Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Italia z lotu ptaka...

poste
27-12-2022, 17:37
... albo Włochy z drona. Choć to pierwsze ładniej brzmi ;).

Zdarzyło mi się raz czy drugi polecieć do Włoch z dronem, poniżej efekty. Wątek pociągnę w miarę znajdowania czasu oraz natchnienia. Zaczynam chronologicznie od marca 2022, czyli jeszcze szaro-buro. Komentarze czy pytania oczywiście mile widziane, przynajmniej nie będzie monologu (pewnie i tak będzie).

Wszystkie zdjęcia z DJI Mavick 2S.

1. Panorama Malcesine nad Gardą. Szeroko, więc szczegół zjadła kompresja. W tle Monte Baldo.

68809

....

2. I jeszcze jedno

68810

Krzysztofh
27-12-2022, 19:22
Pierwsze bardziej mi się podoba, ale jeżeli możesz napisz trochę technikaliach bo od jakiegoś czasu myślę o kupieniu drona. Bardziej chodzi mi o możliwości prawne niż techniczne robienia zdjęć. Jak to wygląda za granicą właśnie. U nas chyba potrzebna jest licencja na loty lub jakieś pozwolenia.

poste
27-12-2022, 20:08
Generalnie przepisy w EU są ujednolicone, tu masz linki oraz dyskusję
https://forum.nikoniarze.pl/threads/304469-Dron/page4

Mam oczywiście dopełnione formalności, nigdzie nie miałem problemów. Staram się pójść zawsze gdzieś w ustronne miejsce, ale tylko żeby uniknąć prób tłumaczenia po włosku podobnych pytań o formalności :)

Polecam Mavic'a 2S uzbrojonego w matrycę 1-calową. Nieduży i sporo tańszy od 3, ale to się zmienia i za miesiąc mogą być inne ceny. Im nowszy dron tym generalnie lepszy fotograficznie, jest podobnie jak z telefonami.

Zima była słaba w poprzednim sezonie, nawet niższe góry niespecjalnie ośnieżone, jeziora na pół wyschnięte.

3.
68812

.........

4. Lago di Tonno... wyspa powinna być wyspą, ale wody mało.

68813

paparapa
27-12-2022, 22:24
Tiaaa Italia.... Piękne góry, piękne morze i piękne żarcie. :)
Oglądając Twoje zdjęcia mam próbkę tego, jak się zachowuje matryca w agresywnym świetle. Ja na północy walczyłem generalnie z deficytem światła.
Nie potrafię zwerbalizować, ale te matryce są dość dziwne. Najsłabszym ich punktem są mz detale w światłach. I czasem kolorystyka.
I o ile obrabiam zdjęcia w LR, to udaje mi się to ogarnąć tak, aby nie było zbyt dużej różnicy ze zdjęciami z podstawowych sprzętów.
Ale w C1 już tak fajnie mi nie idzie. Pewnie jeszcze trzeba 20000 tytsi zdjęć zrobić. :)

poste
27-12-2022, 22:48
5. Kończąc wątek marcowych plenerów dodam Castel Toblino w pobliżu jeziora Garda

68830

6.
68829

.................
paparapa Morza na razie nie było, żarcia z drona nie fotografowałem :) Reszta się zgadza. No dziwna jest obróbka, widać choćby na 5. Natomiast takiego zdjęcia jak 6 raczej nie jestem w stanie zrobić zwykłym aparatem. Po prostu miejsce jest świetne, ale temat trudny. Byłem tam kilka razy i nigdy nie udało mi się lepsze ujęcie, bo albo woda brązowa, albo jakaś niebieskawa mgiełka na górach. Może jeszcze spróbuję. Tak to wygląda z dołu, dzień wcześniej zrobiona panorama (bez sklejania)

68831

Bez numeru, bo nie z góry ;)

dranio
27-12-2022, 23:28
Piątka bardzo fajna.

m_a_g
27-12-2022, 23:30
Zdjęcia bardzo przyjemne.... sam latam M2P z matrycą 1 cal i widzę że M2S nie odstaje zbytnio.
Jednak wiem na pewno że za miesiąc czy dwa na 100% kupię M3 Cine bo jednak matryca MFT robi dużą różnicę w porównaniu z 1 calową, w nadziei na mniejsze dystorsje.
Jakiś czas temu znalazłem w sieci wideo na którym widać było jak gigantyczne dystorsje mają obiektywy DJI na matrycach 1 cal, one są co prawda korygowane programowo i w DNG niby juz tego nie widać, ale właśnie... niby. Bo później okazuje się że wszystko jest jakby trochę krzywe raz w jedną raz drugą stronę jakby ktoś tropił węża po pijaku :)
Na Twoich zdjęciach też to trochę widać zwłaszcza na 2 i 1 (budynki), co w sumie w niczym nie przeszkadza ale jednak...

