Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D5 - problem z AF

silencio
04-06-2023, 18:07
Cześć, od tygodnia mam problem polegający na tym, że po przepięciu obiektywu na każdy inny, przestaje działać AF w aparacie Nikon D5. Mogę wyzwolić migawkę, zegary na wyświetlaczu i w środku działają ale nie działa AF. Przepięcie kilkukrotne nie daje rezultatu. Wyciągnięcie baterii - tak, jednak też nie za każdym razem. Nie wiem co może być powodem takiej sytuacji. Dotychczas wszystko było OK. Aparat nie był uderzony, żadnych mechanicznych uszkodzeń. Sprawdzałem, czy ma to miejsce z drugą baterią ale wydaje się , ze to nie ten problem. Baterie są oryginalne... Jestem ,,bez mapy''. Jutro dzwonię z rana do serwisu , ale może ktoś z forumowiczów będzie wiedział, o co kaman... Dzięki i pozdro.

Tutaj filmik z błędem na wyświetlaczu:

https://www.youtube.com/shorts/ARybhRkFxC0

pysson
04-06-2023, 21:21
Czyszczenie styków?

silencio
04-06-2023, 23:21
Czyszczenie styków?

Nic to nie daje. Reset ustawień aparatu też.

tomekmr
04-06-2023, 23:21
A nie stało się to czasem po aktualizacji firmware? Miałem tak z sigmą i d750, wgranie poprzedniego softu załatwiło sprawę.

silencio
05-06-2023, 08:21
A nie stało się to czasem po aktualizacji firmware? Miałem tak z sigmą i d750, wgranie poprzedniego softu załatwiło sprawę.

Firmware aparatu wgrałem wczoraj 1.50. Dziwne, ponieważ zaczęło się tak dziać, gdy kupiłem 35mm f 1.4 ART Sigma ... Nie używałem DOCKa Sigmy, ponieważ szkło działa i ostrzy perfect.