PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić oryginalne części?

lekki
29-12-2022, 01:57
Dzień dobry,
Spust migawki w D50 w końcu odmówił posłuszeństwa. No to zamówiłem jakiś microswitch za 25 zł i wymieniłem, ale chińszczyzna okazała się niesprawna. Po "muśnięciu palcem" aktywuje się AF, ale głębsze wciśniecie nie zwiera drugiej pary styków. Stąd tytułowe pytanie. Gdzie się kupuje oryginalne części do Nikonów?
Z szacunkiem,
lekki

m_a_g
29-12-2022, 02:33
Wiesz co, D50 to aparat z 2005 roku, nie produkowany już od 16 lat chyba.
Zdobycie oryginalnych części wydaje się być cokolwiek mało prawdopodobne, zwłaszcza że w sklepach ten aparat (używany, z przebiegiem 8 tysięcy zdjęć) można kupić za $49.

https://www.bhphotovideo.com/c/used/381586?gclid=EAIaIQobChMI87X98Med_AIVBPrICh31AgHVE AQYASABEgLZdvD_BwE
68870

Na Allegro widzę cały zestaw z obiektywami za 400 zł.
Na portalach aukcyjnych typu eBay pewnie jeszcze taniej.
Najrozsądniej będzie chyba kupić inny egzemplarz.
Ewentualnie kupić gdzieś "dawcę części" w sensie zepsuty aparat za grosze i tak pozyskać potrzebną część.
Innej możliwości zdobycia oryginału nie widzę.

PS. Może zaryzykuj i kup inny egzemplarz "chińczyka" w końcu jakie są szanse że dwie sztuki będą skopane...

lekki
29-12-2022, 13:36
Nie zmieniam sprzętów dlatego, że pojawił się nowszy model. Enerdowski młynek do kawy i PRL-owski mikser Zelmer mają się doskonale i być może przeżyją mnie. Stąd próba naprawy lustrzanki. Ale masz rację, Nikon D50 to nie jest Nikon FM2. To już sprzęt z innych czasów, który zestarzał się moralnie. Shuttercounter.com mówi, że przekroczył już 85% projektowanego przebiegu. Jeżeli naprawię spust migawki, to prawdopodobnie za chwilę padnie coś innego. Chyba czas na nowy aparat.