poste
28-12-2022, 01:14
dranio Dzięki za komentarz.
m_a_g Dystorsja moim zdaniem zależy bardziej od obiektywu niż matrycy, a te niestety w Mavic'ach są malutkie. Budynki to jest bardziej kwestia kadrowania i perspektywy, jak to w architekturze. Nie do końca korygowany "jest wąsik", widać to dobrze kiedy pojawią się na zdjęciu linie proste poziome. Na szczęście w krajobrazie widać to w ponad 90% przypadków tylko na horyzoncie, linie proste trzeba puścić ukośnie i jest ok.
W dronach jest spory postęp obecnie, na pewno powinieneś mieć spore różnice względem 2P, choćby w oprogramowaniu i locie. Ale jeśli szukasz jakości to zabawa zaczyna się przy serii Inspire i kamerach Zenmuse z wymienną optyką. W X7 doszli już do matrycy aps-c ;) Natomiast ja jestem zadowolony z wielkości 2S, dokupiłem dedykowane gumki, spinam śmigła i wrzucam drona do plecaka w miejsce większego obiektywu. Spokojnie mieści mi się do tzw. małego podręcznego bagażu (plecak) w tanich liniach, obok Alfy 7 z 2-3 obiektywami.

Tymczasem nastało lato i wyjazd do Apulii

7.
68834

m_a_g
28-12-2022, 01:36
m_a_g Dystorsja moim zdaniem zależy bardziej od obiektywu niż matrycy, a te niestety w Mavic'ach są malutkie.

Ależ oczywiście że tak. Ale mam nadzieję że przy nowej matrycy MFT musieli przy okazji zrobić nowy obiektyw. Bo ten u mnie w M2P to niby Hasselblad, ale chyba tylko na papierze.
No i ciekawe jest dla mnie rozwiązanie z drugą kamerą z obiektywem tele - do zdjęć może się nie nadaje, do obserwacji terenu może być ciekawie. Kręci mnie też zasięg do 15KM, aktualnie mam 5KM ale najdalej udało mi się latać na jakieś 3.5 kilometra i już sygnał się urywał.
Co do Inspire to nie dla mnie - za duży. Bawiłem się trochę, fajny sprzęt, ale rozmiar i sposób transportu (nie składa się) wyklucza jakiekolwiek używanie poza profesjonalnym.
Ten dron i dedykowany dla niego kufer jest większy niż to w czym przyszedł Nikkor 400mm f2.8 VR :-)

Zdjęcie 7 bardzo fajne, chociaż za jasne jak dla mnie, dużo białych fragmentów wyglądających prawie na przepalone (lewy górny narożnik, budynki).
Myślę że miejscowa obróbka RAW'a bardzo by pomogła.

Wind Mill
28-12-2022, 01:55
...Wątek pociągnę w miarę znajdowania czasu oraz natchnienia. ...
Czymiemy za słowo! :mrgreen:
A masz jakieś z lepszym niz n/w światłem? :)

...mam próbkę tego, jak się zachowuje matryca w agresywnym świetle...
Widoczki fajne, mi chyba też 5 najbardziej pasuje (kadr), ale i cienie / mglistości na górach.

Co do zabawek, sorry za sprzętowy offtop.
Fiśbuk mi czasem podrzuci Trains by Drone.
Raz z ciekawości googlnąłem czym to robione.
Dron Matrice 300 za niemal 50 tysi (tylko transporter), do kompletu na przykład zestaw kamer na gimbalu za 22 tysi. :mrgreen: :shock:

A! I bez numeru tez fajny widoczek, tylko to światło... ;)

poste
28-12-2022, 09:56
Dzięki za komentarze.
Sprzętowo Mavic 2S to taki trick, matryca od droższego modelu w mniejszym i tańszym. Moje podejście, nie ma co narzekać ale próbować wykorzystać możliwości i dojść do granic. Przyjemność sprawia samo obserwowanie krajobrazu z góry oraz filmiki. Właśnie, klipy w zmniejszonej rozdzielczości można podejrzeć w apce, pobrać i szybko wysłać. Robią większy efekt niż zdjęcia.

Poranne słoneczko szybko przygrzewało, ale mam też równiej naświetlone. Widok na brzeg morza.

8.
68836

poste
28-12-2022, 18:01
9. Jeszcze jeden widok na morze

68843

m_a_g
28-12-2022, 20:53
No na 9 chyba jednak byłeś wyżej niż te dozwolone przepisami 200 metrów :-)

paparapa
28-12-2022, 21:38
@paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) Morza na razie nie było, żarcia z drona nie fotografowałem :) Reszta się zgadza. No dziwna jest obróbka, widać choćby na 5. Natomiast takiego zdjęcia jak 6 raczej nie jestem w stanie zrobić zwykłym aparatem.
;)

Morza nie było, ale na pewno będzie. Żarcie na pewno było pomiędzy górami i dronem. :)
Ja nie neguję tego że dron daje kapitalne możliwości. Czy to zdjęcia z góry, czy z niedostępnego normalnie miejsca.
Ta niepowtarzalna perspektywa mi też bardzo się podoba. i jeśli tylko mogę też chętnie korzystam z drona.

