Zobacz pełną wersję : Pasek do cięższego aparatu
Długie lata miałem do swojego D700 pasek Aircell (z takimi kwadracikami wypełnionymi gazem). Solidny był, fakt i wygodny w używaniu.
Już jakiś czas temu widziałem, że kilka tych kwadracików rozlazło się ze starości a teraz jak patrzę na niego dokładniej to prawie wszystkie padły. Z wierzchu pasek jak nowy ale skoro wiem, że "niedomaga" spód to psuje mi to humor :)
Co teraz jest warte polecenia? Nie będę ukrywał, że cena też jest ważna, szkoda mi wydać dużo do aparatu, który i tak większość czasu leży w torbie.
Polecam Peak Design pasek SLIDE LITE V3. Nie podałeś ile to dla Ciebie dużo złotówek więc jeśli mieści się w budżecie warto.
Nie Lite. Może być za wąski dla sporego DSLRa. Zwykły.
Urwać się nie urwie, ale komfort nie ten.
Nie Lite. Może być za wąski dla sporego DSLRa. Zwykły.
Urwać się nie urwie, ale komfort nie ten.
Do D700, który pytający posiada będzie w sam raz. Co prawda nie pisze z jakimi obiektywami ale mi nawet z 70-200/2,8 siedzi dobrze. Zobaczę latem ;)
Najczęściej podpiętą mam Tokinę 24-70 2.8. Też swoje waży :)
Rafaello666
15-02-2023, 11:56
Najwygodniejszy pasek, jaki miałem i mam do nadal, to Matin neoprenowy. Najszersza wersja, bodajże 40 mm. Używam od dobrych 10 lat, już z trzecia puszką i nic się nie dzieje. Pasek wygląda jak nowy. Przyznam, że nie mam porównania z chwalonymi paskami PD, ale jest przyjemnie elastyczny i nie wrzyna się w kark. Nie W większości sytuacji plenerowych i tak używam uchwytu PD capture, ale kiedy aparat musi wisieć na pasku, to nie narzekam.
Zerknąłem wstępnie na to co proponujecie. Peak Design pewnie jest świetny ale jednak nie mój zakres cenowy. Szkoda by mi było prawie 200-300 zł na coś co nie będę używał. Sprzęt raczej już leżakuje, sporadycznie go używam i nie potrzebuję już np. chodzić cały dzień z aparatem.
Bardziej celuję w zakres do 100 zł :) i tu ten Matin wygląda zachęcająco.
Na tą chwilę zawiesiłem D700 na oldschoolowym pasku Nikona jaki kiedyś kupiłem do D2x (skoro jego wytrzymywał to i D700 da radę). Czekam na inne, ewentualne propozycje, zakupy po weekendzie :)
Tomaszek21
15-02-2023, 12:24
Polecam Peak Design pasek SLIDE LITE V3. Nie podałeś ile to dla Ciebie dużo złotówek więc jeśli mieści się w budżecie warto.
Tak jak kolega piszę. Kupiłem go do zestawu d500+300/2.8 i tc (łącznie około 4 kg). Co prawda chodziłem z nim dopiero dwa razy, ale sam fakt dożywotniej gwarancji i deklarowany udźwig 90 kg robią dobre wrażenie. Jedyne co to brakuje mi możliwości szybkiego odpięcia paska od stopki/aparatu, ale pewnie wynika to z odejścia producenta od elementów mogących wpływać na osłabienie zestawu.
Rafaello666
15-02-2023, 13:05
Zerknąłem wstępnie na to co proponujecie. Peak Design pewnie jest świetny ale jednak nie mój zakres cenowy. Szkoda by mi było prawie 200-300 zł na coś co nie będę używał. Sprzęt raczej już leżakuje, sporadycznie go używam i nie potrzebuję już np. chodzić cały dzień z aparatem.
Na tą chwilę zawiesiłem D700 na oldschoolowym pasku Nikona jaki kiedyś kupiłem do D2x (skoro jego wytrzymywał to i D700 da radę). Czekam na inne, ewentualne propozycje, zakupy po weekendzie :)
Nie wiem jak trzymają jakość teraz, ale jeśli nie zeszli na psy, to mogę śmiało polecić. Pasek Matin lekko "sprężynuje" i jest na prawdę wygodny.
Wind Mill
15-02-2023, 14:09
Rafaello666
Jak w Matinie wygląda zmiana długości paska, w sensie jej wygoda / szybkość?
