go nie oszeczedzam. czeste zmiany szkiel przy koncertach,rozne temperatury,zawsze ze mna chodzi :P a korpus tak jak piekny byl przy zakupie jest dalej :)

ps. gdzies byl na forum temat z linkiem do strony gdzie uzytkownicy wpisiwali po ilu klapnieciach im padl badz ile wytrzymał.

nimlot
21-07-2007, 11:08
ostatni rekord w tym modelu widzialem tutaj na forum ekrowa - jak dobrze pamietam nick mial d70s ktory mial pstrykniete cos kolo 210tys ( 210.000)

stachmuszel
25-07-2007, 16:57
Valdek_Tychy napisał:

"Różnice między D70 i D70s ? - miałem 70 i mam 70s więc mogę powiedzieć,że ESKA jest znacznie szybsza w AF, zdjęcia wychodzą jakieś takie inne wydaje mi się,że ostrzejsze i bardziej nasycone )mimo,że ustawienia mam takie same) ale może to tylko moje odczucia.W każdym razie 70s jest trochę nowszą konstrukcją w której poprawiono pewne niedociągnięcia z D70"

Po wgraniu do D70 softu w wersji:
A:2.0
B:2.0

takie D70 gada identycznie jak D70S w wersji A/B:1.0.
Poprawiono m.in. AF.

pozdro!

mirwil
25-07-2007, 17:13
Wolałbym właśnie od amatora kupić niż od, z przeproszeniem, "weselnika", gdzie sprzęt pracuje na siebie.

A tu to nie ma reguły. Sprzęt ślubny zazwyczaj jest noszony w torbie foto, ma czyszczoną matrycę, czasem zaliczy jakąś konserwację. Jako, że pracuje i ma być cały czas w idealnym stanie to możesz liczyć na to, że nie zaliczył nadmorskiego piasku czy kontaktu z masłem z kanapki. Przebieg to oczywiście zupełna inna bajka.

Valdek_Tychy
25-07-2007, 17:53
Po wgraniu do D70 softu w wersji:
A:2.0
B:2.0

takie D70 gada identycznie jak D70S w wersji A/B:1.0.
Poprawiono m.in. AF.

pozdro!

Nie do końca, w moim D70 miałem wgrany nowy soft a jednak po przesiadce na D70S wyczułem różnicę

wiktor.bakiewicz
25-07-2007, 18:07
Ja przez rok zrobiłem ponad 50 tyś FOT na D50 i na dwa tygodnie pzred końcem gwaracnji poprosiłem o wymiane migawki, wkręciłem im, że mi się zawiesza, i zrobili to.
ps.
będe go spzrdawał wiec jak ktoś jest chetny to zapraszam:
nikon d50 body
3x 1gb
2 aku
ładowarka
pudełka oryginalne
batterypack