PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5200 astromod ,problem z BULB .

Mimon
13-06-2023, 22:33
Witam,prubuje rozkminić nowo nabytego Nikona d5200 .Z aparatu wyciągnąłem filtr z przed matrycy w celu zwiększenia możliwości aparatu w astrofotografii .Nie jest to moja pierwsza przeróbka nikona ,wczesniej przerabiałem d3100 i canony ale z D5200 mam problem.
A problem polega na tym że w trybie BULB zdjęcia wychodzą zafarbowane jak by coś świeciło w matryce nawet na czasach kilku sekundowych.A kiedy wyłączę funkcję BULB zdjęcia wychodzą prawidłowo naświetlone nawet na maksymalnym czasie 30s i wysokim iso .
Moje pytanie to co się włącza w trybie BULB że zaświetla matrycę. Przykładowe dwie fotki tryb Bulb włączony czas ok. 20s iso 200 i Bulb wyłączony i podobne parametry ekspozycji.7321573216

TOP67
14-06-2023, 19:03
D5200, podobnie jak D3200 i D7100 to najgorszy możliwy wybór do astroforografii. Te matryce mają ogromny poziom prądu ciemnego. Absolutnie nie nadają się do pracy na dłuższych czasach.

A wracając do powyższych zdjęć. Robiłeś w RAW czy JPG? W plikach nie ma info i ISO

Mimon
14-06-2023, 19:48
Takich rzeczy człowiek dopiero się dowiaduje jak już nabędzie dany model. Zdjęcia były robione w RAW ale w Rawach czy w JPg nie ma znaczenia efekt jest ten sam. Te zdjęcia były robione z iso 2000 ale nawet na iso 100 przy włączonym BULBIE z czasem naświetlania 3 s. pojawia się ten problem
Ale to że matryce są lipne nie rozwiązuje mojego problemu :) Funkcja BULB uruchamia coś co zaśmieca poświatą matrycę . Co to i czy się da to obejść ? Może jakieś oprogramowanie nie firmowe wgrać do puszki .A może da się to fizycznie obejść przez nałożenie jakiegoś izolatora na elektronikę.
A dodam że przed demontażem filtra przed matrycą nie zauważyłem tego problemu.

TOP67
14-06-2023, 19:53
Sprawdź, czy masz włączone odszumianie długich czasów? To nie działa z Bulb, bo body nie jest w stanie powtórzyć naświetlenia.

Mimon
14-06-2023, 20:48
Posprawdzane, odszumianie iso i długich czasów włączone czy wyłączone z Bulbem matryca świeci bez bulba nie świeci. Czy to będzie 10 s czy 30 s Bulb ON świeci ,Bulb OFF nie świeci .Tam jest coś co emituje prąd kiedy nastawiony jest Bulb ,Z zewnętrznym spustem migawki jest to samo.

TOP67
14-06-2023, 21:06
Odszumianie wysokich ISO nie ma wpływu na RAW, wyłącz je na stałe. Za to odszumianie długich czasów powoduje odjęcie czarnej klatki od zdjęcia. W tym przypadku, to będą dwie prawie identyczne klatki i w efekcie powinna powstać idealna czerń.
Przy czasie ustawionym na 30s. i ISO 2000, różnica powinna być zauważalna (między fotą z włączonym i wyłączonym odszumianiem).

Mimon
14-06-2023, 22:39
To ciemniejsze to bez funkcji bulb ,odszumianie iso i długich czasów ON to z jasna poświatą bulb ON reszta funkcji bez zmian.Nie ma znaczenia czy odszumianie włączone czy wyłączone efekt końcowy jest taki sam.
Normalnie zawsze mam wyłączone odszumianie i inne polepszacze .Ale teraz w ramach testów sprawdzam różne warianty .Czuję że skończy się na tym że przywrócę puszkę do stanu z przed modyfikacji i
zostawię ją do normalnej eksploatacji na do astromodu poszukam canona .

TOP67
14-06-2023, 22:56
Nie porównuj zdjęcia z odszumianiem ze zdjęciem bez odszumiania. Bulb wyłącza odszumianie.

