PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D90 - na co?

lukaszo85
12-03-2023, 15:57
Dzień dobry wszystkim.

Posiadam Nikona D90, fotografują amatorsko - głównie przyroda, wakacje, jakieś rodzinne imprezy, lubię robić zdjęcia zwierzętom, praktycznie zawsze zabieram aparat do lasu, często na rower, stąd dwa lata temu zakup Tamrona 70-300 f/4-5.6 Di VC USD (szybko przekonałem się, że to i tak trochę "za krótko", no ale jak wspomniałem - fotografia amatorska, więc póki co korzystam z tego obiektywu, choć marzy mi się 150-600 mm).
W pracy też robię zdjęcia (również nie jest to fotografia zawodowa, ale na nasze potrzeby wystarcza).
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad D7500, ale niedawno miałem okazję robić zdjęcia na wernisażu zestawem Nikon D750 + Sigma 35mm 1.4, no i... no nie ma nawet co porównywać - zdjęcia robione na wysokim ISO, bez lampy (normalnie korzystam z YN Speedlite 685), błyskawiczny i celny AF (przynajmniej w stosunku do D90/D5100), mała głębia ostrości, to spowodowało, że już naprawdę chciałbym się przesiąść na coś nowszego.

Jak wspomniałem, myślałem o nowym D7500, ale po ostatnim doświadczeniu zacząłem rozważać używanego D750. Oczywiście ta druga opcja wiąże się z przesiadką z DX na FF, mam tylko kitowego Nikkora 18-105 i wspomnianego Tamrona 70-300, ale obiektywy mogę zacząć sobie dokupować stopniowo.
Co byście polecali - nowy D7500, używany D750 czy coś innego? Znalazłem na Allegro D750 z przebiegiem niecałe 23 tys. zdjęć i obiektywem Nikkor 50mm 1.8G za 4300 zł (sprzedająca pisze, że zmienia system). Powiedzmy, że dla większości moich zastosowań ten obiektyw na początek by wystarczył, pytanie czy z tego Tamrona 70-300 bym mógł korzystać na pełnej klatce?
Jeszcze raz zaznaczę, że fotografuję amatorsko i tak zapewne pozostanie, wiem, że przesiadając się z D90 odczuję różnicę zarówno przy zmianie na D750 jak i na D7500 (do zwierzaków w lesie przyda się użyteczne wysokie ISO), ale chciałbym wybrać jak najlepiej by z satysfakcją korzystać z aparatu jak najdłużej (obecnego D90 mam od nowości, kupiony w 2011, przebieg ponad 90 tys. zdjęć).

Esc
19-03-2023, 01:09
Nie tak dawno miałem ten sam dylemat. Od nowości przeszło 10 lat mam D90 którego używałem do tej pory. Od lat też używałem D7000. Bawiłem się też różnymi podobnymi puszkami D80, D5100 i coś tam jeszcze. Próbowałem wielu obiektywów i jakoś zawsze było źle. Zawsze brakowało światła, nic nie ostrzyło więc trzeba było się sporo narobić w fotoszopie żeby zdjęcie jakoś wyglądało a i tak nie było idealne. Ogólnie żaden z tych aparatów nie trafiał w punkt. Zastanawiałem się dokładnie jak ty czy D7500 czy D750, D810, D850.
Jestem tak samo amatorem więc wybór jest ciężki bo kasa jest spora. D7500 faktycznie można gdzieś jeszcze kupić nowy, obsługuje wysokim ISO i ponoć robi nieźle video. Ale pooglądałem YT, oraz dość mocno przyglądałem się tej stronie
https://www.dxomark.com/best-nikon-cameras

Oraz temu porównaniu
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D90-versus-Nikon-D750-versus-Nikon-D7500___439_975_1161

