Zobacz pełną wersję : Balet
GarfieldPL
07-05-2023, 13:02
Nie wiem, czy zakładam temat w dobrym dziale, ale w sumie sprawa dotyczy techniki wykonywania zdjęć.
Sprawa jest taka, że będę mieć po raz pierwszy tego rodzaju wyzwanie i chciałbym wesprzeć się doświadczeniem innych osób, które już tego rodzaju zdjęcia robiły.
Za kilkanaście dni będę miał pierwszą okazję robić zdjęcia przedstawienia tanecznego podczas koncertu społecznego ogniska baletowego. Na dużej scenie i przy sztucznym i kolorowym świetle, jak w teatrze. Będą występować i małe dzieci i starsza młodzież.
Sprzęt do dyspozycji to D850 i D500. Obiektywy 70-200 2,8 VRII i 15-55 2,8 DX. Czyli sprzęt w zupełności dobry, żeby zrobić dobre fotki. Mam doświadczenie w robieniu zdjęć na koncertach symfonicznych, czy rockowych, natomiast nigdy nie robiłem zdjęć osób tańczących przy sztucznym świetle. Nie chciałbym rozmazanych zdjęć dynamicznych sytuacji. Na koncertach rockowych czas naświetlania daję między 1/250 a 1/500 i jest OK. Ile mniej więcej powinienem ustawić, żeby zamrozić tancerzy? Pewnie w trakcie imprezy sam do tego dojdę, ale nie chcę stracić początku imprezy i mieć jakiejś początkowej serii nieudanych fotek.
Mam jeszcze prośbę o jakieś inne złote porady wynikające z doświadczenia w takich sytuacjach fotograficznych. Na co zwracać uwagę i czego nie robić. ;)
Z góry dziękuję za pomoc.
spiritus
07-05-2023, 16:14
Jedyna złota rada to udaj się na jakąś próbę taneczną w tym samym miejscu i sam ocenisz ;)
Są tańce szybkie i są tańce wolne. Dla jednych 1/250 będzie wystarczająca a dla innych nie.
Skoro jesteś doświadczony i masz spoko sprzęt to sobie poradzisz. Najwyżej stracisz kilka sekund na początku aby podnieść ISO i skrócić czas. Zresztą jak znam życie to w trakcie i tak Cię coś zaskoczy :)
GarfieldPL
07-05-2023, 16:55
Jedyna złota rada to udaj się na jakąś próbę taneczną w tym samym miejscu i sam ocenisz ;)
Są tańce szybkie i są tańce wolne. Dla jednych 1/250 będzie wystarczająca a dla innych nie.
Skoro jesteś doświadczony i masz spoko sprzęt to sobie poradzisz. Najwyżej stracisz kilka sekund na początku aby podnieść ISO i skrócić czas. Zresztą jak znam życie to w trakcie i tak Cię coś zaskoczy :)
Doświadczony w cykaniu koncertów instrumentalistów. Nie w robieniu szybkich sportów, tańców. Pewnie sobie poradzę, ale liczyłem na jakieś ciekawe wynurzenia kogoś, komu temat nie jest obcy.
LeonardZelig
07-05-2023, 17:07
W fotografii tańca liczy się wyczucie muzyki, czyli jak na koncertach, gdzie wraz z mocniejszym akcentem pojawia się więcej ruchu i emocji na twarzach. Jak się wczujesz to spokojnie ta 1/250 wystarczy by złapać to co chcesz. Nie rekomenduję serii - zazwyczaj zamiast trafienia w punkt, miałem klatkę przed lub po odpowiednim momencie. Słuchasz muzyki i lecisz z tematem. Jak pisze poprzednik - dobrze byłoby obejrzeć najpierw próbę, żeby wiedzieć kiedy są ciekawsze momenty i ocenić światło.
GarfieldPL
07-05-2023, 17:13
Na próbę się wybieram. Zaproponowano mi to. Przyznam, że ułatwi to życie, bo ma być tak jak na przedstawieniu. W kostiumach i przy światłach. Generalna próba.
spiritus
07-05-2023, 17:16
No to będziesz miał generalnie dwa podejścia do tematu, nic tylko się cieszyć :)
Kolejna złota rada: sprawdź trzy razy czy masz baterie naładowane i puste karty pamięci :)
GarfieldPL
07-05-2023, 17:24
No to będziesz miał generalnie dwa podejścia do tematu, nic tylko się cieszyć :)
Kolejna złota rada: sprawdź trzy razy czy masz baterie naładowane i puste karty pamięci :)
Z tym akurat nie mam problemu. Zawsze sprawdzam.