Zdjęcia bardzo przyjemne.... sam latam M2P z matrycą 1 cal i widzę że M2S nie odstaje zbytnio.
Jednak wiem na pewno że za miesiąc czy dwa na 100% kupię M3 Cine bo jednak matryca MFT robi dużą różnicę w porównaniu z 1 calową, w nadziei na mniejsze dystorsje.
Jakiś czas temu znalazłem w sieci wideo na którym widać było jak gigantyczne dystorsje mają obiektywy DJI na matrycach 1 cal, one są co prawda korygowane programowo i w DNG niby juz tego nie widać, ale właśnie... niby. Bo później okazuje się że wszystko jest jakby trochę krzywe raz w jedną raz drugą stronę jakby ktoś tropił węża po pijaku :)
Na Twoich zdjęciach też to trochę widać zwłaszcza na 2 i 1 (budynki), co w sumie w niczym nie przeszkadza ale jednak...

Ależ oczywiście że tak. Ale mam nadzieję że przy nowej matrycy MFT musieli przy okazji zrobić nowy obiektyw. Bo ten u mnie w M2P to niby Hasselblad, ale chyba tylko na papierze.
No i ciekawe jest dla mnie rozwiązanie z drugą kamerą z obiektywem tele - do zdjęć może się nie nadaje, do obserwacji terenu może być ciekawie. Kręci mnie też zasięg do 15KM, aktualnie mam 5KM ale najdalej udało mi się latać na jakieś 3.5 kilometra i już sygnał się urywał.
Co do Inspire to nie dla mnie - za duży. Bawiłem się trochę, fajny sprzęt, ale rozmiar i sposób transportu (nie składa się) wyklucza jakiekolwiek używanie poza profesjonalnym.
Ten dron i dedykowany dla niego kufer jest większy niż to w czym przyszedł Nikkor 400mm f2.8 VR :-)

Zdjęcie 7 bardzo fajne, chociaż za jasne jak dla mnie, dużo białych fragmentów wyglądających prawie na przepalone (lewy górny narożnik, budynki).
Myślę że miejscowa obróbka RAW'a bardzo by pomogła.

A z jakiegoż to magicznego powodu "chińczyk" ma dołożyć jednego dolara do interesu kupując obiektyw o trochę większej średnicy.
W Mavicu 3 nie jest i nie będzie lepiej. Jeśli coś zostanie zrobione to tylko dziedzinie cyfrowej.
To że jest to matryca MFT mamy do dyspozycji większy DR i to widać w specyficznych lub trudnych warunkach. Cała reszta, jeśli chodzi o zdjęcia zostaje właściwie niezmieniona. Wraz z dziwnym WB i kolorkami. :)
Dla mnie na minus M3 jest inny format matrycy, czyli 5280x3956. Nie lubię tego starotelewizyjnego formatu. Za każdym razem odcinam górę i dół zdjęcia.
Format z R2S 5460x3070 jest dla mnie dużo bardziej praktyczny.

Aż korci mnie pytanie czym obiektyw niby z firmy Hasselblad miałby się różnić od innego....
Czyżby Hassel produkował mikroobiektywy do komórek i małych małych kamer? Nie sprawdzałem, ale wierzyć mi się nie chce. :)

200 metrów to chyba za wielką kałużą... w Europie obowiązuje inna maksymalna wysokość panie pilocie. :)

poste
28-12-2022, 21:40

Nieee, to nie z kosmosu :) Wg unijnych przepisów dozwolona wysokość dla drona to 120m, bo od 150m zaczyna się pułap dla operacji lotniczych. DJI ma ustawione to ograniczenie w sofcie. Niby ludzie to hakują, ale nie doszedłem do tego etapu ;)
Staram się robić zdjęcia z jak najniższej wysokości, bo gubi się detal. Obiektyw to odpowiednik 22 mm dla FF, więc jest w miarę szeroko.

OjTam
28-12-2022, 21:42
Czyżby Hassel produkował mikroobiektywy do komórek i małych małych kamer? Nie sprawdzałem, ale wierzyć mi się nie chce. :)

OnePlus i OPPO mają niby kamerki od Hasiaka. A czy to coś serio daje, czy to tylko chwyt marketingowy, jak w przypadku Zeissa na moim smarku... ¯\_(ツ)_/¯

poste
28-12-2022, 21:42
paparapa Morze właśnie się pojawiło, jak widzisz ;)

siemalysy
28-12-2022, 21:44
poste bardzo fajne kadry z "podniebnej" perspektywy :)
Podobają mi się wszystkie, jednak 6 i 9 najbardziej!

m_a_g
28-12-2022, 21:57
Nieee, to nie z kosmosu :) Wg unijnych przepisów dozwolona wysokość dla drona to 120m, bo od 150m zaczyna się pułap dla operacji lotniczych. DJI ma ustawione to ograniczenie w sofcie. Niby ludzie to hakują, ale nie doszedłem do tego etapu ;)
Staram się robić zdjęcia z jak najniższej wysokości, bo gubi się detal. Obiektyw to odpowiednik 22 mm dla FF, więc jest w miarę szeroko.
Albo drony DJI sprzedawane w Europie są inne (nie chce mi się wierzyć) alb czegoś nie wiem, bo żadnego hakowania nie trzeba. Tak, po zakupie faktycznie jest domyślny "sufit", ale to można dowolnie zmienić z poziomu ustawień menu, gdzie z ręki wpisuje się dowolną wartość od 10 do 500m.
Wiele razy latałem do tych 500m w górę, również w Europie.