Nie do końca wiem na ile strona jest wiarygodna ale znam różnice pomiędzy D90 a D7000 i zgadzało mi się z tymi ich wykresami więc im uwierzyłem.
I zdecydowałem się konkretnie na D750 ponieważ wg nich właśnie D750 bardziej nawet do sportu nadaje się niż D850. Oczywiście pewnie i z D850 byłbym mega zadowolony ale puszka kosztuje 2 razy tyle. Zwróć sobie uwagę głównie na te 3 wskaźniki portret, krajobraz, Sport do czego ty potrzebujesz. Zobacz też że D750 jest na ich 12 pozycji a D7500 już na 20. Pomiędzy D90 a D7000 są 3 pozycję a dla mnie to była różnica kosmos.

Co mogę powiedzieć na koniec. Na razie jestem mega zadowolony. Ostrzy szybko i celnie nawet na moich starych zdawało by się do niczego obiektywach.

Czy Twój obiektyw będzie współpracował nie wiem ale nie zapominaj że te aparaty mają też specjalny tryb do niepełno klatkowych obiektywów jak np DX.

markB
19-03-2023, 03:54
Tamron 70-300 f/4-5.6 Di VC USD jest przeznaczony do pełnej klatki. Zwróć jednak uwagę, że na D90, czyli aparacie z matrycą ASP-C, ten obiektyw odpowiadał ogniskowym 105-450 mm. Czyli będzie mniejszy zasięg. Ale zawsze można kadrować w postprodukcji lub wybrać tryb DX w aparacie.

Umbra
20-03-2023, 09:41
a6600 bym rozważył.

markB
20-03-2023, 14:42
Tylko, że OP chciałby się przesiąść preferencyjnie na pełną klatkę, a nie na ASP-C innego producenta.

Umbra
21-03-2023, 09:34
Z tego, co widzę, zastanawia się też na aps-c nikona.

lukaszo85
21-03-2023, 18:55
Dziękuję za (p)odpowiedzi.
Gdzieś tam przez chwilę przemknęła taka myśl "a może by tak pomyśleć o Sony?" ale nie chciałbym zmieniać systemu.
No i chciałbym pozostać przy lustrzankach, D90 bardzo dobrze leży mi w dłoni, m.in. ze względu na wagę (choć fakt, z założoną lampą i/lub z tym Tamronem już trochę waży).

Lubię robić zdjęcia zwierzętom i pod tym kątem chyba lepszym rozwiązaniem będzie DX, zwłaszcza że te 300 mm i tak jest za krótkie.

lukaszo85
25-03-2023, 11:44
A może D500 i jeśli tak, to czy cena 4250 zł za aparat z przebiegiem 44,5 tys. jest dobra?
Generalnie ten model jest bardzo chwalony, przeglądałem tutaj różne wątki i przy wyborze aparatu pojawiały się często sugestie typu "jeśli masz taką możliwość to bierz D500/ja bym szukał D500" itp.
Przeglądałem też wczoraj bardzo fajne zdjęcia zwierzaków - sowy, jelonki itp. autorstwa jednego z użytkowników forum wykonywane właśnie D500.

PM.M
25-03-2023, 11:57
D500 jest na pewno najlepszą lustrzanką DX i nic lepszego nie było i nie będzie (w lustrzankach).

poste
25-03-2023, 12:05
Popatrz dokładnie, czy nie ma jakichś wad to d500 za 4250, bo cena jest wręcz okazyjna jak na aparat z polskiej (europejskiej) dystrybucji.

lukaszo85
25-03-2023, 12:16
W opisie sprzedający pisze o wymienionej klapce od pojemnika na baterię na zamiennik i twierdzi, że aparat jest w bardzo dobrym stanie.
Trochę głupio mi o to prosić/pytać, czy gdyby ktoś miał możliwość sprawdzić osobiście w Warszawie? Owszem, mogę zrobić to sam, w końcu z Wyszkowa do Warszawy jest tylko ~50km, w dodatku "ósemką" to moment, ale może ktoś z forumowiczów ma bliżej (w sensie nie na drugim końcu miasta) i przede wszystkim jest w stanie lepiej ocenić stan aparatu i ew. wady, których na pierwszy rzut oka nie widać.

