PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy obiektyw przyjechał bez jakiegokolwiek ochronnego opakowania. Czy zwrócić?

Haris_Pilton
25-12-2022, 00:02
Dzień dobry.

Mam pewien problem - otóż dostałem od żony Sigmę 50 1.4 A. Obiektyw kupiony w sieci Euro, zamówiony z dostawą kurierską. Przyjechał tylko w fabrycznym opakowaniu owiniętym folią (sam obiektyw w dodawanym do zestawu futerale). Żadnego innego zabezpieczenia, ani folii bąbelkowej, ani dodatkowego kartonu. Tak wrzucony do foliowego worka. |
Teraz pytanie, czy zostawić go, czy odsyłać?
Trochę martwi mnie ta niefrasobliwość i lekceważący stosunek do zabezpieczenia towaru wartego ponad 3000 zł.

krzysztofz24
25-12-2022, 00:30
Jeśli zamówiony w przedświątecznym szczycie zakupów przez internet i ich wysyłek.
To ciesz się że wogole dojechał na gwiazdkę;-)

Sajgon mieli i ktoś uznał że fabryczne pudełko wystarczy. I chyba dało radę, bo nic nie piszesz z moze uszkodzony:-).
Jeśli obiektyw jest w porzadku to ja bym olał sprawę i po prostu robił zdjęcia i cieszył sie nowym nabytkiem.

fafniak
25-12-2022, 00:30
Ktoś ma chrupki, popcorn itp ?

Hiszpan63
25-12-2022, 08:51
Ktoś ma chrupki, popcorn itp ?

... sporo pierniczków świątecznych i masę czekoladowych cukierków . Jest też sernik , comber z prawdziwą czekoladą i makowiec .. :p

m_a_g
26-12-2022, 19:52
Trochę martwi mnie ta niefrasobliwość i lekceważący stosunek do zabezpieczenia towaru wartego ponad 3000 zł.

Dostawałem tak sprzęt fotograficzny o wartości 30,000zł i nie miałem z tego powodu żadnych rozterek... Skoro sprzęt dotarł nieuszkodzony to w czym masz problem? Kolekcjonujesz kartony czy jak?

TOP67
27-12-2022, 00:00
Przyjechał tylko w fabrycznym opakowaniu owiniętym folią (sam obiektyw w dodawanym do zestawu futerale).

Skoro producent uznał to za wystarczające zabezpieczenie, to czego chcesz więcej? Myślisz, że do sklepu dojechał inaczej?

brzezior
28-12-2022, 00:07
Kiedyś w euro kupiłem samsunga S7 i też był w fabrycznym pudełku i foliowej torebce. I też mnie zbulwersowalo takie podejście do drogiego , jak dla mnie, sprzętu. Ale sklep odpowiedział, że fabryczne opakowanie jest przewidziane do transportu. Jak się na chłodno zastanowić, to mają rację.

Wind Mill
28-12-2022, 00:18
A niby jak towar trafia od dystrybutorów do sklepów?
Wiezie to kurier, zapakowane w fabryczne opakowania.
Częstokroć jest tak, że nawet zamawiając coś w sklepie stacjonarnym - kurier wiezie "naszą" jedną sztukę tego czegoś - i co za różnica do sklepu czy do mieszkania?
Tak samo pakowane, tak samo wiezione. :)

m_a_g
28-12-2022, 00:20
Ale sklep odpowiedział, że fabryczne opakowanie jest przewidziane do transportu. Jak się na chłodno zastanowić, to mają rację.

No ba... pewnie że mają. Kupował ktoś ostatnio telewizor lub monitor do komputera który nie przyszedł tylko w fabrycznym opakowaniu, bez dodatkowego "szarego" zewnętrznego kartonu? No właśnie... a to jakoś nikogo nie dziwi przecież. Do tego jest bardziej ekologicznie.

jurkarol
28-12-2022, 00:41
Ja dostałem 5 nabojow do pióra w pudełku mniej więcej 30x20x15cm, resztę stanowiło wypełnienie bąbelkami.... Posłałem zdjęcie sklepowi,b żeby się opamiętali. Koperta bąbelkowa by wystarczyła

Jacek_Z
28-12-2022, 21:00
Kilka dni przed Wigilią kupiłem malutki obiektywie od pana z olx. Otwieram paczkomat, a tam duży karton. W środku folia bąbelkowa, w niej duża puszka. Znowu folia bąbelkowa i wreszcie woreczek ze szkłem. To się nazywa pakowanie:)

Rafaello666
28-12-2022, 21:29
Miałem raz okazję zobaczyć na rampie w DPD, jak z wózka zleciało kilkanaście paczek. Niektóre upadły, nie tyle na rampę, co spadły z rampy, czyli leciały ładny kawałek. Musiały być cięższe rzeczy, bo był spory łomot. Panowie kurierzy załadowali wszystko z powrotem na wózek i powieźli dalej. Myślę, że nadmiar folii bąbelkowej nie zawadzi. :D