Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 13/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w drugiej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 13 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: darko
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (15.06.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
73161
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1zgDzuAILgP3lIFbxuLk8TN4IA3Ghk9fs/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
73171
2
73170
3
73169
4
73168
5
73167
6
73166
7
73165
8
73164
9
73163
10
73162
11
73173
12
73172
13
73174
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
Większość zdjęć jest gorsza od oryginału :shock: :shock: :mrgreen:
Musisz zerknąć wgłąb własnego jestestwa aby dojrzeć unikatowość poszczególnych prac xD
spiritus
13-06-2023, 17:24
Sam byś coś wysłał a nie tu marudzisz :D
https://i.giphy.com/media/u5BzptR1OTZ04/giphy.webp
paparapa
13-06-2023, 18:59
Musisz zerknąć wgłąb własnego jestestwa aby dojrzeć unikatowość poszczególnych prac xD
Gdy zobaczyłem interpretacje zdjęcia kolegi darko to zacząłem sprawdzać zarządzanie kolorem w moim kompie. Bo potrafi pójść w krzaki.
Jakież było moje zdziwienie, gdy się okazało że zarządzanie działa dobrze.
I teraz nie wiem... Skoro sprzęt działa dobrze, to na pewno oślepłem na stare lata i źle widzę. I to co widzę to tylko złudzenie....
Czegoś takiego jeszcze chyba nie było. :)
Chyba czas zapisać się na kręgle. :mrgreen:
Może faktycznie głęboko ukryte jestestwo może dać tu odpowiedzi, których nie mogę odnaleźć. :)
Ja w ogóle miałem tu problem z kolorem i ogólnie to zrobiłem potworka xD
paparapa
13-06-2023, 19:52
Przydałoby się w głosowaniu dodać jeszcze jedna pozycję. Pozycję oryginał. :)
siemalysy
13-06-2023, 20:24
Głośnięte :)
Przydałoby się w głosowaniu dodać jeszcze jedna pozycję. Pozycję oryginał. :)
To już dawno było sugerowane. Chyba jeszcze za czasów siemalysy się takie głosy przewijały. ?
Ja jestem za.
siemalysy
13-06-2023, 20:29
OjTam kiedy to było. Kawał czasu już minęło :)
Prawie co sezon się przewija xD
Tryb zdartej płyty: No właśnie. :mrgreen:
To może raz eksperymentalnie uwzględnić? ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wiadomo co, wszyscy dla beki by na oryginał głosowali.
Po 13 głosujących mamy nieco wysuniętą do przodu jedną pracę na miejscu pierwszym, na drugim - pięć prac, na trzecim z kolei cztery prace :D
Jedna praca bez głosu :)
spiritus
13-06-2023, 22:28
To już dawno było sugerowane. Chyba jeszcze za czasów siemalysy się takie głosy przewijały. ?
Ja jestem za.
Chłopie, to już w '64 było poruszane jak ja tę zabawę prowadziłem xD
- - - - kolejny post - - - - - -
To może raz eksperymentalnie uwzględnić? ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
pewnie raz na 10 zabaw się sprawdzi, ewentualnie uświadomisz co niektórym, że nie potrafią w obróbkę xD
Chłopie, to już w '64 było poruszane jak ja tę zabawę prowadziłem xD
Jeszcze lepiej.[emoji23]
ewentualnie uświadomisz co niektórym, że nie potrafią w obróbkę xD
O, to o mnie :mrgreen:
Kiedy szliśmy przez Pacyfik,
Way-hey, roluj go!
Zwiało nam z pokładu skrzynki...
Pełne śledzia i sardynki
Kosze krabów, beczkę sera,
Kalesony oficera,
Sieć jeżowców, jedną żabę,
Kapitańską zmyło babę,
Beczki rumu nam nie zwiało
Taki był cholerny sztorm!
Hej, znowu zmyło coś,
Zniknął w morzu jakiś gość.
Hej, policz który tam,
Jaki znowu zmyło kram.
:)
paparapa
14-06-2023, 00:38
No dobra, to ja wpisując się w kierowniczy styl napiszę....
Dziewięć sążni wody...
i sześć błota stóp...
sześć błota stóp...
:lol:
markoniMark
14-06-2023, 10:28
Uważam że są tu prace przynajmniej ciut ciut , troszeczku, mini mini lepsze od oryginału.
Między miejscami na pudle jest po jednym głosie, pierwsza i druga pozycja po jednej pracy, trzecie miejsce - trzy prace.
Nie ma pracy bez głosu.
Dobry wieczór :)
1 miejsce na podium zajął tojo
2 miejsce zajęli Rafaello666 oraz spiritus
3 miejsce zajął crusiek
Autor zapomniał o wyróżnieniu :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 tojo
73260
#2 Rafaello666
73261
#2 spiritus
73262
#3 crusiek
73263
#Praca wyRÓŻniona - brak
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - Niko Go :)
tojo prosimy o RAWka do kolejnej edycji :)
Przyjemnego wieczoru! :)
Rafaello na 2gim miejscu, brak wyróżnienia. Jop, w normie.
