Zobacz pełną wersję : Wraca PRL czyli zakaz fotografowania
Niech uważają te osoby, które fotografują obiekty kolejowe, pociągi i budynki publiczne. Wkrótce będzie ustawa rodem z PRL:
https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,29681359,wraca-zakaz-fotografowania-pociagow-torow-nastawni-jednoznaczne.html
https://czasopismo.legeartis.org/2023/04/zakaz-fotografowania-obiektow-waznych-obronnosci-bezpieczenstwa-panstwa-projekt-zmian-prawie/
jurkarol
23-04-2023, 12:50
Nie dziwi mnie to, właściwie to tylko czekałem kiedy wprowadzony zostanie taki przepis
Takie zakazy nie mają dziś najmniejszego sensu. Szkoda się rozpisywać, jak dyskretnie można zrobić zdjęcie. W ludziach siedzą jakieś dziwne fobie, że stara nastawnia kolejowa to tajne przez poufne i niezbędne dla obronności. Ja powiedziałbym nawet więcej, po co wprowadzać takie zakazy, nie lepiej podejść do takiego gościa, grzecznie zagadnąć a jak zaczyna się plątać to dopiero jest powód do sprawdzenia.
Kiedy zakaz był powiedzmy sensowny, to były włączone kamery na autostradach i można sobie było oglądać lawety ze sprzętem jadące do Medyki. Teraz chcą karać, jak ktoś sfotografuje semafor albo jakiś pociąg. Eh, gdzie tu logika, na dodatek głupie prawo szybko się wprowadza, trudno odwołuje.
https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/rosyjscy-szpiedzy-monitorowali-transporty-kolejowe-w-polsce-zostali-zatrzymani-112472.html
A do tego można robić zdjęcia obiektów nawet poniżej 1 metra z szpiegowskiego satelity.
Niech uważają te osoby, które fotografują obiekty kolejowe, pociągi i budynki publiczne. Wkrótce będzie ustawa rodem z PRL:
https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,29681359,wraca-zakaz-fotografowania-pociagow-torow-nastawni-jednoznaczne.html
https://czasopismo.legeartis.org/2023/04/zakaz-fotografowania-obiektow-waznych-obronnosci-bezpieczenstwa-panstwa-projekt-zmian-prawie/
Aż dziwne, że nie przebywasz w schronie czytając PRLowską Wyborczą. :lol:
Dla tych co cienko przędą próbując zarabiać na fotografii: zakładać firmę produkcyjną w branży metalowej, idzie boom na znaki zakazu fotografowania.
W marcu wielka afera szpiegowska na kolei, do dziś cisza o ciągu dalszym :roll: Coś nie mają się czym pochwalić.
Adam Okuń
13-07-2023, 22:32
Aż dziwne, że nie przebywasz w schronie czytając PRLowską Wyborczą. :lol:
To czytaj inne media. To nie zmieni jednego: pisowska władza odtwarza PRL. Właśnie wylazła z sejmu do senatu ustawa, której zapisy mogą spowodować, że mój watek na Nikoniarzach zdechnie tak samo jak i kanał na YT.
https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/tabliczka-zakaz-fotografowania-powroci-sejm-przyjal-przepisy-114237.html
maniak666
28-08-2023, 19:56
Nie wstawiam tego coby sobie pogrywać w kulki z administracją, która podobny wątek zamknęła. Minęło nieco czasu - wiadomo nieco więcej
https://www.prawo.pl/prawo/zakaz-fotografowania-wykroczenie-konfiskata-sprzetu,522810.html?fbclid=IwAR3Wl1MBChlFD2VliYNAy 6mvHAH0ggUDmIKIYSS_5CMU5h3qR0PeyCuYvds
Otworzyłem i dodałem powyższy post.
Adam, bez polityki proszę.
