Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 4/2023 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w czwartej edycji zabawy.
Tym razem mamy 18 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: fantazja
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - niedziela (19.02.2023)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
70036
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1EbbYMrJ0BEcq5WQT15MjJKDOp60WRgRs/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
70046
2
70045
3
70044
4
70043
5
70042
6
70041
7
70040
8
70039
9
70038
10
70037
11
70054
12
70053
13
70052
14
70051
15
70050
16
70049
17
70048
18
70047
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
wszędzie te żółtki, alergii dostałem, więc głosowanie szybkie
Fakt, żółto się zrobiło :lol:
Ciekawe, czy u mnie na wsi na polu w tym roku się pojawią.... dawno nie było, a fajnie się uciapać na żółto :)
Rafaello666
17-02-2023, 09:00
Ciekawe, czy u mnie na wsi na polu w tym roku się pojawią.... dawno nie było, a fajnie się uciapać na żółto :)
Niedaleko Opola, na Górze Św. Anny, są to raczej pewniaki. Można super kiczowate landszafty popełniać... :D
No przecież nie można siać tego samego co roku. U mnie, na polach, rzepak pojawia się co trzy lata w tych samych miejscach.
No więc po jednej pracy na każdym z miejsc i cztery sztuki bez głosu :)
cztery sztuki bez głosu - krecik cztery łapki ma ...
aikidudi
18-02-2023, 11:40
Tak przeglądam wątek i zastanawiam się w jaki sposób głosujecie. W komentarzach nie piszecie Waszych wyborów, a ankiety też nie widzę. Chyba jest coś o czym nie wiem ;)
No normalnie korespondencyjnie, a potem zbiera się komisja moderatorów, otwierają koperty i jeśli nikt nie dał załącznika to uczciwie liczą głosy. Dlatego wyników nie ma na bieżąco ;)
Tak przeglądam wątek i zastanawiam się w jaki sposób głosujecie. W komentarzach nie piszecie Waszych wyborów, a ankiety też nie widzę. Chyba jest coś o czym nie wiem ;)
aikidudi ankiety nie widzisz, bo najwidoczniej przeglądasz wersję mobilną forum.
Ankieta widoczna jest tylko na PC, lub na telefonie ale po wybraniu w przeglądarce wersji na komputer :)
Co do głosowania, każdy głosuje wg własnych preferencji :)
Niektóre z prac są tak przeciągnięte, że żółte i niebieskie aż bije po oczach. Trudno mi uwierzyć, że autor miał taką intencję. Dlatego wydaje mi się, że różnice między pracami wynikają nie tyle z różnych gustów autorów, ile przede wszystkim z różnic w skalibrowaniu monitorów.
paparapa
18-02-2023, 13:36
No normalnie korespondencyjnie, a potem zbiera się komisja moderatorów, otwierają koperty i jeśli nikt nie dał załącznika to uczciwie liczą głosy. Dlatego wyników nie ma na bieżąco ;)
To Ty nic nie załączasz?
Mi się wydawało, że Szanowna Komisja sprawdza wysokość załączników i na tej podstawie wybiera zwycięzce. :mrgreen:
Niektóre z prac są tak przeciągnięte, że żółte i niebieskie aż bije po oczach. Trudno mi uwierzyć, że autor miał taką intencję. Dlatego wydaje mi się, że różnice między pracami wynikają nie tyle z różnych gustów autorów, ile przede wszystkim z różnic w skalibrowaniu monitorów.
Możesz mieć rację, co do niektórych przypadków. Tych najcięższych. Ale nie koniecznie do wszystkich. :)
Posiedzisz tu dłużej, to się zorientujesz... jakie kolory są naj naj.
Zapraszam do spróbowania swoich sił w następnej edycji :D :)
Tym czasem zapraszam do głosowania wg swojego gustu i kalibratora :)
Kalibracja jest przereklamowana. :lol:
paparapa
18-02-2023, 13:50
Zapraszam do spróbowania swoich sił w następnej edycji :D :)
Tym czasem zapraszam do głosowania wg swojego gustu i kalibratora :)
W sumie to nawet nie wiem, czy to co widzę na monitorze, to zasługa naszej artystycznej weny i inwencji . Czy raczej zasługa mojego lapka.
Ale bardzo mi się spodobało kryterium wg kalibratora.
Jestem ciekaw ile głosów by się uzbierało zakładając że głosujemy tylko na prace mieszczące się...
No właśnie w czym się mieszczące. :)
Kalibracja jest przereklamowana. :lol:
To zależy czego. :)
Ciężki to temat...i tyle zmiennych...
paparapa
18-02-2023, 14:21
Ciężki to temat...i tyle zmiennych...
Faktycznie, to ciężki temat. I raczej nie do ogarnięcia w tym tysiącleciu.
Żeby to był tylko problem sprzętowy...
Ale jestem skłonny przyznać rację mówiącym, że najczęściej przyczyna siedzi przed monitorem . :D
paparapa
18-02-2023, 15:03
W sumie wszystko jest ok.
My się tylko bawimy.... na śmierć i życie. :mrgreen:
I raczej nie do ogarnięcia w tym tysiącleciu.