W PD na klamerce jest dźwignia zwalniająca blokadę, przeciągam i zamykam klamrę.
Często tego używam, jadąc rowerem i mając pstrykoaparat na pasku, do przejazdu "zaciaśniam" pasek, pstrykoaparat nie majta mi się wtedy; na postoju / zejściu z roweru szybko go luzuję, wygodniej wtedy operować aparatem.
Rafaello666
W PD na klamerce jest dźwignia zwalniająca blokadę, przeciągam i zamykam klamrę.
Często tego używam, jadąc rowerem i mając pstrykoaparat na pasku, do przejazdu "zaciaśniam" pasek, pstrykoaparat nie majta mi się wtedy; na postoju / zejściu z roweru szybko go luzuję, wygodniej wtedy operować aparatem.
Którą wersję paska masz, że ta dźwignia cokolwiek zwalnia? W slide lite v3 (czy jakoś tak) dźwignia ta ma tylko zatrzaski, żeby się nie majtały. Jeśli by rzeczywiście coś luzowały i pozwały bez oporu zmieniać długość paska, to by było super. Natomiast jako użytkownik poza wieloma zaletami samego paska, mogę też podać parę wad, o których nie pisze się w necie:
- styl ponad funkcjonalność, a mianowicie wspomniana dźwigienka jest metalowa, a przy ustawieniu "na długo" zawsze ląduje w torbie/plecaku na wyświetlaczu aparatu, łatwo sobie można poharatać ekran,
- przy ustawieniu "na długo" na końcu paska robi się dość sztywna pętla, która irytująco daje się we znaki,
- "łapki" w które wkłada się kotwiczki są za krótkie. W sytuacji opisanej punkt wyżej, przy wypinaniu kotwiczki z uchwytu (trzeba ja przesunąć po właściwie całej długości mocnowania) twarda końcówka paska utrudnia szybkie wypięcie.
- strona "antypoślizgowa" jest niewiele warta, na większości materiałów ślizga się tak samo, jak ta druga.
Wiem, że RMC raczej nie zdecyduje się na to rozwiązanie, ale jeśli ma jakieś wątpliwości to pomogę mu je rozwiać :) Ogólnie pasek jest spoko, wymienione wady nie zabraniają z niego korzystać, po prostu trochę irytujące, a wydając spore pieniądze na pasek chciałbym, żeby takich problemów nie było
Rafaello666
15-02-2023, 15:11
Rafaello666
Ten Matin nie jest tak zaawansowany jak pasek PD. To pasek na szyje i nie ma regulacji długości. W sensie, wygląda jak pasek oryginalny, tylko nie ma logo i jest wykonany z przyjemniejszego, elastycznego materiału. Jeśli zależy Ci na takiej regulacji, to nie jest ten produkt.
Wind Mill
15-02-2023, 15:49
Którą wersję paska masz, że ta dźwignia cokolwiek zwalnia? W slide lite v3 (czy jakoś tak) dźwignia ta ma tylko zatrzaski, żeby się nie majtały. Jeśli by rzeczywiście coś luzowały i pozwały bez oporu zmieniać długość paska, to by było super. Natomiast jako użytkownik poza wieloma zaletami samego paska, mogę też podać parę wad, o których nie pisze się w necie:
- styl ponad funkcjonalność, a mianowicie wspomniana dźwigienka jest metalowa, a przy ustawieniu "na długo" zawsze ląduje w torbie/plecaku na wyświetlaczu aparatu, łatwo sobie można poharatać ekran,
- przy ustawieniu "na długo" na końcu paska robi się dość sztywna pętla, która irytująco daje się we znaki,
- "łapki" w które wkłada się kotwiczki są za krótkie. W sytuacji opisanej punkt wyżej, przy wypinaniu kotwiczki z uchwytu (trzeba ja przesunąć po właściwie całej długości mocnowania) twarda końcówka paska utrudnia szybkie wypięcie.
- strona "antypoślizgowa" jest niewiele warta, na większości materiałów ślizga się tak samo, jak ta druga....
Nie pamiętam, kupowałem stacjonarnie więc nie sprawdzę na mailu - chyba Slide. Jak wrócę z tyrlandii to sprawdzę.
Działa to tak jak na filmie - link do 147sek. https://youtu.be/qaqCEkHfJ78?t=147
Ja staram się transportować zestaw (w plecaku) z odpiętym paskiem, właśnie by czymś nie przyfastrygować w wyświetlacz.