Perfekcyjnie zamrożony ruch będziesz miał około ... 1/2000 s. To oczywiście zalezy jaki będzie kadr. Jeśli ciasny to krócej. Jak szerszy plan, kilku tancerzy to dłuższy.
Jeżeli publikacje takie internetowe to wystarczy 1/500 - 1/1000. Wysokie ISO to oczywistość.
Natomiast zdjęcia na długim czasie są całkiem ciekawe. Takie bardziej artystyczne" ;)
Jak wyszły ci zdjęcia?
GarfieldPL
14-05-2023, 12:15
Bardzo dziękuję za te konkrety.
Zdjęcia jeszcze nie wyszły. To będzie dopiero w najbliższą sobotę. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam jeszcze dylemat, czy do D500 dopiąć 17-55 a do D850 70-200, czy opcja ciut odwrotna, bo może w tym tygodniu dojdzie 24-70, a wtedy do pełnej klatki dać ten nowy nabytek a do D500 dopiąć długiego. Nie wiem która konfiguracja da lepsze efekty. Sądzę, że częściej będę używać 70-200 a on jest cudny na 850tce. Z kolei D500 jest szybszy no i ten przelicznik korzystny.
LeonardZelig
14-05-2023, 12:47
Nie mamy pojęcia z jakiego miejsca będziesz fotografował :wink:
GarfieldPL
14-05-2023, 13:58
Nie mamy pojęcia z jakiego miejsca będziesz fotografował :wink:
Sala koncertowa na ok 800 miejsc siedzących z czego jedna trzecia to balkon. Na dole jest kilkanaście rzędów. Będę mieć swobodę ruchu, bo jestem tam za zgodą organizatora. Czyli praktycznie mogę cykać spod sceny tak, żeby nie zasłaniać siedzącym i z końca sali jak również z boków sali. Mógłbym również z balkonu, ale balkon raczej sobie odpuszczę.
Sala koncertowa na ok 800 miejsc siedzących z czego jedna trzecia to balkon. Na dole jest kilkanaście rzędów. Będę mieć swobodę ruchu, bo jestem tam za zgodą organizatora. Czyli praktycznie mogę cykać spod sceny tak, żeby nie zasłaniać siedzącym i z końca sali jak również z boków sali. Mógłbym również z balkonu, ale balkon raczej sobie odpuszczę.
a balkon sobie odpuscisz bo?
najelpsza rada - idz na probe, pocwicz, przeanalizuj co i jak. potem idz na generalna, zrob reportaz, przeanalizuj co i jak, wyciagnij wnioski i na przedstawieniu wlasciwym zrob dobry reportaz. Jak po 2 razach nie wyciagniesz wnioskow, to odpusc.
.. wtedy do pełnej klatki dać ten nowy nabytek ...
Tu stara zasada obowiązuje - przestrzelać sprzęt wcześniej, bo jednym z błędów, które bolą to wychodzenie na "akcję" z nieobeznanym sprzętem. To niby tylko obiektyw, ale zawsze. Ostatnio schrzaniłem jedno nagranie na którym mi zależało (co prawda do prywatnych celów), bo mi się zachciało robić "nowym" Oly E-M5 mark II, a nie zorientowałem się, że on ma ustawione nagrywanie klipów miast wideo.
GarfieldPL
21-05-2023, 13:07
Właściwie to okazało się, że klasycznego baletu to nie było tam za wiele. To było wspólne przedstawienie dzieci i młodzieży uczonych różnych form tańca a konkretnie bajka "Brzydkie kaczątko". Zacząłem przeglądać te setki zdjęć i głowa mnie boli. No nie wyszło to jak bym chciał. Poniżej pojedyncza zajawka.
1. 72365
GarfieldPL
21-05-2023, 15:18
Zamieszczę, bo podoba mi się akurat ten moment w który się wstrzeliłem, choć do mojego wykonania jestem nastawiony krytycznie.
