Zobacz pełną wersję : Potrzebny serwis kalibracji obiektywów marki Sigma.
Nikodemo
30-12-2022, 00:42
Tak jak w temacie potrzebny serwis kalibracji obiektywów marki Sigma. Pacjent to 85mm Art po jakichś maksymalnych zmianach w body i Sigma Optimization chciałbym spróbowć w serwisie. Proszę też podać orientacyjną cenę jeśli to możliwe. Dzięki.
Wind Mill
30-12-2022, 01:12
Jeśli były jakieś maksymalne zmiany w body, to chyba wpierw body do serwisu Nikona na wzorcowanie?
Googlnij sigma-foto.pl/serwis i zapytaj o cenę.
Tak jak w temacie potrzebny serwis kalibracji obiektywów marki Sigma. Pacjent to 85mm Art po jakichś maksymalnych zmianach w body i Sigma Optimization chciałbym spróbowć w serwisie. Proszę też podać orientacyjną cenę jeśli to możliwe. Dzięki.
pisz do https://studio5s.pl/
Kojocisko
30-12-2022, 10:48
Zła rada. Body do studia 5s, obiektyw do Gdyni razem z korpusem.
Nie ma potrzeby kalibracji tego obiektywu w serwisie. Kupujesz USB DOCK UD-01 od Sigmy i sam kalibrujesz wszystkie Sigmy, aktualizujesz firmware i inne ustawienia https://www.sigma-global.com/en/accessories/usb-dock-ud01/
Wind Mill
04-01-2023, 00:34
antonio
Patrz pierwszy post: "po jakichś maksymalnych zmianach w body i Sigma Optimization" - z tego należy wnosić, iż USB Dock był już w użyciu. ;)
Jestem bardzo ciekawy co autor wątku tak namieszał w 85 Art, skoro nie może wrócić do ustawień domyślnych obiektywu za pomocą w Sigma Optimization? ;-) A body tak samo do fabrycznych ustawień!
Kojocisko
04-01-2023, 15:09
Antonio, jak przywracasz do ustawień fabrycznych AF ustawiany na mimośrodach w korpusie? (bo na tym polega kalibracja AF :-))
Przecież AF w 85mm Art jest ustawiany silnikiem ultradźwiękowym, a nie śrubokrętem z body?
A co steruje AF? I skąd AF ma wiedzieć czy trafił?
Wind Mill
04-01-2023, 16:35
...A body tak samo do fabrycznych ustawień!
Mylisz mikrokalibrację AF w body (dostępna w modelach Dxxx, D7xxx i wyższych, ze staroci chyba także D90) z kalibracją AF w body. :)
Pierwsze to funkcja dostępna dla użytkownika w menu, o ograniczonej funkcjonalności.
Drugie to funkcja serwisowa - regulacja położenia modułu czujników AF / naświetlania, wydaje mi się także, iż oprócz mechaniki wchodzą w grę także parametry wpisywane w pamięć nieulotną body - tu (poza oczywistą wiedzą i doświadczeniem) należy także dysponować serwisowym softem producenta aparatu, takoż kablem / modułem komunikacyjnym. :)
Nie znam się jak to dalej działa w body w środku, ale chyba do tego służy detekcja fazy? Czujniki CCD odczytują ostrość danego obiektu. Wtedy body wysyła sygnał do silników AF szkła. Czy się mylę?
Nom, dobrze myślisz. Tylko teraz pytanie: gdzie są te czujniki i jak do nich światło dociera?
Nie wiem gdzie są czujniki AF, nie rozbierałem lustrzanki ;-) zakładam, że światło do nich dochodzi przez lustro lub pryzmat.
Siedzą na dole komory lustra. Światło dochodzi przez dodatkowe lustro. I tu jest miejsce na regulację mechaniczną.
Lepiej by to wytłumaczył ktoś, kto w tym siedzi, ale taki ogólny zarys jest.
No to niech autor wątku wyśle body do TOP67, albo do Fotoserwisu w Krakowie do regulacji ;-)
A co było sugerowane w 3 i 4 poście? ;)
i co? wysłał? ;-) Bo chyba najbardziej zainteresowany tym autor zaginął w akcji i sugestie w gwizdek idą?
Pytanie za pisiont groszy. :lol:
Wind Mill
04-01-2023, 18:06
Nie wiem gdzie są czujniki AF, nie rozbierałem lustrzanki ;-) zakładam, że światło do nich dochodzi przez lustro lub pryzmat.
https://photographylife.com/wp-content/uploads/2012/07/How-Phase-Detection-Autofocus-Works.png
https://photographylife.com/how-phase-detection-autofocus-works
5 i 6 to wspomniane wcześniej śrubki mimośrodowe.
7 czujnik AF (jeśli się nie mylę, to tam także siedzi czujnik naświetlania).
Kojocisko
04-01-2023, 18:10
Dear Antonio, Nie jest problemem ignorancja. Wszyscy jesteśmy ignorantami w większości kwestii. Ale niezwykle ważne jest w życiu wiedzieć, że o czymś nie ma się pojęcia.
W tym wątku piszesz wyłącznie na tematy, o który twoje pojęcie nie jest nawet blade. Choćby ostatni post - żaden z tych serwisów nie jest w stanie skalibrować AF do wzorca :-).
Więc może nie pisz?
A muszę wiedzieć?? Nie każdy jest takim świetnym madralą arcy mistrzem ju jutsu jak ty :lol:
Nie napinaj się antonio, wiedzieć oczywiście nic nie musisz, ale jak nie wiesz a doradzasz to narażasz innych na klopoty.
Na jakie kłopoty?? Od napraw są serwisy, ja nie wiem który co naprawia. Ale są też telefony i chyba od zadania pytania należałoby zawsze zacząć.
Zawsze zostaje autoryzowany serwis, który nie był w stanie naprawić mojego 18-200vr. Serwis w Krakowie nie miał z tym żadnego problemu. Tak samo z 18-135 i SB-600. Więc różnie bywa...