Zobacz pełną wersję : Slone środowisko dla optyki
Bylem ostatnio nad morzem irlandzkim,pogoda byla nieciekawa i mocno dmuchalo i woda rozbijana na skalach w postaci mgielki bądz maluteńkich kropelek osiadala na optyce i korpusie.I tu pytanie czy woda o dość mocnym zasoleniu ma jakiś wplyw na optykę i korpus,bo wiadomio że jak odparuje woda to zostaje solanka w tym miejscu.
ja w zeszlym roku robilem zdjecia morza polnocnego podczas sztornu i aparat zaczol szwankowac, zdjecia wychodzily w czarne paski, do polowy czarne a reszta ok, dalem do serwisu i opisywujac cala sytuacje nic nie powiedzieli a okazalo sie ze migawka sie rozwalila...
co do optyki to przeciez na obiektywie masz filterek wiec o przednia soczewke nie powinnes sie bac, a co ddo body to niech wypowiedza sie bardziej zoorientowani w temacie...
piotrek007
17-07-2007, 16:47
Slona woda jest zabojcza dla elektroniki. Jesli ci nacieknie do srodka to klops. Podobno zaleca sie, w przypadku zalania aparatu slona woda wyjecie baterii, wrzucenie aparatu do pojemnika ze slodka woda i jak najszybsze odwiezienie calosci do serwisu. Chodzi o to, zeby woda wyplukala sol i powstrzymala korozje. Nie jestem pewien, czy aparaty nie maja teraz dodatkowej bateryjki, co podtrzymuje dzialanie zagara i pamieci, to ja tez trzeba by wyjac. Osobiscie nigdy tego nie musialem, Bogu dzieki robic.
Co do optyki, to sol osadza sie na szklach i rozmazuje jak jakis wosk przy probie czyszczenia na sucho. Trzeba slodka woda przeplukac, czy tez przemyc watka nasiaknieta w wodzie, zeby sol rozpuscic. Filtr na obiektywie znacznie ulatwia sprawe.
Robilem duzo zdjec nad morzem ale analogiem i od bryzgow/mgielki jedynie filtr musialem czyscic. Sam aparat przezyl bez usterki. Teraz wybieram sie na dluzej na morze i zakupilem sobie pokrowiec Ewa-Marine dla bezpieczenstwa. Jak dziela trudno mi sie na razie wypowiadac.
Pozdrawiam
Dzięki za zainteresowanie wątkiem i odpowiedż.Czyli najlepiej zaopatrzyć się w jakiś pokrowec wodoszczelny na korpus i kupić:) najlepiej body z uszczelnieniami jakiegos D200:)
Pozdrawiam
Świetnie że powstał taki wątek.
W najbliższy weekend wybieram się do kopalni soli "Wieliczka" pod Krakowem. Czy mogę sobie robić zdjęcia w kopalni? Wszystko tam jest, dosłownie, zrobione z soli. Ale nie mam pojęcia jaka jest wilgotność.
Możecie coś poradzić?
thz
Na czuja, to Wieliczką bym się nie przejmował. Sole generalnie, a NaCl tym bardziej, nie sa lotne, więc nie powinny się znajdować w atmosferze kopalni. Nad morzem woda mechanicznie odrywa się od fal (jakieś rozbryzgi czy coś) zabierając rozpuszczoną sól ze sobą. W kopalni jak sądze woda w atmosferze pochodzi głównie z parowania - wtedy nie zabiera ze sobą soli, więc powinna być bezpieczniejsza.
Co oczywiście nic nie zmienia w kwestii samej wilgotnosci i szkodliwości wody która może osiadać na sprzęcie. Ale kilkukrotnie robiłem zdjęcia w jaskiniach i jeszcze nigdy nie miałem problemów ze sprzętem.
Świetnie że powstał taki wątek.
W najbliższy weekend wybieram się do kopalni soli "Wieliczka" pod Krakowem. Czy mogę sobie robić zdjęcia w kopalni? Wszystko tam jest, dosłownie, zrobione z soli. Ale nie mam pojęcia jaka jest wilgotność.
Możecie coś poradzić?
thz
W tamtym roku byłem w Wieliczce i robiłem zdjęcia, aparat żyje do dzisiaj:mrgreen:
Myśę że bez obaw możesz pstrykać do woli