Zobacz pełną wersję : Dysk SSD Samsung t7 niby pełny ?!
Wojtaszenko
26-05-2023, 11:34
Siemka Witam wszystkich, mam nadzieję że w dobrym dziele zamieszczam post. Mój problem polega dokładnie na tym że posiadam do LightRooma dysk SSD Samsung t7 do zdjęć. Generalnie w LR pokazuje że jest pełny, natomiast gdy sprawdzam w Finder, to pokazuje ze jest wolne 40gb ale gdy sprawdzam po folderze to suma daje 550gb z 1000. Nie mam pojecia w takim razie gdzie jest pozostale 400 ? Poniżej zostawiam 3 screenshoty Ktoś zna się może na tym i może mi pomóc zrozumieć o co biega ? Z góry dziękuje za odpowiedź i życzę miłego weekendu.
Dziwne masz to wszystko. Po pierwsze ustaw datę (BIOS?) i sprawdź, czy nie masz ukrytych partycji.
Na dysku 1 TB nie ma dostępnych pełnych 1000 GB. W moim T7 dostępne jest 932 GB i to norma, o ile wiem.
Moze to glupie, ale mozna sprobowac - opróżnij kosz ;)
Wojtaszenko
15-06-2023, 08:46
Siemka dzieki za odpowiedz,probowalem takze oproznic kosz i oproznilem, date i godzine mam ustawione, ja pracuje na macbooku tutaj nie mam porobionych partycji i tak wiem ze dysk 1tb to nie pelne 1 tb lecz niestety w dalszym ciagu jak sprawdzam ogolna pojemnosc dysku to prawie pelny natomiast poszczegolnych folderow suma to polowa... mozliwe ze ma to zwiazek z systemem mac poniewaz gdy doszlo do zapelnienia podpielem kolejny dysk zewnetrzny i z jednego dysku na drugi przez lioghtrooma przerzucalem zdjecia.
Sprawdzałeś ile zajmują katalogi Lrc razem z ich kopiami zapasowymi. Można się zdziwić ile to zajmuje miejsca jeżeli się tego nie kontroluje. Inna sprawa to data utworzenia woluminu - jest dziwna. Mnie się zapala czerwone światełko kiedy w datach plików są takie rzeczy od kiedy "goście" z zewnątrz zmienili mój dysk w komputerze w dysk sieciowy a ja nawet nie wiedziałem, że jestem szeregowym członkie tej sieci "korporacyjnej". To jednak było cztery lata temu pod Win8 a sam im trochę pomogłem. Od tego czasu przesiadłem się na mac, ale nieufność pozostała. Nie bardzo też wiem dlaczgo dysk systemowy Mac ma partycję ExFAT, a Ty jako administrator masz dostęp niestandartowy w uprawnieniach.
Ja bym jednak posprawdzał dokładniej skąd to się bierze.
Siemka dzieki za odpowiedz,probowalem takze oproznic kosz i oproznilem, date i godzine mam ustawione, ja pracuje na macbooku tutaj nie mam porobionych partycji i tak wiem ze dysk 1tb to nie pelne 1 tb lecz niestety w dalszym ciagu jak sprawdzam ogolna pojemnosc dysku to prawie pelny natomiast poszczegolnych folderow suma to polowa... mozliwe ze ma to zwiazek z systemem mac poniewaz gdy doszlo do zapelnienia podpielem kolejny dysk zewnetrzny i z jednego dysku na drugi przez lioghtrooma przerzucalem zdjecia.
Time machine trzyma kopie zapasowe :-) To normalne.
Druga sprawa: Na Mac'u 1TB = 1000GB (MacOS tak podaje, to nie windows, gdzie wszystko jest 2^X w systemie binarnym tak jak to oryginalnie było). Tak więc idealnie pusty dysk 1TB na Mac pokazuje 1TB wolnego miejsca, i tak dalej.