Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 problem z pokrętłem przysłony

pixxar
04-04-2023, 18:09
Witam!

Od pewnego czasu mam problem ze zmianą przysłony w D200. Pokrętło obraca się lekko w obie strony, natomiast nie zmienia się płynnie wartość przysłony, bądź przeskakuje o kilka wartości. Zdarza się często, że pokrętło zrobi obrót o 360 stopni zanim uda się zmienić przysłonę. Bez znaczenia, w którą stronę.

Być może jakieś syfy z wyciągniętej gumy się dostały pod pokrętło, swego czasu musiałem ją trochę przyciąć, bo przeszkadzała w obracaniu.

Pytanie jest czy da się coś z tym zrobić domowym sposobem, czy raczej do serwisu oddać? Wartość puszki raczej mała i nie chciałbym zapłacić w serwisie kosztu sięgającego 70% wartości body. Z drugiej strony szkoda się z nim rozstać, bo podobają mi się zdjęcia z matrycy CCD.

Pozdrawiam!

PM.M
04-04-2023, 18:39
Styki nie kontaktują. To się pewnie da przeczyścić, ale raczej bez rozebrania się nie obejdzie.

TOP67
05-04-2023, 08:30
Jeśli używasz głównie trybu A, to zamień pokrętła i ustawiaj przysłonę tylnym.

pixxar
05-04-2023, 13:48
Jeśli używasz głównie trybu A, to zamień pokrętła i ustawiaj przysłonę tylnym.

Dzięki, nie pomyślałem o takim rozwiązaniu. Rzeczywiście 98% zdjęć robiłem w trybie A.

Na portalach sprzedażowych puszka chodzi po ok 400 zł, pewnie serwis za rozbiórkę i czyszczenie weźmie niewiele mniej, także mało opłacalny biznes.