Zobacz pełną wersję : d50-czy mozna wgrac polskie menu?
Witam
Jestem posiadaczem d50.mam menu po angilesku i zastanawiam sie czy mozna wgrac poskie menu.
Aparacik posiadam od niecalego miesiaca.
Pozdrawiam
Sebastiann
14-07-2007, 16:25
Nie można bo takie menu w PL nie istnieje
pozdrawiam
menu PL chyba bardziej by mi przeszkadzalo heh:)
Sebastiann
14-07-2007, 16:39
menu PL chyba bardziej by mi przeszkadzalo heh:)
co fakt to fakt;)
Niestety nie ma oryginalnego menu w jezyku polskim.Dziwia mnie wypowiedzi typu polskie menu "przeszkadza",zawsze mozna wylaczyc,albo wlaczyc ktoras z 30 odmian jezyka chinskiego :) W sprzecie sprzedawanym w Polsce menu,instrukcja i karty gwarancyjne maja byc po polsku.Brak jezyka polskiego swiadczy tylko o tym,ze Polska traktowana jest jak jakis Bantustan.Zreszta o wymogach instrukcji mowi polskie prawo.
Sprzedawca w sklepie (nie szopie) Apple byl bardzo zdziwiony,gdy powiedzialem,ze kupie maca jesli bedzie polska wersja systemu.
Pozdrawiam!
Kuba
michal8791
15-07-2007, 08:07
Kubasto w pewnym stopniu zgadzam sie z Toba ze Polska jest traktowana jak Bantustan ale widac juz duża poprawe. Tak jak napisałes instrukcja polska powinna byc przy kazdym urządzeniu sprzedawanym w nazym kraju i jesli chodzi i Nikony to jest dołączona.
Mnie ciekawi inna rzecz Nikon wypuszczajac na rynek aparaty z serii Dxx nie wliczajac D50 wprowadza polskie menu czy tez uaktualnienia softu, a w niezapomnianym D50 nie, ciekawe dlaczego czy to az tak dobry soft czy położyli przysłowiową lache na ten aparat chcac jak najszybciej pozbyc sie go i zapomniec o nim. Mnie ENG MENU nie przeszkadza ale sa ludzie ktorzy woleli by polskie.
Sebastiann
15-07-2007, 17:49
....Dziwia mnie wypowiedzi typu polskie menu "przeszkadza"....
.... W sprzecie sprzedawanym w Polsce menu,instrukcja i karty gwarancyjne maja byc po polsku.Brak jezyka polskiego swiadczy tylko o tym,ze Polska traktowana jest jak jakis Bantustan.Zreszta o wymogach instrukcji mowi polskie prawo.
Tak samo ja moge powiedzieć : "dziwi mnie Kubasto twoja wypowiedz ze tobie przydałaby sie polska wersja menu w aparacie " Ty bys chcial polskie menu a mi i Giziol'owi takie menu by przeszkadzało i co z tego? i ja i ty mamy do tego prawo:)
Wg prawa polskiego do kazdego sprzetu sprzedawanego z polskiej dystrybucji powinna być dołączona instrukcja po polsku ( tylko ona, nie ma obowiązku wprowadzanie polskiego jezyku do menu itp )
rowniez pozdrawiam
david555
15-07-2007, 21:40
@Sebastiann, absolutnie nie mogę się zgodzić z Twoją argumentacją i wypadałoby się bardziej szanować, bo oczywiście możesz używać angielskiej wersji MENU (sam zresztą tak robię), ale polska wersja powinna się tam również znajdować i to obowiązkowo. Zauważ, że szanowny NIKON zamieścił w D50 nawet MENU w wersji rosyjskiej, więc mam po prostu wrażenie, że bardziej szanuje Rosjan niż Polaków. Być może jest to spowodowane uregulowaniami prawnymi w poszczególnych krajach i przepisy nakazują niekiedy producentom wersję MENU w języku kraju, w którym sprzęt jest sprzedawany, ale niestety w Polsce nie mamy stosownych przepisów a NIKON, jak widać sam z siebie nie uznał za stosowne uczynić ukłonu w stronę polskiego użytkownika tego aparatu. I na nic zdały się petycje, bo Japończyk, jak muł jest uparty i choć uśmiechnięty (na pokaz), to jak nie ma do czegoś przekonania, to i pod przymusem ciężko go przekabacić.;)
d50 byl sprzedawany jakis czas temu - takze nie mozna wszystkiego wymagac :)
pozatym po co w aparacie jezyk polski do wyboru ? - przecierz do tego menu praktycznie sie nie zaglada ... a przynajmniej a nie zagladam za czesto...
nie mniej jednak masz intrukcje po polsku ??
david555
15-07-2007, 21:51
Ja owszem zaglądam do MENU i dziwię się że Ty tam rzadko zaglądasz, bo pewne ustawienia zmienia się dosłownie co chwila. Sam stosuję oczywiście MENU w wersji angielskiej, ale jak bym miał wybór, to na pewno przełączyłbym na polską. Japończycy w wypadku MENU w D50 po prostu Polaków olali i to mnie boli, a nie to,że to utrudnienie, bo znam język ludów Albionu, chociaż wolę polski (jak to Polak:)).
