Zobacz pełną wersję : obiektyw do reportaży pod d3300
lasgushi
16-04-2023, 23:56
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu spełniam swoje marzenia związane z fotografią. Planuję robić reportaże z 18-stek, komunii oraz zdjęcia portretowe i wypadałoby mieć jakiś jasny obiektyw, który pozwoli mi na zdjęcia na salach.
na oku mam aktualnie:
Nikkora AF-S 35mm f/1.8 G DX
Nikkora AF-S 50mm f/1.8 G DX
Jesteście w stanie powiedzieć mi, który będzie lepszy ewentualnie doradzić coś innego w porównywalnej kwocie (może być używka). Czytałem, że powyższe obiektywy mają problemy z powolnym focusem oraz jego niecelnością.
Nikkora AF-S 50mm f/1.8 G DXNie ma takiego obiektywu, tzn 50/1.8 nie jest DX.
A co do pytania, do zdjęć "na sali" średnio się nadadzą, bo oba są za wąskie.
LeonardZelig
17-04-2023, 07:25
Reportaż+APS-C=17-50/2,8. Poszukaj Sigmy lub Tamrona w tym zakresie.
jak ma być jedna z 2ch wymienionych to 35, bo szersza. Jeszcze lepszym wyborem byłaby Sigma 30/1.4, ale to droższy wybór. (sigmy 30 są dwie. Starszą EX można dostać już w fajnej cenie. Nowsza ART już jest droga, ale zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsza i najbardziej uniwersalna stałeczka do DX)
Tylko wspomnę, bo to drogie narzędzie - ale do Twojego profilu, co chcesz fotografować - najlepszym niezaprzeczalnym wyborem byłaby sigma 18-35.(masz na co zbierać pieniądze:))
lasgushi
17-04-2023, 12:50
jak ma być jedna z 2ch wymienionych to 35, bo szersza. Jeszcze lepszym wyborem byłaby Sigma 30/1.4, ale to droższy wybór. (sigmy 30 są dwie. Starszą EX można dostać już w fajnej cenie. Nowsza ART już jest droga, ale zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsza i najbardziej uniwersalna stałeczka do DX)
Tylko wspomnę, bo to drogie narzędzie - ale do Twojego profilu, co chcesz fotografować - najlepszym niezaprzeczalnym wyborem byłaby sigma 18-35.(masz na co zbierać pieniądze:))
Trochę słabo sprecyzowałem bo w sumie budżet mam do 1200zł na obiektyw, zapewne więcej będzie portretów niż samych reportaży. Komunie i 18-stki jak na razie myślę, że będą spontaniczne i w razie czego mam jeszcze kitowego 18-105. Bardziej skłaniam sie ku tej 50mm 1.8. Na pewno zabiłeś mi ćwieka tą sigmą 18-35 i myślę, że w niedalekiej przyszłości sobie sprezentuje ten obiektyw.
Zadałbym jedno podstawowe pytanie, masz lampę zewnętrzną? Bo to jest absolutna podstawa podstaw, żeby z tym sprzętem myśleć o zdjęciach w gorszych warunkach oświetleniowych.
Portrety i reporterka, to różne szkła
W portretach dąży się do dłuższych ogniskowych. Ze względu na perspektywę oraz łatwość odcięcia tła. Tu najlepiej sprawdzają się obiektywy stałoogniskowe. Dla DX najkrótszą polecaną ogniskową jest 50, kolejną 85.
W reporterce używa się raczej standardowych zoomów lub szerokich stałek. Dla DX jest to poniżej 35 mm.
lasgushi
17-04-2023, 13:36
Zadałbym jedno podstawowe pytanie, masz lampę zewnętrzną? Bo to jest absolutna podstawa podstaw, żeby z tym sprzętem myśleć o zdjęciach w gorszych warunkach oświetleniowych.
