Zobacz pełną wersję : Góry - buty zimowe
Cześć
Szukam butów na górskie wyjścia zimowe, typowe zimowe buty. Jako but letni, uniwersalny posiadam Meindl Jersey - otok do wymiany, odkleja się. Poza tym to pierońsko wygodne buty.
Kilka lat temu przymierzałem się do tematu i wybór był ogromny - w tym Meindle. Obecnie to większość modeli jest niedostępne, jakieś niedobitki rozmiarowe. Oferta Meindla jest co najmniej dziwna....
Założenia:
- PL zimą, w tym Tatry, marzą się Alpy....
- myślę, że raki półautomatyczne wystarczą
- mam dość szeroką stopę z wysokim podbiciem
- lubię zimno, ale lata lecą i stopy zaczynają marznąć....
- budżet ok. 1000 zł
Przeszukałem NGT itp., ale efekt podobny jakbym zapytał u nas jaki aparat polecacie do portretu :)
chemik74
20-01-2023, 21:51
Szukałbym czegoś z oferty Haix - bardzo dobre buciory. Obecnie używam Haix XVENTURE, ale nie wiem czy ten typ współpracuje z rakami. Jak się dobrze poszuka to za 9 stówek da się ten model kupić.
Rafaello666
20-01-2023, 23:32
Ja chodzę trochę zimną, ale raczej w niskich górach. Cały rok używam Hanwag Tatra II. Buty ze skóry, bez membrany. Zaimpregnowane woskiem całkiem trzymają nieprzemakalność. Zimą zakładam do nich najgrubsze skarpety merino ze Smartwoola i wystarcza. Ten model akurat obsłuży tylko raki koszykowe. Miałem wcześniej Salewy Mtn Trainer. Wygodne i lekkie, ale bieżnik zniknął w mgnieniu oka. Hanwag to zupełnie inna liga.
Żona nosiła parę lat Meindl Jersey Pro i rzeczywiście wygodne, tylko dość szybko zaczęły się rozpadać. Podeszwa się trochę odklejała i kawałeczki bieżnika odpadały.
Hanwag robi też modele na szerszą stopę i na haluksy, więc powinno się coś dobrać :)
Dzięki za odpowiedzi.
Rafaello66 - pisząc posta przyznam, że myślałem o Twoich ostatnich zdjęciach, a na boso przecież nie byłeś :) Jednym z kandydatów jest Hanwag Ferrata.
Na okres wiosna - jesień naprawię Meindle.
Szukam jakiejś tańszej alternatywy dla np. Zamberlan Expert Pro. Po pierwsze raczej nie jest mi potrzebny but aż tej klasy, z rozmiarem może być różnie (szeroka stopa) i z trwałością również, więc nie chce przepłacić. Jako, że szukam butów typowo zimowych to nie powinien zbyt szybko zeżreć podeszwy - przynajmniej tak mi się wydaje :)
Rafaello666
24-01-2023, 19:47
Dzięki za odpowiedzi.
Rafaello66 - pisząc posta przyznam, że myślałem o Twoich ostatnich zdjęciach, a na boso przecież nie byłeś :) Jednym z kandydatów jest Hanwag Ferrata.
Na okres wiosna - jesień naprawię Meindle.
Szukam jakiejś tańszej alternatywy dla np. Zamberlan Expert Pro. Po pierwsze raczej nie jest mi potrzebny but aż tej klasy, z rozmiarem może być różnie (szeroka stopa) i z trwałością również, więc nie chce przepłacić. Jako, że szukam butów typowo zimowych to nie powinien zbyt szybko zeżreć podeszwy - przynajmniej tak mi się wydaje :)
Mam też Zamberlany, model Civetta. Już nie produkowany. Kupiłem kiedyś, ale dobrałem ciut za małe, bez zapasu z przodu. Używam do szwendania po lasach, czy innych krzaczorach. Buty nie do zajechania. Nie wiem jak inne modele tej firmy.
Buty nie do zajechania. Nie wiem jak inne modele tej firmy.
Dokładnie tak samo. Nie do zajechania. Swoje wysokie Zamberlany kupiłem w 2010. Nic się z nimi nie dzieje.
Mam Zamberlany Expert Pro GTX - na zimę i duże góry ocieplenie dodatkowe jest po prostu konieczne.