Zauważ, że szanowny NIKON zamieścił w D50 nawet MENU w wersji rosyjskiej, więc mam po prostu wrażenie, że bardziej szanuje Rosjan niż Polaków.
Nie przesadzaj po prostu językiem rosyjskim posługuje się więcej ludzi niż polskim. A tak naprawdę liczy się sprzedaż na danym rynku i chyba jest coraz lepiej, bo w D80 już jest polska wersja.
david555
15-07-2007, 22:03
Nie przesadzaj po prostu językiem rosyjskim posługuje się więcej ludzi niż polskim. A tak naprawdę liczy się sprzedaż na danym rynku i chyba jest coraz lepiej, bo w D80 już jest polska wersja.
Nie no, masz tu trochę racji, ale irytuje mnie zawsze fakt, że Polacy nie potrafią zabezpieczyć swoich interesów stosownymi przepisami. Przecież producenci na pewno dostosowaliby się do takich drobiazgów, jak polskie MENU, a tak ni ma i ta sytuacja nie dotyczy jedynie D50, tylko olbrzymiej liczby produktów. Jak się zaczniemy szanować, to i nas zaczną szanować, a tak, to jest tak jak na załączonym obrazku. I to mnie irytuje, a nie brak polskiego MENU w D50.
Sebastiann
16-07-2007, 17:58
@Sebastiann, absolutnie nie mogę się zgodzić z Twoją argumentacją i wypadałoby się bardziej szanować, bo oczywiście możesz używać angielskiej wersji MENU (sam zresztą tak robię), ale polska wersja powinna się tam również znajdować i to obowiązkowo. Zauważ, że szanowny NIKON zamieścił w D50 nawet MENU w wersji rosyjskiej, więc mam po prostu wrażenie, że bardziej szanuje Rosjan niż Polaków. Być może jest to spowodowane uregulowaniami prawnymi w poszczególnych krajach i przepisy nakazują niekiedy producentom wersję MENU w języku kraju, w którym sprzęt jest sprzedawany, ale niestety w Polsce nie mamy stosownych przepisów a NIKON, jak widać sam z siebie nie uznał za stosowne uczynić ukłonu w stronę polskiego użytkownika tego aparatu. I na nic zdały się petycje, bo Japończyk, jak muł jest uparty i choć uśmiechnięty (na pokaz), to jak nie ma do czegoś przekonania, to i pod przymusem ciężko go przekabacić.;)
Ja nie neguje tego ze powinno to być, bo każdy powinienem mieć możliwość wyboru , jestem bardziej przyzwyczajony do zwrotów po ang w fotografii i dlatego pewnie ciężko było by mi sie przestawić, komuś na odwrót i możliwość wyboru powinna być i bron Boże nie jest przeze mnie negowana itp - tak jest mój argument i o to chodziło mi w poprzednim poście, ze to owe prawo wyboru powinno być i basta:)
co do zabezpieczenia swoich interesów - w tym szanowanie języka Polskiego - przez prawo polskie to juz druga sprawa, niestety jest tak jak jest...
Pozdrawiam Serdecznie:)
Dzieki za odpowiedzi
Jak kupilem aparacik to dostalem oczywiscie instrukcje w jezyku polskim .Jest troche obszerna ale mozna ja zglebic
Pozdrawiam
.... Przecież producenci na pewno dostosowaliby się do takich drobiazgów, jak polskie MENU, ....
Jesteś pewien?
to takie zyczeniowe myślenie. A jeśli nie to co? Zlikwidowano by Nikon Polska. I co dalej - polacy by kupowali nikony w niemczech, USA, anglii itd. I to pewnie nawet taniej niz tu.
Niestety często "pracujemy" na to, by za granica było taniej. Zwiększamy tam sprzedaz, dzięki czemu ceny produktu na zachodzie sa niższe. Więc kupuijemy tam .. i mamy do czynienia z taką kwadraturą koła.
Tak było np z produktami Fuji - filmami i papierem i tak oficjalnie się tłumaczyło fuji w polsce uzasadniające wiele niższe ceny hurtowe w niemczech czy austrii. A to, że jest taniej w USA czy niemczech gdy chodzi o inny sprzęt - np foto nikona też po części z tego wynika.
najlepiej by było gdyby polskie menu było tylko w body kupowanych w polskiej dystrybucji. To by ciut podniosło polskie obroty tym sprzętem.
Przy stukilkudziesięciu językach wątpie by pojawiły się one wszystkie w menu body.
Jacku, można zorganizować soft tak, żeby sam w sobie nie zawierał żadnych tekstów, a jedynie odwołania od odpowiednich pozycji słownika, umieszczonego w zewnętrznym pliku. Jeśli tak się soft napisze, to nową wersję językową można zrobić w godzinę, edytując plik z napisami. Takie metody są znane i stosowane od kilkudziesięciu lat, tylko trzeba chcieć. A Nikon nie chce i tyle, bo nie wierzę, że nie potrafią tego zrobić.