Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 11/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Troszeczkę docisnąłem pedał gazu, więc udało mi się przybyć wcześniej do norki. Tym samym zabawa prawie normalnie może wystartować :)
Przystępujemy do głosowania w pierwszej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 11 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: bogdi64
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - środa (17.05.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
72149
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1qbQHs4OUUWn4IIiLiosTGQe3HXV2rk_A/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
72159
2
72158
3
72157
4
72156
5
72155
6
72154
7
72153
8
72152
9
72151
10
72150
11
72160
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
fantazja
14-05-2023, 22:52
Czy ja dobrze poznaję, że to jest tor w Starym Kisielinie??
Mesje Nornique. Cieknij Waść.
O, jak miło.No więc jedna praca daleko z przodu, potem są dwie prace a oczko niżej znów jedna praca.
W zerówce kiblują trzy prace :)
Czy ja dobrze poznaję, że to jest tor w Starym Kisielinie?������
oczywiście + 1 punkt ")
W sensie, że dopisujemy do wyników? [emoji6][emoji6]
Po 23 głosujących mamy po jednej pracy na każdym z pudełkowych miejsc i po głosie różnicy pomiędzy nimi, jest też jeden rodzynek w zerówce :)
No to w takim razie...
Jeszcze siedem, jeszcze siedem!
https://i.giphy.com/media/8WJw9kAG3wonu/giphy.webp
Było by zabawnie, jakby i w TMT i w RAWkach była dogrywka. :D
Byłoby zabawnie jakby odwiedził nas kordel łoker xD
¯\_(ツ)_/¯
On już na emeryturze. Gdzie by do Krecikowa staruszka ścigać.
No co Ty, strażnik Teksasu na emeryturze? To niemożliwe. Dopiero co oglądałem.
Dziura czasoprzestrzenna. Gdzie to norkujesz? Znowu?
To już wiemy po co był ten hel :mrgreen:
A twierdził, że na baloniki. Jaasssneee.
Czołem :)
1 miejsce na podium zajęła fantazja
2 miejsce zajął kipcior
3 miejsce zajął bogdi64
Autor nie zdołał wyróżnić pracy, może jest na wakacjach ? :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 fantazja
72259
#2 kipcior
72260
#3 bogdi64
72261
#Praca wyRÓŻniona - brak :)
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - Niko Go :)
fantazja - prosimy o RAWka do kolejnej edycji :)
Przyjemnego wieczoru! :)
Znowu bez wyRÓŻnienia? Mości Kreciowniku, może warto by rozważyć wywalenie tego w Norki niebytu?
No tak, jednak te dodatkowe 5pkt to dość sporo.
Na 10 ostatnich zabaw 7 razy były wyróżnienia, MZ jest to dobra opcja i jak widać nie zawsze trafia do najlepszych prac.
7/10? Myślałem, że mniej. No ok, Tyś tu Kreciownik, Twoja piaskownica, to decydujesz. ;)
Ale sierżant znowu się nudzi ech ;)
no to narozrabiałem :(, od początku chciałem wyróżnić pracę 3, tylko nie wiedziałem kiedy ??? i oczywiści plus 1 dla FANTAZJI, za odgadnięcie lokalizacji :)
u nie obróbka to - zmniejszenie kontrastu, usunięcie "lewego" motocykla, lekka poprawa kolorów i ostrości
ps" D90 nie jest moim podstawowy aparatem, kupiłem go dość tanio jako aparat na wyjazdy głównie motocyklowe (czyli ewentualne nieduża strata) dodatkowo robione to obiektywem, który kiedyś kupiłem w komisie za 100zł, z niewiadomym stanem, a konkret to tamron 75-300 ld, w tym dniu były właśnie testy tego aparatu z tym obiektywem :)
dzięki za podium :)
No to nieźle trafiłeś, rodzynka.
Mam znajomego, który prowdzi lombard, to co on mi znosi do naprawy do sprzedania.... głowa boli. Nigdy bym nie kupił niesprawdzonego.
Bogdi, najlepiej wysłać PW do Krecika zaraz na początku (jak masz taką, co podpasuje). Bo później można zapomnieć, coś wypadnie, etc.
Tak, byle przed końcem głosowania, mail, PW.