Gratki dla podium. I dla tych, co brali udział też.
https://media.giphy.com/media/cmhiUd3TH9foI/giphy.gif
Rafaello666
16-06-2023, 07:32
Oooo, jakie miłe zaskoczenie z rana. Wczoraj jakoś nie zajrzałem, bo padnięty byłem. Dziękuję za głosy i tradycyjnie - gratki dla podium, oraz wszystkich rzeźbiących w rawie :)
Obróbkę zacząłem od sławetnego auto. Potem wyprostowałem. Całość ociepliłem, wyciągnąłem trochę cienie. Dołożyłem kontrastu i clarity. Zaznaczyłem niebo, które jeszcze trochę poprawiłem (ekspozycja, kontrast) żeby uwypuklić chmury. Zaznaczyłem drogę i trochę ją ochłodziłem, w stosunku do reszty kadru, dodałem tekstury i obniżyłem ekspozycję. Potem jeszcze usunięcie ludzików, delikatne gradienty z dołu i z góry. To na tyle. :)
Gratulacje dla zwycięzców!
Dzięki za głosy! Obróbka w LR, automatyczna korekta obiektywu, podbicie temperatury barwnej, rozjaśnienie, bardziej rozjaśnienie cieni, przygaszenie przepaleń po rozjaśnieniu, uwydatnienie tekstury, wzmocnienie nasycenia, w HSL wzmocnienie odcienia zieleni, wyostrzenie, dodanie lekkiej winiety, korektą lokalną przyciemnienie drogi i rozjaśnienie murów, usunięcie turystów z drogi.
Taktyczna przypominajka dla tojo :)
Ostatnio aktywny10-06-2023 09:06
To ten...
O kurde, ostro, jak się jutro nie pojawi, to może bym kolegę Rafaello666 poprosił o przygotowanie rezerwowego RAWka...
Ooo, ale miło zobaczyć takie wyniki, nadal nie mogę uwierzyć w to co zobaczyłem. Dziękuję wszystkim, którzy głosowali na moją obróbkę. Przepraszam za brak odzewu, jutro podeślę rawka...
W obróbce głównie chodziło mi o uzyskanie ciepłego popołudniowego oświetlenia i zachowanie naturalnych barw, obróbkę wykonałem w C1, zmieniłem delikatnie temperaturę i tintę, podniosłem trochę ekspozycję, ściągnąłem trochę światła, rozjaśniłem cienie, pozmieniałem trochę odcień, nasycenie i jasność zieleni, żółcieni i niebieskiego. Lokalnie rozjaśniłem mur i korony drzew, aby nie były zbyt smoliste. Usunąłem ludzi i wyostrzyłem, wysłałem i to wszystko. Pozdrawiam serdecznie...
spiritus
16-06-2023, 23:30
Ooo pudło xD
Dzięki :)
Ja u siebie zszedłem mocno z ekspozycją w dół, balans bieli w kierunku niebieskiego. Później suwaki od świateł i cieni. Dół pomazałem pędzelkiem i ściemniłem go jeszcze bardziej.
Rafaello666
17-06-2023, 12:57
O kurde, ostro, jak się jutro nie pojawi, to może bym kolegę Rafaello666 poprosił o przygotowanie rezerwowego RAWka...Upiekło mi się [emoji16][emoji869]
Podpowiedzcie, jak wysłać tego RAWka - mailem czy mam to gdzieś na forum umieścić??? Pierwszy raz to robię, nie śmiejcie się ...
Do Kreciownika na skrzynkę, tak jak wysyłałeś na konkurs.
fantazja
18-06-2023, 17:22
Dziękuję za głosy?
Gratuluję zwycięzcy?
Ja warstwę nieba rozjaśniłam, dodałam kontrastu, rozmyłam metodą rozmycie promieniste. Trawę i drzewa przyciemniłam, mury na dodatkowej warstwie pędzlem pomalowałam na odcień pomarańczowy i zastosowałam tryb mieszania łagodne światło. Postaci w oddali usunęłam za pomocą łatki.
Gratulacje dla podium
Co do obróbki to na początku klasycznie czyli WB, kontrast, jaśniej ciemniej, następnie chciałem trochę przestrzenności tzn na oddzielnych warstwach rośjaśniłem jaśniejsze miejsca na drzewach i krzaczorach i przyciemniłem ciemniejsze.
Wydobycie muru z cienia, jakieś gradient kołowy i chyba wszystko.
No, to trzeba się zabierać za nowe RAWki :)
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/315375-Zabawa-w-RAWki-14-2023) :)