PDA

Zobacz pełną wersję : Zielona Flara D750

Zielonka
21-01-2023, 19:54
Witam, dziś podaczas robienia zdjęc na niektórych zdjęciach jest zielona flara, dodam że dopiero jak ekspozycje w LR podbije na plus to ta flara wychodzi.
Nie jest to na wszystkich zdjęciach, z dzisiejszych sesji.
Matryca aparatu czysta.

Nikon D750 + Nikkor 50 1.4 FILTR UV.
69443

EKSPOZYCJA ZDJĘCIA
ISO 320
1\160
1.8

W czym może być problem ?

TOP67
21-01-2023, 20:10
Zdejmij filtr UV

Zielonka
21-01-2023, 20:13
Zdejmij filtr UV

Dodam jeszcze ze jak robiłem zdjęcie na przysłonie f16 to na matrycy tego nie było widać.
Myślisz ze to będzie wina filtra ? Dlaczego ?

TOP67
21-01-2023, 20:27
Bo to dwa dodatkowe miejsca powstawania odbić. A kształt ewidentnie wskazuje na szkło.

Zielonka
21-01-2023, 20:33
czyli zdjąć filtr i tyle tak ?

Już się wystraszyłem ze matryca się psuje.

bogdi64
21-01-2023, 23:35

według mnie - tyle i tak, filtr naszym wrogiem w 50mm nikkor

PM.M
21-01-2023, 23:37

To jawnie jest nie matryca tylko coś w optyce. W pierwszej kolejności filtr, ale może też myć coś porysowane.

jurkarol
22-01-2023, 00:24
według mnie - tyle i tak, filtr naszym wrogiem w 50mm nikkor
Tak, ten tańszy f 1,8 tak samo miałem na zielono, filtr tiffen

m_a_g
22-01-2023, 01:23
Jestem w szoku że ktoś jeszcze filtrów UV używa, rozumiem 20 lat temu kiedy ludzie przechodzili na cyfrę i mieli nawyki z kliszy, ale teraz? Na cholerę takie g...o na obiektyw zakładać?
Najbardziej mnie bawią ludzie którzy kupują szkła z górnej półki a do nich tanie UV dla "bezpieczeństwa".

Teu
22-01-2023, 11:16
Najbardziej mnie bawią ludzie którzy kupują szkła z górnej półki a do nich tanie UV dla "bezpieczeństwa".

A mnie bawią ludzie którzy oceniają innych wg. własnych opinii.
Każdy użytkuje według własnego uznania - mam magnetyczne marumi bo są znacznie wygodniejsze nić konwencjonalny dekiel czy filtry. Miałem kiedyś okazję fotografować na strzelnicy strzelców z bliska, łuski latały w około i jedna zostawiła piękną rysę na UVce.

Dalej nie warto mieć takiego filtra?

LeonardZelig
22-01-2023, 11:49
Na załączonym fragmencie zdjęcia nie widać broni.

Kojocisko
22-01-2023, 12:13
Te moja szkła to może nie ekstraliga, ale też nie takie ostatnie. Na każdym mam ochronną Hoyę lub Marumi za 200-300zł.
I dzięki temu więcej luzu przy fotografowaniu. Już kilka lat temu była dobra analiza na lensrental, że przy już ówczesnych cenach wymiany przedniej soczewki w obiektywach, filtr ochronny nie jest złym pomysłem.
A co do g.. na obiektywie. Jednak bym przyjął, że takie Marumi czy Hoya umieją za 50-80$ zrobić porządnie okrągłe szkiełko w ramce. Inne rzeczy umieją, to czemu filtry miałby im nie wyjść?

jurkarol
22-01-2023, 12:37
Na innych obiektywach może nic by nie było ale na 50 Nikkor akurat tak wychodzi czasem

m_a_g
22-01-2023, 22:52
A mnie bawią ludzie którzy oceniają innych wg. własnych opinii.
Każdy użytkuje według własnego uznania - mam magnetyczne marumi bo są znacznie wygodniejsze nić konwencjonalny dekiel czy filtry. Miałem kiedyś okazję fotografować na strzelnicy strzelców z bliska, łuski latały w około i jedna zostawiła piękną rysę na UVce.

Dalej nie warto. Bo zgodnie z Twoją logiką fotografujesz w tak niebezpiecznych miejscach że trzeba by pomyśleć o filtrze UV dla fotografa - nie bałeś się że Ci łuska wpadnie w oko albo walnie w czaszkę? Okulary ochronne miałeś, kamizelkę, hełm, itp?

- - - - kolejny post - - - - - -

Na załączonym fragmencie zdjęcia nie widać broni.

Nie, ale za to widać bardzo niebezpieczną modelkę, być może jadła czereśnie i za moment wypluje pestkę w kierunku obiektywu z prędkością kuli karabinowej :-)

- - - - kolejny post - - - - - -

A co do g.. na obiektywie. Jednak bym przyjął, że takie Marumi czy Hoya umieją za 50-80$ zrobić porządnie okrągłe szkiełko w ramce. Inne rzeczy umieją, to czemu filtry miałby im nie wyjść?

Nawet najdroższy filtr UV co najwyżej nie pogarsza zauważalnie jakości obrazka dawanego przez obiektyw. Bo o żadnym polepszeniu nie ma mowy.
Moim zdaniem nie ma się co wkręcać w te funkcje ochronne, najlepszą ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi zapewnia tulipan, i tyle.
Jeżeli Ty lepiej się czujesz z filtrem i jesteś zadowolony z jakości, nie masz flar czy innych takich - to dobrze dla Ciebie, pozdrawiam serdecznie.