Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Oslo 2023
Ze smutkiem zauwam, że ruch w tym dziale jest niewielki - czego najlepszym dowodem jest to, że mój ubiegłoroczny wątek ze zdjęciami z Oslo (https://forum.nikoniarze.pl/threads/311379-Oslo-2022)wciąż "wisi" na pierwszej stronie.
Tamten wątek jest już zamkniętym rozdziałem, mój kolejny pobyt w Oslo był na tyle inny - przede wszystkim pod względem warunków pogodowych, ale też miałem postanowienie by nie powtarzać kadrów już raz zrobionych - że zakładam nowy :)
1 - Muzeum Muncha i szybkie kadrowanie by zdążyć uchwycić kajakarza
72114
2 - Widok na zabudowania Bjorviki i trochę mniej szybkie kadrowanie, by uchwycić przesuwający się cień dźwigu
72115
3 - Fasada jednego z biurowców Barcode minimalistycznie
72118
4 - Elewacja Opery oświetlona zachodzącym słońcem, jeszcze bardziej minimalistycznie
72116
5 - Zabawa z cieniami
72117
Kojocisko
14-05-2023, 16:08
Jak zawsze - znakomite.
Prześwietne. Opera jakoś najbardziej przyciąga moja uwagę, chyba za sprawa koloru. Z cieniami na operze wydaje mi się bardziej interesująco.
Elewacja z nr 4, tak jak to zrobiłeś na zdjęciach publikowanych na insta, zaprasza do innych podziałów i proporcji kadru - nie potrafię wskazać faworyta.
5 - cienie na tym tle, światło na krawężniku - rewelacja! Aż się prosi o druk w wielkim formacie i na ścianę do jakiegoś fajnego wnętrza.
Każdy z tych kadrów jest klasą samą w sobie. Ogromnie podoba mi się ujęcie z kajakarzem. Jeśli było robione ze statywu to podziwiam sprawność z rozstawieniem się i wykadrowaniem. Cała wrzutka jak zwykle na najwyższym poziomie :)
Zbiorowo Wam dziękuję za miłe przyjęcie tym zdjęć. Tym razem, jak widzicie, miałem praktycznie bezchmurną pogodę przez kilka dni (z wyjątkiem ostatniego, gdy cały czas lał deszcz), więc musiałem kombinować.
Dune - mimo, że jestem zwolennikiem najprostszych form, to chyba rzeczywiście te cienie dodają takie "niedopowiedzenie". Żałuję że ułożyły się tak, że nie mogłem ciąć po liniach płyt na elewacji, ale to by był już nadmiar szczęścia ;)
FHR - właśnie tym krawężnikiem chciałem wprowadzić trochę "życia" do tego zdjęcia, jak ja się cieszę że zauważyłeś to światło (które trochę w obróbce jeszcze podkreśliłem) :)
odzio - aż sprawdziłem exify wcześniejszych zdjęć. Jeszcze dwie minuty wcześniej byłem gdzie indziej, zobaczyłem kajakarza, przeniosłem się i kadrowałem do pionowego kadru. W ostatniej chwili zorientowałem się, gdzie wpłynie i przekadrowanie do pionu zajęło 6 sekund :D Zrobiłem JEDEN strzał. Nie było doskonale, ale ten finetuning - lekkie prostowanie itd - już ogarnąłem w LR.
FHR - właśnie tym krawężnikiem chciałem wprowadzić trochę "życia" do tego zdjęcia, jak ja się cieszę że zauważyłeś to światło (które trochę w obróbce jeszcze podkreśliłem) :)
Trzeba być dużym ignorantem, żeby zlekceważyć to, co się "dzieje" w dolnej części tego kadru :) Uzupełniając poprzedni wpis - wyróżniłem 5, ale reszta też niczego sobie!
:) Dzięki! No to lecimy dalej.
6 - Technopolis / IT Fornebu
72284
Wróciłem i tutaj. Centrala Equinor - wciąż niesamowita. Długo się zabierałem do obróbki tych kadrów, pewnie dlatego że wstępnie w głowie miałem inne zdjęcia, z jakimś dramatycznym niebem... a tu ani pół chmurki po horyzont. Ale jednak ten budynek broni się i bez takich dopalaczy.
7
73157
8
73158
9
73159
10 - inny dzień, 7km w linii prostej
73160
Dopracowane jak zawsze. Z tej wrzuty mz najlepsze 8
Equinor super, nie wiem które zdjęcie tego obiektu najbardziej mi się podoba, może 7 albo 9 ? Nie szkodzi, że nie było chmur, trudno o takie w modernistycznym kształcie :-) Tak jak jest nic nie odciąga wzroku od budynku.
markoniMark
05-10-2023, 08:50
Piękne - całościowo i detal.
Zorientowałem się, że nie publikowałem tutaj pozostałych zdjęć - widoczków zrobionych długą lufą z punktu widokowego. Tak więc - oto zabudowania biurowej części centrum Oslo:
11
77730
12
77731
13
77732
14
77733
15
77734
16
77735
patronat
06-12-2023, 13:18
Przekonałeś mnie. Zaznaczam na liście do odwiedzenia (jakoś nigdy nie dane mi było).
Przekonałeś mnie. Zaznaczam na liście do odwiedzenia (jakoś nigdy nie dane mi było).
