PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] A6600 (A6400, A6100) Ustawienia AF (śledzenie oka)

grissley
18-05-2023, 23:05
Podpowiedzcie proszę, jak ustawić AF, żeby łapał się na oko. W trójcy A6100/A6400/A6600 AF jest podobno rewelacyjny i wszyscy testerzy pieją z zachwytu, jak to klei się do oka. Z tego co zrozumiałem, jeżeli punkt ostrości trafi na jakiegoś człowieka (nogę, rękę, twarz), to algorytmy same zakumają o co chodzi i ustawią ostrość na oku. U mnie to jednak nie działa - AF na oku mam tylko wtedy, gdy wceluję punktem w twarz, a i to nie zawsze. Jeśli punkt nie trafia w twarz tylko w korpus człowieka, to ostrość będzie właśnie tam, a nie na twarzy. Czy to ja źle materiały marketingowe zrozumiałem (jeśli tak to ok, ale chcę wiedzieć jak być może, jak powinno itp), czy coś mam źle poustawiane?
Obecne ustawienia są takie:

1. Ciągły AF
2. Priorytet AF-C: Zrównoważony nacisk
3. Obszar ostrości: śledzenie
4. Priorytet twarzy/oczu: włączony
5. Wykrywanie obiektu: człowiek
6. Wybierz p/l oko: Automatycznie
7. Wyś. ramki wokół oczu: włączone
8. Rej. Obszaru AF: włączone
9. Cyrk. obszaru ostrości: cyrkuluje

fafniak
19-05-2023, 07:00
Jest jeszcze opcja, która nazywa się Focus Area limit, zobacz czy tam masz wszystko pozaznaczane.
U mnie działa dość dobrze, ale z natywnymi obiektywami. Z kundlami dużo gorzej.

LeonardZelig
19-05-2023, 07:53
Wykrywanie oka potrzebuje światła, przynajmniej w Nikonie. Jak celujesz w słabo oświetloną osobę to algorytm może rozłożyć ręce.

poste
19-05-2023, 20:53
Próbowałeś z jakimś szerszym obszarem ostrości? Śledzenia uzywam np. do ptaków i działa fajnie, oko człowieka Sony wykrywa na zwykłym af-c.

grissley
19-05-2023, 23:26
fafniak - menu ustawiłem po polsku, ale nie widzę podobnej opcji. Chyba, że Obszar Ostrości - ale tam się wybiera tylko jedną z opcji. W tej chwili mam wybrane "Śledzenie: Elastyczny punktowy L".
Leonard - przy dużej ilości światła mam to samo
poste - z jakim konkretnie? Trochę tego tam jest...
Jeśli ten algorytm tak potrafi, to chciałbym - gdy punkt jest na dowolnym elemencie człowieka, żeby ostrzyło na oko i potem się tego oka trzymało, nawet jak człowiek robi fikołki...

Aha - Obiektyw to sigma 18-50 2.8 C

poste
20-05-2023, 07:34
Szeroki albo strefa. Twarz musi zajmować kawałek kadru, że 100m i 18mm nie rozpozna oka;)

fafniak
20-05-2023, 09:04
https://www.youtube.com/watch?v=dkPQndzOJPA

Ale jak już pisalem wcześniej, z niektórymi kundlami działa duuużo gorzej

- - - - kolejny post - - - - - -

72312

Zmień na angielski, po prostu łatwiej jest dogadać się o jakich opcjach mowa a nie zastanawiać się jaka radosna twórczość została uskuteczniona przy tłumaczeniu

grissley
26-05-2025, 23:50
https://www.youtube.com/watch?v=dkPQndzOJPAW tym filmiku od 2:17 do 2:19 widać, że ostatni tryb punktu ostrości (ten ze śledzeniem) jest nieaktywny. Kojarzycie, kiedy on się dezaktywuje? Oddałem jakiś czas temu aparat kobiecie i ona gania za ptakami. Ale nie działa jej śledzenie, więc o ile ptak nie siedzi gdzieś nieruchomo to z ostrością jest słabo. Wziąłem od niej apart, żeby zerknąć w ustawienia no i właśnie ta opcja śledzenia jest w ogóle nieaktywna. Ma ustawiony manual z automatyką ISO, kombinowałem przestawiając chyba wszystkie opcje w zakładkach AF w menu i ciągle jest nieaktywne. Zgłupiałem.
Albo może jakiś ptasiarz który ma A6100/A6400/A6600 pochwali się idealnymi ustawieniami?

Paapaj
27-05-2025, 08:00
Obiektyw Sony czy inny producent, może tu jest odpowiedź?

grissley
27-05-2025, 08:36
Tamron, ale przepinalem na Sony i jest to samo…

Paapaj
27-05-2025, 17:11
To jeszcze mi przyszło do głowy,czy obiektyw FF czy APSC?

grissley
27-05-2025, 17:16
Sprawdzane na:
Tamron 18-300 (DX)
Tamron 150-500 (FF)
Sony 200-600 (FF)

fafniak
27-05-2025, 18:59
Mi sie coś po prostu wydaje że twoje wyobrażenia są ciut "bogate" :)

m_a_g
27-05-2025, 21:49
Podpowiedzcie proszę, jak ustawić AF, żeby łapał się na oko. W trójcy A6100/A6400/A6600 AF jest podobno rewelacyjny i wszyscy testerzy pieją z zachwytu, jak to klei się do oka. Z tego co zrozumiałem, jeżeli punkt ostrości trafi na jakiegoś człowieka (nogę, rękę, twarz), to algorytmy same zakumają o co chodzi i ustawią ostrość na oku.

