Zobacz pełną wersję : Sigma 150-600 zablokowana na minimalnej odległości
Witam
Jestem posiadaczką właśnie Nikona D7500 oraz Sigmy C 150-600mm. Mam mnóstwo pięknych zdjęć ptaszków. Do czasu było wszystko ok, pięknie ostrzył aż do dziś. Wybrałam się popstrykac nieloty i okazuje się, że obiektyw ostrzy mi tylko na 150mm i z tylko z minimalnej odległości. Siedze i mysle co się stało. Na MF tez tylko mozna pierscieniem ustawic ostrość na 150mm i minimalna odległość. Probowałam wszystkiego i dalej nic nie pomaga. Zrobiłam nawet reset ustawień w aparacie. Macie może jakiś pomysł?
Wind Mill
26-03-2023, 15:56
A nie masz przypadkiem przestawionego ogranicznika zakresów ostrzenia?
Nie wiem czy ma to wpływ na MF akurat, kwestia konstrukcji.
Na wszystkich zakresach probowalam, caly obiektyw przestudiowalam. Poprostu nie ostrzy jakby powyzej odleglosci minimalnej, tzn ze jak np mam 150, 200, 300, 400, 600mm to jest w stanie wyostrzyc tylko to co jest najblizej mnie w odleglosci mysle max 3m, mam zrobione zdjecia, jesli tylko skieruje obiektyw na dalszy plan to juz nie moze wyostrzyc, caly czas slychac ze pracuje silnik czasem nawet wydaje taki dzwiek jakby juz chcial sie zatrzymac ale po chwili leci dalej.
Na MF jest to samo jesli krece pierscieniem, ustawiam rowniez MF w puszce.
https://i.imgur.com/1yBXVDu.png
Nie przestawiłaś tego przełącznika?
Jeśli nie reaguje, to pewnie zostanie tylko serwis.
Niestety ale nie. Nie dziala wlasnie na zadnej jesli odleglosc jest wieksza, ani na full bo leci w kolko, ani wlasnie na tych ogranicznikach. Pierscieniem na dalsza odleglosc wlasnie tez sie nie da, lekko obraz widac ze sie zmienia ale dalekie jest to od ostrosci bo jest mydlo. Tak nagle by sie cos stalo, nigdzie nie upadl, tak sam z siebie, dodam ze jest to nowy obiektyw aczkolwiek juz po gwarancji, tzn kupiony dawno temu lecz nie uzywany byl od nowosci. Zrobilam nim z 2 sesje ptakow i cos sie popsulo. Gdyby af padl to chyba wogole by nie ostrzyl na zadnej odleglosci.
Załączam zdjęcia na ktorych widac, ze ostrzy z minimalnej odleglosci nawet na 600mm(900mm na dx)
70822
70823
70824
A tutaj troche dalej i juz nie lapie a czym dalej to juz wogole.
70826
70825
andystar
26-03-2023, 18:44
Czy w czasie ostrzenia ręcznego w okienku odległości pojawia się znaczek nieskończoności?
Czy w czasie ostrzenia ręcznego w okienku odległości pojawia się znaczek nieskończoności?
Raczej nie, czytalam o tym jak to zrobic na manualu ale wlasnie nie ma tego znaczka, byc moze cos zle robilam.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tutaj zdjęcia przykładowe, które robiłam jak wszystko działało przed weekendem.
70831
70832
70833
70834
70835
Wind Mill
26-03-2023, 19:50
Jeśli w trybie MF (nawet na obiektywie zdemontowanym z aparatu) nie jesteś w stanie osiągnąć obu skrajów zakresu ostrzenia, to coś chyba mechanicznie w obiektywie nie trybi.
https://i.imgur.com/wWQFkWB.jpg
https://i.imgur.com/X4zZyBQ.jpg
Jeśli w trybie MF (nawet na obiektywie zdemontowanym z aparatu) nie jesteś w stanie osiągnąć obu skrajów zakresu ostrzenia, to coś chyba mechanicznie w obiektywie nie trybi.
https://i.imgur.com/wWQFkWB.jpg
https://i.imgur.com/X4zZyBQ.jpg
W tej kwestii to nie wiedzialam gdzie spojrzec, dziekuje za podpowiedz. Jedyne co moge zrobic w lewo i prawo to zakres ze zdjecia:-/ i na 150mm i na 600mm.
