Zobacz pełną wersję : 85 do nikona z6
Dawid1011
28-03-2023, 22:44
Hej. Przesiadam się na pełną klatkę nikona z 6. Cel obiektywu to głównie zdjęcia portretowe psów. Zastanawiałem się nad nikonem z 85mm f1.8, a Samyangiem 85mm f1.4. Może wy coś polecacie? Budżet do 2500zł.
Z góry dzięki?
Jak masz kasę to zdecydowanie Nikkor Z. Tylko Nikkor kosztuje ponad 3500.
Jak nie to Viltrox 85/1.8 do Z. Tu się zmieścisz w cenie.
Jest jeszcze nowość, Meike. Na razie niewiadoma.
Dawid1011
29-03-2023, 13:30
Ok dzięki a samyang jak wypada w porównaniu z viltroxem?
Który Samyang? Ten na Ztkę jest manualny. Ten na N/F przekracza budżet i dochodzi jeszcze zakup FTZ.
Jak masz kasę to zdecydowanie Nikkor Z. Tylko Nikkor kosztuje ponad 3500.
Można szukać używek. Udało mi się kupić Nikkora Z 85/1,8S za 2,5tys. z jeszcze roczną gwarancją producenta. Chyba nawet wczoraj widziałem ofertę za 2,6 tys.
Dawid1011
29-03-2023, 15:19
A to mi się coś pomyliło, myślałem, że tem z mocowaniem sony jest na nikon z
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak raczej używkę kupię
Dziękuję wam postawię na nikorra?
Rano się pojawiła na OLX Sigma Art 85/1.4 pod F za 2700 jeśli chcesz topowego sprzętu za rozsądne pieniądze. Choć zrównoważonym osobom może przeszkadzać ciężar szła wysunięty do przodu :)
Co do Viltroxa, nie wiem czy bym zaufał jemu AF do psów, więc nikkor będzie zdecydowanie lepszy pod tym względem
Hej. Wybrałeś już coś? Ja mam dokładnie ten sam „problem”. Zastanawiam się właściwie tylko nad wersją S 1.8 lub Art 1.4.
Sigma raczej do moich amatorskich zapędów wchodzi w grę używana.
Adam_S_Maj
30-03-2023, 19:32
Polecam nikkora 85mm f 1,8 na bagnet f , jednak na zetkę trzeba przejściówkę FTZ.
Ja mam ftz. Mam też 24 art i działa całkiem dobrze chociaż czasem potrafi zmęczyć się, żeby złapać oko mojego psa (głowa ciemno brązowa i oczy takie same).
Przeczytałem chyba wszystkie tematy na temat 85 z przejściówką i bez. Może łatwiej byłoby zdecydować gdybym miał możliwość podpiąć jakikolwiek z tych obiektywów.
Na tą chwilę pozostaje chyba strzał w ciemno
Polecam nikkora 85mm f 1,8 na bagnet f , jednak na zetkę trzeba przejściówkę FTZ.
Znany jako najwolniejszy obiektyw Nikona
Adam_S_Maj
30-03-2023, 19:50
Znam wolniejsze. ale nie będę polemizował ;)
TheWidmo
01-04-2023, 14:50
Na nikonie z6 używałem kiedyś 85 1.8G z mocowaniem f i do czasu kiedy nie wiedziałem jak działają natywne szkła miałem wrażenie, że stara 85 dobrze działała i tak było, ale nikkor s oraz viltrox to biły na głowę. Jeśli potrzebujesz coś szybkiego to natywny nikkor, jeśli nie musi by aż tak szybki af viltrox zalatwia sprawę.
85 1.4g czy Z85 1.8s?
Ktoś używał obu szkieł ?
Body z5
Na lustrzance 85/1.4 G szału nie robiło. Jedynie 1.4 kusiło. Na Z bym wybrał więc 85/1.8 Z .
Jeżeli nie obawiasz się wagi i pracy przez FTZ to pomyśl jako alternatywie o Sigmie ART 85.
Dawid1011
09-04-2023, 12:28
Wolałbym nie ryzykować z ftz, więc raczej odpada
Nie wyraziłem się jasno. Praktycznie 95% zdjęć psów jest statycznych, więc może jeszcze pomyśleć o viltroxie?
