Zobacz pełną wersję : Problem z wolną pracą z Lightroom i Photoshop
Ściągnąłem na próbę Lightroom i Photoshop, programy dostają zadyszki nawet przy jednym zdjęciu, co może być powodem ?
Wydaje mi się, że mój laptop nie jest aż tak słabo wyposażony.
Procesor Intel(R) Core(TM) i7-8750H CPU @ 2.20GHz 2.21 GHz
Grafika:NVIDIA GeForceGTX 1050 + Intel UHD Graphics 630
Pamięć 32 GB
Dysk Patriot 512GB M.2 PCIe NVMe Scorch
Windows 11 22h2
Zdefiniuj zadyszkę, bo sprzęt masz OK, co prawda starszy ale RAM i dysk jest dobry, dedykowana grafika, powinno śmigać.
Napisz dokładnie co wolno działa Twoim zdaniem.
Zdefiniuj zadyszkę, bo sprzęt masz OK, co prawda starszy ale RAM i dysk jest dobry, dedykowana grafika, powinno śmigać.
Napisz dokładnie co wolno działa Twoim zdaniem.
Kopiuje Rawy w niedużej ilości do testów i tu jakoś idzie bez problemu, problemem leży praca na maskach. Otwieram powiedzmy 3,4 maski zaczynam stawiać suwaczkami światła, ekspozycje i mieli, czasem dłuższy czas i w tym czasie niewiele mogę zrobić tylko czekać. Menedżer zadań wskazuje mi na pomarańczowo Pamięć 30% było znacznie więcej. Trudno tu mówić o w miarę komfortowej pracy. Przeglądam yt i próbuje coś zmieniać w ustawieniu LR jest ciut lepiej, ale i tak daleko od tego co być powinno.
To jest w LR czy w PS?
Mam na myśli tą pracę na warstwach.
To jest w LR czy w PS?
Mam na myśli tą pracę na warstwach.
LR ale na Camera Raw też jakoś słabo to idzie
Nie wiem co Ci powiedzieć.
Ja pracuję na bardzo mocnym komputerze, w zasadzie stacji roboczej (Xeon W, Radeon Vega II, 112 GB RAM) i przy pracy na warstwach w ACR też są drobne opóźnienia w sytuacji którą opisałeś - to znaczy ruszasz suwakami i efekty zmian pojawiają się z pewnym opóźnieniem, tak około sekundy, czasami dwóch, zwłaszcza jeżeli mam kilka masek na danym zdjęciu jednocześnie.
No i u mnie w tym czasie nic nie "mieli" mogę swobodnie robić inne rzeczy, system nie jest jakoś obciążony.
Niestety ACR / LR/ PS nie za bardzo obsługuje wielowątkowość i liczy sie jak bardzo masz wydajny pojedynczy rdzeń w procesorze, im szybciej taktowany tym lepiej.
Sprawdź czy na pewno masz włączoną akcelerację sprzętową GPU, czy czy jest włączona na max.
Jednak wydaje mi się że problemem może być po prostu procesor.. Obróbka RAW jednak wymaga mocy obliczeniowej.
PS. Sprawdź jak masz ustawiony procesor moze jakis tryb oszczędzania energii, no i rozumiem z to wszystko co piszesz to przy laptopie podłączonym do zasilacza?
Tak, laptop podłączony do zasilania.
Zrobiłem porównanie tego samego zdjęcia tylko w Capture One i żadnej zadyszki, procesor w pewnym momencie wskoczył nawet koło 50% i spadał, natomiast pamięć na podobnym zakresie jak w pracy w Lightroom lub nawet więcej a bez problemu wszystko chodzi idealnie.
Zastanawiam się czy ostatnia aktualizacja w Windowsie coś nie namieszała, ale porównując prace LR i C1 to nawet nie ma porównania. Szkoda tylko, że wersja testowa na LR, PS jest 7 dni i już mi się kończy.
Popatrz na wymagania sprzętowe dla aktualnych wersji Lr i PS-a na stronie Adobe. Procesor lapkowy 2,2 GHz to raczej będzie miał ciężko to pociągnąć. Aktualne wersje Lr i Ps mają duże wymagania odnośnie mocy procesorów i kart graficznych. Na starszych GPU i procesorach nawet ich nie można zainstalować. Taka jest chyba niestety aktualna polityka Adobe, która zakłada że ich oprogramowanie jest dla użytkowników dysponujących odpowiednio mocnym sprzętem. Ja od lat uzywam Lr i Ps-a ale pomimo abonamentu nie mogę już używać ich najnowszej wersji ponieważ mam starego Mac Pro 5.1 z CPU 3,4 GHz i GPU GeForce GTX 780 3 GB. Moc mojego kompa wystarcza do płynnej pracy z tymi programami, ale najnowszych wersji programów zainstalować się nie da. Z PC i Win jest podobnie, bo mam starszego Pc o podobnych parametrach, a zgodnie z licencją Adobe moge tam instalować te programy jednak do instalacji najnowszych wersji tych programów też są potrzebne w miarę mocne CPU i GPU.