Widzę, że gaduła jest z Warszawy, ale tak jak wspominałem, to tylko pytanie bo jestem nowym użytkownikiem forum i głupio mi prosić o to.

poste
25-03-2023, 13:44
Pytanie jest czy aparat nie zaliczył gleby, z jakiego powodu tę klapkę wymieniał. Ot tak sobie klapki nie odpadają, mógł ją też zgubić jeśli używał gripa (sam nie używałem gripa i nie jestem do końca pewny, czy w d500 trzeba zdejmować klapkę do gripa, chyba nie ale niech ktoś dopowie). Dopytaj czy aparat nie jest czasem z Chin czy innych Tajwanów, czyli czy ma menu po polsku. Może to nie ma znaczenia, ale potem trudniej sprzedać.

Jestem z Warszawy, ale we wtorek wyjeżdżam na parę dni i zwyczajnie nie znajdę czasu, bo mam masę przygotowań.

Ps. Nik użytkownika masz powyżej określenia na ilość postów- gaduła, oszczędny w słowach ;)

lukaszo85
25-03-2023, 14:11
Faktycznie, a przecież u siebie zwróciłem uwagę na "Oszczędny w słowach ":oops:

No właśnie, nawet mi nie przyszło do głowy, że mógł upaść (zapytałem o przykładowe zdjęcia i ew. oględziny aparatu).

Rozumiem i dzięki za zainteresowanie. :)

Jeżeli ta cena jest taka okazją, to tak orientacyjnie ile kosztują (powinny/mogą kosztować) używane D500 z podobnym przebiegiem lub takim do 100 tys. klapnięć?
Pytam bo na OLX jest kilka podobnych ofert, np:
- 5100 zł, przebieg 7800, sprzedający przedsiębiorca (w ofercie ma tez kilka innych aparatów i obiektywy);
- 4 000 zł (plus karta XQD 64GB), przebieg 61 649, osoba prywatna;
- 5 800 zł, przebieg 42 980, osoba prywatna;
- 4 700 zł, przebieg 40 311, osoba prywatna;

Tak dopytuję bo do tej pory tylko raz kupowałem aparat - nowy, w sklepie przez internet i generalnie byłem wtedy zdecydowany właśnie na D90 (zachęcony opinią kogoś, kto robi zdjęcia od kilkudziesięciu lat i był wtedy świeżo po przesiadce z D80), który służy mi już ponad 12 lat. Teraz też bym chciał aparat na co najmniej kilka lat i skupiać się na dokupowaniu obiektywów. Gdyby pieniądze nie grały roli, to bym się zapewne tak nad tym nie rozwodził.

poste
25-03-2023, 14:53
Jakimś odniesieniem jest https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=168438&id=21
Teoretycznie trochę wyższe ceny, dają gwarancję 3 miesiące.

Ja swój d500 sprzedałem kilka miesięcy temu, nie czekając jakoś przesadnie długo, za 5250 z paroma dodatkami, m.in. kartą, czytnikiem i baterią zapasową. Nie był może najtańszy, nie był na pewno najdroższy w danym momencie. Bliżej wiosny prawdopodobnie sprzedałbym drożej, ale kto wie.

lukaszo85
25-03-2023, 18:49
Jaki przebieg miał Twój aparat gdy go sprzedawałeś?

poste
25-03-2023, 20:51
Niecałe 60k.

poste
25-03-2023, 21:24
Dodam, że przebiegi typu 60k są nieduże jak na d500. Robiąc seriami nietrudno przywieźć np. z jakiegoś pokazu lotniczego kilka tysięcy zdjęć dziennie. To jest trwały aparat, mój nie miał jakoś specjalnie śladów używania, jakiś luzik na włączniku, kwestia bardziej estetyczna, raczej nawet nie do zauważenia.