- - - - kolejny post - - - - - -

W Mavicu 3 nie jest i nie będzie lepiej. Jeśli coś zostanie zrobione to tylko dziedzinie cyfrowej.

Nie chcę zaśmiecać koledze poste jego wątku więc tylko szybko w sprawie tego jednego zdania - miałeś M3C i piszesz z doświadczenia czy na podstawie info z sieci?
Interesuje mnie to bo nie miałem jeszcze tego drona w ręku a zamierzam kupić, więc jeśli go użytkujesz to może załóż oddzielny temat i podziel się wrażeniami.

poste
28-12-2022, 22:54
W EU pozmieniały się przepisy jakieś 3 lata temu i według moich informacji nie da się łatwo obejść tych limitów, po prostu je zmieniając w menu. Może to zależeć od softu. Ale nigdy nie próbowałem, po prostu zwyczajnie tego nie potrzebuję.

Spokojnie, lubię jak wątek żyje i to "zaśmiecanie";-) specjalnie mi nie przeszkadza. W sumie przydałby się wątek o DJI Mavic np. w "Inne systemy".
siemalysy Dzięki za komentarz!

10. Malownicze miasteczko Castro na samym obcasie włoskiego buta. Wrócę jeszcze do tego miejsca później.

68862

crusiek
28-12-2022, 22:57
W ciszy sobie podglądam regularnie, piątka mz świetnie wychwycona :)

paparapa
28-12-2022, 22:59
OnePlus i OPPO mają niby kamerki od Hasiaka. A czy to coś serio daje, czy to tylko chwyt marketingowy, jak w przypadku Zeissa na moim smarku... ¯\_(ツ)_/¯

Na pewno lepsze samopoczucie płacącego za taki sprzęt. :) Moja komórka z chin nie robi gorszych zdjęć od R2S.

@paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) Morze właśnie się pojawiło, jak widzisz ;)

Wiedzialem , wiedziałem że tak będzie. :) Ja osobiście bardziej wolę fotki z drona z udziałem morza lub jakiejś wody, niż tylko z gór.
Ograniczenie wysokości jest ustawiane w aplikacji, jak wspomniał m_a_g.
Jeśli chodzi o hakowanie, to chodzi o zmianę pozycji, aby można było odpalić drona w miejscach gdzie aplikacja DJI nie pozwala na to.
Już parę razy trafiłem na takie szpasy.

Albo drony DJI sprzedawane w Europie są inne (nie chce mi się wierzyć) alb czegoś nie wiem, bo żadnego hakowania nie trzeba. Tak, po zakupie faktycznie jest domyślny "sufit", ale to można dowolnie zmienić z poziomu ustawień menu, gdzie z ręki wpisuje się dowolną wartość od 10 do 500m.
Wiele razy latałem do tych 500m w górę, również w Europie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie chcę zaśmiecać koledze @poste (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73606) jego wątku więc tylko szybko w sprawie tego jednego zdania - miałeś M3C i piszesz z doświadczenia czy na podstawie info z sieci?
Interesuje mnie to bo nie miałem jeszcze tego drona w ręku a zamierzam kupić, więc jeśli go użytkujesz to może załóż oddzielny temat i podziel się wrażeniami.

Miałem przez krótki czas wersję clasik i testowałem.
Ten egzemplarz niczym się nie różnił od tego wcześniejszego z kamerą tele.
Tylko że nie sprawdzałem uaktualnień bo było mało czasu. A na pewno były,
i na pewno to samo uaktualnienie obsługuje starego i nowszego Mavica 3.

cz4rnuch
28-12-2022, 23:31
Jak dla mnie siła dronów to jest stety/niestety materiał video. Najlepiej mi się ogląda tego typu relacje A jeśli już zdjęcia to z obiektywem zwróconym pionowo ku ziemi z pewnej wysokości. Wtedy te wszystkie wzory, rzeźba terenu jawią się nieco bardzie abstrakcyjnie. Tak jak na zdjęciu nr 9.

m_a_g
29-12-2022, 00:30
W EU pozmieniały się przepisy jakieś 3 lata temu i według moich informacji nie da się łatwo obejść tych limitów, po prostu je zmieniając w menu. Może to zależeć od softu. Ale nigdy nie próbowałem, po prostu zwyczajnie tego nie potrzebuję.

Aż sprawdziłem na stronie DJI, i dostałem takie coś:

To adjust the height limit on a DJI drone, go to the Main Controller Settings, and there you will see Max altitude. Here you can select a height limit ranging from 20 meters up to 500 meters, or 1640 feet. The default setting is 120 meters.
68866

Nie dalej jak w tego lata latałem moim dronem w Polsce, firmware mam zawsze najbardziej aktualny jak się da, i nie było problemu. Wydaje mi się więc że gdybyś chciał, to bez problemu byś mógł, ale skoro Ci nie potrzeba to wszytko jasne.