Wykaz obiektów podlegających ochronie jest całkiem spory:
Rodzaje obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa i ich kategorie
§ 2. Rodzajami obiektów, które Rada Ministrów uznaje za szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, są:
1) obiekty, w których produkuje się, remontuje i magazynuje uzbrojenie, sprzęt wojskowy oraz środki bojowe, a także obiekty, w których są prowadzone prace naukowo-badawcze lub konstruktorskie w zakresie produkcji na potrzeby bezpieczeństwa lub obronności państwa;
2) magazyny, w których są przechowywane rezerwy strategiczne; magazyny ropy naftowej i paliw o pojemności powyżej 100 tys. m3, w których są przechowywane zapasy interwencyjne; magazyny, w których są przechowywane zapasy obowiązkowe gazu ziemnego; kluczowe elementy infrastruktury przesyłowej ropy naftowej, paliw i gazu ziemnego oraz instalacje skroplonego gazu ziemnego, a także dyspozycje mocy, stacje elektroenergetyczne o strategicznym znaczeniu dla krajowego systemu elektroenergetycznego;
3) obiekty stanowiące siedzibę urzędu obsługującego Ministra Obrony Narodowej oraz obiekty jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych;
4) mosty, wiadukty i tunele, które znajdują się w ciągu dróg o znaczeniu obronnym;
5) mosty, wiadukty i tunele, które znajdują się w ciągu linii kolejowych o znaczeniu obronnym;
6) centrum zarządzania ruchem lotniczym oraz obiekty niezbędne do realizacji zadań w zakresie zapewniania służb żeglugi powietrznej, a także lotniska wyznaczone do startów i lądowań statków powietrznych w ruchu międzynarodowym, zgodnie z art. 73 ust 1 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. - Prawo lotnicze (Dz. U. z 2020 r. poz. 1970, z 2021 r. poz. 784, 847 i 1898 oraz z 2022 r. poz. 655);
7) porty morskie o znaczeniu obronnym;
8 śródlądowe przeprawy wodne o znaczeniu obronnym;
9) obiekty infrastruktury łączności, w tym obiekty operatorów pocztowych i przedsiębiorców telekomunikacyjnych, przeznaczone do realizacji zadań na rzecz bezpieczeństwa lub obronności państwa;
10) centralny ośrodek dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej;
11) zapory wodne i inne urządzenia hydrotechniczne, których awaria może spowodować zatopienie terenów o powierzchni powyżej 500 km2 albo obszaru o mniejszej powierzchni, na którym znajdują się obiekty uznane za szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa;
12) obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu;
13) obiekty Narodowego Banku Polskiego oraz Banku Gospodarstwa Krajowego;
14) obiekty Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. oraz Mennicy Polskiej S.A.;
15) obiekty, w których wytwarza się, przetwarza, stosuje lub przechowuje materiały jądrowe oraz średnioaktywne lub wysokoaktywne odpady lub źródła promieniotwórcze;
16) obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych;
17) obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
18 obiekty jednostek organizacyjnych Centralnego Biura Antykorupcyjnego;
19) obiekty jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Sprawiedliwości lub przez niego nadzorowanych;
20) obiekty mające bezpośredni związek z wydobywaniem: gazu ziemnego, ropy naftowej, węgla brunatnego i kamiennego, rud metali z wyjątkiem darniowych rud żelaza, rud pierwiastków rzadkich oraz pierwiastków promieniotwórczych, piasków formierskich i szklarskich oraz ziemi krzemionkowej;
21) obiekty, w których wytwarza się, przetwarza, stosuje lub przechowuje materiały stwarzające szczególne zagrożenie wybuchowe lub pożarowe;
22) obiekty, w których prowadzi się działalność z wykorzystaniem toksycznych związków chemicznych i ich prekursorów, a także środków biologicznych, mikrobiologicznych, mikroorganizmów, toksyn i innych substancji wywołujących choroby u ludzi lub zwierząt - zlokalizowane w miejscowościach powyżej 20 tys. mieszkańców;
23) elektrownie i elektrociepłownie zawodowe, z wyjątkiem elektrowni jądrowych, których produkcja energii jest przekazywana do wspólnej sieci elektroenergetycznej lub stacje elektroenergetyczne należące do operatorów systemów dystrybucyjnych;
24) inne obiekty będące we właściwości organów administracji rządowej, organów jednostek samorządu terytorialnego, instytucji państwowych oraz przedsiębiorców lub innych jednostek organizacyjnych, których zniszczenie lub uszkodzenie może stanowić zagrożenie w znacznych rozmiarach dla życia i zdrowia ludzi, dziedzictwa narodowego, środowiska albo spowodować poważne straty materialne lub zakłócić funkcjonowanie państwa.
Z powyższego wykazu wynika m.in. zakaz fotografowania kopalni, a może i laboratorium uniwersyteckiego, w którym prowadzi się badania chemiczne czy też biologiczne!?:shock:
Dla mnie to "martwy" przepis, który może być wykorzystywany w razie "potrzeby", do tego bardzo kontrowersyjny, w zależności od "widzi mi się" oceniającego, oj będą sprawy sądowe :(
lukasz_kk
30-08-2023, 15:02
Jeśli dobrze rozumiem, to spotting na lotniskach zgodnie z punktem 6) też umrze?
Tyle tego, że chyba nie starczy policjantów do pilnowania.