Przyjdzie SI, to ogarnie. :twisted:
Dobry wieczór :)
1 miejsce na podium zajęła ponownie fantazja
2 miejsce zajął Bartek
3 miejsce zajął paparapa
Autor wyróżnił pracę nr 2 :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 fantazja
70114
#2 Bartek
70115
#3 paparapa
70116
#Praca wyRÓŻniona - darko :)
70113
Tym razem wyróżniam pracę nr 2 :)
Pozdrawiam
fantazja
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
fantazja, prosimy o RAWka do kolejnej edycji :)
Przyjemnego wieczoru! :)
proszę o 1/3 kreciorożca :), sprawdziłem i nie głosowałem na wygranych, chyba inny jestem :)
Rafaello666
20-02-2023, 08:34
Tradycyjnie, gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników. Było żółto :) Dzięki za głosy. :)
gratki dla zwycięzców i dzięki za głos na moją pracę, co do samej obróbki to pocisnąłem kolory suwakami w module calibration, bo nie chciałem żeby było nudno ;) potem maski na niebie i dole, żeby zrobić niby winietę, do tego lekkie wyciąganie z cieni i ogarniecie jasności, siedziałem nad tym 5 minut, ale obrazek sam w sobie jest dla mnie taki jakiś, a nie chciałem iść w jakieś przejaskrawienia czy inne odchyłki
Rafaello666
20-02-2023, 09:54
Mo ja obróbka zaczęła się od kadrowania, a potem dopiero było "auto" :) Uznałem, że ścieżka, prowadząca w głąb kadru idzie tak bardzo po prawej, że wielka, żółta plama rzepaku, po lewej, trochę przytłacza całość, stąd poszedłem w kwadrat. Trochę podciągnąłem niebo - obniżenie jasności, clarity, saturacja. Rzepak również pociągnąłem mocniej żółtym i coś mnie podkusiło żeby go lekko "rozmiękczyć". Ot, taki bajkowy klimat. Poza tym, były standardowe korekty - wyciąganie cieni, korekta balansu bieli. Na koniec lekka winieta.
proszę o 1/3 kreciorożca :), sprawdziłem i nie głosowałem na wygranych, chyba inny jestem :)
Bez sprawdzania wiemy, że ani Ty nie głosowałeś na moją pracę, ani ja na Twoją. :wink:
Przyłączam się do kreciorożcowej prośby. Inaczej mówiąc: najwyższy wymiar kary poproszę. :D
Chwała zwycięzcom!
Gratulacje dla podium i dzięki za głosy i wróżnienie :D
Ja zacząłem od kadrowania, potem było auto i suwaczki globalne, dopasowanie kolorów, kilka masek zwłaszcza gradient kołowy na niebo, na trawę powyżej rzepaku, na rzepak i drogę tak żeby zróżnicować trochę ten kadr.
Trochę masek z pędzla aby przyciemnić pewne rzeczy a drugie rozjaśnić, taka namiastka D&B i to chyba wszystko
Dzięki za głosy! i oczywiście gratulacje reszty na podium!
Obróbka zaczęta od rozjaśnienia całości, zniwelowanie przepaleń, podbicie kontrastu, tekstura na plus, usuniecie zamglenia, w HSL wzmocnienie zieleni i niebieskiego, wydobycie nieba korekta lokalną, zmniejszenie nasycenia drogi tez korekta lokalna, wyostrzenie całości kadrowanie i cały czas pilnowanie aby żółte było żółte a nie bardzo bardzo żółte ;)
fantazja, żyjesz tam ? :D
fantazja
20-02-2023, 23:07
Jestem, jestem. Niedawno do domu wróciłam.. I nie mam zdjęcia przygotowanego. Nie spodziewałam się, że wygram znowu:mrgreen::mrgreen:, a padam na twarz i jeśli można to jutro prześlę... A jeśli ktoś chce i może, to proszę za mnie wysłać, odwdzięczę się :grin:
Bardzo miło mi i dziękuję za docenienie i gratuluję pozostałym.
W pierwszej chwili chciałam zrobić obróbkę w pionie, ale musiałabym wyciąć połowę kadru, co by nie przeszło u kierownika, więc zostało poziome. Uzupełniłam wypaloną trawę na ścieżce i przybrązowiłam piach. Stworzyłam 2 warstwy, nieba i reszty. Za pomocą dopasowań i filtrem camera RAW suwakami kombinowałam na oko.
Spoko, jutro brzmi bardzo fajnie :)
Hat-Trick zaliczony :)
https://www.o2.pl/quiz/film/6868866782324865/1
https://www.o2.pl/quiz/film/6868866782324865/1... ... ...70135
Hm, jako Kret, powinieneś mieć minimum 150%. ;)
150 to dość dużo, nie sądzisz? xD
Kret? W quize o Kreciku? Nope, 150% to minimum.
Poczekam jeszcze godzinkę i zacznę coś szperać po szufladzie, jak ktoś chce dać Rawka w tym czasie do zabawy, to zapraszam. Jak nie w następnej, to w najbliższej możliwej edycji na pewno zostanie wykorzystany [emoji846]
Zanosi się więc, że zabawę wystartujemy jednak jutro [emoji846]
paparapa
21-02-2023, 22:26
Ma dziewczyna fantazję.
A my tu czekamy, jak na rozżarzonych węglach.....:mrgreen:
Ok, Rawka już mam, jutro wyruszamy w nową podróż rawkową xD
A tymczasem, dla zabicia czasu:
https://www.youtube.com/watch?v=hLIWLshBRz0&list=PLtNaUhBGl7D_hJ7CTKt0dB6g1vYxfTEaq&index=22
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/314663-Zabawa-w-RAWki-5-2023) :)