Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 ,problem z formatowaniem karty SD
Dzień dobry. Odkupiłem w/w aparat i której z posiadanych kart bym nie włożył, wyświetla się komunikat : "Ta opcja jest niedostępna ,przy bieżących ustawieniach aparatu" i nawet funkcja formatowania w aparacie jest niepodświetlona, nieaktywna. Kupiłem dziś nową kartę SanDisc 32 GB i nadal to samo. Próbuję przestawiać coś w ustawieniach aparatu ,ale bez zmian . Dodam ,że u sprzedającego, na jego karcie ,sprzęt działał. Proszę o radę.
sprawdź czy przypadkowo nie zabezpieczyłeś karty
Na obu slotach?
Format z przycisków też nie zaskoczy?
tak ,na obu i z przycisków tez nie :sad:
Chyba jedyną funkcją, która blokuje format, jest WiFi, ale D7100 tego nie ma. Hm...
Resetu z przycisków próbowałeś?
Reset do ustawień fabrycznych. Ustawić wszystkie przełączniki na standardowe pozycje. Można spóbować kilka strzałów oddać w trybie demo. Jak nie podświetla to może nie wykrywa w ogóle karty? Miga dioda dostępu do karty zaraz po włożeniu? Może brud na stykach puszce? Może być też uszkodzona płyta główna.
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo bateria rozładowana za bardzo?
Dziękuję za podpowiedzi.
Na 4 karty które posiadam - dwie migają podczas wkładania do slotu ,jedna z nich działa (udało się ją zresetować w aparacie) druga pisze że uszkodzona.
A dwie pozostałe -nic ,ale to micro SD i już doczytałem ,że to może być problem.
Czy micro SD w karcie matce nie chodzi nigdy ? Akurat sobie taką kupiłem :-?
bateria 100%
Takiej sztuczki to nie próbowałem nigdy :) To raczej zły pomysł (z micro SD). Zobacz tu: https://havecamerawilltravel.com/nikon-d7100-memory-cards/
No to mam nową kartę do telefonu 8)
Jutro kupię nową i dam znać czy pomogło.
A na razie dziękuję za pomoc.
Dziś kupiłem SanDisk SDXC i wszystko zadziałało od razu 8)
Dziękuję za zainteresowanie i Wesołych Świąt !
O to super wiadomość Wesołych Świąt!
krzysztofz24
06-04-2023, 23:52
Micro SD i adaptery to zło;-)