Zdjęcie 10 bardzo fajne, miałeś pecha że żadnych chmurek nie było na niebie bo miałbyś zdjecie jak na pocztówkę czy folder reklamowy :-)

EDIT: Oczywiście strzałka pokazuje złe pole, miało być to na dole a nie RTH :razz:

poste
29-12-2022, 01:07
...
Jeśli chodzi o hakowanie, to chodzi o zmianę pozycji, aby można było odpalić drona w miejscach gdzie aplikacja DJI nie pozwala na to.
Już parę razy trafiłem na takie szpasy.

...

O to właśnie mi chodziło. Generalnie to widzę, że muszę trochę poeksperymentować ;)

Jak dla mnie siła dronów to jest stety/niestety materiał video. Najlepiej mi się ogląda tego typu relacje A jeśli już zdjęcia to z obiektywem zwróconym pionowo ku ziemi z pewnej wysokości. Wtedy te wszystkie wzory, rzeźba terenu jawią się nieco bardzie abstrakcyjnie. Tak jak na zdjęciu nr 9.

Dokładnie tak. Chyba ujęcia z powietrza podobają się, bo trudno o jakiś nowszy film, w którym tego nie ma ;) Druga strona medalu jest taka, że ujęcia z góry spowszedniały. Poglądowo wrzucę surowy klipy z tego miejsca, choć widzę że YT zjada jakość
https://youtu.be/QfMsI3AKEMg
https://youtu.be/04diW3Hi0Ag

m_a_g U mnie jest trochę inne menu, ale sprawdzę z ciekawości. Co do chmurek to cierpliwości, wróciłem tam parę miesięcy później ;)

paparapa
29-12-2022, 01:37
Ale nigdy nie próbowałem, po prostu zwyczajnie tego nie potrzebuję.

Wydaje Ci się. Jeszcze tego nie potrzebujesz. :) Ale że to zabronione , no to wiesz....:)

Ja w żadne filmy nie wchodzę... Bo bym od kompa nie odszedł. :mrgreen:
Ale z chęcią pooglądam filmy innych.

Wind Mill
29-12-2022, 01:47
E tam, zdjęcia z drona i to nie takie szkłem w dół też są fajne, z przyjemnością oglądam moje miasto (czy tez jego okolice) pokazywane w ten sposób. Sorry za offtop.

poste
29-12-2022, 11:53
Offtopy mile widziane ;)

11. Aquaviva, głęboki "fiord" z krystaliczną wodą. Strasznie zimna, bo są tam jakieś źródła.

68872

paparapa
29-12-2022, 12:38
Najbardziej lubię ten śliczny kolor wody. :)
Wracając do filmowania z drona.
Nagrywałem filmiki podczas mojego wyjazdu. Ale R2S w mojej ocenie
nadaje się do tego średnio. Mniej więcej jak Trabant do ciągnięcia przyczepy. :)
Brak zmiennej przysłony bardzo utrudnia, a czasem wręcz uniemożliwia stosowanie tzw. zasady 180 stopni.
"Protezą" pozwalającą na stosowanie jej w pewnym zakresie są filtry szare.
Ale to jest droga przez mękę. A dobranie odpowiedniego filtra w słoneczny dzień z chmurami to szczyt niemożliwości. :)
Jeśli więc ktoś chce realizować się również na niwie filmowej, to powinien spojrzeć w kierunku dronów ze zmienną przysłoną.

Wybór nie jest zbyt duży, a i ceny zbyt przyjemnie. :)
Mamy właściwie do dyspozycji DJI Mavic 3 I Autel EVO II Pro. i chyba nic więcej w zakresie powiedzmy "rozsądnych" cen.
Ten drugi dobrze jest przetestować pod kątem obrazka.
Nie każdemu może odpowiadać specyficzna "kolorystyka" i wyostrzenie.

poste
29-12-2022, 12:58
Dzięki za komentarz.
Ja się nie znam na filmowaniu, więc korzystam ;) Zauważyłem, że 4k/30 nie daje klatkowania (chyba że jest duży wiatr, to są zburzenia płynności). Filmów specjalnie nie wykorzystuję, poza tym że jak wspominałem wysyłam znajomym ten skompresowany podgląd z apki. Zwykle efekt WOW jest większy niż przy zdjęciu ;)

To już dawałem na forum, ale przypomnę bo port w Castro ma dla mnie pewien urok

12.
68873

poste
29-12-2022, 20:08
Zdjęcie, które powinno być pierwsze jako ilustracja tytułu ;)

13.
68879

Krzysztofh
29-12-2022, 20:17
To prawda, to jest the best of all. Zdjęcia z obiektywem do dołu mają swój klimat, ale chyba wolę takie ujęcia, a jak są widoczne klify to jest super.
Miałeś okazję "dronować", bo może tak trzeba pisać, wybrzeże Korsyki w okolicy Bonifacio?

poste
29-12-2022, 20:27
Nie, nie byłem tam z dronem. Korsyka dla mnie jest chyba najpiękniejszą wyspą na Morzu Śródziemnym, ale byłem tam kiedy małe drony to może NASA budowała, ale nie Chińczycy ;)

poste
30-12-2022, 15:04
Na razie temat morza zostawimy, na koniec wśród zdjęć wyłuskałem jeszcze taką ścieżkę wśród skał.

