PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzenie obiektywu?

zefir
13-07-2007, 23:06
Witam,

Jestem posiadaczem D80 + obiektyw DX 18-135mm. Dosyć szybko po rozpoczęciu użytkowania sprzętu zauważyłem, że silnik obiektywu chodzi trochę za głośno. Po pewnym czasie aparat przestał zupełnie łapać ostrość, bez końca próbuje ją ustawić i tym samym kręci obiektywem od jednego końca zakresu ustawienia ostrości do drugiego. Poza tym w trybie AF pierścień ręcznego ustawienia ostrości nie jest nieruchomy, a chyba powinien? Momentami silnik nawet nieprzyjemnie piszczy. Chyba nie mylę się mówiąc, że z pewnością coś jest nie tak z moim sprzętem?
Od wczoraj usiłuję dodzwonić się do serwisu. Bezskutecznie. Może ktoś zna jakieś inne numery telefonów niż ten podany na gwarancji? Jest bez przerwy zajęty... Jakieś dobre rady?

Pozdrawiam

Sebastiann
13-07-2007, 23:17
co do pierscienia manualnego ostrzenia - masz ustawione A/M i po złapaniu ostrości mozesz sobie zmieniac ostrosc manualnie dlatego wszystko wsio jest ok w tej materii , odnośnie problemów z SWM to ogolnie wszystko powinno chodzic dosyc cicho... niestety chyb serwis sie kłania moim zdaniem, co do telefonów niestety musisz dzwonić do upadłego, mi zazwyczaj udaje sie za 3 , 4 razem dodzwonic.

Pozdrawiam

Zink
14-07-2007, 19:34
Najlepiej byłoby najpierw sprawdzić innym szkłem. Może jest jakiś syf na czujnikach AF.