PDA

Zobacz pełną wersję : Jak użyć Color checker Passport - zachód słońca

aszy007
12-03-2023, 12:56
Chciałbym użyć Colorchecker Passport Photo2 do kalibracji kolorów zachodu słońca. W jaki sposób wykonać zdjęcie kalibracyjne? W kierunku zachodu słońca? Wtedy tablica kalibracyjna jest oświetlana od tyłu i jest w cieniu. Czy w przeciwnym, tak aby światło zachodzącego słońca oświetlało tablicę kalibracyjną?

And.N
12-03-2023, 17:10
W jakim celu taka "kalibracja", jakie to ma znaczenie przy tego typu fotografii ? Są tysiące barw, odcieni kolorów, przy zachodzie słońca. Czy musi być idealnie odwzorowana kolorystyka (balans bieli). Chyba raczej nie. Kompletnie nikt nie zwróci na to uwagi.

notdot
12-03-2023, 17:56
Ale jeśli autor wątku jednak chce wykonać taką kalibrację to tak by światło padało na Colorchecker

sruba
12-03-2023, 19:37
Problem tylko w tym, że taką kalibrację należałoby wykonywać przed każdym jednym zachodem słońca, ponieważ każdy zachód słońca jest inny ;-)

fafniak
13-03-2023, 15:26
Ale jeśli autor wątku jednak chce wykonać taką kalibrację to tak by światło padało na Colorchecker

W żadnym wypadku. Światło słoneczne przy zachodzie słońca ma temperatury z zakresu 1500-4000K
Balans bieli na takim poziomie spowoduje że zaniebieszczone będzie wszystko z wyjątkiem słońca
Są 2 rozwiązania
balansujemy się na cień i to NIE unosząc kartki/szarej karty w stronę nieba bo da to nam balanse bieli na poziomie 7000-14000K ALE kierując ją lekko do dołu jeżeli jesteśmy na plaży/ betonie itp.
Po pierwszym strzale sprawdzamy ten balans i korygujemy (zwykle na minus - tak wynika z mojego doswiadczenia)
Drugi sposób to ustawiamy balans w zakresie 6-9 tyś K i korygujemy po pierwszym strzale

notdot
14-03-2023, 11:41
W żadnym wypadku. Światło słoneczne przy zachodzie słońca ma temperatury z zakresu 1500-4000K
Balans bieli na takim poziomie spowoduje że zaniebieszczone będzie wszystko z wyjątkiem słońca
Są 2 rozwiązania
balansujemy się na cień i to NIE unosząc kartki/szarej karty w stronę nieba bo da to nam balanse bieli na poziomie 7000-14000K ALE kierując ją lekko do dołu jeżeli jesteśmy na plaży/ betonie itp.
Po pierwszym strzale sprawdzamy ten balans i korygujemy (zwykle na minus - tak wynika z mojego doswiadczenia)
Drugi sposób to ustawiamy balans w zakresie 6-9 tyś K i korygujemy po pierwszym strzale

ok, nie wiedziałem, dzięki, się nauczyłem czegoś

Jacek_Z
16-03-2023, 00:39
Chciałbym użyć Colorchecker Passport Photo2 do kalibracji kolorów zachodu słońca. W jaki sposób wykonać zdjęcie kalibracyjne? W kierunku zachodu słońca? Wtedy tablica kalibracyjna jest oświetlana od tyłu i jest w cieniu. Czy w przeciwnym, tak aby światło zachodzącego słońca oświetlało tablicę kalibracyjną?

Nie widzę sensu takiej czynności. Profile z CC robimy by uzyskać doskonałe oddanie barw, ale to jest istotne w innych rodzajach fotografii, a nie w takich klimatycznych zdjęciach. Chcesz ciepła zdjęcia? Ustaw na światło dzienne. Rób w RAW, pobaw się suwakiem WB.