Z odpinaniem też nie jest tak łatwo, jak pamiętam szczególnie pstrykoaparatu (D7500). Sigmę 60-600 chyba łatwiej. Nie wiem też, czy to nie jest kwestia nabycia wprawy - używam tego zbyt rzadko.
Od czasu odpięcia paska Nikona i przypięcia kotwiczek, bardzo często nie zapinam w ogóle paska, nawet jeśli jest on w plecaku - zależnie od foto okoliczności.
Co do (anty) poślizgu - na beton nie trzymał, ale nie miałem też wrażenia badziewiastości.
Ten Matin nie jest tak zaawansowany jak pasek PD. To pasek na szyje i nie ma regulacji długości. W sensie, wygląda jak pasek oryginalny, tylko nie ma logo i jest wykonany z przyjemniejszego, elastycznego materiału. Jeśli zależy Ci na takiej regulacji, to nie jest ten produkt.
Dzięki, tak z obrazka można było przypuszczać, ale lepiej zapytać. ;)
Zastanawiam się, czy do Z50 tego by nie zanabyć, zapiąć na stałe zamiast kotwiczek PD.
Rafaello666
15-02-2023, 18:10
Dzięki, tak z obrazka można było przypuszczać, ale lepiej zapytać. ;)
Zastanawiam się, czy do Z50 tego by nie zanabyć, zapiąć na stałe zamiast kotwiczek PD.
Generalnie, da się go przełożyć przez ramię, żeby mieć aparat "pod pachę". Jest trochę za krótki żeby z tej pozycji robić zdjęcia, ale wtedy całkiem dobrze przylega do ciała. Rzadko noszę aparat na pasku, częściej na uchwycie PD, aczkolwiek mam zasadę, że nawet wtedy mam pasek przerzucony przez szyję luźno. Jak ustawiam na statywie, w dyskusyjnych warunkach, to też asekuruję aparat, trzymając pasek. Może to fobia, ale zdarzyło mi się, że na mrozie nie dokręciłem i sprzęt wyjechał ze statywu. Gdybym nie miał paska na szyi, to lepiej nie mówić. A ten pasek świetnie się sprawdza. Nawet, jak czasem trzeba ponosić chwilę sprzęt na szyi, to nic się nie wrzyna, ani nie uciska. No i przy okazji, cena też jest bardzo atrakcyjna. Przekładam go z puszki, do puszki i nic mu nie dolega :)
Wind Mill
15-02-2023, 20:12
Którą wersję paska masz...
Slide Lite, a skoro SLL-BK-3 to zapewne V3.
Myślę, że ten Matin zupełnie wystarczy do sporadycznego użytkowania. Jest jeszcze tańszy, podobny Funsports: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/funsports-neoprenowy-na-ramie-i-szyje.html
Rafaello666
16-02-2023, 20:45
Myślę, że ten Matin zupełnie wystarczy do sporadycznego użytkowania. Jest jeszcze tańszy, podobny Funsports: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/funsports-neoprenowy-na-ramie-i-szyje.html
Mój wystarcza od prawie 10 lat :D
Krzysztofh
16-02-2023, 21:43
- strona "antypoślizgowa" jest niewiele warta, na większości materiałów ślizga się tak samo, jak ta druga.
Wiem, że RMC raczej nie zdecyduje się na to rozwiązanie, ale jeśli ma jakieś wątpliwości to pomogę mu je rozwiać :) Ogólnie pasek jest spoko, wymienione wady nie zabraniają z niego korzystać, po prostu trochę irytujące, a wydając spore pieniądze na pasek chciałbym, żeby takich problemów nie było
Zapewne piszesz o LEASH v3, bo slide v3 lub slide lite v3 mają regulację i to bardzo wygodną.
nie no, pomylić leash i slide, to już wyczyn ;) piszę o tym, że ta regulacja nie ma żadnej blokady/zwalniania poza siłą tarcia, filmiki nieco to sugerują, dlatego się zastanawiałem, czy może w innych wersjach ta dźwignia działa jako blokada. I fakt, jest wygodna, dopóki nie dojeżdżasz do granic długości paska, a przy moim wzroście właśnie tam kończę wydłużanie, żeby aparat nosić na biodrze.
Zamówiony pasek Matina (Neoprene Joint Strap NJS43) przybył i założyłem go już do aparatu.
