Zobacz pełną wersję : Wymiana obiektywu
Tomasz1973
23-12-2022, 19:54
Witam. Mam Nikona D750 z teleob. Tamrona 70-300 Di VC USD. Chcę go po prostu wymienić. Zawiódł mnie ten Tamron ostatnio za często. Nie łapie ostrości na długim końcu. Jest za wolny i ostatnio jak fotografowałem latające ptaki, to łapał ostrość na drzewa. AF w Nikonie oczywiście na AFC na 51 pól AF. Potrzebuje kupić coś do 300mm max 400 mm, zmiennoogniskowy. Szybki, celny, do ptaków w locie, szybko biegających psów. I nie za 15 tyś :) Bardzo dziękuję z góry za polecenie czegoś wartego uwagi.
Kojocisko
23-12-2022, 20:04
Nikkor 200-500 chyba spełni twoje założenia najlepiej. Ew. Sigma 60-600. Używasz BBF? Bo jeśli nie, to warto. I bym zmienił AF na 9 pól.
Tomasz1973
23-12-2022, 20:14
Dlaczego 9 pól przy obiektach w ruchu będzie lepsze? Nie bardzo wiem co to BBF. 600 mm trochę za duży na wyjścia z psem i do parku :)
Wind Mill
23-12-2022, 20:23
BBF - Back Button Focus.
Odpięcie AF-u od spustu migawki, a przypisanie do przycisku AF-ON (AF/AEL) - jaki tam w D750 jest. ;)
Co do obiektywów - jeśli 750 obsługuje, to zdecydowanie Nikkor AF-P 70-300 (ale nie "DX").
100-400 chyba są równorzędne, tak Sigma jak i Tamron?
Powyższe w zakresie poniżej 500mm.
Czy 60-600 za duże? Kwestia indywidualna, za to zakres wyśmienity.
Tomasz1973
23-12-2022, 21:01
Sprawdziłem w necie. D 750 nie obsługuje AF-P. Dzięki za rozwinięcie skrótu. Zmieniłem w aparacie. Zobaczę w praktyce to BBF. Jak by ktoś testował, korzystał z jakiś tele do FF, to wdzięczny będę za podzielenie się wiedzą.
To jakichś dziwnych rzeczy się naczytałeś. AF-P z pewnością będzie działał z d750.
Wind Mill
23-12-2022, 21:18
Sprawdziłem w necie. D 750 nie obsługuje AF-P....
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?lang=en_GB&articleNo=000035705
Tu piszą, że działa. ;)
Mogło chodzić o to, że nie można wyłączyć VR. W niczym to nie przeszkadza, VR nie dość że działa wyśmienicie, to można robić wszystko z włączonym, choćby długie czasy na statywie. Jest to zdecydowanie najlepszy 70-300 Nikona.
Mam Tamrona 100-400, fajny ale chyba nie tak szybki jak AF-P. Sądzę, że niezależnie od obiektywu ważniejsze jest dostosowanie swoich oczekiwań, technika i doświadczenie. Lecący ptak na tle drzew to dość trudny temat dla lustrzanki nawet z dużo droższym obiektywem.
Wind Mill
23-12-2022, 21:57
Dlaczego 9 pól przy obiektach w ruchu będzie lepsze?...
D51 działa wolniej (więcej danych do przeprocesowania), co ma znaczenie dla obiektów w ruchu oraz ma tendencję do łapania ostrości na tło.
Mogło chodzić o to, że nie można wyłączyć VR. W niczym to nie przeszkadza, VR nie dość że działa wyśmienicie, to można robić wszystko z włączonym, choćby długie czasy na statywie. Jest to zdecydowanie najlepszy 70-300 Nikona.
VR nie można wyłączyć na D750 w wersji DX tego obiektywu. Wersja FX działa w pełni na D750. Wiem, bo mam.
Tomasz1973
23-12-2022, 23:14
https://www.nikonusa.com/Images/Learn-Explore/Photography-Techniques/2011/Which-Nikkor-is-Right-for-You/Media/NIKKOR-lens-compatibility-chart.pdf tutaj przeczytałem Limited Compatibility D750 na AF-p Lens
Wind Mill
23-12-2022, 23:29
No limited, a nie że nie działa. Jak limited - patrz gwiazdka, której objaśnienia pod tabelką brak. :mrgreen:
"The camera does not offer the "Manual focus ring in AF mode" custom setting for enabling/disabling focus ring operation in autofocus mode" - czyli pierdoła bez znaczenia. ;)
Wazny tez jest soft aparatu:
"C: v1.12 or later"
Ale, z posiadanym Tamronem popróbowałbym wpierw AF-C, BFF, D9 lub nawet pojedynczy punkt. Z D51 możesz ostrość łapać na czubku skrzydła lub gałęziach, zamiast na oku. :)
Dlaczego 9 pól przy obiektach w ruchu będzie lepsze? Nie bardzo wiem co to BBF. 600 mm trochę za duży na wyjścia z psem i do parku :)
Tak jak koledzy pisali, zmień tryb AF na 9 pół czy nawet mniej.
Twój aparat to lustrzanka, on nie jest "inteligentny" aby rozpoznać że w kadrze jest ptak i że na nim chcesz trzymać ostrość, a nie na drzewach czy czymkolwiek innym co mieści się w tych 51 polach, i zwyczajnie ostrzy na najbliższy obiekt który na którym znajduje się jedno z aktywnych pól AF.
Sam fotografuję ptaki w locie teleobiektywami więc zdaję sobie sprawę że trudno utrzymać na ptaku jeden punkt AF czy nawet małą grupę, ale nic nie poradzisz, taki masz sprzęt i tyle. Widziałem tu na forum zaje... fajne zdjęcia ptactwa robione lustrzankami więc na pewno się da, kwestia doświadczenia i metody prób i błędów, aż do skutku. Masz też drugą opcję niestety nie tanią - zmień aparat na bezlusterkowca z funkcją wykrywania obiektów takich jak ptaki - wtedy wybierasz sobie w menu że fotografujesz ptaki, wybierasz priorytet śledzenia obiektu, i kiedy takowy wleci w kadr to aparat sam zaczyna go śledzić i celować w oczy niezależnie od tego jaki punkt AF masz włączony i gdzie on się znajduje. Działa znakomicie i jest bardzo wygodne, piszę z własnego doświadczenia.
Tomasz1973
24-12-2022, 09:04
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Z tym AF na 51 pól, to widocznie byłem w błędzie. Myślałem, że im więcej pól AF to te pola "przekazują" sobie śledzony obiekt i im więcej tym lepiej. A jeżeli tak rzeczywiście jest to Tamron podczas śledzenia gubił obiekt. Teraz już domysły piszę. Ale spróbuję tak jak piszecie. Dzięki Wielkie i Wesołych Świąt.