70837
70838
andystar
27-03-2023, 09:43
Jeśli przełącznik zakresu jest na full i nie można na MF przekręcić do nieskończoności to obiektyw powinien pojechać do Gdyni do K-Consult
Tak na full i nie da rady wiecej pierscieniem przesunac. Jest juz po gwarancji. Nie wystarczy inny serwis, ktory naprawia obiektywy tylko ten w Gdyni od Sigmy? To jakas powazna usterka?
Wind Mill
27-03-2023, 11:01
Ja bym dał właśnie do tego w Gdyni, skoro to firmowy Sigmy.
andystar
27-03-2023, 11:37
Zawsze serwis firmowy jest lepszy (wg mnie). Mają dostęp do oryginalnych części. Zwłaszcza ze możesz zanieść go spacerkiem.
Zawsze serwis firmowy jest lepszy (wg mnie). Mają dostęp do oryginalnych części. Zwłaszcza ze możesz zanieść go spacerkiem.
Oddałam poki co do serwisu niedaleko mnie, maja zajzec i wtedy dac znac co się w nim stało. Serwis Sigmy mysle ze duzo drozszy jest.
Wygląda na mechaniczną usterke, choc nie wiem jak, moze w samochodzie sie obil po dziurach, nie wiem, zazwyczaj stoi w torbie ale po lesie jak sie jedzie roznie bywa. Silniczek af mam nadzieje, ze nie bedzie do wymiany. Pan powiedzial, ze ostatnio w Tamronie 150-600 wymieniali i koszt to 1200zl:-(((
Trochę się podłamałam bo sam obiektyw 3.5tys mnie kosztowal tydzien temu a dlugo zbieralam.
andystar
28-03-2023, 11:44
Masz go od nowości, czy kupiony używany? Z wcześniejszych postów wynikało, że masz go od nowości. Teraz piszesz, że kupiony tydzień temu. Może jest on po przejściach i poprzedni właściciel nie wszystko o nim powiedział.
Masz go od nowości, czy kupiony używany? Z wcześniejszych postów wynikało, że masz go od nowości. Teraz piszesz, że kupiony tydzień temu. Może jest on po przejściach i poprzedni właściciel nie wszystko o nim powiedział.
Nie napisalam, ze mam go od nowosci. Napisalam, ze jest nowy, poniewaz od nowosci nie byl uzywany. Kupilam go od Pani ktora go nie uzyla ani razu, jest po gwarancji, nowiutki zapakowany. Wszystko dzialalo jak go kupilam, zrobilam 2 sesje nim. Wiec byl sprawny. To w moich rekach cos się zepsulo.
Schwefel
28-03-2023, 13:23
Tak jeżdżony tylko do kościoła…wierzysz w takie rzeczy, że ktoś kupił obiektyw za kilka tys. żeby poleżał sobie 2 lata w szafie i nagle sprzedaje? Pewnie uderzony był wcześniej i teraz rozpadł się od intensywnego używania.
brzezior
28-03-2023, 13:36
A może podłączenie pod USB DOCK i pogrzebanie w zakresach pracy AF coś pomoże?
A może podłączenie pod USB DOCK i pogrzebanie w zakresach pracy AF coś pomoże?
To by nie blokowało ręcznego ostrzenia
Tak jeżdżony tylko do kościoła…wierzysz w takie rzeczy, że ktoś kupił obiektyw za kilka tys. żeby poleżał sobie 2 lata w szafie i nagle sprzedaje? Pewnie uderzony był wcześniej i teraz rozpadł się od intensywnego używania.
Naprawde sladu na nim nie bylo ze byl podpinany, zadnej nawet drobnej ryski. Pani kupila corce caly zestaw bo chciala robic zdjecia. Ale koniec koncu nie uzyla tego ogromnego obiektywu. Nawet na firme ludzie kupuja aby zrobic koszt i sprzedaja pozniej, wiec tak wierze w takie bajki.
Dzis pisalam z Pania ktora rowniez w taki sposob kupila Tamrona 150-600mm i jest po gwarancji i tez nie zdazyl byc uzyty.
A skoro wszystko dzialalo przez tydzien uzywania to watpie aby byl uderzony.
Jak wracam z wyprawy lesnej aparat mialam w bagazniku, mysle ze moze tam sie troszke obil podczas jazdy po dziurach lesnych. Jutro sie zapewne dowiem co w trawie piszczy jak do niego zajza.
A z drugiej strony majac tyle obiejtywow zdawalo by sie ze ten skoro tak ogromny to jednak bardziej pancerny a nie taki delikatny jak się okazuje.
