PDA

Zobacz pełną wersję : Góry - buty zimowe

mikkay
20-01-2023, 19:54
Cześć

Szukam butów na górskie wyjścia zimowe, typowe zimowe buty. Jako but letni, uniwersalny posiadam Meindl Jersey - otok do wymiany, odkleja się. Poza tym to pierońsko wygodne buty.

Kilka lat temu przymierzałem się do tematu i wybór był ogromny - w tym Meindle. Obecnie to większość modeli jest niedostępne, jakieś niedobitki rozmiarowe. Oferta Meindla jest co najmniej dziwna....

Założenia:
- PL zimą, w tym Tatry, marzą się Alpy....
- myślę, że raki półautomatyczne wystarczą
- mam dość szeroką stopę z wysokim podbiciem
- lubię zimno, ale lata lecą i stopy zaczynają marznąć....
- budżet ok. 1000 zł

Przeszukałem NGT itp., ale efekt podobny jakbym zapytał u nas jaki aparat polecacie do portretu :)

chemik74
20-01-2023, 21:51
Szukałbym czegoś z oferty Haix - bardzo dobre buciory. Obecnie używam Haix XVENTURE, ale nie wiem czy ten typ współpracuje z rakami. Jak się dobrze poszuka to za 9 stówek da się ten model kupić.

Rafaello666
20-01-2023, 23:32
Ja chodzę trochę zimną, ale raczej w niskich górach. Cały rok używam Hanwag Tatra II. Buty ze skóry, bez membrany. Zaimpregnowane woskiem całkiem trzymają nieprzemakalność. Zimą zakładam do nich najgrubsze skarpety merino ze Smartwoola i wystarcza. Ten model akurat obsłuży tylko raki koszykowe. Miałem wcześniej Salewy Mtn Trainer. Wygodne i lekkie, ale bieżnik zniknął w mgnieniu oka. Hanwag to zupełnie inna liga.
Żona nosiła parę lat Meindl Jersey Pro i rzeczywiście wygodne, tylko dość szybko zaczęły się rozpadać. Podeszwa się trochę odklejała i kawałeczki bieżnika odpadały.
Hanwag robi też modele na szerszą stopę i na haluksy, więc powinno się coś dobrać :)

mikkay
24-01-2023, 19:40
Dzięki za odpowiedzi.

Rafaello66 - pisząc posta przyznam, że myślałem o Twoich ostatnich zdjęciach, a na boso przecież nie byłeś :) Jednym z kandydatów jest Hanwag Ferrata.

Na okres wiosna - jesień naprawię Meindle.

Szukam jakiejś tańszej alternatywy dla np. Zamberlan Expert Pro. Po pierwsze raczej nie jest mi potrzebny but aż tej klasy, z rozmiarem może być różnie (szeroka stopa) i z trwałością również, więc nie chce przepłacić. Jako, że szukam butów typowo zimowych to nie powinien zbyt szybko zeżreć podeszwy - przynajmniej tak mi się wydaje :)

Rafaello666
24-01-2023, 19:47
Dzięki za odpowiedzi.

Rafaello66 - pisząc posta przyznam, że myślałem o Twoich ostatnich zdjęciach, a na boso przecież nie byłeś :) Jednym z kandydatów jest Hanwag Ferrata.

Na okres wiosna - jesień naprawię Meindle.

Szukam jakiejś tańszej alternatywy dla np. Zamberlan Expert Pro. Po pierwsze raczej nie jest mi potrzebny but aż tej klasy, z rozmiarem może być różnie (szeroka stopa) i z trwałością również, więc nie chce przepłacić. Jako, że szukam butów typowo zimowych to nie powinien zbyt szybko zeżreć podeszwy - przynajmniej tak mi się wydaje :)

Mam też Zamberlany, model Civetta. Już nie produkowany. Kupiłem kiedyś, ale dobrałem ciut za małe, bez zapasu z przodu. Używam do szwendania po lasach, czy innych krzaczorach. Buty nie do zajechania. Nie wiem jak inne modele tej firmy.

stock
25-01-2023, 11:46
Buty nie do zajechania. Nie wiem jak inne modele tej firmy.
Dokładnie tak samo. Nie do zajechania. Swoje wysokie Zamberlany kupiłem w 2010. Nic się z nimi nie dzieje.

elanek
25-01-2023, 23:44
Mam Zamberlany Expert Pro GTX - na zimę i duże góry ocieplenie dodatkowe jest po prostu konieczne.