Zobacz pełną wersję : Przejście na pełną klatkę Nikon D750
wojtas1616
26-12-2022, 17:15
Witam. Posiadam Nikona D7200 + sigma 10-20 , nikkor 85 1.8 G , nikkor 70-300 4.5-5.6 ED oraz nikkora 35 1.8 G. Planuję dokupić body D750, ponieważ coraz częściej zdarza mi się robić zdjęcia uroczystości chrzciny, cywilne itp. przeważnie w słabo oświetlonych miejscach. Nie ukrywam, zawsze chciałem pełną klatkę i uważam, że powinna sobie lepiej poradzić w takich warunkach. Dodatkowo hobbistycznie robię portrety i mała GO FX oraz obrazek będzie dodatkowym atutem. Znalazłem używkę D750 niecałe 50 tys przebiegu z obiektywem nikkor 24-70mm f2.8 g ed. Moje pytanie, to czy taki zestaw na początku będzie wystarczający do tego typu sesji zdjęciowych. Budżet to około 7k. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi oraz chętnie rozważę inne opcje, które by się w tym wypadku sprawdziły. D7200 zostaje, jestem z niego mega zadowolony i w zestawie z 70-300 daje spore możliwości. Pozdrawiam !
lukasz_kk
26-12-2022, 19:20
Zestaw będzie jak najbardziej w porządku, osobiście takim samym zestawem zrobiłem kiedyś chrzest dla znajomych, nie było żadnego problemu.
Jeśli masz trochę przestrzeni na rozszerzenie budżetu, to pomyśleć możesz też o bezlustrach, np. Z5 wraz z Nikkorem Z 28-75/2.8. Sam kupiłem mnóstwo używanego sprzętu foto, i każdą jedną sztukę udało mi się później też sprzedać, ale co nowe to nowe. A D750 ostatnio mocno podrożały jeśli chodzi o używane sztuki. Z drugiej strony do ww. zestawu przydałby się jeszcze FTZ, czyli kolejny tysiąc, i robi się już 10k. A w tej cenie to już można wyrwać np. nowy Sony A7III, który mimo że starszy, to chyba trochę lepszy od Z5, wraz z Tamronem 28-75/2.8 G2. No i baza szkieł do bagnetu Sony E jest znacznie szersza niż do Nikon Z.
Ale kończąc ten przydługawy wywód, to oczywiście D750 nadal robi zdjęcia, i o ile ta używana puszka jest pewna i nie zajechana, to będziesz zadowolony.
Jeżeli ten zestaw - D750 + 24-70/2.8 - jest w bardzo dobrym stanie, to na pewno da radę na takich uroczystościach. Szkło 85/1.8 też się przyda na FF w tym celu.
Myślę, że zdecydowana większość robiących śluby robi je na D750, albo przesiedli się na Z6 (II). Nie miej obaw, da radę ;) pracować na tym aparacie.
wojtas1616
26-12-2022, 21:07
Zestaw będzie jak najbardziej w porządku, osobiście takim samym zestawem zrobiłem kiedyś chrzest dla znajomych, nie było żadnego problemu.
Jeśli masz trochę przestrzeni na rozszerzenie budżetu, to pomyśleć możesz też o bezlustrach, np. Z5 wraz z Nikkorem Z 28-75/2.8. Sam kupiłem mnóstwo używanego sprzętu foto, i każdą jedną sztukę udało mi się później też sprzedać, ale co nowe to nowe. A D750 ostatnio mocno podrożały jeśli chodzi o używane sztuki. Z drugiej strony do ww. zestawu przydałby się jeszcze FTZ, czyli kolejny tysiąc, i robi się już 10k. A w tej cenie to już można wyrwać np. nowy Sony A7III, który mimo że starszy, to chyba trochę lepszy od Z5, wraz z Tamronem 28-75/2.8 G2. No i baza szkieł do bagnetu Sony E jest znacznie szersza niż do Nikon Z.
Ale kończąc ten przydługawy wywód, to oczywiście D750 nadal robi zdjęcia, i o ile ta używana puszka jest pewna i nie zajechana, to będziesz zadowolony.
Ten A7 już od dawna chodzi mi po głowię, tylko póki co budzet nie puszcza :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeżeli ten zestaw - D750 + 24-70/2.8 - jest w bardzo dobrym stanie, to na pewno da radę na takich uroczystościach. Szkło 85/1.8 też się przyda na FF w tym celu.
Według sprzedającego wszystko tip top (przebieg body 48k). Tylko oświeciła mi się czerwona lampka, bo wydaje mi się to trochę tanio. Body 3 tys zł i nikkor też 3 tyś. Może jestem po prostu przewrażliwiony :D
Na ślubie wypada mieć zapas. D7200 zostawiasz. Chcesz kupić dwa aparaty Sony czy pracować na dwóch systemach? To nie jest dobry pomysł.
