Zobacz pełną wersję : iPOD + D200
Witam wszystkich , jestem nowy i zaczynam zabawe z D200 . Mam problem ,podobno ktos wykozystal Ipod jako magazyn do sciagania zdjec z D200 ,co wy nz to ,przyznam ze mnie to by interesowalo. A dla pragnacych instrukcji polecam www.kenrockwell.com.
spiritwood
15-07-2007, 09:17
Nie dotyczy to tylko D200 ale każdego innego aparatu. Kupujesz w sklepie appla urządzonko o wymiarach 30mm x 30mm na 5mm za jedyne 100 PLN, podlączasz kabel usb, w iPodzie klikasz w import photos i gotowe. Trwa to dość długo i jest cholernie prądożerne. Zrzut 120 RAW trwa z 50 minut i powoduje, że bateria w iPodzie i aparacie traci 50 - 70% zmagazynowanej energii. Jeżeli zrzucasz JPGi to masz ich podgląd, jeżeli RAWy, to niestety już nie. Całość działa identycznie jak iPhoto na Macu, tzn zrzuty odbywaja się do 'rolek filmu', tak więc póżniej jest dość łatwo to wszystko ogarnąć. Jeżeli ktoś już ma iPoda, to polecam to rozwiązanie zamiast databank.
pozdrawiam,
Marcin
P.S
Próbowałem oczywiście zrzucać zdjęcia bez tego urządzonka, tylko po samych drutach. Niestety bez niego import jest niemożliwy. Ot, jeszcze jeden sposób na wyciągnięcie pieniędzy od klienta, choć w przypadku Appla jakoś mniej boli :)
...
Próbowałem oczywiście zrzucać zdjęcia bez tego urządzonka, tylko po samych drutach. Niestety bez niego import jest niemożliwy. Ot, jeszcze jeden sposób na wyciągnięcie pieniędzy od klienta, choć w przypadku Appla jakoś mniej boli :)
a gdyby tak postąpił M$ to juz by się gromy walały ;) - wkurza mnie, że za każdą niemal głupią śrubkę/ kabelek do swojego sprzętu Apple każe sobie płacić fortunę :(
ranbir kapoor
15-07-2007, 10:00
w moim przypadku sprawdzone w boju.jednak jak pisali inni sciaga sie dluuuuugo,bardzo dlugo
wszystko wiec zalezy od tego gdzie sie wybierasz,jak w cywilizowane regiony to wieczorkiem schodzisz na basen saczac drinka a zdjecia sie powoli zrzucaja na ipoda,jaksiedzisz w gorskiej chatce w nepalu gdzie prad jest przez 2h dziennie o niskim napieciu to poszukaj innego sposobu na archiwizacje zdjec
Dzieki bardzo, spróbuję w Applu pozdrawian PS. niestety jestem w UK
spiritwood
15-07-2007, 13:02
a gdyby tak postąpił M$ to juz by się gromy walały ;) - wkurza mnie, że za każdą niemal głupią śrubkę/ kabelek do swojego sprzętu Apple każe sobie płacić fortunę :(
Oczywiście masz rację. Każda firma, jeżeli tylko wyczuje potencjalny zysk to zrobi wszystko, aby ten zysk trafił do jej kieszeni, a nie do kieszeni koreańskiej konkurencji. Ja tam wolę zapłacic 100 PLN za estetyczne cacko niż 50 za kostkę ze śladami po wtryskarce na krawędziach... I niejako w tym kontekście napisałem, 'że mniej boli' :). U Apple'a wszystko jest po prostu mega estetyczne, bez zbędnego przerostu formy nad trescią. A działa równie dobrze, jak wygląda. No, ale zrobił sie mały offtopic, za który przepraszam ;)
spiritwood
15-07-2007, 13:04
Dzieki bardzo, spróbuję w Applu pozdrawian PS. niestety jestem w UK
Jest duża szansa, że w Królestwie zapłacisz taniej niż w Polsce...
Niestety 20£ i działa. Mam narazie 2G karte SanDisk ExtremeIV i myslałem używać '' ridera'' ale w górach itak nie mam Laptopa za cieżki.
Kupiłem Sigme 10-20 na razie extra . choć wole 18-200 VR Nikora. nie mam nic do makra może pirescienie i stałka 50 1,8.co wy nato?
Nie polecam przy wiekszych kartach.
Mam iPoda vdeo 80GB. Transfer trwa zbyt dlugo i przy zgrywaniu z karty 4GB trzeba sie modlic, aby "baterii" wystarczylo do sciagniecia calej karty. Zrezygnowalem z tego patentu na korzysc w miare dobrego data banku. W ciagu niecalych 20 min mam cala karte (4 GB Raw) z weryfikacja na dysku przenosnego magazynu.
chyba masz racje pomyśle nad databankiem może znajde gdzieś tani
Zen Vision M w 60gb wersji oferuje podobna funkcje, nazywa sie usb host, lecz jak szybko zgrywa zdjecia to juz nie wiem, bo nie testowalem. Dla przykladu: http://cgi.ebay.co.uk/SLIM-CREATIVE-ZEN-VISION-M-60GB-MP3-DIVX-AV-CASE-SCREEN_W0QQitemZ230152080179QQihZ013QQcategoryZ738 39QQrdZ1QQcmdZViewItem