21) obiekty, w których wytwarza się, przetwarza, stosuje lub przechowuje materiały stwarzające szczególne zagrożenie wybuchowe lub pożarowe
Czy pod ten punkt podchodzą nielegalne składowiska odpadów zwiezionych z zagranicy?
Jeśli dobrze rozumiem, to spotting na lotniskach zgodnie z punktem 6) też umrze?
Na podrzeszowskiej Jasionce już umarł zaraz po rozstawieniu patriotów. Wtedy nie było na to paragrafu i ochrona lotniska przeganiała pstrykaczy siłą perswazji, teraz już mogą paragrafem...
I nocne zdjęcia elektrowni i żurawie w stoczniach i portach i szyby kopalniane a przede wszystkim z mojego punktu zainteresowań Kraków Airport...
Sinobrody
03-09-2023, 20:10
Noo, a ja do dzisiaj nie mam dobrego zdjęcia konińskiego titanica, czyli elektrowni pątnów. Jak się nie pospieszę to już nie będę miał :(
Adam Okuń
05-09-2023, 12:41
Na szczęście już poszła nowela. Od 1.10 zakaz obejmuje wymienione obiekty ale muszą być oznaczone tabliczką. Tak czy siak będą jaja bo w Polsce funkcjonariusze służb mają problem nawet z podstawą prawną do legitymowania. Obawiam się, że będą podejmowane interwencje na zasadzie: "...w sądzie pan się wytłumaczysz...".
Jak z drona zauważyć taką małą tabliczkę... hmmm :mrgreen:
maniak666
05-09-2023, 14:25
A wszystkie te bzdurne przepisy w czasach Google Map, Street View, Google Earth...
A wszystkie te bzdurne przepisy w czasach Google Map, Street View, Google Earth...
To pooglądaj sobie ulice w Niemczech...:mrgreen:
Różnica taka, że tam było referendum w tej sprawie i to społeczeństwo nie chciało wpuścić samochodu googla, bo tak cenią sobie prywatność.
Czemu jako przykład nie podałeś Białorusi? ;)
Myślę, że masz rację. Zrobienie zdjęcia na moście i publikacja nie powinno być karalne ale zrobienie zdjęcia mostu od dołu, to już bym się zastanowił.
Myślę, że masz rację. Zrobienie zdjęcia na moście i publikacja nie powinno być karalne ale zrobienie zdjęcia mostu od dołu, to już bym się zastanowił.
Uważam, że pod każdym mostem teraz powinien stać stróż. Nigdy nie wiadomo kiedy przejedzie jakiś rowerzysta z kamerką 360 na kasku lub kierownicy i nagra wszystkie newralgiczne punkty. Służby powinny być też uczulone na ludzi w okularach, kapeluszach oraz wypatrywać czy przejeżdżające auta nie mają przypadkiem kamerki samochodowej.
Cykliści to wiadomo, w zasadzie jazda rowerem jest tak podejrzana, że dodatkowych dowodów nie trzeba ;)
Jak widać zawsze znajdą się osoby przyklaskujące najgłupszemu prawu.
Paranoja.
Różnica taka, że tam było referendum w tej sprawie i to społeczeństwo nie chciało wpuścić samochodu googla, bo tak cenią sobie prywatność.
To musiało tam być drugie referendum, bo spojrzałem do Map Google i, okazuje się, wiele się zmieniło w Niemczech - już nie cenią sobie tak bardzo prywatności. :D
Czemu jako przykład nie podałeś Białorusi? ;)
Tu także wiele się zmieniło - ze 3 lata temu szukałem kilku miejsc na Białorusi i nie było problemu - teraz pustka. Pewno mieli referendum. :p
maniak666
05-09-2023, 18:31
No widzisz-mieszkam tu i właśnie przed chwilą sprawdzałem adres w Hamburgu, a właściwie street view bo muszę zaparkować dosyć spore auto, kiedy będę w hotelu. Tak, że pudło. Od niedawna nawet BASF jest do oglądnięcia( ja mogę sobie z balkonu popatrzeć :) ), choć jedyna przydatna nawigacja to ich wewnętrzna apka. Bez niej zapomnij o poruszaniu się po tej firmie. Tzn. możesz próbować - życzę powodzenia w poszukiwaniu celu ;)
W Niemczech nie było referendum w tej sprawie. Google ma taki przepis, że jak nie chcesz, żeby twój dom był widoczny na street view, to zgłaszasz i oni zamazują. I z jakiegoś powodu Niemcy zaczęli masowo to zgłaszać i Google samo wycofało się z tego kraju, bo im się to nie opłacało. Widzę jednak, że wrócili. Jeszcze rok-dwa temu była pustynia.
