PDA

Zobacz pełną wersję : gumy d700

<| MICHAŁ |>
14-02-2023, 21:35
hej,

jeśli temat był, to sorry, ale wyszukiwarka chyba nie jest ze mną kompatybilna, bo pokazuje mi środkowy palec i nic nie robi... :(

Czy ktoś z Was się orientuje gdzie można wymienić gumy w D700?
dzwoniłem dzisiaj do jednego z serwisów i powiedziano mi, że zaprzestali wymian z chwilą wyczerpania źródła oryginalnych, bo chińszczyzna nie chce się trzymać (prawdopodobnie przez niewłaściwy skład gumy) i mili reklamacje, że gumy odłażą w różnym czasie po przyklejeniu.
Szanuję - przynajmniej nie ściemniają.
No nie mniej gumy chciałbym wymienić, bo są sfatygowane przez poprzedniego właściciela i nie to, że mi to jakoś przeszkadza w użytkowaniu, ale nie lubię gdy coś jest nie tak, jak trzeba, albo jak być powinno.
Może ktoś z Was wymieniał, ma namiar na kogoś kto to robi i rzeczywiście trzyma to się kupy.

Nie śmiem spytać czy wiecie gdzie można jeszcze kupić oryginalne (bo pewnie nigdzie)...

dzięki i pozdrawiam,
Michał

Me_how
15-02-2023, 08:19
Cześć,
obawiam się, że masz racje. Próbowałem wymienić gumy w zeszłym roku i efekt był podobny. Korzystając z rodziny próbowałem znaleźć gumy również w Stanach ale wszędzie dostępne były jedynie chińskie zamienniki.

hej,

jeśli temat był, to sorry, ale wyszukiwarka chyba nie jest ze mną kompatybilna, bo pokazuje mi środkowy palec i nic nie robi... :(

Czy ktoś z Was się orientuje gdzie można wymienić gumy w D700?
dzwoniłem dzisiaj do jednego z serwisów i powiedziano mi, że zaprzestali wymian z chwilą wyczerpania źródła oryginalnych, bo chińszczyzna nie chce się trzymać (prawdopodobnie przez niewłaściwy skład gumy) i mili reklamacje, że gumy odłażą w różnym czasie po przyklejeniu.
Szanuję - przynajmniej nie ściemniają.
No nie mniej gumy chciałbym wymienić, bo są sfatygowane przez poprzedniego właściciela i nie to, że mi to jakoś przeszkadza w użytkowaniu, ale nie lubię gdy coś jest nie tak, jak trzeba, albo jak być powinno.
Może ktoś z Was wymieniał, ma namiar na kogoś kto to robi i rzeczywiście trzyma to się kupy.

Nie śmiem spytać czy wiecie gdzie można jeszcze kupić oryginalne (bo pewnie nigdzie)...

dzięki i pozdrawiam,
Michał

RMC
15-02-2023, 09:29
Niewiele pomogę ale faktycznie jakość zamienników jest dyskusyjna. Sam kupowałem ostatnio jedną gumę do D600. W sumie trzyma się ok, nie odpada ale była lekko niewymiarowa. Odstaje mi trochę w jednym rogu. Denerwuje ale do przeżycia.

Z braku alternatyw mimo to myślę, że można by spróbować kupić i do D700. Trzeba by tylko włożyć trochę swojej pracy - np. dopasować, delikatnie dociąć przed przyklejeniem. W razie W są dostępne naprawdę mocne taśmy dwustronne - jakby zaczęło coś odłazić to można by pokusić się o przyklejenie tego nimi.

<| MICHAŁ |>
15-02-2023, 10:45
Cześć

dzięki za odzew
gumy mam kupiłem.
taśmy też - takie, które w którymś z wątków polecał TOP67. Chińczycy też do gum dołączyli szeroką taśmę dwustronną 3M - i to całkiem sporo.
Boję się jedynie swoich zajebiaszczych zdolności manualnych - zerwać - zerwę, ale czy przykleję :lol:
trochę się dziwę - odwalając takiego badziewiaka z tymi gumami, Nikon mógłby zrobic dobry biznes na częściach zamiennych - 90% procent by kupiło oryginały, a tak to ktoś inny zarabia....

pozdr, M

jurkarol
15-02-2023, 14:44
Te klejące taśmy powinny ładnie odejść, do klejenia trzeba cierpliwości.ale jeśli masz tę specjalna cienka 3m 300LSE to nie powinno być problemu.

<| MICHAŁ |>
15-02-2023, 15:31
mam 9448A 8 i 10mm
tu gdzieś na forum (teraz nie znajdę dokładnie gdzie) napisano, że jeśli już kleić, to właśnie tymi
Najważniejsze, żeby dobrze się związała z tą chińską gumą...