Kojocisko
19-01-2023, 00:29
Pracuję na deweloperskim laptopie z i7 (10 tej generacji) - wersja nie niskonapięciowa, bazowo 2,7GHz, bez GPU i nie odczuwam żadnego dyskomfortu w pracy LR.
Dwa lata temu obrabiałem rawy z D850 na niskonapięciowym i7 i był pewien dyskomfort, ale pracować się dało.
Popatrz na wymagania sprzętowe dla aktualnych wersji Lr i PS-a na stronie Adobe. Procesor lapkowy 2,2 GHz to raczej będzie miał ciężko to pociągnąć. Aktualne wersje Lr i Ps mają duże wymagania odnośnie mocy procesorów i kart graficznych. Na starszych GPU i procesorach nawet ich nie można zainstalować. Taka jest chyba niestety aktualna polityka Adobe, która zakłada że ich oprogramowanie jest dla użytkowników dysponujących odpowiednio mocnym sprzętem. Ja od lat uzywam Lr i Ps-a ale pomimo abonamentu nie mogę już używać ich najnowszej wersji ponieważ mam starego Mac Pro 5.1 z CPU 3,4 GHz i GPU GeForce GTX 780 3 GB. Moc mojego kompa wystarcza do płynnej pracy z tymi programami, ale najnowszych wersji programów zainstalować się nie da. Z PC i Win jest podobnie, bo mam starszego Pc o podobnych parametrach, a zgodnie z licencją Adobe moge tam instalować te programy jednak do instalacji najnowszych wersji tych programów też są potrzebne w miarę mocne CPU i GPU.
Sporo osób poleca do płynnej pracy z LR i PS Apple Macbook pro z M1, Ponoć jeśli chodzi o laptopy to w Applu działa to zdecydowanie lepiej jak na Windowsie. Z laptopa którego korzystam już jakiś czas wszystko działa dobrze tylko problem jest z LR i PS. W chwili obecnej zmieniać sprzętu nie będę, natomiast już myślę, że za jakiś czas to będzie albo stacjonarny komputer na Windowsie bądź jakiś Mac Mini. Zostaje obecnie przy programie Capture One gdzie działa wszystko płynnie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Pracuję na deweloperskim laptopie z i7 (10 tej generacji) - wersja nie niskonapięciowa, bazowo 2,7GHz, bez GPU i nie odczuwam żadnego dyskomfortu w pracy LR.
Dwa lata temu obrabiałem rawy z D850 na niskonapięciowym i7 i był pewien dyskomfort, ale pracować się dało.
Zmieniłem trochę ustawień w LR, zaktualizowałem kartę grafiki i jakoś to zaczęło chodzić, ale do ideału wciąż daleko. Niestety wersja testowa na siedem dni jest zbyt krótka, aby wszystko ustawić i sprawdzić.
łysyxmv6
21-01-2023, 21:41
Jakiej wersji LR i PS używasz ? Bo jestem na etapie składania kompa.
Pozdrawiam
Jakiej wersji LR i PS używasz ? Bo jestem na etapie składania kompa.
Pozdrawiam
Porównywałem najnowsze wersje Lightroom, Photoshop i Capture One 23. Na co dzień pracuje z Capture One tylko ze starszą wersją.
Pozdrawiam
Sporo osób poleca do płynnej pracy z LR i PS Apple Macbook pro z M1, Ponoć jeśli chodzi o laptopy to w Applu działa to zdecydowanie lepiej jak na Windowsie. Z laptopa którego korzystam już jakiś czas wszystko działa dobrze tylko problem jest z LR i PS. W chwili obecnej zmieniać sprzętu nie będę, natomiast już myślę, że za jakiś czas to będzie albo stacjonarny komputer na Windowsie bądź jakiś Mac Mini. Zostaje obecnie przy programie Capture One gdzie działa wszystko płynnie.
Zależy które M1. Teraz w sumie jest już M2, to przy okazji.
Ale tak czy owak: MacBook Pro 13 z M1 - nie nadaje się, to tylko marketing, absolutnie nie da się na tym pracować przy zdjęciach. W każdym razie nie wygodnie pracować, jest wolno, przycina, nie ta liga po prostu.
MacBook 14/16 z M1 Ultra / M1 Max - jak najbardziej, działa znakomicie, ale cena cokolwiek inna.
Gdyby ktoś miał wątpliwości czy aby na pewno wiem co piszę, to zaznaczam ze powyższy sprzęt mam w domu i zwyczajnie sprawdziłem...
Zależy które M1. Teraz w sumie jest już M2, to przy okazji.
Ale tak czy owak: MacBook Pro 13 z M1 - nie nadaje się, to tylko marketing, absolutnie nie da się na tym pracować przy zdjęciach. W każdym razie nie wygodnie pracować, jest wolno, przycina, nie ta liga po prostu.