Trzeci raz pytam o zdjęcie bez odszumiania i baz Bulb.

Mimon
14-06-2023, 23:19
A więc bez Bulba i bez odszumiania 30s iso 800

- - - - kolejny post - - - - - -

Tylko co mi po ekspozycjach 30s w astrofotografii ,to dużo za mało. Zdjęcia robię z czasami nawet do 5 min ekspozycji .A w tedy Buba nie da się obejść .A z BULBEM wychodzą w tedy takie zdjęcia ..... czas 30s iso800

TOP67
14-06-2023, 23:34
Różnica jest znaczna, ale nie tak duża jak w trybie Bulb. Widać wyraźnie hotpixele i szumy termiczne na dole, zwłaszcza z lewej.
Natomiast to, co dzieje się w trybie Bulb nie jest szumem, tylko zaświetleniem. Ewidentnie wskazuje na to cień z prawej.

Ta matryca i tak nie nadaje się do astro. Miałem kiedyś D7100 z identyczną matrycą.

Poniżej klatki naświetlane 5 minut na ISO 100. Wyciągane do 4EV

73231

Tak przy okazji, to odszumianie długich czasów działa jednak z bulb, przynajmniej na czasie 18"

Mimon
14-06-2023, 23:37
I o tym cały czas mówię :) ...że coś się uruchamia w trybie Bulb i zakłóca pracę matrycy ...tylko co ? Albo jak obejść tryb Bulb a robić zdjęcia z dłuższą ekspozycją niż 30s .Kiedyś gdzieś w necie widziałem firmware alternatywne do Nikona gdzie był przesunięty tryb Bulb powyżej minuty.
ale szukam i szukam i nie mogę namierzyć tej strony. Z takiego szumu jak pokazałeś jeszcze idzie coś zrobić darkami .

Zelber
14-06-2023, 23:41
D5200 nie ma przypadkiem jakiegoś czujnika pracy migawki/lustra, który świeci w IR?
Na pewno coś takiego jest w D750 i tam po modach powoduje problemy z zaświetleniem matrycy.

EDIT:
Wygląda na to, że trafiłem:
https://www.ultravioletphotography.com/content/index.php?/topic/1712-fixing-ir-shutter-led-light-leakage/

TOP67
14-06-2023, 23:52
Jest i to może być trop. Fotokomórka jest wbudowana w migawkę. Służy do mierzenia poprawności najkrótszych czasów. Możliwe, że jest też używana do pomiaru czasu otwarcia migawki w trybie Bulb. Normalnie jej światło jest wycinane przez filtr.

Mimon
15-06-2023, 00:18
Sprawdziłem czujnik ir .Wyzwalanie migawki z pilota podczerwieni z włączonym Bulbem matryca świeci ,Wyzwalanie migawki z pilota podczerwieni Bulb Off matryca nie świeci. Jedynie czego mogę spróbować to fizyczne odłączenie czujników IR wewnątrz aparatu lub szukanie filtra IR na matrycę .
Albo przesiadka na inną puszkę :)
Najprościej będzie dobrać filtr ir na matrycę który będzie wycinał światło z diody ale tak by nie dyskwalifikował aparatu do astrofotografii .Mam jeszcze jedną możliwość podmianę migawki z D3100 .

TOP67
15-06-2023, 08:34
Odpuść tą matrycę do astro

Mimon
15-06-2023, 21:00
Dzięki Panowie za pomoc , też znalazłem jakieś wątki o tej przypadłości tych matryc .Szkoda że dopiero teraz a nie przed zakupem. No nic wstawię z powrotem filtr na matrycę i zostawię go do użytku własnego a może przerobię D5100 który służy mi dzielnie od swej nowości.
Tylko że on do końca nie chce współpracować z komputerem .Chodzi o sterowanie migawką w czasach bulb .

TOP67
15-06-2023, 21:48
D5100 ma z kolei najlepszą matrycę do astro, identyczną jak D7000 (widać to na porównaniu powyżej)