Rafaello666
18-05-2023, 07:52
Jak zwykle, dzięki za głosy i gratki dla fantazja, za fantazję w obróbce. Dla pozostałych uczestników również :)
Na zdjęcie nie miałem generalnie pomysłu, a nie chciało mi się za dużo wycinać i stemplować. Inna rzecz, że tym razem wziąłem się za zabawę bardzo na ostatnią chwilę. Przykadrowałem, wyciąłem z lewej kawałek motoru, zmieniłem na 16:9, bo tak mi bardziej pasowało. Korekta balansu bieli, kontrastu, nasycenia i takie tam drobiazgi. Dołożyłem gradient z dołu i z góry. I gotowe :)
spiritus
18-05-2023, 07:54
Ale sierżant znowu się nudzi ech ;)
A co to za samozwańcze nadawanie stopni bez mojej wiedzy? :D
marcin255
18-05-2023, 08:01
No ja podobnie, zależało mi na "wyizolowaniu" zawodników od tła, podbicie kolorów.
A co to za samozwańcze nadawanie stopni bez mojej wiedzy? :D
https://media.giphy.com/media/l3nSP5H8UoKpJbC6s/giphy.gif
Spodziewałem się bliżej 0 głosów i chyba sam bym na siebie nie zagłosował, a skończyłem na 2 miejscu ;) Świetna praca Fantazji, zamysł miałem podobny ale użyłem nieodpowiednich narzędzi, bo akurat takie były pod ręką. Generalnie rozmycie brzegów, żeby zrobić wrażenie ruchu i tyle.
fantazja
18-05-2023, 12:12
Dzięki za głosy i wyrazy uznania.:mrgreen:
Znam to miejsce, to moje okolice. Kiedyś nawet uczyłam się tam jeździć samochodem.
W tej obróbce moim zamiarem było nadanie zdjęciu dynamiczności. W pierwszej kolejności pousuwałam wszystkie zbędne elementy, m.ni. płot, ludzi, naprawiłam nawierzchnię. Użyłam do tego sposobu wypełniania z uwzględnieniem zawartości lub łatki. Stworzyłam kilka masek. Jedną z nich było tło, które rozmazałam w poziomie za pomocą filtra rozmycie-> poruszenie. Pod drugą maską byli dalsi motocykliści, ich mniej rozmyłam, a pod kolejną ci na pierwszym planie. Na nich ustawiona była ostrość :) W między czasie oczywiście ustawiłam odpowiednio kolory suwakami, przyciemniłam, dodałam kontrastu, wykadrowałam itp. To chyba wszystko..
Gratulacje dla zwycięzców!
Dzięki za głosy 72283
Obróbka w LR, rozjaśnienie, wyciągnięcie cieni, niwelacja przepaleń, wzmocnienie tekstury i nasycenia, w HSL uwydatnienie zieleni przez ograniczenie żółtego, kadrowanie, korektą lokalna lekkie rozmycie tła.
Miłem pomysł aby dodać do tego efekt ruchu ale w końcu zrezygnowałem z tego w obawie przed wyczerpaniem znamion zawartych w regulaminie 2 pkt 2.2 ;)
spiritus
18-05-2023, 23:01
Też w sumie dążyłem do nadania dynamiki poprzez nałożenie blura na pozostałe elementy zdjęcia oprócz głównego bohatera w centrum peletonu. Chciałem tło bardziej rozmyć ale nie chciałem przesadzić. Następnie trochę i kontrastu, dodanie lekkiej kolorystyki rajdowej i lekka winieta w stronę bohatera
Gratulacje dla zwycięzców!
Dzięki za głosy 72283
Obróbka w LR, rozjaśnienie, wyciągnięcie cieni, niwelacja przepaleń, wzmocnienie tekstury i nasycenia, w HSL uwydatnienie zieleni przez ograniczenie żółtego, kadrowanie, korektą lokalna lekkie rozmycie tła.
Miłem pomysł aby dodać do tego efekt ruchu ale w końcu zrezygnowałem z tego w obawie przed wyczerpaniem znamion zawartych w regulaminie 2 pkt 2.2 ;)
No raczej bym się o takie rozmemlanie nie przyczepił [emoji846]
Można to zresztą zrobić na kilka sposobów nic nie wklejając.
Zawsze jak masz wątpliwości to można dopytać [emoji846]
Gratulacje dla podium
Co do obróbki, to u mnie bardzo mało jedynie suwaczki od wb jaśniej/ciemniej, kontrast, cienie i kilku gradientów, no i w sumie efekt w głosowaniu widać :)
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/315236-Zabawa-w-RAWki-12-2023) :)