PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja obiektywu Nikkor 24-70 2.8

misie0077
19-03-2023, 21:51
Hej wszystkim
Jaka jest zasada kalibracji obiektywu w tym wypadku 24-70 2.8 w body aparatu. Rozumiem że profesjonalną opcją byłoby wysłać do serwisu ale na ten moment nie mam takiej możliwości.
Posiadam szablon składany do kalibracji

Kojocisko
19-03-2023, 22:10
a) A czy musisz kalibrować? Masz FF/BF? Ten obiekty rzadko chyba ma kłopoty z AF?
b) Kalibrowanie zooma w domu jest możliwie tylko dla wybranej ogniskowej. W domu da się poprawnie skorygować obiektyw stałoogniskowy (ew. nowe Sigmy i Tamrony ale to upierdliwe)
c) Pełna procedura jest taka: Kalibracja AF korpusu do wzorca, a potem kalibracja obiektywu do korpusu.
d) Powinien to zrobić dobry serwis, np. studio5s. Inaczej to zawracanie głowy

Krzysztofh
20-03-2023, 08:14
Nie koniecznie. Jeżeli obiektyw podobnie zachowuje się na obu końcach, ale nie musi tak być oczywiście, to jeżeli mody ma opcję mikroregulacji to da się to zrobić w domu. Ważne jaki jest ten wzorzec, bo jeżeli wydrukowany na kartce A4 to jest to zawracanie głowy.

misie0077
18-04-2023, 14:14
taki mam wzorzec

71320

sheepi
18-04-2023, 14:54
Szkoda czasu. Nie skalibrujesz go we własnym zakresie. Zooma kalibruje się dla kilku ogniskowych i na różnych odległościach od obiektu. Taki proces można próbować przeprowadzić dla nowszych sigm i tamronów działających ze stacjami dokującymi. Mikrokalibracją w aparacie skorygujesz w jednym miejscu to ci się rozjedzie w drugim.

Krzysztofh
18-04-2023, 21:03
Wielokrotnie kalibrowałem swoje obiektywy z D750 i zawsze było dużo lepiej. Z zoomami fakt jest trudniej i jeżeli obiektyw na obu końcach rozjeżdża się dużo to samemu trudno poradzić, ale w większości przypadków mikrokalibracja pomagała i to dużo bo najczęściej korekta jest w jedną stronę i bez niej jest gorzej, więc jeżeli nie uda się super optymalnie to i tak sytuacja się poprawi, szczególnie że to nic nie kosztuje. Trochę własnego czasu. Z tego zdjęcia trudno ocenić jak duży jest przyrząd. Ja po wielu próbach zrobiłem sam i wydruk (A3) nakleiłem na płytę pilśniową i z niej zrobiłem stabilny przyrząd. Nawet zrobiłem mocowanie do statywu, żeby ustawiać kalibrator i aparat na tej samej wysokości. Bazowałem na projekcie udostępnionym tu na forum przez jednego z kolegów.

Wind Mill
18-04-2023, 21:12
Nieśmiała uwaga - warto jako element (obiekt) na który się ostrzy, zastosować gwiazdę Siemensa.

misie0077
18-04-2023, 23:31
Jak to robiłeś? jakie odległości od wzorca i jakie ogniskowe?

sheepi
19-04-2023, 11:53
Zajrzyj na ten kanał https://www.youtube.com/channel/UCfyxtMQFlw6OGxFnFdv1yiw
Znajdziesz tam informacje bezpośrednio od źródła czyli serwisanta :-) Jest dość długi materiał o tym na czym polega kalibracja i jak się ją wykonuje.

Dowiesz się czemu takim szablonem jak pokazujesz wiele nie zdziałasz!

misie0077
19-04-2023, 17:34
Dzięki. Już wszystko wiem :-)
Super przydatny materiał