Takie coś jak powyżej to jest i działa, owszem, na A1 / A7R5 / A9 III. Nie wiem o jakich testerach piszesz (wierzę Ci na słowo), mój ostatni APS-C w Sony to był A6500 i tam AF nie działał w taki sposób niestety.

grissley
27-05-2025, 23:37
Panowie, zwróćcie proszę uwagę na daty wpisów ;)
@fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901) - aparat wypasiony to i wyobrażenia bogate :D
@m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392) - wpis który cytujesz pisałem ponad dwa lata temu, kiedy A6600 było najlepszym APSC Sony. Nie wiem jak "świeże" są korpusy o których piszesz (nie orientuję się w pełnoklatkowych Soniaczach), ale wszystko co nowsze podbija oczekiwania. A6600 w dniu premiery jednak wzbudzał zachwyt testujących (nie będę teraz szukał starych recenzji, wierzcie na słowo ;) ). Dodatkowo, A6500 jest o generację starszy od A6600.

Podsumowując - nie wiem czy udało mi się idealnie poustawiać AF, ale albo się do niego przyzwyczaiłem albo jednak osiągnąłem poziom zadowalający. Potem żona mi go zabrała a ja przesiadłem się na Nikona i trochę już nie pamiętam co i jak, bo menu wydaje się proste, a problem mam teraz (a w zasadzie żona go ma) ten:

W tym filmiku od 2:17 do 2:19 widać, że ostatni tryb punktu ostrości (ten ze śledzeniem) jest nieaktywny. Kojarzycie, kiedy on się dezaktywuje? Oddałem jakiś czas temu aparat kobiecie i ona gania za ptakami. Ale nie działa jej śledzenie, więc o ile ptak nie siedzi gdzieś nieruchomo to z ostrością jest słabo. Wziąłem od niej aparat, żeby zerknąć w ustawienia no i właśnie ta opcja śledzenia jest w ogóle nieaktywna. Ma ustawiony manual z automatyką ISO, kombinowałem przestawiając chyba wszystkie opcje w zakładkach AF w menu i ciągle jest nieaktywne. Zgłupiałem.

No i gdyby ktoś był tak miły to byłbym też bardzo wdzięczny za podrzucenie ściągi:

Albo może jakiś ptasiarz który ma A6100/A6400/A6600 pochwali się idealnymi ustawieniami?

Paapaj
28-05-2025, 07:02
Poddaję się,w tej sytuacji pozostaje Ci jedno rozwiazanie.Napisz do Sony Polska i po temacie

Wind Mill
29-05-2025, 15:35
...Oddałem jakiś czas temu aparat kobiecie i ona gania za ptakami. Ale nie działa jej śledzenie, więc o ile ptak nie siedzi gdzieś nieruchomo to z ostrością jest słabo...
To może w ramach ćwiczeń klasycznie?
Śledzenie AF wyłączone (mam na myśli automat rozpoznający i śledzący obiekt, lub śledzący wskazany obiekt), AF-C (nomenklatura Nikon, nie wiem czy w Sony tak samo to się nazywa), AF-On na tylnym przycisku "pod kciukiem" i włączanie AF odpięte od spustu migawki.
A śledzeniem (czyli wodzeniem wybranego punktu / strefy AF) za obiektem zajmuje się już fotograf.
Na początku będzie trudno, ale z czasem i nabraniem wprawy, rezultaty będą lepsze niż z nie (źle) działającego automatu.

grissley
30-05-2025, 00:25
Wyguglałem przyczynę - "Tracking - Expand Flexible Spot" jest niedostępny jeżeli śledzony obiekt to zwierzę. Jak się wybierze człowieka, to ta opcja jest dostępna.
No i tutaj powstaje pytanie - jak najlepiej focić zwierzaki aparatem A6600...?
AF-On na tylnym przycisku nigdy nie ogarnąłem i kobieta też, na sugestię żeby sprawdziła o co chodzi zareagowała gwałtownym protestami.

Wind Mill
30-05-2025, 01:21
Ale jaka to filozofia i co tu ogarniać?
Ustawiasz co trza w menu (wątpię, by tego w Sony się nie dało) a potem używasz.
Jak chcesz na czymś ostrzyć, naciskasz kciukiem przycisk z tyłu i w odpowiednim momencie palcem wskazującym naciskasz spust migawki.
:)

grissley
30-05-2025, 02:44
Kaman, krasnoludku, ale bez takich... Nie mówimy o foceniu krajobrazu i zakładamy, że mamy AF nowszej generacji niż w np. w Nikonie D300.
Czyli, że jak już AF złapie ostrość na ptasie oko to potrafi się do tego oka kleić. Sam.
Wydawało mi się, że A6600 już to potrafi, ale albo się przeliczyłem, albo nie ogarniam jak to ustawić.

Wind Mill
30-05-2025, 14:29
Ale kto mówi o krajobrazie? AF-C i BBF do krajobrazu? :)
Ale - róbta co chceta. Zamiast uczyć się robić zdjęcia, można doszukiwać się nieistniejących w danym sprzęcie funkcjonalności i tracić kadry. ;)