August68
26-12-2022, 22:47
3 tysiące za D750 to dobra cena, ale nie jakaś wyjątkowa .
Podobnie jak za 24-70/2.8.
Najpewniej ktoś chce sprzęt sprzedać, a nie sprzedawać.
Ale za takie pieniądze warto by już było obejrzeć zestaw osobiście. Jak dasz radę podjechać to moim zdaniem warto.
Ewentualnie poproś o jakiś czas na "gwarancyjne przestrzelanie".
wojtas1616
26-12-2022, 23:05
Na ślubie wypada mieć zapas. D7200 zostawiasz. Chcesz kupić dwa aparaty Sony czy pracować na dwóch systemach? To nie jest dobry pomysł.
Dlatego bardziej jestem skłonny zostać w systemie Nikona, zwłaszcza, że mam choćby ta 85 którą do FX też podejdzie :)
- - - - kolejny post - - - - - -
3 tysiące za D750 to dobra cena, ale nie jakaś wyjątkowa .
Podobnie jak za 24-70/2.8.
Najpewniej ktoś chce sprzęt sprzedać, a nie sprzedawać.
Ale za takie pieniądze warto by już było obejrzeć zestaw osobiście. Jak dasz radę podjechać to moim zdaniem warto.
Ewentualnie poproś o jakiś czas na "gwarancyjne przestrzelanie".
Jest około 80 km ode mnie, także jak najbardziej wolę podjechać i oglądnąć na miejscu
wojtas1616
28-12-2022, 17:23
Ten D750 jednak odpada, kręcone nim były filmy w głównej mierze. Skłaniam się do tego Z5 z 28-75 2.8 z FTZ2
Z ciekawości zapytam, masz na myśli Nikkora 28-75/2.8S? FTZ do innych szkieł, tak?
wojtas1616
28-12-2022, 23:44
Tak, z tego co czytałem to powinna 85 1.8 G działać z tym FTZ. A nikkor ten dedykowany do bezluster Z 28-75mm f/2.8
Ten D750 jednak odpada, kręcone nim były filmy w głównej mierze. Skłaniam się do tego Z5 z 28-75 2.8 z FTZ2
Hmmm. Jako posiadacz Z5 nie jestem pewien czy pod kątem ślubów i tego typu roboty, to będzie dobra puszka. Nie zrozum mnie źle. Ogólnie to bardzo fajny aparat, ale miałem okazję robić nim ślub mojej koleżanki i w kilku sytuacjach AF jednak się nie spisał zbyt dobrze. Na D810 było lepiej. Co prawda zrobiłem robotę, koleżanka bardzo zadowolona, ale gdybym miał znowu bawić się w tego typu komercyjne zlecenia, to jednak myślałbym o czymś innym
brzezior
29-12-2022, 15:10
A dlaczego kręcenie filmów przekreśla body? To chyba raczej będzie świadczyło o mniejszym zużyciu elementów. Przecież taki Z5 ma matrycę aktywną przez cały czas pracy wizjera / wyświetlacza - tak, jakby kręcił filmy :)
wojtas1616
29-12-2022, 15:40
A dlaczego kręcenie filmów przekreśla body? To chyba raczej będzie świadczyło o mniejszym zużyciu elementów. Przecież taki Z5 ma matrycę aktywną przez cały czas pracy wizjera / wyświetlacza - tak, jakby kręcił filmy :)
No niby tak, ale tak na moją logikę przy robieniu zdjęć matryca ma więcej czasu na schłodzenie się niż np. przy ciągłym nagrywaniu ślubu itp. :)
Wydając te 10k, chciałbym miec już pewny zestaw który nie zawiedzie. Fajnie by było jakby jednak był nowy. Patrząc na obecny rynek, to w tym budżecie właśnie Z5 się wpisuje, D780 samo body koło 9k więc odpada, jedynie z FX w grę wchodzą używki. Następną opcją jest Canon 6d mk2, którego udało by się kupić nowego z jakimś obiektywem ale jakim to nie mam pojęcia bo Canonem się wcześniej w ogóle nie interesowałem a mieć dwa systemy Nikon + Canon to się chyba pogryzą te aparaty ze sobą :D. Trzecia opcja to Sony A7 mk3 z Tamronem 28-75/2.8 G2 wychodzi lekko ponad 10k ale ten sam problem bo miałbym dwa systemy :) No i w tym 6d mk2 ten jeden slot mnie boli
No niby tak, ale tak na moją logikę przy robieniu zdjęć matryca ma więcej czasu na schłodzenie się niż np. przy ciągłym nagrywaniu ślubu itp. :)
Co ty. Matryca bezlusterkowca pracuje cały czas, to nie lustrzanka. Musisz widzieć coś w wizjerze, więc ona cały czas pracuje. Sesje w studiu są wielogodzinne, to już nagrywanie filmu jest krótsze.