Tak, pierwsze co zrobiłem to zakupiłem lampę.
lasgushi
17-04-2023, 14:19
Portrety i reporterka, to różne szkła
W portretach dąży się do dłuższych ogniskowych. Ze względu na perspektywę oraz łatwość odcięcia tła. Tu najlepiej sprawdzają się obiektywy stałoogniskowe. Dla DX najkrótszą polecaną ogniskową jest 50, kolejną 85.
W reporterce używa się raczej standardowych zoomów lub szerokich stałek. Dla DX jest to poniżej 35 mm.
Czyli w zasadzie jak tak myślę to najlepszym wyborem "na szybko" byłby zakup Sigma 17-50mm f/2.8 pod reportaże oraz nikkora 50mm f/1.8G do portretów.
Czyli w zasadzie jak tak myślę to najlepszym wyborem "na szybko" byłby zakup Sigma 17-50mm f/2.8 pod reportaże oraz nikkora 50mm f/1.8G do portretów.
Dawno temu miałem zestaw 17-55 2.8 + 50 1.8 na DX. 50 praktycznie nie używałem, okolice pełnej dziury wypadają dosyć słabo optycznie, dobrze jest po przymknięciu do tych f/2.5-2.8, a to już okolice światła oferowanego przez 17-50 2.8.
jak już zdecydujesz się na 2 obiektywy, to zamiast 50tki brałbym 85kę G
lasgushi
17-04-2023, 17:55
jak już zdecydujesz się na 2 obiektywy, to zamiast 50tki brałbym 85kę G
myślę, że tak zrobię. W pierwszej kolejności zakup sigmy i z czasem zakup 85-tki. Obiektywów nigdy za wiele ������
LeonardZelig
17-04-2023, 18:12
myślę, że tak zrobię. W pierwszej kolejności zakup sigmy i z czasem zakup 85-tki. Obiektywów nigdy za wiele ������
Słusznie. W czasie kiedy ogarniałem rzeczy APS-C podobny zestaw dawał radę w większości sytuacji.
lasgushi
17-04-2023, 18:28
Słusznie. W czasie kiedy ogarniałem rzeczy APS-C podobny zestaw dawał radę w większości sytuacji.
no właśnie tak sądzę, że ten zestaw mi posłuży na jakiś czas zanim sie przesiądę na coś mocniejszego z pełną klatką :D
BambusZMikronezji
10-07-2023, 10:21
Jeżeli budżet pozwala to rozważyłbym zakup sigmy 18-35 F1.8. Będziesz miał zawsze jasno i przy tym ostro. Na szerokim kącie ogarnisz wnętrza na wąskim zrobisz przyjemny potrecik. 35 mm Nikkora DZ możesz wtedy sprzedać. 50 mm to już zależy od twoich preferencji ja uważam że, możesz tego nie potrzebować gdy już zaprzyjaźnisz się z sigmą.
Mam to szkło od lat i targam je ze sobą po całym świecie (czasem boli). Sprawdza się szczególnie we wnętrzach jak imprezy, muzea, kościoły i zdjęcia nocne w mieście. Na ISO 1000-2000 i F1.8 można fotorgrafować z ręki (D7200)
Wady?
- Masa. Sigma to ciężka krowa.
- To sigma więc może być wymgane kalibrowanie tego to twojej puszki (w sigmie robią to chyba za darmo jeżeli szkło jest na gwarancji). Orginalne szkła nikona też wymagają czasem kalibarcji do puszki lub puszki do szkła.
- Niektórzy marudzą że zakres ogniskowych nie taki.... ja się przyzwyczaiłem choć na początku nieco brakowało mi 50 mm na końcu dlatego zostawiłem sobie stałkę 50mm. A teraz w zasadzie jej nie używam wogóle.
- Tulipan po 5 latach dostał trochę luzu i niepewnie siedzi na obiektywie.
- Gumy się rozciągneły. zamówiłem na aliexpress nowe...
Zalety:
- ostrość (na f1.8 jest dobrze na f4 żyleta)
- ogólna jakość zdjęcia
- jasność