Pierwsze wrażenie jest pozytywne. Solidnie wykonany, widać że to lepsza jakość niż te najtańsze. Ciekawą sprawą dla mnie jest fakt, że lekko się rozciąga (w rękach). Chyba w żadnym wcześniej tak nie miałem :)
Z rzeczy na plus to podoba mi się, że w komplecie były 2 kółeczka (grube, solidne) którymi można go podłączyć do aparatu jak ktoś nie ma oryginalnych. Fajnie też, że jego końcówki są zalane tworzywem tak, że nie powinien się strzępić.
Szukając minusów to na obu ramionach jest plastikowa klamra. Niby solidna, trzyma bdb ale nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Mam zawsze obawę, że plastik może pęknąć, rozłączyć się sama lub z moją (nieplanowaną) pomocą. Nie spodziewałem się tego bo na niektórych zdjęciach w necie klamr nie ma. Widać ten typ tak jednak ma więc trzeba z tym żyć :)
Finalnie pasek założyłem do D600, na której miałem jakiś no name, a D700 zostawiłem już z vintageowym oryginałem Nikona.
Są takie paski bez klamerek, przynajmniej mam jeden taki. Krótszy, bo te klamerki to przedłużenie Mattina.
Używam tych pasków od 2015, wisiał na nich wielokrotnie na spacerach d500 plus 100-400 i nigdy nic się nie stało.
Są takie paski bez klamerek, przynajmniej mam jeden taki. Krótszy, bo te klamerki to przedłużenie Mattina.
Używam tych pasków od 2015, wisiał na nich wielokrotnie na spacerach d500 plus 100-400 i nigdy nic się nie stało.
Mi w neoprenowym Matinie przeszkadzała ta sprężystość. Teraz z PD to jest TO!
Rafaello666
01-03-2023, 08:54
Też używam Matina bez szybkozłączek. Prawdę mówiąc, miałbym spory stres, gdyby tak wisiał aparat na tych plastikach :)
Sprężystość to dla mnie największa zaleta tego paska ;) Aparat wydaje się lżejszy.
Po noszeniu przez kilka godzin aparatu na zwykłym pasku w letni, gorący dzień, moja szyja wyglądałaby jak po próbie samobójczej :)
Rafaello666
01-03-2023, 09:47
Sprężystość to dla mnie największa zaleta tego paska ;) Aparat wydaje się lżejszy.
Po noszeniu przez kilka godzin aparatu na zwykłym pasku w letni, gorący dzień, moja szyja wyglądałaby jak po próbie samobójczej :)
Ta sprężystość jest bardzo przyjemna. Sprzęt wydaje się lekki i jest zdecydowanie miękko w szyję :)
Te klamerki naprawdę trzymają dobrze. Plus, że np. na statywie można szybko odpiąć dyndający pasek.
Najlepsze jest pierwsze wrażenie po zmianie ze zwykłego paska ;)
Zgadzam się, że miękkość jest zaletą. Kołysanie już nie :) A poci się tak samo jak w każdym :p Dlatego paski Peak Design, których teraz używam są najlepsze jakie miałem. Aparat przewieszony przez ramię a nie na szyi. Dopóki nie spróbowałem też wydawało się mi to mało praktyczne. A jest genialne. Odczepianie paska od body jest świetne. Plastikowym klamrą nie zaufałem a linkom w PD tak. Jeśli pasek na szyje to neoprenowy mimo wszystko lepszy niż klasyczne i firmowe :D Cena Matina bardzo dobra względem PD. Co kto lubi ;)
Nie chodzi o pocenie, ale o obcieranie. Też noszę aparat przewieszony przez ramię, ale do zdjęć przesuwam na szyję i czasem chwilę tak zostaje. Co kto lubi. ;)
Nie chodzi o pocenie, ale o obcieranie. Też noszę aparat przewieszony przez ramię, ale do zdjęć przesuwam na szyję i czasem chwilę tak zostaje. Co kto lubi. ;)
Tak?
70291
Na początku używałem paska Nikona (jeszcze z D70s), który szybko wymieniłem na neoprenowego Matina i to był strzał w dziesiątkę. Ale po kupnie Peak Design kilka lat temu (zwykły, nie lite) nigdy nie wróciłbym już do zwykłego paska. Jest super, opcja noszenia przez ramię to komfort na innym poziomie. Używałem z D700, a teraz z Z6.