PDA

Zobacz pełną wersję : SanDisk 8gb ExtrimeIII czy ExtrimeIV do D200...?

jjj
14-07-2007, 20:03
Mam pytanie. Czy ma sens kupowanie SanDisk 8gb ExtrimeIV zamiast Extrime III o tej samej pojemności? Czy w D200 odczuję jakąkolwiek różnicę w szybkości. Niestety dla mnie szybkość zapisu jest priorytetem (przyroda, sport). Różnica w cenie to jakieś 200 ZLP... Proszę o odpowiedzi lub polemikę. Pozdrawiam

BugsBunny
14-07-2007, 20:30
może to Ci coś pomoże
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD200/page12.asp

wynika chyba z tego, że nawet dla E III prędkość zapisu lub odczytu w D200 jest jeszcze daleka od max prędkości karty - 20MB/s
a bufor w D200 jest całkiem spory i nie tak prędko się zapełnia

jjj
14-07-2007, 22:29
No tak, ale tam nie ma nic o extrime IV.... Ja robie wyłącznie w RAW i w serii można zrobić 22 klatki, ale problem polaga na tym aby zapiś był jak najszybszy, tak aby móc dalej "strzelać" zdjęcia. I w związku z tym zastanawiam się czy w tym konkretnym body extrimeIV będzie zapisywać szybciej niż extrimeIII ???

BugsBunny
14-07-2007, 22:44
No tak, ale tam nie ma nic o extrime IV.... Ja robie wyłącznie w RAW i w serii można zrobić 22 klatki, ale problem polaga na tym aby zapiś był jak najszybszy, tak aby móc dalej "strzelać" zdjęcia. I w związku z tym zastanawiam się czy w tym konkretnym body extrimeIV będzie zapisywać szybciej niż extrimeIII ???
i naprawdę często robisz te 22 klatki w serii i potrzebujesz więcej - to jest >4sek ciągłego fotografowania?
jeżeli dane z dpreview są prawdziwe, to zapis osiąga max ok. 8,5MB/s, więc szybsza karta raczej nic nie da, a to nawet nie połowa możliwości E III
nie wiem czy jakikolwiek aparat wykorzystuje pełną prędkość E IV

z drugiej strony już Ultra II ma teoretyczny zapis 9MB/s, a D200 wyrabia na niej ok.5MB/s, więc może sprawdzić warto

jjj
15-07-2007, 00:01
i naprawdę często robisz te 22 klatki w serii i potrzebujesz więcej - to jest >4sek ciągłego fotografowania?
jeżeli dane z dpreview są prawdziwe, to zapis osiąga max ok. 8,5MB/s, więc szybsza karta raczej nic nie da, a to nawet nie połowa możliwości E III
nie wiem czy jakikolwiek aparat wykorzystuje pełną prędkość E IV

z drugiej strony już Ultra II ma teoretyczny zapis 9MB/s, a D200 wyrabia na niej ok.5MB/s, więc może sprawdzić warto
Tak wbrew pozorom czasem walę serie na maxa... Najlepiej jakbym to sobie mógł sprawdzić w sklepie, ale oni tajie karty to tylko na zamówienie po wpłaceniu zaliczki.

puchbeary
18-07-2007, 09:45
Jeśli aparat nie wykorzystuje transferu karty o zapisie 20mb/s to jak może wykorzystać taką o zapisie 40mb/s ? Nawet jeśli robisz serię RAW to i tak nie przeskoczysz zapisu puszki a co za tym idzie szybsza karta jest ci zbędna. Wywalanie kasy w błoto moim zdaniem - jedyna korzyść jaką osiągniesz to szybsze zgrywanie zdjęć na komputer ale czy warto wywalić na to dodatkowe 200 PLN to bym polemizował.

art44
18-07-2007, 10:38
Witam,
ja to bym w ogóle polemizował z sensem kupna karty 8GB w tej chwili. Lepiej ze względu na koszty i bezpieczeństwo zdjęć kupić chyba 2 razy 4GB. Czas na przełożenie kart chyba się zawsze znajdzie... ;) .
Art

puchbeary
18-07-2007, 11:11
Witam,
ja to bym w ogóle polemizował z sensem kupna karty 8GB w tej chwili. Lepiej ze względu na koszty i bezpieczeństwo zdjęć kupić chyba 2 razy 4GB. Czas na przełożenie kart chyba się zawsze znajdzie... ;) .
Art
dobrze gada !! - nalać mu :mrgreen:

gadas
18-07-2007, 11:16
Mam 2GB ExIII do amatroszczyzny aż za bardzo mi wystarcza.
Jakiś czas temu zastanawiałem sie nad zakupem szybszej ale nie widzialem wiekszego sensu (ekonomicznego) za jakiś czas ( 6 miesięcy) biorą pod uwagę tendencje spadkowe cen na rynku będą w bardzo przystępnych cenach jeszcze chyba warto trochę poczekać .

jjj
18-07-2007, 23:23
Dzięki za dyskusję i pomoc w podjęciu decyzji. Kupuję Extrime III. Po analizie u różnych źródeł dochodzę do wniosku, że Extrime IV nie da tutaj absolutnie NIC. Co do jej wielkości to jednak wolę ósemkę, zamiast 2 czwórek, z tego powodu, że robiąc wyłącznie RAW-y a przy czwórce mam jedynie jakieś 240 zdjęć co przy robieniu w seriach nie jest tak dużo. Czasem ten moment w którym muszę wymienić kartę jest tym najmniej odpowiednim i dlatego chcę zminimalizowac częstotliwość tej czynności. Do tej pory, odkąd mam (...jakiś rok) Extrime III 2GB to nie miałem ani razu utraty danych, więc tym bardziej wolę większą. POZDRAWIAM

ekonet
19-07-2007, 10:26
Dodać należy, że nie istnieją karty "Extrime" - dotąd słyszeliśmy tylko o "Extreme"...
Zaś co do dylematu "III czy IV?" - było to mnóstwo razy tu roztrząsane - różnicę odczujesz przy zgrywaniu dużej ilości danych na komputer przy pomocy czytnika i USB2.0, zaś w aparacie - różnica tylko, moim zdaniem, psychologiczna...

GEDAW
19-07-2007, 11:45
W linku poniżej znajdziesz kilka interesujących danych.

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8197

jjj
24-07-2007, 16:45
Dodać należy, że nie istnieją karty "Extrime" - dotąd słyszeliśmy tylko o "Extreme"...
Zaś co do dylematu "III czy IV?" - było to mnóstwo razy tu roztrząsane - różnicę odczujesz przy zgrywaniu dużej ilości danych na komputer przy pomocy czytnika i USB2.0, zaś w aparacie - różnica tylko, moim zdaniem, psychologiczna...
...tak "Extreme" ...oczywiście;), ...czepiasz się... POZDRAWIAM

jjj
24-07-2007, 16:48
W linku poniżej znajdziesz kilka interesujących danych.

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8197
OOO.... I TO JEST KONKRET!!! WIELKIE DZIĘKI :)