Mam Z5+28-75/2.8 i D750+24-70/2.8. W reporterce zdecydowanie wolę D750. Z5 gubił mi się na sali tanecznej w gorszych warunkach. Za to jest świetny na koncertach itp.
Z5 zabieram na wyjazdy, do portretów i generalnie wolniejszych akcji. Świetny jest też w studio, zwłaszcza w makro. Osobiście wymieniam go zaraz po nowym roku na Z6II.
Jeśli Z, to odpuść FTZ, sprzedaj 85/1.8 i kup Viltroxa 85/1.8 lub inny natywny.
wojtas1616
29-12-2022, 21:11
Ten FTZ myślałem właśnie głównie pod 85, mam jeszcze 35 1.8 G ale to budżetowy obiektyw, mając 28-75 będzie zbędny. Ten Viltrox widzę cenowo w miarę ok, w porównaniu z innym stałkami Sigma itp
35/1.8G wymusi tryb DX i zostanie 10,5 Mpix. Sprzedaj i kup Nikkora Z 40/2.0.
A7III kupujesz za 6,4k, Tamrona 28-75/2.8 G2 za 3,7k (np. Fotoplus, może dostaniesz gdzieś taniej). Po zakupie i zarejestrowaniu aparatu dostajesz 3 kupony zniżkowe x450 zł (musisz sprawdzić, ale zwykle tak jest). Wtedy kupisz Sony 35/1.8 i 85/1.8 za 1.8k każdy.
Piszę tylko, żebyś sobie wszystko policzył, bo wspomniałeś o Sony ;). A7III to poziom Z6II, szkiełka bez porównania ze starym N85 przez FTZ. Jeśli używasz aparatu z jakimś obiektywem częściej niż sporadycznie, wszelkie adaptery szybko zaczynają irytować.
Ps. Masz d7200, to dobry aparat, też miałem. Możesz mi jednak wierzyć, że szybko pójdzie w odstawkę po zakupie Alfy;)
wojtas1616
29-12-2022, 22:35
A tak z innej beczki :D Czy może się wypowiedzieć ktoś kto ma duże dłonie na temat użytkowania bezlusterkowców (ergonomia itp. ) :D
A tak z innej beczki :D Czy może się wypowiedzieć ktoś kto ma duże dłonie na temat użytkowania bezlusterkowców (ergonomia itp. ) :D
Tak samo jak lustrzankę. Zależy od aparatu zresztą, ale czasy kiedy bezlusterkowiec == mały aparat od Sony już na szczęście minęły. Taką nieszczęsną opinię wyrobiły bezlusterkowcom Sony Nex ale to było dawno.
Mam duże dłonie i z mojego punktu widzenie aparaty takie jak Z7, R5, czy A1 / A7R używa się praktycznie tak jak lustrzanki. Że o Z9 nie wspomnę :-)
Dodam że do A1 / R5 mam gripy bo używam dużych teleobiektywów.
Zależy od definicji dużych dłoni ;)
Ja mam raczej większe (rękawiczki rowerowe XL) i od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Z5 - przesiadka z D810 a wcześniej D700/D300 itd.
Samą puszkę ogólnie obsługuje się bardzo wygodnie, ma bardzo fajny grip, ale mały paluch jednak lądował pod.
Kupiłem Meike MK-Z7G i jest dobrze.
No nie, Z7 jest mały. Z9 OK, body jest z gripem. Na szczęście są gripy, albo rozwiązanie tańsze i wystarczające przy lżejszych szkłach - kupno L-bracket. Są modele gdzie można odkręcić część boczną bracketa. Ma się Nikona Z wyższego o ponad centymetr. To już spora poprawa.
Używam szkieł Sigma ART - waga 1 kg, 70-200/2.8 - 1,5 kg no i waga ciężka 200/2. Szkła lżejsze mam, ale używam ich marginalnie. Ale L-bracketa nie odkręcam od body. Muszę w końcu kupić grip, ale ten ze spustem. Kupię na lata, wtedy mam sesje w plenerze gdzie używam tych szkieł.
No nie, Z7 jest mały. Z9 OK, body jest z gripem. Na szczęście są gripy, albo rozwiązanie tańsze i wystarczające przy lżejszych szkłach - kupno L-bracket..
No dokładnie, ale jak L-bracket to taki z "gripem" właśnie, a nie zwykły ;)