72373
Zresztą w pomniejszeniu, w widoku na forum to już w ogóle zrobił się jakiś koszmarek, więc lepiej kliknąć w nie.
choć do mojego wykonania jestem nastawiony krytycznie.
chociaz tyle dobrego. jakie wnioski wyciagnales?
LeonardZelig
21-05-2023, 19:19
Ten moment nie będzie się podobał dziewczynie z lewego brzegu kadru :wink:
GarfieldPL
21-05-2023, 19:59
chociaz tyle dobrego. jakie wnioski wyciagnales?
Jakie?
Odnośnie tego zdjęcia.
1. Za niskie ISO(z tym zawsze byłem ostrożny, bo nie lubię ziarna, choć może przesadzam) i za długi czas.
2. Plik jest prawie surowy. Muszę poćwiczyć obróbkę, choć wątpię, żeby można było cuda zrobić. Laska wisząca po lewej jest w strefie cienia, więc twarzy za bardzo nie odzyska.
Odnośnie całego materiału.
1. Muszę poćwiczyć. Chodzi o przewidywanie odpowiednich momentów tańca na pstryknięcie.
2. Muszę poćwiczyć obróbkę.
A propos panny z lewego brzegu. Jest 'incognito", więc dużych strat wizerunkowych nie poniosła. Ostatecznie można ją wyciąć o ile warto w ogóle dłubać w tym zdjęciu. :D
W tym ujęciu wkurza mnie jeszcze, że panna druga od prawej "nadziała się" na płot.... tak to niestety na zdjęciu wygląda.
No nie wiem, czy ISO takie niskie. Ale wygładzone niczym ze smartfonu.
GarfieldPL
21-05-2023, 20:14
Jeszcze jedno. Chciałoby się lepiej, ale nie chce się przeszkadzać odbiorcom. Może nie podchodziłem odpowiednio blisko a powinienem.... Niestety wydarzenia na żywo to sprawy ulotne i nie ma możliwości powtarzania. Co się traci, to bezpowrotnie.
Jakieś tam bardziej statyczne popierdółki nawet powychodziły, ale zależało mi na tych dynamicznych rzeczach a z tu chyba zabrakło mi odrobiny szaleństwa, ryzyka i "bezczelności".
Inna sprawa, że oświetleniowcy nie ogarnęli światłem całej sceny a młodzież niekoniecznie trzymała się tej strefy doświetlonej.
Co do smartfonowego wygładzenia, to coś mi mówi, że chyba pomyliłem pliki i wrzuciłem coś po jakimś nieudanym odszumianiu. Jestem kiepski w ratowaniu fajnych, ale nie do końca udanych ujęć.
spiritus
22-05-2023, 16:38
Podeślij na PW tego Rawa. Wrzuć np ma wetransfer i podeślij link. Może materiał się nadaje a tylko obróbka skopana?
GarfieldPL
22-05-2023, 17:32
Podeślij na PW tego Rawa. Wrzuć np ma wetransfer i podeślij link. Może materiał się nadaje a tylko obróbka skopana?
Dziękuję. Jak wrócę do domu z pracy, to podeślę niezwłocznie i rawa i zapisany prosto z aparatu jpeg. Żeby było widać wszystko co wyszło.
Pokombinowałem trochę sam, ale nie mam tego ostatniego pliku. Wyciąłem trochę zdjęcie i zostawiłem trzy wiszące dziewczyny bez tej w lewym rogu. Tak lepiej jeśli chodzi o kompozycję.
GarfieldPL
22-05-2023, 22:22
Pliki wysłane na priv.
Dziękuję za wyjście na przeciw moim rozterkom. :)
Pliki wysłane na priv.
Dziękuję za wyjście na przeciw moim rozterkom. :)
daj na priv linka do tego rawa
W sumie to też bym rzucił okiem na RAW'a
GarfieldPL
25-05-2023, 21:15
Posłane. :)
Osobiście poszedłbym w coś takiego:
72513
Sam LR w najnowszej wersji.
Ale są 4 główne problemy:
- Za długi czas, przez co zdjęcie utraciło szczegóły na twarzy i ciężko je odszumiać. Ja na Z9(czyli ten sam rozmiar/zagęszczenie matrycy co w D850) osobiście staram się w podobnym kadrach nie schodzić poniżej 1/2000s. W tych warunkach i przy f/2.8 poszedłbym w okolice 1/1250-1600.
