PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypiący/trzeszczący uchwyt w D7200

mdz
28-04-2023, 19:07
Dzień dobry, witam wszystkich Użytkowników (to mój pierwszy post na tutejszym Forum :smile:).

Niedawno nabyłem komisowego D7200 z przebiegiem ok. 10 tys. zdjęć. Aparat działa bez zarzutu, wizualnie wygląda niemal jak nowy (żadnych otarć, odprysków, rys na wyświetlaczach itp.), widać, że poprzedni użytkownik raczej o niego dbał. Zauważyłem jednak jedną, trochę irytującą wadę (a może cechę) tego korpusu. Otóż uchwyt w dolnej części (głównie w miejscu, gdzie aparat trzyma się małym i serdecznym palcem) trochę trzeszczy/skrzypi i czuć pod naciskiem, że delikatnie się ugina. I nie trzeba wcale jakoś mocno go ściskać, ot każde normalne pochwycenie aparatu wiąże się z delikatnym skrzypieniem. Obejrzałem na tyle, na ile się dało obudowę w tym miejscu, zarówno od zewnątrz, jak i od strony komory na akumulator i nie widać niczego niepokojącego (np. pęknięć czy śladów jakiejś ingerencji). I teraz moje pytanie do Was, a zwłaszcza do użytkowników tego modelu: czy te korpusy tak mają, czy to jest kwestia niedokładnego spasowania elementów (D7200 jest tylko częściowo wykonany ze stopów magnezu, zdaje się, że góra i tył obudowy), czy to efekt zużycia, a może jednak wskazówka, że aparat mógł np. zaliczyć jakieś uderzenie albo glebę? (chociaż, jak wspomniałem wyżej, na zewnątrz wszystko wygląda jak z fabryki, żadnych uszkodzeń, otarć, wgnieceń, żadna ze śrubek mocujących poszczególne elementy nie wygląda na odkręcaną). Nie mam możliwości sprawdzić tego na innym korpusie. Czy moglibyście się wypowiedzieć, jak to zachowuje się u Was?
Dodam, że to mój pierwszy Nikon, dotychczas użytkowałem tylko Pentaxy i jestem przyzwyczajony do ich pancerności, tam takich sytuacji nigdy nie było nawet po wielu latach użytkowania, wszystko zawsze było sztywne i spasowane (inna sprawa, że te korpusy są w zasadzie w całości ze stali i magnezu, więc może moje oczekiwania są za wysokie i wyolbrzymiam sprawę).

Matthias
28-04-2023, 19:14
Ja mam swój od nowości, kupiony w sklepie i ma dokładnie to samo od zawsze, więc myśle że nie ma się czym przejmowac, tylko brać i cieszyć się pięknymi zdjęciami :)
Pozdro!

OjTam
28-04-2023, 19:19
Zakładam, że o tym miejscu mówimy?
https://i.imgur.com/MKwMjeJh.jpg
(sorki za słabą ostrość)
W tym miejscu jest zaślepka do kabla od atrapy akumulatora, używanej przy zasilaniu stałym aparatu:
https://i.imgur.com/rotVkEmh.jpg
Jak jest za duży luz, to otworzyć klapkę, wyciągnąć akumulator, docisnąć zaślepkę.

mdz
28-04-2023, 19:32
OjTam,
chodzi nie tyle o gumową zaślepkę (ona nie trzeszczy), ile o plastik otaczający tę zaślepkę. Po prostu dolna część gripa lekko pstryka/ trzeszczy, gdy się chwyci aparat. I czuć, że się odrobinę ugina.
Matthias,
Skoro tak , to jestem spokojniejszy:smile:.

OjTam
28-04-2023, 19:34
Nom, ugina się lekko koło zaślepi. Też tak mam, od początku, a nową puszkę brałem.

mdz
28-04-2023, 19:46
Dzięki za szybkie sprawdzenie i odpowiedzi.

Pozdrawiam!

eMGie
02-05-2023, 08:24
Potwierdzam, mój też, ale nigdy na to nie zwróciłem uwagi :-)

MarekP1983
17-05-2023, 16:34
Witam wszystkich, właśnie dołączyłem do grona. Chcę się podpiąć pod temat, bo też właśnie kupiłem d7200. Skrzypienie u mnie również występuje, ale chciałem zapytać czy macie w tym aparacie takie delikatne stukanie, ledwo słyszalne, z okolic wizjera kiedy porusza czy delikatnie potrząsa się aparatem, nawet ze zdjętym obiektywem, więc nie jest to sprawa stabilizacji w obiektywie.

OjTam
17-05-2023, 16:59
Tak.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/17663-Najczęściej-zadawane-pytania!
Trzecie pytanie.
;)