Dodam także, że d7200 też da Ci sporego kopa w porównaniu z d90, jest tu na forum od lat użytkownik (mori) w fotografii lotniczej z tym zestawem i bardzo udanymi zdjęciami, możesz pooglądać.

Mój d500 nieźle współpracował z Tamronem 100-400, może poza skrajnymi punktami af. Całkiem budżetowe rozwiązanie i znacząca różnica zakresu w stosunku do 70-300, ponadto mimo wszystko całkiem poręczny zestaw do spacerów.

lukaszo85
25-03-2023, 23:18
Z tym przebiegiem to już zauważyłem bo choćby ten z linku ma 150 tys. przebiegu a gdzieś trafiłem na informację, że deklarowana żywotność migawki w D500 to 200 tys.

He he, czyli dochodzi kolejna opcja do rozważenia. I cenowo wychodzi korzystniej.

Na razie skupiam się na body, nad obiektywami będę myślał gdy już będę miał aparat. No i musiałbym się chyba pozbyć mojego 70-300 bo raczej bez sensu byłoby trzymać jego i 100-400.

lukaszo85
25-03-2023, 23:52
Taka mała prośba o ocenę wizualną aparatu na podstawie zdjęć z aukcji https://allegrolokalnie.pl/oferta/nikon-d500-aparat. Sprzedający zaproponował spotkanie jutro, więc może się wybiorę.
Wstawił takie zdjęcie przykładowe, poprosiłem o oryginał bo to raz, że kadrowane, dwa - EXIF pusty, więc nawet nie ma pewności, że to w ogóle z tego aparatu.
Nie mogę wstawiać zdjęć, więc wklejam link https://zapodaj.net/7e1e1f31c696b.jpg.html

swiety
25-03-2023, 23:57
Wygląda dobrze. Gumy się nie odklejają, nie są też powycierane. Zaślepki wyglądają dobrze. Ten przebieg wygląda na bardzo prawdopodobny. Jeszcze wiele lat przed nim.

OjTam
26-03-2023, 00:00
Dystrybucja spoza Europy. Nr seryjny na Australię wskazuje.
Co do tej klapki, mógł złamać choćby przy wymianie akumulatorka, wypadki się zdarzają (nie trzeba ściągać do montażu gripa).

poste
26-03-2023, 00:04
W drugim linku wyświetla się tylko rudzik ;)

Na zdjęciach nie widzę nic niepokojącego, przyjrzałbym się tylko na żywo dokładniej śrubkom na spodzie, czy aparat nie był rozkręcany i naprawiany. Ze zdjęć trudno wnioskować, może to nadmierna ostrożność.

lukaszo85
26-03-2023, 00:21
Ewentualnie ten https://www.olx.pl/d/oferta/nikon-d500-body-przebieg-40-311-CID99-IDS8Z96.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

- - - - kolejny post - - - - - -

W drugim linku wyświetla się tylko rudzik ;)

Na zdjęciach nie widzę nic niepokojącego, przyjrzałbym się tylko na żywo dokładniej śrubkom na spodzie, czy aparat nie był rozkręcany i naprawiany. Ze zdjęć trudno wnioskować, może to nadmierna ostrożność.

Tak miało być, bo poprosiłem o przykładowe zdjęcie z aparatu.

Co do śrubek, to w moim D90 wyglądają na nieruszone, a raczej był rozkręcany gdyż w zeszłym roku był naprawiany mechanizm podnoszenia lustra, więc oczywiście przyjrzę się, ale nie wiem czy będę w stanie to ocenić.

swiety
26-03-2023, 00:37
Na plus, że zdjęcia są lepsze, więc raczej niczego nie ukrywa. Szkoda, że nie ma ujęcia od strony zaślepek. Chociaż w tym modelu chyba nie było z nimi problemu.
Na gumie widać lekkie zużycie (pod kciukiem) i to przetarcie też świadczy, że sporo był używany. Poprzedni wyglądał lepiej.

lukaszo85
28-03-2023, 20:05
Hmm... byliśmy umówieni na jutro na sprawdzenie aparatu, a dziś o 19:30 napisał, że przeprasza ale rezygnuje ze sprzedaży. Trzeba szukać dalej.

lukaszo85
28-03-2023, 21:58
Na pytanie o powód odpisał, że jeszcze będzie trochę używał tego aparatu.