- Bardzo problematyczne światło. Z jednej strony twarz w cieniu zbyt dużym, żeby się go dobrze dało wyciągnąć i zbyt małym, żeby go mocniej przygasić. Z drugiej niebieskawe światło świecące od dołu, które widać na ręce i butach. Raczej szukałbym innego miejsca, gdzie będzie większa szansa na złapanie równomiernie oświetlonej twarzy głównego obiektu zdjęcia.
- 70-200 2.8 nie jest idealnym obiektywem do takich warunków, Sigmy 85 i 105 1.4 czy 135 1.8 są zarówno ostrzejsze, dadzą lepsze odcięcie od tła, jak i są 1 i 1/3 - 2 EV jaśniejsze. Im ostrzejszy obiektyw, tym więcej więcej ostrości można stracić przez delikatne poruszenie, a przy połączeniu 45 mpix z 70-200 ten zapas nie jest duży.
- W tak ciężkich warunkach absolutnie kluczowe jest łapanie kadrów, które będą wymagały jak najmniejszego przycinania. Każde cropowanie = strata jakości.
Samo niedoświetlenie nie jest aż tak bolesne, w tym zakresie ISO pomiędzy zdjęciem mocniej naświetlonym w aparacie, a ciągniętym softowo nie będzie przepaści.
Na plus zdecydowanie jest to, że ostrość jest tam gdzie być powinna, a to także jest absolutnie kluczowa rzecz przy zdjęciach w ruchu, szczególnie w trudnych warunkach.
GarfieldPL
26-05-2023, 05:40
Wielkie dzięki za ten opis problemów ze szczegółowym wyjaśnieniem.
Próbuję to otworzyć w większej wersji o ile jest dostępna, jednak coś muli i pojawia się komunikat - 504 Upłynął limit czasu bramy.
W każdym razie z tego co widać od razu w poście dostrzegam sporo tego, czego nie umiałbym wyciągnąć na swoim PS Elements. Wielkie WOW. Jedyne co bym zostawił to więcej miejsca z prawej strony kadru i po prostu wymazał jakąś wystającą z brzegu nogę.
Wyszło mi sporo zdjęć w dobrej jakości, ale kompozycyjnie to one są takie sobie, więc będą mieć raczej wyłącznie sentymentalne znaczenie dla osób na nich uchwyconych. To nie jest jednak zawodowy zespół, tylko uczniowie i nieraz baaardzo małoletni, więc często przypadkowo łamią różne linie w układach, a przez to wkrada się ciut chaosu w kadrach i bardziej wtedy intrygujące są emocje na twarzach niż figury, czy też układy w tańcu, bo widać entuzjazm i przejęcie wydarzeniem.
Możliwość ustawiania się do kadrów na koncercie była ograniczona. Nie ma przejścia od środka sceny do końca sali. Zdjęcia trzeba cykać albo z prawej, albo z lewej strony, lub zupełnie z tyłu. Można byłoby podejść do sceny i usiąść gdzieś w pierwszym rzędzie, ale 70-200 byłoby za ciasne. Mam jeszcze stałkę 50mm f.1.4, ale ona jest moim zdaniem zbyt powolna do takich rzeczy. Nie odważyłem się. Była moim pierwszym jasnym obiektywem i na koncercie metalowym w trudnych warunkach bardzo wolno łapała ostrość. Fakt, że wtedy miałem starszy, gorszy korpus, ale zraziłem się wtedy do niej i raczej do niej przy takich okolicznościach nie wracam.
Miałem jeszcze D500 z zapiętym Nikkor 17-55 f.2.8 ale nie chciałem przeszkadzać ludziom w pierwszym rzędzie i łazić między nimi a sceną. Inna sprawa, że wtedy szersze ujęcia byłyby pokrzywione i zniekształcone na tym krótszym zakresie, więc wybrałem focenie z większej odległości na krótkim zakresie 70-200.
Może jeszcze wybiorę się na przedstawienia na początku czerwca i potrenuję z czasem 1/2000. To będzie w innym miejscu i może oświetleniowiec będzie lepszy przez co warunki poprawią się.
GarfieldPL
26-05-2023, 07:25
No i może zostawiłbym trochę więcej podłogi w kadrze a ujął trochę góry. To pokazałoby te postacie bardziej w górze i "spotęgowało" ten zbiorowy wyskok. :)