Zobacz pełną wersję : Pomoc przy lustrzance Nikon D7500
Buchling
16-04-2023, 17:24
Dostałam po tacie lustrzankę cyfrową (Nikon D7500) , którą tak naprawdę nie zdążył się nacieszyć. Poszukuję osoby, która pomogłaby mi rozgryźć ten aparat. Takie szybkie korepetycje :) Wiem, że jest od tego instrukcja obsługi, ale szczerze mówiąc przerażają mnie te wszystkie funkcje.
Jeśli napisałam w złym miejscu, to przepraszam.
A czego nie wiesz, lub co wiesz o posługiwaniu się lustrzanką? Od tego zależy czy będziemy w stanie ci pomóc. Poszukaj czegoś takiego jak "skrócona instrukcja" albo na początku zapoznaj się z trybem auto. https://onlinemanual.nikonimglib.com/d7500/pl/06_basic_01.html
Z czasem opanujesz większość funkcji. D7500 to fajne, intuicyjne body z ogromnym potencjałem. Napisz też jaki masz obiektyw, bo przełączniki na nim też mają istotne znaczenie. Jak coś to pytaj.
spiritus
16-04-2023, 19:16
Kiedy instrukcja obsługi to podstawa. Co z tego, że będziesz wiedzieć czym jest trójkąt ekspozycji, kadr czy głębia ostrości skoro nie będziesz wiedziała co klikać aby uzyskać pożądany efekt?
Podstawa to wiedzieć jak zmienić czas, przysłonę, ISO, balans bieli (na początek może być automatyczny), jak ustawić ostrość i w końcowej fazie (tak wiem śmieszne) czym zrobić zdjęcie :)
Później dokształcaj wiedzę i inspiruj się innymi i przede wszystkim EKSPERYMENTUJ!
Można w sumie też prościej: spal instrukcję, ustaw pokrętło na zielony aparacik i idź rób zdjęcia ale jakie to będą zdjęcia to będzie zależne od aparatu a nie od Ciebie.
Wind Mill
16-04-2023, 20:46
...Poszukuję osoby, która pomogłaby mi rozgryźć ten aparat. Takie szybkie korepetycje :) Wiem, że jest od tego instrukcja obsługi, ale szczerze mówiąc przerażają mnie te wszystkie funkcje. ...
Z instrukcja warto się zaprzyjaźnić, nie gryzie. :)
Jeśli język sir Williama nie jest Ci obcy, wyszukaj "Nikon D7500 Tutorial ...." na Jutubie, będzie masa mniej lub bardziej użytecznych filmików.
Kurczę, nie odsyłajcie dziewczyny do instrukcji. Załóżmy, że nie ma w ogóle pojęcia o aparacie, jest z Wrocławia, nikt nie znajdzie paru minut żeby pokazać z grubsza o co w tym wszystkim chodzi?
RomanZWrocławia
17-04-2023, 23:52
Wysłałem prywatną wiadomość. Sprawdź powiadomienia - górny pasek forum po prawej stronie.
Brawo Roman! Takie spotkanie przez 15 minut da więcej niż studiowanie instrukcji przez cały wieczór. Mam nadzieję że koleżanka Buchling jeszcze nie uciekła na zawsze z forum.
Zdaje się, że ma co się tu wysilać, bo autorka wątku zaginęła w akcji ;-)