PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D300S

evo3dmsz
24-02-2023, 00:27
70182

Powód?, przyczyna?, źródło?.
Ikona rozładowania baterii wyświetla się także w wizjerze. Baterie zmieniane, naładowane.
Oczywiście nie włącz się.

antonio
24-02-2023, 11:00
Skąd wiesz że baterie naładowane? Sprawdzałeś je gdzie indziej? Może ładowarka walnięta lub same baterie zużyte?

evo3dmsz
24-02-2023, 17:50
W innym aparacie działają bez problemu, poza tym sprawdzone miernikiem. Odpada bateria. Z informacji uzyskanych w Internecie prawdopodobna jest opcja z firmware. Nie wiem, która wersja jest na nim zainstalowana. Myślałem o użyciu zasilacza ale tylko tego podłączanego do gniazda z boku aparatu. Czy to przyniosło by oczekiwany skutek?, nie wiem, dlatego chciałem najpierw się upewnić zanim przejdę do inwestycji.
Na razie nie mogę uruchomić (jeden raz) aparatu by poczynić stosowne zmiany. Pomocne będą podpowiedzi typu:
"Mój znajomy miał rower, który krzywo jeździł. Oddał do serwisu coś tam pomajstrowali przy szprychach i teraz nie jedzie jak pijany" :D

andystar
24-02-2023, 20:16
Czy obiektyw i karta pamięci są w aparacie?

https://www.flickr.com/groups/1169534@N22/discuss/72157674578004897/

evo3dmsz
24-02-2023, 21:44
Obiektywu nie podłączałem by bardziej nie obciążać prądowo baterii. Kartę włożyłem by sprawdzić czy jest odczytywana i tak jest wskazuje to migająca dioda. Ogólnie wygląda to tak jakby system był uruchamiany(częściowo) lecz z jakiś powodów zostaje zatrzymany i wskazuje tylko tę ikonę rozładowania. W wizjerze po naciśnięciu spustu migawki do połowy widać reakcję AF.

andystar
24-02-2023, 21:53
Czy przemywałeś spirytusem styki w aparacie i w akumulatorze?
Sporo ludzi pisze o podkładce dociskającej akumulator.

evo3dmsz
24-02-2023, 22:05
Tak styki baterii i aparatu były czyszczone. Sprawdzałem na czterech bateriach, które na innym body wskazują pełne naładowanie i jak pisałem powyżej mierzyłem miernikiem. Oczywiście przeglądałem powyższe strony i inne w których prawdopodobną przyczyną jest oprogramowanie. Problem jest z uruchomieniem by wgrać firmware.

andystar
24-02-2023, 22:12
Chyba powinieneś skontaktować się z TOP67 lub Studio5s (https://studio5s.pl/)
Najlepsze serwisy na forum.

evo3dmsz
24-02-2023, 22:15
#andystar
To kiepska porada. :wink:

andystar
24-02-2023, 22:20
Wycena jest darmowa. Nic innego nie przychodzi mi do głowy (zdalnie).
Wygląda jakby było zwarcie, ale to trzeba zajrzeć do środka i mieć trochę doświadczenia.

evo3dmsz
24-02-2023, 23:47
"Nic innego nie przychodzi mi do głowy "
To wiem nie musisz pisać :D, o czym napisałem powyżej. Takie podpowiedzi jak twoja doprowadzają mnie do "szewskiej pasji" :D Porada udania się do serwisu jest poniżej pasa i obraźliwa, sugerująca totalnego idioty, który nie jest wstanie wpaść na tak genialne rozwiązanie jakim jest udanie się do serwisu.. W opublikowanym problemie jasno określiłem oczekiwaną pomoc i nie musi być to rozwiązanie wystarczy trafna sugestia. Może z podobnym przypadkiem ktoś z forumowiczów się zetknął i niekoniecznie musi to dotyczyło to tego modelu.
Z demontażem aparatu wymianą części, podzespołów nie mam żądnych problemów ale trzeba znać przyczynę, źródło aby dokonywać naprawy. Gdyby chodziło o typowe usterki, awarię ( wymiana migawki, lustra itd) nie zakładał bym tematu. Z takim problemem nie spotykam się , a w Internecie brak konkretnego rozwiązania. dlatego założyłem ten wątek. Na pewno naprawię ten aparat, ponieważ jest tego wart, ale zajmie mnie to więcej czasu niż z pomocą forumowiczów.