14.
68892

Jacek_Z
30-12-2022, 16:12
Dopiero tu wpadłem. Przeczytałem od początku. Mam pytanie czy da się sterować ekspozycją (choćby przez wprowadzanie korekty ekspozycji) czy tylko pełna automatyka bez możliwości wpływania na nią? No i czy jest zapis do RAW?
Zaciekawiła mnie taka zabawa, ale te jasne partie obrazu ciut nie teges. To kwestia DR matrycy, pracy w jpg i automatyce czy po prostu poste tak lubisz? (bo np morze ma wtedy atrakcyjniejszy kolor)

Ostatnie i nr 9 są najciekawsze.

odzio
30-12-2022, 17:14
Robienie zdjęć i filmów wygląda bardzo podobnie jak jak na komórce, tzn. możesz normalnie korzystać z trybu manualnego. Większość dronow cyka też RAWy

poste
30-12-2022, 17:48
Dopiero tu wpadłem. Przeczytałem od początku. Mam pytanie czy da się sterować ekspozycją (choćby przez wprowadzanie korekty ekspozycji) czy tylko pełna automatyka bez możliwości wpływania na nią? No i czy jest zapis do RAW?
Zaciekawiła mnie taka zabawa, ale te jasne partie obrazu ciut nie teges. To kwestia DR matrycy, pracy w jpg i automatyce czy po prostu poste tak lubisz? (bo np morze ma wtedy atrakcyjniejszy kolor)

Ostatnie i nr 9 są najciekawsze.

Tak, jest RAW, konkretnie dng.
Można wprowadzić korektę ekspozycji, można ekspozycję ustawić ręcznie, ale bez zmiany przesłony. Jest stałe f2.8. ISO można zmieniać skokowo, 100, 200, 400, 800, itd. Wiadomo, że wyciąganie cieni czy gaszenie świateł jest takie, na ile matryca pozwala. Na tych zdjęciach tam, gdzie są lekkie przepały to po pierwsze mogłem to pewnie zgasić w obróbce, pod drugie sporo tych zdjęć było robionych wczesnym rankiem. Rozpiętość tonalna sceny była spora, dodaj do tego bielone domy czy skały wapienne i tak wychodzi. Nie chciałem też nie wiem jak dużo kombinować z obróbką, bo łatwo popaść w sztuczność. Aha, można też składać zdjęcia, robi serię z bracketingiem w RAW. Na początku tego próbowałem, ale w moim odczuciu to przerost formy nad treścią, efekt jest tylko czasem trochę lepszy od pojedynczego zdjęcia.
Dzięki za komentarz.

Ps. Jeśli ktoś chciałby jakiegoś RAW-ka to nie ma problemu, podeślę. Najlepiej to sprawdzić samemu.

OjTam
30-12-2022, 17:52
Ps. Jeśli ktoś chciałby jakiegoś RAW-ka to nie ma problemu, podeślę. Najlepiej to sprawdzić samemu.

Hm, może skorzystam. :mrgreen:
Ślij Waść.

poste
30-12-2022, 18:33
OjTam Napisz mi co i jak podesłać, bo nie jestem w temacie.

Matera o wschodzie. Trudniejszy temat i mocno nie eksploatowałem, bo nad miastem jest strefa zakazu a nie chciałem przeginać. Na szczęście za jarem zabudowania się kończą i jest pustkowie.

15.
68912

OjTam
30-12-2022, 18:49
W sumie dowolnego. A jak? A wrzuć normalnie na forum jako załącznik, najwyżej później się usunie.

poste
30-12-2022, 19:31
OjTam Spróbuję wrzucić RAW. Podobny do 14, może nawet ciekawszy. Będzie do usunięcia.

68919

OjTam
30-12-2022, 19:42
Dzięki. Pobawiłem się trochę.
Nawet daje radę.

Jacek_Z
30-12-2022, 20:30
Też się pobawiłem. Ekspozycja na -0,9 plus ochrona bieli, świateł, luminancja niebieskiego i aqua mocno na +. Te białe skały przestają być białe. Zmienia to trochę charakter zdjęcia ale przestaje to razić fotografów jeśli chodzi o stronę techniczną ;)
Poste, daj cruśkowi jakiś DNG na zabawę w RAWkach. Ja tak zrobiłem, byłem ciekawy co zrobią z moim pikiem.
Ty tu dałeś jpg z body? Lub wyeksportowałeś DNG bez zmian?

poste
30-12-2022, 21:08
DNG do wykorzystania w RAWkach, nie widzę problemu.
Zdjęcie po obróbce w LR6, trochę miejscowych korekt, cienie, światła, nasycenie, itd. kolorów nie ruszałem. Nie wiem co tu może razić, napisz proszę bo naprawdę jestem ciekaw ;) Widzę tylko, że długie cienie na moim zdjęciu (zał. dng to inne ujęcie, więcej wody) są trochę szaro-niebieskawe, część oświetlona ciepła. O to chodzi? Ja tak zostawiłem, dla mnie wyglądało sztucznie np. rozjaśnienie cieni czy ocieplenie. To niestety taki urok matrycy, widać to np. teraz na śniegu i cieniach.
Nie chcę bronić jakości zdjęć z tej matrycy czy swojego spojrzenia na temat, każdy może mieć oczywiście swoje zdanie. Chętnie podyskutuję, mam dystans do tego co robię i się nie obrażam. Choć może w tym wątku wolałbym uniknąć większej dyskusji nad obróbką i wklejania swoich wersji, bo mam jeszcze sporo zdjęć do wstawienia i parę dni to pociągnę ;) Ale możemy założyć wątek, udostępnię dowolne RAWy.