Na przyszlosc bede miala nauczke sama dla siebie. Ale teraz bym chciala dowiedziec się czy to ja cos napsułam w nim.
jurkarol
28-03-2023, 17:21
Może gdzieś zdobyli te obiektywy z wystaw, z wadami. To nie jajko żeby od wstrząsów wylatywaly soczewki czy mechanizmy
Może gdzieś zdobyli te obiektywy z wystaw, z wadami. To nie jajko żeby od wstrząsów wylatywaly soczewki czy mechanizmy
Nie mam pojecia. Pani nie wygladala na poszukiwacza zdobyczy:-)
Nie doszukujmy się prawdy bo zapewne jej nie poznamy. Ja wiem tylko tyle, ze dzialal jak go kupilam, z 1.5 tys zdjec wypstrykalam no i bum. Czekam z niecierpliwoscia bo nie znam sie na mechanice ani budowie obiektywu, nie wiem co moglo sie tam zdarzyc. Pan, ktory przyjmowal obiektyw mowil, ze moze w srodku jakas czesc sie ulamala, obluzowala, moze cos wpadlo i zablokowalo się. Czytalam tez, ze ponoc jakies boczne lekkie uderzenie w okolicach przedniej soczewki moze doprowadzic wlasnie do takiej blokady dzialani af, ale to tylko takie plotki internetowe.
Juz wiem co się wydarzyło z obiektywem.
Okazało się, ze od karty, ktora byla w aparacie ulapal sie kawalek plastikowego naroznika i wpadl do srodka puszki i stamtąd do obiektywu podlączonego do puszki. No i tyle naszej debaty co tam moglo zablokowac Af:-))
Jeszcze czekam na zlozenie go i licze ze nic się tam nie uszkodziło i bedzie dzialal nalezycie. Bede informowac jak cos.
Dzięki wszystkim za pomoc.
brzezior
29-03-2023, 14:27
Czyli wystarczyło wytrząsnąć :)
Wind Mill
29-03-2023, 14:36
Juz wiem co się wydarzyło z obiektywem.
Okazało się, ze od karty, ktora byla w aparacie ulapal sie kawalek plastikowego naroznika i wpadl do srodka puszki i stamtąd do obiektywu podlączonego do puszki. No i tyle naszej debaty co tam moglo zablokowac Af:-))
Jeszcze czekam na zlozenie go i licze ze nic się tam nie uszkodziło i bedzie dzialal nalezycie. Bede informowac jak cos.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Ja pier papier! :mrgreen:
To szczęście, że większych szkód i w aparacie to nie narobiło, trochę mechaniki tam siedzi. :)
A tego to nie wiem, ja nim trzaslam z mysla ze zacznie dzialac jak to kobieta ale nie pomoglo, nie wiem jak wyglada w srodku i czy jest opcja ze moglo sie zakleszczyc czy poprostu samo by wypadlo, nie znam budowy obiektywu. Wazne zeby dzialal:-))
Ja ogolnie myslalam ze jak obiektyw jest uszczelniony to tam nie ma prawa nic wpasc samo z siebie, a tu sie jednak okazuje ze od strony stykow moze sie cos dostac zarowno z puszki jak i do puszki.
Warto poszerzyc wiedze o budowie sprzetow:-))
jurkarol
29-03-2023, 15:34
[rozdziaw gęby]
Juz wiem co się wydarzyło z obiektywem.Nie zrozum mnie źle, nie chcę Cię urazić ale myślę że nadal nie wiesz co tam się wydarzyło. :roll:
Okazało się, ze od karty, ktora byla w aparacie ulapal sie kawalek plastikowego naroznika i wpadl do srodka puszki i stamtąd do obiektywu podlączonego do puszki. No i tyle naszej debaty co tam moglo zablokowac Af:-))Nieprawdopodobne. :-o Brzmi jak opowieść z cyklu nieprawdopodobnie fantastycznych. :shock:
Jeszcze czekam na zlozenie go i licze ze nic się tam nie uszkodziło i bedzie dzialal nalezycie. Bede informowac jak cos. Oby nie, ale obstawiam że uszkodziło. :-|
andystar
29-03-2023, 17:33
Czy gniazdo karty pamięci w D7500 ma połączenie z komorą lustra?
Nie zrozum mnie źle, nie chcę Cię urazić ale myślę że nadal nie wiesz co tam się wydarzyło. :roll:
Nieprawdopodobne. :-o Brzmi jak opowieść z cyklu nieprawdopodobnie fantastycznych. :shock:
Oby nie, ale obstawiam że uszkodziło. :-|
Jesli chodzi o kwestie techniczne to napewno nie wiem od srodka bo sie na tym nie znam, chodzi o sam fakt ze blokada nastapila przez ten element ktory tam utknal.