TheWidmo
09-04-2023, 14:15
Weź sobie 85mm nikkora z dedykowanym mocowaniem. Lepiej i pewniej działa niż przez ftz. Alternatywnie możesz użyć viltrox-a, ale jest troszkę wolniejszy af
Zdecydowanie mocowanie natywne. Adapter moim skromnym zdaniem nie ma większego sensu, szczególnie jak trzeba go dokupić i nie masz kilku dobrych szkieł pod mocowanie "F".
Natomiast przed zakupem Nikkora sugeruję poczytać trochę o Viltroxie.
Jakość obrazka bardzo zbliżona do Nikkora Z, od wersji G zdecydowanie lepszy. AF - gorszy od Nikkorowskiej Zki, ale bardzo przyzwoity. Z moich doświadczeń lepszy niż wersja G.
Działa na najnowszym sofcie do Z5. Samo szkło bardzo dobrze zrobione - znowu dużo lepiej niż wersja G.
Jak nie robisz komercji itd. to może być świetna alternatywa za znacznie fajniejsze pieniądze. Nowe to koszt ok 1,8k a używki spokojnie poniżej 1,5k.
Ja mam i ogólnie bardzo sobie chwalę :D
Dawid1011
09-04-2023, 22:54
Dzięki, na pewno poczytam. Widziałem, że jest viltrox mark I i mark II. Jest jakaś duża różnica między nimi?
Nie ma. Znaczy mkI i mkII na Nikona Z nie ma.
Nikonowska wersja to mkII z Sony.
Dawid1011
09-04-2023, 23:30
Viltrox wydaje się bardzo przyzwoitą alternatywą, jedyne co mnie martwi to af i brak uszczelnienia pogodowego.
Brak uszczelnienia fakt. AF - nie demonizowałbym tak bardzo. To, że jest gorszy od Nikkora nie oznacza, że jest zły ;) Ja przy raczej statycznych ujęciach nie mam z AF żadnych problemów. Szybko, celnie itd.
Może ukaże sie 85/1.4 ;)
https://photorumors.com/2023/04/17/meike-announced-a-new-85mm-f-1-4-stm-full-frame-mirrorless-lens-for-e-z-l-x-rf/
Zapewne sie ukaże. Dyskutuje się jedynie o tym, czy ukaże sie to szkło z mocowaniem Canon RF. Bo wycofano na skutek sprzeciwu Canona Meike 85/1.8. I chwilę potem ta firma pokazuje 1.4? Dziwne. Ale na Nikona Z zapewne będzie.
Jest możliwe, że Canon może podejść do tego, jak niby Nikon podchodzi. Czyli 85/1.8 i f/1.2 nie, ale f/1.4 już tak. Cóż, ploty, ploteczki.
Myślę, że ze względu na ceny to firma (Nikon, Canon) powinna mieć w ofercie 85 mm o każdej z tych jasności. Wielu nie stać na f/1.2 i chętnie kupią f/1.4.
Canon wprowadził w końcu w mocowaniu EF jasność 1.4 (i to ze stabilizacją).
Teoretycznie tak, w praktyce opracowanie 3 stałek i stworzenie 3 segmentów zdecydowanie się nie opłaci producentowi, lepiej pogonić potencjalnego nabywcę w jedno z dwóch rozwiązań. Może, gdyby 2/3 optykobiorców nie kierowało się MTFami, to by się dało rozszerzyć podejście Canona: 85/2 z funkcją makro (roboczy osiołek portretowo-zblizeniowy), 85/1.2 w formie bokeh monster (i optyczna dwukilogramowa żyleta od pełnej dziury) i teraz możemy sobie pozwolić na nostalgiczny podwójny Gauss 85/1.4 w stylu planara (może inny układ, nie siedzę w tym zupełnie), w tabelach szkło orze dno i zjada muł, w praktyce ma rewelacyjną plastykę o zakręcony bokeh.
Niestety canonowi się to nie opłaci, a Nikon nie ma żadnego planu i pomysłu, wrzucają jakieś randomowe szkła, zamiast budować system :(
Na tą 85/1.4 od Meike to chyba nie ma co czekać. Nie wiadomo, kiedy będzie. Nawet na stronie Meike jej nie ma jeszcze.
tomcio_p
24-04-2023, 21:50
Viltrox to nie tylko cena ale i 5 lat gwarancji.
MarziArt
24-04-2023, 23:07
Potwierdzam Sigma 85 to duży ciężki obiektyw, ale bardzo go lubię do portretów :)