paparapa
30-12-2022, 21:11
Też się pobawiłem. Ekspozycja na -0,9 plus ochrona bieli, świateł, luminancja niebieskiego i aqua mocno na +. Te białe skały przestają być białe. Zmienia to trochę charakter zdjęcia ale przestaje to razić fotografów jeśli chodzi o stronę techniczną ;)
Poste, daj cruśkowi jakiś DNG na zabawę w RAWkach. Ja tak zrobiłem, byłem ciekawy co zrobią z moim pikiem.
Ty tu dałeś jpg z body? Lub wyeksportowałeś DNG bez zmian?

Niestety ten biały to znak rozpoznawczy DJI :).
W tych zdjęciach jest dużo światła i można w miarę bezproblemowo te nadmierne jasności stonować. Gorzej jest jak zdjęcie zrobione
jest w pochmurny, czy mocno zachmurzony dzień. Wtedy razem z tymi białymi elementami obrazu "gasi" się nadmiernie całą fotkę.

Jacek_Z
30-12-2022, 21:42
Niestety ten biały to znak rozpoznawczy DJI :)
Tzn sposób generowania jpg. Bo DNG idzie wywołać lepiej niz robi to soft body. Co prawda na kontrastowych plikach, nie wiem jak na takich z małym kontrastem.

DNG do wykorzystania w RAWkach, nie widzę problemu.
Nie wiem co tu może razić, napisz proszę bo naprawdę jestem ciekaw ;) Widzę tylko, że długie cienie na moim zdjęciu (zał. dng to inne ujęcie, więcej wody) są trochę szaro-niebieskawe, część oświetlona ciepła. O to chodzi? Ja tak zostawiłem, dla mnie wyglądało sztucznie np. rozjaśnienie cieni czy ocieplenie. To niestety taki urok matrycy, widać to np. teraz na śniegu i cieniach.
Nie chcę bronić jakości zdjęć z tej matrycy czy swojego spojrzenia na temat, każdy może mieć oczywiście swoje zdanie. Chętnie podyskutuję, mam dystans do tego co robię i się nie obrażam. Ale możemy założyć wątek, udostępnię dowolne RAWy.
W sprawie RAW pisz do crusiek w konkursie zajmie sie tym plikiem więcej osób niż w wątku.
Co do pliku - wyżej cytowany paparapa mówi, że DJI tak ma, ale idzie to wywołać inaczej.
Pytasz o rozjaśnienie cieni czy lekkie zdjęcie ciepłej tonacji (WB?) - nie. Chodzi mi o przyciemnienie bieli. Czyli inaczej niż ja widzisz obróbkę, masz swoje spojrzenie na temat. Każdy ma swoje, a Twoje jest najważniejsze, bo jesteś autorem.
Mnie po prostu podobają się kadry z drona. Takie prostopadłe od góry. Widziałem też inne zastosowanie. Do drona przymocowywano latarkę, programowano go by zataczał np koła i wypuszczano np by latał nad czymś tam (sporo opcji i pomysłów). No i na moich plenerach paru fotografów puszczało drony by robić backstage jak fotografujemy modelki. Może bym sie pobawił w fotografowanie dronami, pod warunkiem dosyć wysokiej jakości zdjęć i dlatego pytam tu o obróbkę pliku, fajnie że dałeś DNG. Popatrzyłem na ceny tego DJI 2s i to jednak jak na jedynie zabawę jest ciut dużo. Mam już tak wiele zabawek, że to byłaby pewnie kolejna rzecz, którą bym miał, a nie bardzo miał czas na jej używanie. Podobnie jak np na zabawę tilt-shiftem czy uzyskiwanie ciekawych efektów bokeh w z trioplana. Jak będę na emeryturze to wtedy drony będą lepsze i tańsze, może wtedy się pobawię, bo nie będą sie mógł wymawiać brakiem czasu. :)
Już się zamykam, kończę OT, znikam.

poste
30-12-2022, 23:06
Jasne. Ja natomiast uważam zakup drona za strzał w dziesiątkę. Słyszałem kilka razy, że ludzie sporo podróżujący dzielą te swoje podróże na czas przed i po kupnie drona. Coś w tym jest.