Jak obstawiasz ze jednak sie uszkodzilo to moze podziel się wiedzą techniczną w tej dziedzinie, chętnie poczytam co tam się mogło uszkodzić, jak bede odbierala obiektyw to zapytam panow czy wszystko sprawdzili.
Byc moze jakas podpowiedz co mam sama sprawdzic w dzialaniu jak juz go np odbiore? Aby pozniej z nim nie wracac. Pan ma doswiadczenie w naprawie to chyba by cos powiedzial?
Mam ta karte z ktorej ułamał sie narożnik plastiku, jest to naprawde malutki kawalek. Moze masz wiedze czy mial kontakt z soczewkami, czy mogl cos zarysowac, czy wplynie pozniej np na celnosc af? Podziel się domysłami?
Czy gniazdo karty pamięci w D7500 ma połączenie z komorą lustra?
Nie wiem, dla mnie to nadal jeden i ten sam otwor bo przeciez tamtedy musial ten kawalek wpasc jesli obiektyw byl zapiety. Wyglada na to ze chyba jest.
Co to za pomysl tworcy aparatu zeby to gniazdo do karty bylo otwarte i ze moglo tamtedy cos przejsc.
Zostawilam tez puszke aby sprawdzili czy problem tkwil tylko w obiektywie.
Jesli wyrzadzil szkody w aparacie czyli komorze o ktorej piszesz to po czym poznac ze tak sie stalo?
andystar
29-03-2023, 18:38
Rozbierałem i składałem kilkadziesiąt Nikonów i raczej przestrzeń komory lustra nie miała fizycznego połączenia z komorą gniazda karp pamięci.
W Nikonie D7500 gniazdo karty pamięci jest z prawej strony z tyłu a mocowanie obiektywu z przodu z lewej strony. Odległość jest duża a upakowanie elementów elektroniki też duże.
Czy masz tę uszkodzoną kartę i czy znaleziony kawałek pasuje do niej?
Niezależnie od tego, czy to był kawałek karty i jak się tam znalazł, to jest najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie usterki. Obstawiałem właśnie wykręconą śrubkę (nagminnie tak było w 18-70) lub inny element blokujący. Trafiała mi się np. sprężynka od popychacza, pęknięta tulejka ślizgowa, a nawet kabelek od przełącznika (typowe w 28-70/2.0).
Rozbierałem i składałem kilkadziesiąt Nikonów i raczej przestrzeń komory lustra nie miała fizycznego połączenia z komorą gniazda karp pamięci.
W Nikonie D7500 gniazdo karty pamięci jest z prawej strony z tyłu a mocowanie obiektywu z przodu z lewej strony. Odległość jest duża a upakowanie elementów elektroniki też duże.
Czy masz tę uszkodzoną kartę i czy znaleziony kawałek pasuje do niej?
Karte mam i faktycznie jest uszkodzona. Jutro odbiore sprzet to zobacze czy pasuje, ale skoro Pan w serwisie pierwsze co powiedzial to wlasnie jakis odlamek od naroznika karty wiec by sie zgadzalo z tym co ja widze w mojej karcie. O dziwo ze ona nie dala znac ze jest zepsuta i normalnie dzialala.
70881
70882
Juz sobie nowa zakupilam.
Ciekawie było poczytać ten temat... dobrze że dałaś to zdjęcie ułamanej karty bo gdybym nie zobaczył, to bym nie uwierzył - że z komory karty przez cały aparat kawałek plastiku może przedostać się do komory lustra i dalej do obiektywu to brzmi wręcz nierealnie :-)
To złoty SanDisk? Mnie się w takiej karcie niedawno pierwszy raz od ponad 10 lat używania tych kart ukruszył podobny kawałek plastiku.
Wind Mill
29-03-2023, 21:13
...dziwo ze ona nie dala znac ze jest zepsuta i normalnie dzialala...
Karta jako nośnik pamięci działa, uszkodzona tylko obudowa. :)
Ale słusznie że nowa kupiona, poszedł jeden kawałek obudowy pójdzie i kolejny - do kosza z nią.
jurkarol
29-03-2023, 21:18
Nawet dr.House nie znał takiego przypadku
Karte mam i faktycznie jest uszkodzona. Jutro odbiore sprzet to zobacze czy pasuje, ale skoro Pan w serwisie pierwsze co powiedzial to wlasnie jakis odlamek od naroznika karty wiec by sie zgadzalo z tym co ja widze w mojej karcie. O dziwo ze ona nie dala znac ze jest zepsuta i normalnie dzialala.
