Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 5/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w czwartej edycji zabawy.
Tym razem mamy ponownie 18 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: fantazja
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (04.03.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
70292
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1E_xb7dPrJGcHH4TqeAPLNrMyBjIanwQL/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
70302
2
70301
3
70300
4
70299
5
70298
6
70297
7
70296
8
70295
9
70294
10
70293
11
70310
12
70309
13
70308
14
70307
15
70306
16
70305
17
70304
18
70303
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
zbieram na całego kreciorożca :)
Wchodze sobie na wp a tu takie cuda praktycznie na samej górze strony.
https://kobieta.wp.pl/posadz-je-juz-teraz-zapomnisz-o-kretach-6872037335796416a
Tere fere, właśnie że są mile widziane xD
paparapa
02-03-2023, 19:54
Czy tu się nie zaplątały przypadkiem kadry z filmu "Ptaki"? :mrgreen:
A kierownik śpi..... :)
Nooo, wygląda to ciekawie :)
Jedna praca 2 oczka do przodu, na pierwszym miejscu, dalej są 4 prace i potem 5 prac :)
Natomiast bez głosu jest sześć sztuk :)
paparapa
02-03-2023, 19:56
Jedna praca 2 oczka do przodu, na pierwszym miejscu, dalej są 4 prace i potem 5 prac :)
Szykuje się... co? :)
kreciorożec rozczłonowany
paparapa
02-03-2023, 22:01
Może trzeba złożyć do kierownictwa wniosek o przydział większej ilości kreciorożców. Skoro na pudle są trzy miejsca, to może niech będą trzy kreciorożce . Po co się dzielić? :)
No i jak zwykle bez konkretów, które to prace ;)
No i jak zwykle bez konkretów, które to prace ;)
Już Ci mówię: tamta, siamta i owamta. ;)
to dobrze, że nie ta i owa :D:D
Rafaello666
03-03-2023, 17:58
To już razem macie pięć. Wciąż jednej brakuje [emoji16]
paparapa
03-03-2023, 19:37
Oj OjTamie, Ty zbyt dużo wiesz....:shock:
To już niech lepiej crusiek raportuje, jest bardziej precyzyjny ;)
To już niech lepiej crusiek raportuje, jest bardziej precyzyjny ;)
to zależy do której norki zajrzy ?
Po 24 głosujących, jedna praca daleko z przodu :)
Dwie sztuki na drugim i cztery na trzecim miejscu :D
Jest też jeden kandydat na sierżanta kreciorożca :)
tylko jeden ? - dlaczego ja ?
Bo chciałeś?
Odwrócę pytanie. Dlaczego nie ja?
Bo chciałeś?
Odwrócę pytanie. Dlaczego nie ja?
bo na pudle to każdy potrafi, a na kreciorożca to trzeba mieć wyjątkowy talent
ech a było tak blisko :(, a wygrało bez kolorów :)
Zaraz zasiade do kompa i zobaczę co wygrało xD
Dobry wieczór :)
Ależ mamy wysyp na podium :)
1 miejsce na podium zajął mmfazi
2 miejsce zajęli fantazja paparapa oraz Bartek
3 miejsce zajęli darko klan bogdi64 crusiek
Autor nie zdołał podjąć decyzji co do wyróżnienia :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 mmfazi
70356
#2 fantazja
70357
#2 paparapa
70358
#2 Bartek
70359
#3 darko
70360
#3 klan
70361
#3 bogdi64
70362
#3 crusiek
70363
#Praca wyRÓŻniona - /dev/null :)
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - krulewik :)
70365
mmfazi prosimy o RAWka do kolejnej edycji :)
Przyjemnego wieczoru! :)
ale numer, na pudle jestem i to obok KRECIKA :)
No więc, zaczęto od tradycyjnego auto (znalazłem), później usunięcie zgodnie z zasadą Szamanizmu Syberyjskiego w odmianie Buriatów, wszystkiego co ludzkie (choć zastanawiałem się czy nie zostawić na plaży plamy kolorystycznej ;)), następnie poszukiwanie szarości na falochronach i usunięcie pozostałych ludzkich ozdobników pozostawiając jedynie falo-łamacze, następnie lekkie wypranie kolorów, trochę słoneczka i bardzo lekka wineta w stylu miniatury.
Zastanawiałem się na cz-b, ale mój humor danego dnia pozostał w kolorze i zamiast kasować plamy na niebie, powieliłem je
Rafaello666
05-03-2023, 11:33
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich, którym się chciało :grin: Dziękuję za głosy. Nie wiem czy powinienem pisać o obróbce, bo nie przypadła do gustu. Zaryzykuję :grin: Generalnie, uznałem, że zdjęcie jest jakby o niczym i nie będę go jakoś specjalnie kadrował. Użyłem sławetnego "auto". Całość ociepliłem. Niebo trochę udramatyzowałem (ekspozycja, kontrast, clarity), ale bez przesady. Pozwoliłem sobie pokolorować liście leżące na skarpie i pozbierałem z niej śmieci. Pomyślałem, że to jakby pocztówka znad morza, więc całość rozjaśniłem żeby nie było ponuro. Chyba tyle :smile:
dzięki za głosy na moją pracę i gratulacje dla olbrzymiego podium - cóż za wyrównana walka
co do samej obróbki to poszedłem w klimat burzy z prześwietleniem słoneczka pomiędzy chmurkami a wodą, tam maskami dałem jasno i ciepły kolor, reszta z większym kontrastem, wykadrowałem lewy bok ale zdecydowałem, że plaża bez ludzi zbierających się przed burzą mi jakoś nie pasuje, może to mój błąd patrząc po zwycięskich pracach, do tego lekka korekcja koloru, nic mocnego i nachalnego poza wodą którą chciałem zrobić mocno granatową, więc maskowanie
Dzięki za głosy i gratulacje dla zwycięzców! ośmiu na podium to chyba rekord?