Byłem trochę podejrzliwy, ale może niepotrzebnie.
Wrzuciłem w wyszukiwarkę to zdjęcie, które mi przysłał i w ten sposób trafiłem na flickr. Imię by się zgadzało, wg danych z EXIF obiektyw widoczny na zdjęciach na aukcji też oraz przebieg z foto z października 2022, który był nieco mniejszy niż ten aktualny z ogłoszenia.

Szukam dalej. Może uda się gdzieś dorwać D500 z fajnym przebiegiem w dobrej cenie.

Wszystkim, którzy się odezwali - dziękuję za pomoc.

lukaszo85
30-03-2023, 18:00
Znalazłem kolejny, droższy ale z mniejszym przebiegiem.
Jak myślicie? Aparat na zdjęciach wygląda dobrze. Sprzedający jest z Pomorza, więc niestety odpada obejrzenie aparatu na żywo.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/aparat-nikon-d500-tylko-24-443-zdjec

Ewentualnie oferta z OLX. Kusi cena za aparat z takim przebiegiem, na zdjęciach wygląda raczej dobrze. Sprzedający wystawia jako firma, jest NIP itd. w ofercie ma też inne aparaty i obiektywy. Opinie o sprzedającym - wg nich kupujący niby są bardzo zadowoleni, ale zdaje się, że nie ma jak sprawdzić co wcześniej sprzedawał i kto wystawiał oceny/opinie. No i o OLX opinie są fatalne jeżeli chodzi o dochodzenie swoich praw w przypadku gdy np. zamiast aparatu w pudełku będą ziemniaki albo aparat będzie uszkodzony.
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-nikon-d500-przebieg-tylko-7800-zdjec-stan-bdb-CID99-IDTG5zG.html

swiety
31-03-2023, 09:18
Po zdjęciach jakie wstawił widać, że fotografem nie jest. Czyli aparat nie będzie zajechany :) Jeśli ma faktycznie taki przebieg to powinien być w świetnym stanie - trudno stwierdzić po tych zdjęciach.

lukaszo85
31-03-2023, 12:22
Mówisz o tym z pierwszego linku, czy drugiego?

Z tym z pierwszego nawiązałem kontakt, poprosiłem o przykładowe zdjęcia i dostałem. Najnowsze jest z lipca 2022 i przebieg wtedy wynosił 21979.

brzezior
31-03-2023, 13:53
Ta oferta z OLX jest od człowieka handlującego sprzętem foto - myślę, że dba o swoją renomę. Aparat też wydaje się OK, a przebieg jest jednak 3x mniejszy. Może jakaś przesyłka z opcją sprawdzenia?

lukaszo85
04-04-2023, 20:46
Czytałem opinie nt. OLX i bardzo mnie zniechęciły do kupowania tam (choć ten człowiek od D500 wydaje się pewny). Wybrałem te pierwszą ofertę - z Allegro. Aparat jest już u mnie, wydaje się, że wszystko z nim w porządku. Kontakt ze sprzedającym świetny, zapłaciłem w piątek wieczorem, w sobotę dopytałem jeszcze o instrukcję - dokleił do paczki, w niedzielę wszystko było już umieszczone w paczkomacie.

Co sądzicie o Nikkorze 17-55 f. 2.8? Opinie o nim są chyba tylko pozytywne.

bogdi64
04-04-2023, 21:05
pomyśl o sigmie 17-50