70881
70882
Kawałek znaleziony w obiektywie.
70902
To złoty SanDisk? Mnie się w takiej karcie niedawno pierwszy raz od ponad 10 lat używania tych kart ukruszył podobny kawałek plastiku.
Dokładnie tak. Jedna mi się juz rozpadła w podobny sposob. Ma juz swoje lata, ale nie pomyslalam, ze taki kawalek moze narobic tyle szkod.
Teraz juz bede wiedziala. Teraz kupiam tez budzetowa karte ale micro wraz z adaptarem, mam wrazenie ze jest mocniejszy plastik niz ten sandisck.
70903
Wind Mill
30-03-2023, 18:40
...Teraz kupiam tez budzetowa karte ale micro wraz z adaptarem...
Poważny błąd, karty w tych adapterach lubią nie stykać, będą problemy w użytkowaniu aparatu.
Z deszczu pod rynnę;) MicroSD to proszenie się o kłopoty. Kup czarnego sandiska pro, tych mam najwięcej i są ok.
Poważny błąd, karty w tych adapterach lubią nie stykać, będą problemy w użytkowaniu aparatu.
Tzn. jakiego pokroju problemy? Aparat jej nie bedzie czytal czy jak? Tamta karta co sie zepsula, byla za wolna bo na seriach musialam czekac az sie zdjecia zapisza. Troche mnie to irytowalo, ptaszki zbyt szybko uciekaja.
Kosztowala niewiele, zawsze moge wymienic na inna.
Z deszczu pod rynnę;) MicroSD to proszenie się o kłopoty. Kup czarnego sandiska pro, tych mam najwięcej i są ok.
Ehh no znowu cos zle, ja to się mam. Ide poszukac ile taki czarny sandisck kosztuje, jaki brac zeby szybciej zapisywal mi te serie? Obiektyw jako taki mam, puszka tez nie najgorsza, za dnia sprzet robi fajne fotki, tylko ten czas zapisu mialam slaby. Pozniej dopiero zajazylam ze to wina karty jest, jak troche poczytalam. Ale tego zeby nie brac micro juz nie doczytalam i nie natrafilam na takie info:-/
Tamta karta co sie zepsula, byla za wolna bo na seriach musialam czekac az sie zdjecia zapisza. Troche mnie to irytowalo, ptaszki zbyt szybko uciekaja.
Do D7500 nie kupisz szybszych kart. Szkoda wydawać pieniędzy.
Nawet karty o prędkości 300 MB/s, osiągają jedynie 81 MB/s (podobnie jak ten złoty 90MB/s)
https://www.cameramemoryspeed.com/nikon-d7500/fastest-sd-cards/
Z tej tabelki wychodzi, że jednak przyrost będzie. Złote sandiski to extreme i extreme plus. Zapis w okolicach 60MB/s. Czarne to Extreme Pro. Zapis w okolicach 80MB/s. Co daje w sumie jednego rawka. Więc czy warto dopłacać?
Test jest z 2017r. Teraz SanDisk Pro ma do 200 mb/s (ok, odczyt, ale zapis też chyba szybszy) Nie wiem tylko jaki max transfer oferuje d7500, ale bufor powinien dać radę w krótkich seriach bez znacznego spowalniania? Jakby co to aktualnie niewiele droższy jest d500, dołożyć trochę PLN-ów i po kłopocie;)
80-82 MB
UhsI max to coś ponad 100 ale nie do osiągnięcia raczej
Nie przeskoczy wydajności chipsetu, który teoretycznie ma 105 MB/s.
W teście są też karty 300MB/s
Wind Mill
30-03-2023, 20:51
Tzn. jakiego pokroju problemy? Aparat jej nie bedzie czytal czy jak?...
Raz będzie widział, raz nie będzie widział, raz dobrze zapisze zdjęcia, raz źle.
Karte poki co mam tą zanim przyjdzie zamowiona. O dziwo serie szly dobrze, znacznie lepiej niz w poprzedniej karcie i nic sie nie blokowalo.
Dzis bylam na ptaszorach i mysle ze obiektyw sprawuje sie dobrze i zadnych urazow nie spowodowal ten odlamek. Jeszcze sporo nauki i pracy przedemna zanim zaczne robic wiecej trafionych zdjec, ale ta waga to jednak dla mnie duzo i mysle ze albo nabiore sily i stabilnosci w rekach przy tej przyslonie albo bede zmuszona do robienia zdjec na wyszym iso podczas mniej slonecznych dni.
To z dzisiaj na dowód sprawności sprzętu.
70927