W Niemczech nie było referendum w tej sprawie. Google ma taki przepis, że jak nie chcesz, żeby twój dom był widoczny na street view, to zgłaszasz i oni zamazują. I z jakiegoś powodu Niemcy zaczęli masowo to zgłaszać i Google samo wycofało się z tego kraju, bo im się to nie opłacało. Widzę jednak, że wrócili. Jeszcze rok-dwa temu była pustynia.
Chyba nie tylko przez same zgłoszenia Google postanowiło się wycofać:
https://www-teltarif-de.translate.goog/google-street-view-umfrage-technologie/news/39738.html?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Wrócili podobno w czerwcu tego roku:
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/aplikacje/google-wraca-do-niemiec-ze-street-view-pierwszy-raz-od-2010-roku
jurkarol
05-09-2023, 21:14
Ostatnio oglądałem okolicę gdzie mieszka moje wujostwo, koło Krakowa, i oto dom ich sąsiada jest zamazany, a na zdjęciach sprzed lat jest widoczny
Chyba nie tylko przez same zgłoszenia Google postanowiło się wycofać
Jednak sondaż, to nie referendum.
Jednak sondaż, to nie referendum.
Gdzieś kiedyś o tym czytałem, być może to tylko fake news. Ciężko znaleźć informacje o tym sprzed 13 lat, ale jak widać były nawet na ten temat debaty polityczne i sondaże, więc możliwe, że to nie tylko przez zgłoszenia o "zamazanie".
Masz gdzieś jakiś artykuł o tym lub stanowisko Google, że "im się to nie opłacało"?
Masz gdzieś jakiś artykuł o tym lub stanowisko Google, że "im się to nie opłacało"?
Nie znajdę teraz. Parę lat temu zainteresowałem się, czemu Niemcy nie są "obfotografowane" i na taki artykuł trafiłem. Sprawdzałem później i trafiałem na ulice, gdzie ponad połowa domów była zamazana. Ciekawe, że dotyczyło to też części bloków (fasad mieszkań). Myślę, że Google miało z tym za dużo pracy i uzyskiwało nieużyteczny efekt, więc sobie odpuścili - przeczekali.
A jak jest w innych krajach? Szczególnie tych "przyfrontowych"?
Nie pamiętam teraz dokładnie, ale bardzo zdziwiłem sie kiedyś dostając informację o niemożności zrobienia "czegoś tam" na zachodzie. Bo przepisy, bo trzeba mieć specjalne zezwolenie.
Moi znajomi z ciekawości zajrzeli we francji "za płot" (w sensie, że stanęli na murku przy płocie i popatrzyli co jest za ogrodzeniem) prywatnych posesji, nie wyglądających na jakieś bardzo wypasione. Poszli dalej... Po ok 40 minutach zgarnęło ich 3 tajniaków policyjnych. Okazało sie że mieszkańcy zadzwonili, bo zobaczyli, że ktoś ich obserwuje. System kamer na ulicach ich śledził itd.
W anglii nie mineło 15 minut od momentu jak rozstawiłem statyw z kamerą, by zrobić obrazki z typowego angielskiego osiedla (te ceglaste koszmarki) jak podjechała policja i zaczęła przepytywać mnie "na okoliczność".
We francji nie mogłem zrobić jakiś budynków z zewnątrz.
Nie znajdę teraz. Parę lat temu zainteresowałem się, czemu Niemcy nie są "obfotografowane" i na taki artykuł trafiłem. Sprawdzałem później i trafiałem na ulice, gdzie ponad połowa domów była zamazana. Ciekawe, że dotyczyło to też części bloków (fasad mieszkań). Myślę, że Google miało z tym za dużo pracy i uzyskiwało nieużyteczny efekt, więc sobie odpuścili - przeczekali.
Też parę lat temu się interesowałem :)
Z tego co pamiętam były duże protesty, spłonął chyba też jakiś samochód Googla. Nie zmienia to faktu, że podawanie Niemiec jako przykład (choć już najprawdopodobniej nieaktualny) nic w naszej kwestii nie zmienia. Dla mnie taki przepis nie powinien wejść.
Dla mnie taki przepis nie powinien wejść.
No, argument nie do odparcia. :grin:
No, argument nie do odparcia. :grin:
W tym zdaniu nie ma żadnego argumentu :)
Może po swoim "argumencie" z niemieckim Street View podziel się swoją wizją katalogu dozwolonych fryzur jak to ma miejsce w Korei Północnej?