Obróbka w LR, zacząłem od rozjaśnienia ekspozycja na +1 i podbicie kontrastu, rozjaśnienie cieni, usunięcie zamglenia co spowodowało uwydatnienie nieba i tekstury wody, podbicie kolorów całości w HSL uwydatnienie niebieskiego i zmniejszenie nasycenia zielonego, korekta lokalną zmniejszenie nasycenia koloru na skarpie, kadrowanie i usunięcie zbędnych elementów głownie w postaci plażowiczów ;) na koniec wyostrzenie.
Tak mi się coś wydaje, że chyba faktycznie rekord xD
paparapa
05-03-2023, 17:22
Tak mi się coś wydaje, że chyba faktycznie rekord xD
Prawie połowa na podium. Strach się bać ....
Czy ono tyle wytrzyma? Ma unijny atest, certyfikat?
Bo jak by co, to prokurator. :mrgreen:
Witam,
Dziękuje za uznanie i za oddane głosy na mnie...
Tego się nie spodziewałem, że aż tak, że pierwsze miejsce...super.
Co do obróbki, to podstawa to BW, sporo masek w LR, podstawowe suwaki i usuwanie wszystkiego co było na plaży w PS. Usuwanie zresztą trochę nieudolne (mam nadzieję, że nie odbierzecie mi I miejsca :) bo widać na piasku działania łatki...usuwane także zostały "bałwany na wodzie" i człowiek stojący na falochronie
Kadrowanie jedno ale porządne...cała lewa strona wycięta.
Jeszcze raz dzięki za głosy!
Witam,
Dziękuje za uznanie i za oddane głosy na mnie...
Tego się nie spodziewałem, że aż tak, że pierwsze miejsce...super.
Co do obróbki, to podstawa to BW, sporo masek w LR, podstawowe suwaki i usuwanie wszystkiego co było na plaży w PS. Usuwanie zresztą trochę nieudolne (mam nadzieję, że nie odbierzecie mi I miejsca :) bo widać na piasku działania łatki...usuwane także zostały "bałwany na wodzie" i człowiek stojący na falochronie
Kadrowanie jedno ale porządne...cała lewa strona wycięta.
Jeszcze raz dzięki za głosy!Nie zapomnij wysłać nam RAWka do następnej edycji [emoji846]
Rawka widzę na skrzynce, OjTam jak tam u Was sytuacja?
Gratulacje dla całego podium, faktycznie jakieś spore wyszło.
Co do foto to tym razem zupełnie minimalistycznie u mnie było.
Kadrowanie, potem auto, które lekko poprawiłem pod siebie, usunięcie śmietników, maska na niebo i jedna maska owalna i to wszystko
fantazja
05-03-2023, 22:26
Dziękuję za głosy, gratuluję wszystkim docenionym :grin:
Moim zamiarem w edycji tego zdjęcia było stworzenie klimatycznego zdjęcia morza w pochmurny letni dzień (tylko szum fal i skrzeczące mewy) ;) Miało być spokojnie i cicho, dlatego musiałam usunąć wszystko co ten spokój zakłócało. Potem już tylko kadrowanie, prostowanie, zwiększenie kontrastu, rozjaśnienie, przyciemnienie cieni itp.
Totalnie zapomniałam o wyróżnieniu pracy, przepraszam... Jeśli nadal mogę wybrać, to wyróżniam ostatnią pracę (nr 188)
fantazja, dziękuję za wyróżnienie, przyjmuję jak najbardziej i cieszy mnie to mocno, kłaniam się i całuję stópki :)
Natomiast nie będę dodawać sobie punktów, nie ma takiej potrzeby :D
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/314768-Zabawa-w-RAWki-6-2023)
A ten znowu z tym swoim fetyszem wyskakuje. :roll:
I znowu trzeba będzie deską prostować...
A ten znowu z tym swoim fetyszem wyskakuje. :roll:
I znowu trzeba będzie deską prostować...Kurde no, nie przemyślałem tego [emoji23]
To będziesz zgięty w pół chodził.
Albo zostaniesz naprostowany przez wałek Kretowej.
Taki już mój los xD albo zgięty albo walnięty xD
Ewentualnie zgięty i walnięty. ;)
fantazja
07-03-2023, 10:53
@fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917), dziękuję za wyróżnienie, przyjmuję jak najbardziej i cieszy mnie to mocno, kłaniam się i całuję stópki :)
Tylko żeby nie gilgotało.. Mam łaskotki :twisted::D
Tylko żeby nie gilgotało.. Mam łaskotki :twisted::D[emoji23][emoji23][emoji23]
[emoji23][emoji23][emoji23]
chciałem tylko delikatnie nadmienić, że jest przed godziną 23