Kończąc temat letniego wyjazdu dodam jedno zdjęcie z Gravina di Puglia. Jedyny raz, kiedy nie byłem zadowolony ze zdjęć, po prostu przy +40 stopniach ciężko coś zdziałać poza wczesnym porankiem, kadrowanie na telefonie w takim słońcu to koszmar. Zdjęcie daję dla wielbicieli Jamesa Bonda, most zagrał w scenie w ostatnim filmie "Nie czas umierać". Magia kina robi wrażenie, bo plener wygląda w sumie niepozornie (jak na Włochy), natomiast to co zrobili w filmie... WOW! Np. grób Vesper od którego zaczęła się scena, to 100% dekoracja ;) Przy okazji oczywiście reżyser jako jedno miasto pokazał Materę i Gravinę, cóż magia kina :)

15.
68922

poste
31-12-2022, 14:18
Na kolejnym wyjeździe bardziej się rozkręciłem, choć przeszkadzał trochę wiatr.
Na początek widok na Molfettę

16.
68929

poste
01-01-2023, 15:29
Trani. Panorama miasta z piękną katedrą i średniowiecznym zamkiem. Poniżej port w Trani

17.
68957

18.

68958

paparapa
01-01-2023, 21:17
Nadmorska Italia, i nie tylko nadmorska , jest piękna. Pokazują to fotki.

Intryguje mnie jedna rzecz. Zapewne robisz to z rozmysłem. A mianowicie pochylasz gimbal w kierunku ziemi, co powoduje powstawanie walących się murów.
Czy próbowałeś robić zdjęcia bez pochylenia, aby uzyskać jak najmniejsze zniekształcenia perspektywy?

poste
01-01-2023, 23:00
Skosy dodają dynamiki, jak mawiała swego czasu pewna pani architekt ;)

Dla mnie priorytetem jest szukanie kadru. Z góry tak widać i ja to akceptuję. Pewnie można lepiej, tam gdzie daje i jest czas, staram się żeby było prosto.

poste
03-01-2023, 00:27
Dla odmiany wiejski krajobraz w okolicy miasteczka Troia.

19.

69030

dranio
03-01-2023, 12:11
Bardzo przyjemne zdjęcia, a użycie BSL pozwala na zmianę perspektywy i uzyskanie obrazów niemożliwych do uzyskania w sposób "klasyczny". Ja będę czekał na ciągi dalsze (niekoniecznie z samych Włoch).

poste
03-01-2023, 13:27
dranio Dzięki za komentarz, miło że ktoś tu zagląda :)

Na razie więcej zdjęć z góry do obejrzenia tutaj, na szczęście nie tylko moich https://forum.nikoniarze.pl/threads/314135-Dronowe-uniesienia

Co do perspektywy to masz dużo racji, to jedna z największych zalet drona. Takiego widoku na zamek w Melfi zwyczajnie nie uzyska się z innego punktu.

20.

69034

Kojocisko
03-01-2023, 14:01
Cały czas zagląda, zgodnie z deklaracją :-).

poste
03-01-2023, 18:33
Dzięki. Z tego samego miejsca zrobiłem jeszcze taką panoramę, sklejoną z kilku zdjęć. Widać niedoskonałości optyki, ale dla mnie mimo wszystko wygląda ciekawie.

21.

69044

odzio
04-01-2023, 02:36
Wątek przedni, większość fot rewelacyjna, tylko przy tak płodnych tematach trudno komentować, gdy się nie ma nic poza ochami do dodania :)

poste
04-01-2023, 22:20
Dzięki za komentarz.

Widok na zamek i miejscowość Barletta.

22.

69069

notdot
05-01-2023, 16:39
fajne ujęcie i warun też siadł

poste
05-01-2023, 17:37
Tak, to prawda co do warunków. Po paru minutach zachmurzyło się, trochę później przyszła krótka ulewa.

Wróciłem do miejscowości Castro. Tym razem kolega m_a_g nie powinien być rozczarowany, bo pojawiły się chmurki ;)

23.

69086

m_a_g
06-01-2023, 01:25
Nie jestem rozczarowany, bo widok przedni, pozytywnie Ci zazdroszczę okazji do robienia takich zdjęć. Tylko nie wiem dlaczego jakiś taki ogólny brak ostrości na tym zdjęciu. Czy to z powodu hostingu forum?

poste
06-01-2023, 13:48
Tu raczej z powodu kompresji po prostu. Na zdjęciu jest sporo szczegółu i trudno to zachować zmniejszając do 1280 pix. Jeśli jesteś przyzwyczajony do wysokorozdzielczych matryc to tym gorzej to wygląda ze słabszego sprzętu.

Na koniec zostało mi parę zdjęć z Bari. Na początek mały port rybacki przy Teatro Margherita o wschodzie.

24.

69104

poste
06-01-2023, 18:58
Jeszcze taki pion z tego miejsca

25.

69116

poste
07-01-2023, 22:11
... pozytywnie Ci zazdroszczę okazji do robienia takich zdjęć....

Tak się składa, że Bari z PL to jeden z najtańszych lotów i najpopularniejszych kierunków ;)

Ostatnie zdjęcie z tego wyjazdu, czyli raz jeszcze Teatro Margherita tym razem w wieczornej odsłonie

26.

69158

Ps. RAW zdjęcia z tego miejsca jest w aktualnej zabawie https://forum.nikoniarze.pl/threads/314162-Zabawa-w-RAWki-1-2023 Bardzo jestem ciekaw efektów :)