PDA

Zobacz pełną wersję : Pierscien przeslony a "drabinka" w D70

stefan
22-10-2005, 15:59
Witam!
Pytanko: jak ustawic w D70 aby pozim naswietlenia pokazywany byl na "drabince" gdy reguluje przeslone pierscieniem w obiektywie. Aparat ustawiony w trybie M i gdy zmienie przeslone mruga napis FEE i zdrbinka znika. Nie moge uzierzyc ze tego sie nie da ustawic i juz nie wiem gdzie tego szukac?!
Prosze o pomoc!

tzk
22-10-2005, 18:33
.....juz nie wiem gdzie tego szukac?!

Moze w instrukcji ? - obiektyw musi mieć zablokowanę przesłonę a tą regulujesz na body.

MzMarcin
22-10-2005, 18:55
stefan,
w menu w instrukcji pisze dokładnie gdzie...

stefan
23-10-2005, 00:51
tzk, wlasnie chodzi mi o to by regulowac ja na obiektywie a nie na body, a jak bys uzyl obiektywu manualnego, ktory nie ma mozliwosci ustawienia przeslony przez body?

MzMarcin, nie mam instrukcji, a jak bys byl taki mily i powiedzial mi gdzie to sie ustawia bo przelecialem cale menu w aparacie i tego nie znalazlem.
ps. nie chodzi mi dokladnie o to by uzyc pierscienia przeslony w moim obiektywie ale o to jak ustawic aparat by na drabince pokazywal poziom naswietlenia przy obiektywach manualnych. pomozcie!!!

sjm
23-10-2005, 02:36
O ile dobrze pamiętam to z obiektywami manualnymi masz tylko potwierdzenie ostrości

trigger
23-10-2005, 08:27
to jest właśnie "brak" D70 z obiektywami manualnymi działa tylko potwierdzenie ostrości, pomiar światła niestety nie. Drabina nie będzie Ci działać niestety :| Możesz regulować przesłonę na obiektywie, ale pomiara światła na "oko".

stefan
23-10-2005, 10:39
Czyli czarny sen sie spelnil :-) Szkoda! To juz kolejny moj minus dla tego korpusu.
Dziex za informacje! Pozdrawiam.

Zink
23-10-2005, 19:27
Może sie nie znam, ale czy to nie jest winą obiektywów manualnych, że nie wysyłają do korpusu informacji o przesłonie? Korpus chyba nie ma tu nic do gadania.

trigger
23-10-2005, 19:38
to raczej korpus bo niektóre korpusy (tylko te droższe :wink: ) będą z tymi manualnymi szkłami miały pomiar punktowy i centralnie ważony :D

stefan
23-10-2005, 20:16
... i nie tylko te drozsze, w moim poprzednim Canonie D30 na preselekcji przeslony aparat sam dobieral czas migawki przy obiektywie manualnym (od zenita)!