Zobacz pełną wersję : Nikon d5200 astromod ,problem z BULB .
Witam,prubuje rozkminić nowo nabytego Nikona d5200 .Z aparatu wyciągnąłem filtr z przed matrycy w celu zwiększenia możliwości aparatu w astrofotografii .Nie jest to moja pierwsza przeróbka nikona ,wczesniej przerabiałem d3100 i canony ale z D5200 mam problem.
A problem polega na tym że w trybie BULB zdjęcia wychodzą zafarbowane jak by coś świeciło w matryce nawet na czasach kilku sekundowych.A kiedy wyłączę funkcję BULB zdjęcia wychodzą prawidłowo naświetlone nawet na maksymalnym czasie 30s i wysokim iso .
Moje pytanie to co się włącza w trybie BULB że zaświetla matrycę. Przykładowe dwie fotki tryb Bulb włączony czas ok. 20s iso 200 i Bulb wyłączony i podobne parametry ekspozycji.7321573216
D5200, podobnie jak D3200 i D7100 to najgorszy możliwy wybór do astroforografii. Te matryce mają ogromny poziom prądu ciemnego. Absolutnie nie nadają się do pracy na dłuższych czasach.
A wracając do powyższych zdjęć. Robiłeś w RAW czy JPG? W plikach nie ma info i ISO
Takich rzeczy człowiek dopiero się dowiaduje jak już nabędzie dany model. Zdjęcia były robione w RAW ale w Rawach czy w JPg nie ma znaczenia efekt jest ten sam. Te zdjęcia były robione z iso 2000 ale nawet na iso 100 przy włączonym BULBIE z czasem naświetlania 3 s. pojawia się ten problem
Ale to że matryce są lipne nie rozwiązuje mojego problemu :) Funkcja BULB uruchamia coś co zaśmieca poświatą matrycę . Co to i czy się da to obejść ? Może jakieś oprogramowanie nie firmowe wgrać do puszki .A może da się to fizycznie obejść przez nałożenie jakiegoś izolatora na elektronikę.
A dodam że przed demontażem filtra przed matrycą nie zauważyłem tego problemu.
Sprawdź, czy masz włączone odszumianie długich czasów? To nie działa z Bulb, bo body nie jest w stanie powtórzyć naświetlenia.
Posprawdzane, odszumianie iso i długich czasów włączone czy wyłączone z Bulbem matryca świeci bez bulba nie świeci. Czy to będzie 10 s czy 30 s Bulb ON świeci ,Bulb OFF nie świeci .Tam jest coś co emituje prąd kiedy nastawiony jest Bulb ,Z zewnętrznym spustem migawki jest to samo.
Odszumianie wysokich ISO nie ma wpływu na RAW, wyłącz je na stałe. Za to odszumianie długich czasów powoduje odjęcie czarnej klatki od zdjęcia. W tym przypadku, to będą dwie prawie identyczne klatki i w efekcie powinna powstać idealna czerń.
Przy czasie ustawionym na 30s. i ISO 2000, różnica powinna być zauważalna (między fotą z włączonym i wyłączonym odszumianiem).
To ciemniejsze to bez funkcji bulb ,odszumianie iso i długich czasów ON to z jasna poświatą bulb ON reszta funkcji bez zmian.Nie ma znaczenia czy odszumianie włączone czy wyłączone efekt końcowy jest taki sam.
Normalnie zawsze mam wyłączone odszumianie i inne polepszacze .Ale teraz w ramach testów sprawdzam różne warianty .Czuję że skończy się na tym że przywrócę puszkę do stanu z przed modyfikacji i
zostawię ją do normalnej eksploatacji na do astromodu poszukam canona .
Nie porównuj zdjęcia z odszumianiem ze zdjęciem bez odszumiania. Bulb wyłącza odszumianie.
Trzeci raz pytam o zdjęcie bez odszumiania i baz Bulb.
A więc bez Bulba i bez odszumiania 30s iso 800
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko co mi po ekspozycjach 30s w astrofotografii ,to dużo za mało. Zdjęcia robię z czasami nawet do 5 min ekspozycji .A w tedy Buba nie da się obejść .A z BULBEM wychodzą w tedy takie zdjęcia ..... czas 30s iso800
Różnica jest znaczna, ale nie tak duża jak w trybie Bulb. Widać wyraźnie hotpixele i szumy termiczne na dole, zwłaszcza z lewej.
Natomiast to, co dzieje się w trybie Bulb nie jest szumem, tylko zaświetleniem. Ewidentnie wskazuje na to cień z prawej.
Ta matryca i tak nie nadaje się do astro. Miałem kiedyś D7100 z identyczną matrycą.
Poniżej klatki naświetlane 5 minut na ISO 100. Wyciągane do 4EV
73231
Tak przy okazji, to odszumianie długich czasów działa jednak z bulb, przynajmniej na czasie 18"
I o tym cały czas mówię :) ...że coś się uruchamia w trybie Bulb i zakłóca pracę matrycy ...tylko co ? Albo jak obejść tryb Bulb a robić zdjęcia z dłuższą ekspozycją niż 30s .Kiedyś gdzieś w necie widziałem firmware alternatywne do Nikona gdzie był przesunięty tryb Bulb powyżej minuty.
ale szukam i szukam i nie mogę namierzyć tej strony. Z takiego szumu jak pokazałeś jeszcze idzie coś zrobić darkami .
D5200 nie ma przypadkiem jakiegoś czujnika pracy migawki/lustra, który świeci w IR?
Na pewno coś takiego jest w D750 i tam po modach powoduje problemy z zaświetleniem matrycy.
EDIT:
Wygląda na to, że trafiłem:
https://www.ultravioletphotography.com/content/index.php?/topic/1712-fixing-ir-shutter-led-light-leakage/
Jest i to może być trop. Fotokomórka jest wbudowana w migawkę. Służy do mierzenia poprawności najkrótszych czasów. Możliwe, że jest też używana do pomiaru czasu otwarcia migawki w trybie Bulb. Normalnie jej światło jest wycinane przez filtr.
Sprawdziłem czujnik ir .Wyzwalanie migawki z pilota podczerwieni z włączonym Bulbem matryca świeci ,Wyzwalanie migawki z pilota podczerwieni Bulb Off matryca nie świeci. Jedynie czego mogę spróbować to fizyczne odłączenie czujników IR wewnątrz aparatu lub szukanie filtra IR na matrycę .
Albo przesiadka na inną puszkę :)
Najprościej będzie dobrać filtr ir na matrycę który będzie wycinał światło z diody ale tak by nie dyskwalifikował aparatu do astrofotografii .Mam jeszcze jedną możliwość podmianę migawki z D3100 .
Odpuść tą matrycę do astro
Dzięki Panowie za pomoc , też znalazłem jakieś wątki o tej przypadłości tych matryc .Szkoda że dopiero teraz a nie przed zakupem. No nic wstawię z powrotem filtr na matrycę i zostawię go do użytku własnego a może przerobię D5100 który służy mi dzielnie od swej nowości.
Tylko że on do końca nie chce współpracować z komputerem .Chodzi o sterowanie migawką w czasach bulb .
D5100 ma z kolei najlepszą matrycę do astro, identyczną jak D7000 (widać to na porównaniu powyżej)