andystar
25-02-2023, 00:06
Widzę, że niepotrzebnie wypowiadałem się.
Skoro nie masz problemów z demontażem to jest dostępna instrukcja serwisowa do D300s i wg mnie da się sprawdzić co jest uszkodzone.
Rozbierałem już ponad sto aparatów cyfrowych (głównie lustrzanki NIKON) w celu przeróbki na podczerwień i nie jest to nic strasznego.

evo3dmsz
25-02-2023, 00:23
Nie wszyscy forumowicze są laikami foto, należy brać to pod uwagę przy wypowiedziach.

brzezior
25-02-2023, 00:53
To wygląda raczej na awarię płyty głównej / sterowania. Przy problemie z zasilaniem (słaba bateria ) aparat reaguje inaczej. A może to kwestia baterii podtrzymującej zegar? Aparat miał przez dłuższą chwilę włożony naładowany akumulator?

- - - - kolejny post - - - - - -

A po wizycie w tym aparacie akumulator rozładowuje się?

jurkarol
25-02-2023, 00:57
Ciekawe czy z gripa by ciągnął prąd, to by jakoś zawęziło obszar poszukiwań

andystar
25-02-2023, 12:48
Instrukcja serwisowa 70213

Lista części 70214

antonio
25-02-2023, 15:41
Tak zapytam jeszcze - a może body jest przełączone na zasilanie z gripa??

jo44
25-02-2023, 19:40
70182

Powód?, przyczyna?, źródło?.
Ikona rozładowania baterii wyświetla się także w wizjerze. Baterie zmieniane, naładowane.
Oczywiście nie włącz się.

Aż wyciągnąłem z torby swój D300S - po 10 latach. :D No jak martwy był, bateria zresztą też.
Naładowałem baterię, włożyłem do aparatu, ustawiłem datę i godzinę, włożyłem kartę,
przykręciłem obiektyw (50 1,8 D - o co niech się rozrusza). Włączyłem i... działa!
Akumulator jak nowy, obiektyw się kręci, zdjęcia robi.
Myślę więc, że Twój, niestety, musiałby do specjalisty trafić.
Tylko czy "skórka jest warta wyprawki"?

evo3dmsz
26-02-2023, 23:16
Jak przypuszczałem tak się stało, że na forum znajdę odpowiedź.
Oczywiście sprawdzałem płytki zasilające, wymieniłem akumulatorek na płycie głównej ponieważ już był słaby. Zmyliły mnie insynuacje na forach zagranicznych co do starszych firmware dla tego aparatu powodujące właśnie takie zachowanie body ale miało to miejsce z podpiętym obiektywem.
Aparat kupiłem już ponad rok temu i nie pamiętam za ile, co było uszkodzone (kupuję tylko niesprawne, uszkodzone :smile: ) i co było w komplecie z aparatem. Nie mogłem doszukać się pokrywy baterii. Wczoraj wieczorem zobaczyłem podpowiedź #antonio i doznałem olśnienia. Skoro nie ma klapki baterii, to sprzedający zapewne zagubił ją, ponieważ używał gripa i ustawiony jest priorytet zasilania z niego. Ja gripa nie używałem i nie wpadł mnie taki pomysł do głowy. Zapewne #antonio używa gripa i szybciej skojarzył taką sytuację.
Brawo #antonio !!!
W takiej sytuacji stanę się gripowcem :smile:, gdyż bez niego aparat się nie uruchomi.
Wszystkim piszący w temacie bardzo dziękuję za sugestie doprowadzające do rozwiązania mojego problemu, który okazał się być banalny. :smile:

antonio
27-02-2023, 09:20
No to się cieszę, że pomogłem. Większość moich body używam z gripami, więc zasugerowałem sprawdzić;-)

Tylko tak czy inaczej klapka baterii i tak powinna być - nawet przy używaniu gripa.

A z innej beczki - jak byś chciał kupić d300s w idealnym stanie z gripem to wal do mnie! :-)