Polecam w 100%. Polecam też nie przeliczać cen na złotówki, bo jest drogo, po co się stresować... ;)
Kojocisko
06-12-2023, 14:56
Raz byłem w Oslo i wydaje mi się, że pokazane zdjęcia nieźle oddają tą nowocześniejszą część miasta. Więc decyzja Jarku w 100% właściwa. Dodaj do tego muzeum wikingów i wypraw polarnych. Będzie super, choć drogo.Jak yłem, to uznałem, że ceny są tak absurdalne, że przespałem się w schronisku młodzieżowym, w cenie pensjonatu w Belgii.
Bardzo fajny ten zestaw z punktu widokowego. Trochę jak wykrawanie pięknych kawałków w Toskanii, szerokim kątem 400mm :-)
patronat
06-12-2023, 18:40
Tyle miejsc do odwiedzenia, trudno wybrać. Mam kampera małego, więc zaoszczędzę na spaniu:)
Zdjęcia naprawdę mnie zachęciły, podobają się!
paparapa
06-12-2023, 19:36
A ja zawsze omijam Oslo. :)
jadąc na północ jeszcze się nie ma ochoty. A wracając do domu już się nie chce. :)
Ale muszę wreszcie rozkminić, jak najlepiej ogarnąć ten temat.
Raz byłem w Oslo i wydaje mi się, że pokazane zdjęcia nieźle oddają tą nowocześniejszą część miasta. Więc decyzja Jarku w 100% właściwa. Dodaj do tego muzeum wikingów i wypraw polarnych.
Dzięki. Muzeum wikingów jest w przebudowie i będzie otwarte dopiero w 2026. Ale na tym samym półwyspie jest muzeum wypraw polarnych, naprawdę warto odwiedzić. Muzeum Muncha też, dodatkowo z górnych pięter jest widok na całe centrum. No i w centrum ratusz (tam wręczają pokojową nagrodę Nobla) - zwiedzanie za darmo.
Bardzo fajny ten zestaw z punktu widokowego. Trochę jak wykrawanie pięknych kawałków w Toskanii, szerokim kątem 400mm :-)
Trochę tak, tutaj na szczęście trochę krócej, max 300mm ;)
Tym razem wnętrza, świeże bo sprzed trzech tygodni :) Biblioteka Deichmana (nie tego od butów ;) ) w dzielnicy Bjorvika, zwana również główną.
Z zewnątrz ten budynek mi się niezbyt podoba, ale w środku - rewelacja. Kilka pięter publicznie dostępne, ze stanowiskami do czytania, pracy, korzystania z komputerów, instalacji multimedialnych itd. Tak się edukuje i zachęca młodych i starszych do czytania!
Aczkolwiek ja zachęciłem się do mocnej obróbki, i nie chcąc fotografować ludzi skoncentrowałem się na spoglądaniu w górę ;)
17
77781
18
77782
Z "górnych" wybieram nr 18 z groźnie spoglądającym sufitem :smile:
Dziękuję Dune ! Ja tam widzę wkurzoną sowę ;)
Wracając do bardziej radosnych barw - zdjęcia z kwietnia.
20
77879
21 - Biblioteka widziana z zewnątrz. Muszę przyznać że miałem problem z tym budynkiem, wnętrze podoba mi się bardziej niż bryła. No ale coś udało mi się ustrzelić.
77880
22 - Jeszcze raz IT Fornebu / Technopolis
77881
I na tym kończę tegoroczną relację z Oslo :) Dziękuję wszystkim którzy odwiedzili wątek i się wypowiedzieli, no i pozdrawiam :)
I na tym kończę tegoroczną relację z Oslo
szkoda, bo obrazki bardzo fajne, widać, że napracowane ;)
Kojocisko
15-12-2023, 10:14
Oslo z jednej strony bogate, z drugiej strony nie takie duże. To gdzie teraz jedziesz?
Wiesz, Tokio jest duże i ma sporo porządnej architektury, choć wszędzie jest cholernie ciasno.
Mocno kolorowe nr 20 i 22 podobają się.
szkoda, bo obrazki bardzo fajne, widać, że napracowane ;)
Dzięki dzięki - to co zostało na dysku chwilowo mnie nie inspiruje do obróbki. Z drugiej strony, 20, 21 i 22 to kadry z kwietnia do których wróciłem teraz, więc nigdy nie wiadomo. Ale też nie chcę publikować zdjęć do których nie jestem przekonany.
Oslo z jednej strony bogate, z drugiej strony nie takie duże. To gdzie teraz jedziesz?
Wiesz, Tokio jest duże i ma sporo porządnej architektury, choć wszędzie jest cholernie ciasno.
Chwilowo planuję (p)oddać się nastrojowi świątecznemu, ale jakieś tam plany na 2024 już się krystalizują... musze przyznać, że nie ciągnie mnie do Japonii, czy Azji generalnie, co może wydawać się dziwne, ale - Europa mi wystarczy :)
Mocno kolorowe nr 20 i 22 podobają się.
Co oznacza, że warto było do nich wrócić :) A 20 wstępnie w ogóle nie załapało się do obróbki, dopiero niedawna "nocna" seria w bibliotece zachęciła mnie do powrotu do zdjęć "jasnych", i to znalazłem. Ta kolorowa rzeźba wisiała w ten sposób, że kadr z 20 mi się bardzo podoba, ale przeszkadzała w zrobieniu zdjęć takich jak 17 i 18. Tak więc teraz mam komplet zdjęć :)