Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Niektóre szkła są obłędnie złe :D
jurkarol
31-12-2022, 16:04
A to było na pewno szkło ze szkła?
Takiego szklanego?
i takie ma być szkło, ze swymi kaprysami, bo "dobre" to każdy może mieć
Błogo-sławione szkło [emoji846] Uwielbiam takie zdjęcia. Glamór pierwsza klasa [emoji846]
No raczej ze szkła to było szkło :D
To, że szkło to wierzę, tylko czy flara to niedomyty dżem, czy osad po kiszonych ogórkach? ;)
To, że szkło to wierzę, tylko czy flara to niedomyty dżem, czy osad po kiszonych ogórkach? ;)
Jeśli ktoś ma talent, to i za pomocą słoika po dżemie potrafi robić takie świetne zdjęcia. A co dopiera za pomocą szklanego obiektywu. Natomiast beztalenciom nie pomoże nic, nawet najnowszy sprzęt za 100 tys. PLN. :p
Wind Mill
31-12-2022, 19:22
Prawdziwy talent zrobi zdjęcie za pomocą zakrętki od słoika - słoiki są dla cieniasów. ;)
paparapa
31-12-2022, 20:15
Prawdziwy talent zrobi zdjęcie za pomocą zakrętki od słoika - słoiki są dla cieniasów. ;)
No i taka zakrętka jest dużo lżejsza od szklanego słoika.
Dla niektórych wymarzony sprzęt podróżniczy. :D
O tak, już widzę ten wysyp tematów czym najlepiej zrobić dziurę w zakrętce, żeby krawędzie były ładne i jaki filtr na to założyć :D
A prawdziwy mężczyzna nie kupuje miodu w słoikach, tylko przeżuwa pszczoły. ;)
Co do nakrętek do słoików - żadna filozofia. Wystarczy dziabnąć w środku szpilorkiem, przeszmerglować glancpapierem i można wystawiać na allegro "nietypowy obiektyw do fotografii otworkowej". Cena wywoławcza 100 zł. ;) Nabywca sam sobie dokupi odpowiednią przejściówkę do swojego Z9 czy innego bezlusterkowca.
W miniaturce widziałem mgławicę Koński Łeb :-) I się w sumie zawiodłem :-P
W miniaturce widziałem mgławicę Koński Łeb :-) I się w sumie zawiodłem :-P
A dokładnie to co chcesz powiedzieć?
Parafrazując stare powiedzonko - nie to nieładne co nieładne, tylko co się komu nie podoba.:D
Parafrazując stare powiedzonko - nie to nieładne co nieładne, tylko co się komu nie podoba.:D
Ło Panie, złoto :D
krzysztofz24
01-01-2023, 01:44
To tak, na Nowy rok bedzie i konstruktywna krytyka i pochwal na zachete.
Karowo to nic specjalnego, sprawia wrazene izdjecia pstryknietego ottak na spacerze. Walory artystyczno-kadorwe zerowe.
Ale to co samo szklo (no i operator ni meperujacy) robi ze swiatlem, poprzez te bliki i flary to obledna magia normalnie.
Mega efekt, wrecz nieziemski, swiatla plywajacego na postac. szczegolnie z lewej strony. Kogo obchodzi ostrosc jak taka magia swiatla odchodzi.
Mam naprawde wielka nadziej ze za pomoca tego szkla, pokazesz jakeis takie nazwijmy to "normalne" twoje zdjecia z modelkami. I ze umiesz panowac nad tymi efektami swietlnymi choc czesciowo;-)
Mogl bys dac w tytylu dopisek "oblednie zle szklo" to by od razu byl owiadomo o co chodzi.
Panei co to za cudo?
Powaznei pytam. Obstawia mjaksi stary manual bez powlok jeszcze. Ale konkretniej to juz nei powiem.
Bajeczne co tu sie dzieje ze swiatlem...
Ktoś z forumowiczów mi sprzedał Helios 44-4 ( chyba) z odwróconą soczewką
Tak to pstryk spacerowy ale efekty są obłędne. Tyle że trzeba do 5.6 przymknąc żeby mieć względnie akceptowalną ostrość
krzysztofz24
01-01-2023, 02:44
Tak to pstryk spacerowy ale efekty są obłędne.
Czyli sie w peni zgadzamy;-)
Teraz trzeba planowac sesje w odpowiednich plenerowych warunkach. Znaczy ty planuj i pokazuj:-)
Tak patrz i cos mi mowi, ze oprocz swiatla to ten obiekt moze fajne rzeczy z bokehem tez robic chyba...
Ale zaswietlanie/rozswietlanie na pewno bym stawial na pierwszym miejscu.
Ktoś z forumowiczów mi sprzedał Helios 44-4 ( chyba) z odwróconą soczewką
Tak to pstryk spacerowy ale efekty są obłędne. Tyle że trzeba do 5.6 przymknąc żeby mieć względnie akceptowalną ostrość
To pokaż te efekty. Bo ta fota.... jak ja bym tu na forum pokazał byłaby strasznm gniotem.
Dla mnie to jest troche szok, że fotograf z takim doświdczeniem odkrywa niuansy szkieł niedoskonałych.
cz4rnuch
02-01-2023, 00:00
Moim zdaniem jest sporo prawdy w tym co napisał basket. I nie chodzi mi konkretnie o to zdjęcie. Po prostu zauważyłem, że mocno ostatnio nadużywasz tych "niedoskonałości". Co samo w sobie nie jest żadnym zarzutem, bo przecież nie ma nic złego w tym, że się bawimy fotografią. I gdyby tak na to spojrzeć to wszystko gra. Ale większość z nas kojarzy cię z ambitną fotografią i jeśli podejść do sprawy od tej strony to wtedy masa z tych fociek, moim zdaniem, się nie broni. Oględnie pisząc. Starałem się nie raz oglądając twoje prace z tymi flarami/blikami coś z tego wynieść, ale pomijając udane chyba 2-3 zdjęcia na wydmach, które mi się bardzo podobały, to resztę rozpatruję raczej w kategoriach testów czy wprawek. A bardziej obrazowo to nie wiem czy to już ten moment, ale zaczyna mi to podpadać pod wspomniane wyżej prace naszych krajobrazowców gdzie z musu każdy landszaft okraszony jest do bólu długim czasem naświetlania robiącym z wody watę cukrową. Może odrobinę przesadzam, ale powoli wchodząc do twoich wątków po prostu zgaduję czego mogę się spodziewać. A to już chyba nie jest dobre? Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak na twoją osobę, bo cenię twoje prace. Po prostu zauważyłem, albo tak mi się wydaje, że zauważyłem, taką manierę i nie za bardzo mi to pasuje. Zbyt przewidywalne to jak na ciebie.
Masz całkowitą rację.
Ale to nie ma tu (forum) znaczenia