MacBook 14/16 z M1 Ultra / M1 Max - jak najbardziej, działa znakomicie, ale cena cokolwiek inna.
Gdyby ktoś miał wątpliwości czy aby na pewno wiem co piszę, to zaznaczam ze powyższy sprzęt mam w domu i zwyczajnie sprawdziłem...
Tak czytam nie posiadając sprzętu Apple i zastanawiam się czy te osoby co publikują takie wiadomości na forach fotograficznych o MacBook Pro z M1 faktycznie posiadają tego laptopa, czy tylko gdzieś coś przeczytali i powielają to w nieskończoność w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi. Można wyczytać jak MacBook Pro z i7 to nieporównywalnie słabszy od tego z chipem M1. Szukałem przyczyny wolnej pracy to okazuje się, że wszystkim chodzi to wręcz świetnie na Apple. Tak się również zastanawiam czy może to być wina Windowsa, choć Capture One chodzi super obojętnie czy stara wersja czy najnowsza.
Czytając te zachwyty nad Apple tam myślę czy po jakimś czasie nie zakupić właśnie Mac Mini, wydaje się to lepsze jak MacBook Pro bo i tak mam zewnętrzny monitor a teraz laptopa na Windowsie. Okazuje się jak wgłębiałem się w temat o czipie M2 to też są narzekania i radzą czekać na M3, więc to co piszesz może być tym co pomoże w dobrej pracy w przyszłości gdybym zdecydował się na Maca. W tej chwili w mocniejszej wersji widzę M2 Pro do Mini lub jest jeszcze Mac Studio jeszcze bardziej rozbudowany.
Ja znowu na 13' Pro 16 GB 1 TB nie narzekam. Działa to dobrze zarówno w LR jak i PSie(ale nie zdarza mi się tu iść w dziesiątki warstw)
Ja znowu na 13' Pro 16 GB 1 TB nie narzekam. Działa to dobrze zarówno w LR jak i PSie(ale nie zdarza mi się tu iść w dziesiątki warstw)
To mnie zaskoczyłeś. No ale każdy pracuje inaczej. Mam 13 Pro M1 w tej samej konfiguracji co Ty i nie wyobrażam sobie używania tego jako podstawowego narzędzia do obróbki.
Nie używam 10 warstw, średnio może 3 albo 4, pliki otwieram 16 bit na kanał tak że średni PSD z Z9 waży u mnie tak 1.5GB, i na kilku wyjazdach na których byłem zmuszony użyć MPB13 M1 o komfortowej pracy nie było mowy.
Owszem, dało się. ale przeglądanie kilkuset RAWów w ACR było potwornie bolesne, a edycja tych kilku wybranych w PS też nie była jakaś płynna.
Wiesz, ja nie twierdzę że na tym się nie da pracować, natomiast twierdzę że nie jest jest to cudowne remedium na wszystko i najtańszy MBP13 z M1 nie jest lepszy niż stacja robocza PC (wbrew temu co się pisze na forum Apple).
Dla mnie komfortowo i wygodnie pracuje się dopiero na MPB16 z M1 Max i 32GB, wtedy sprzęt zupełnie nie odrywa Cię od pracy, powiedziałbym że ta konfiguracja wystarczy jako podstawowy i jedyny komputer do zdjęć.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak czytam nie posiadając sprzętu Apple i zastanawiam się czy te osoby co publikują takie wiadomości na forach fotograficznych o MacBook Pro z M1 faktycznie posiadają tego laptopa, czy tylko gdzieś coś przeczytali i powielają to w nieskończoność w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi.
Wiele ludzi naprawdę posiada, z tym że są ewangelistami Apple i bezkrytycznie chwalą. To są tacy ludzie którzy twierdzą że stary zbrickowany iPhone jest lepszy niż najnowszy Samsung, bo Apple jest zawsze lepsze :-)
Fakty są takie że owszem, na M1 programy od Adobe działają, da się używać nawet w najbardziej podstawowych konfiguracjach, ale o jakimś "nieporównywalnie większej wydajności" w porównaniu z Intelem nie ma mowy.
Mam dwa Macbooki Pro 16 - ten na M1, i poprzedni, na i9 + dedykowana grafika Radeon Pro jakiś tam.
Na obydwu pracuje się bardzo dobrze, przeszedłem z Intela na M1 tylko ze względu na lepszy ekran w tym nowszym.
Aha, na MBP16 z Intelem i9 pracuje się dużo, dużo wydajniej niż na MPB13 z M1. Wbrew obiegowym opiniom że każde M1 jest lepsze niż Intel, to nie prawda.
Mac Studio na M1 szczerze polecam, bo pracowałem na tym trochę, i działa dobrze. Z tym ze 32GB RAM to minimum.
Mac Mini w sumie również da radę, ale 32 GB RAM to minimum.
Pamiętaj że w M1 / M2 nie ma czegoś takiego jak pamięć karty graficznej, CPU / GPU korzysta z tej samej pamięci, więc wymagania co do RAM rosną.
m_a_g Dzięki za informację.