PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dopasować geometrycznie dwa zdjęcia do siebie, architektura, ulice, pejzaże itp.

m72m72
23-12-2022, 01:00
Cześć. Nie mam biegłości w posługiwaniu się programami graficznymi ale podstawowe obróbki od czasu do czasu robię.
Przerósł mnie jednak problem dopasowania do siebie 2 zdjęć które powinny geometrycznie na siebie nachodzić w sensie zbiegów perspektywicznych itp.
Chciałem zrobić stronkę ze zdjęciami ulic sprzed lat i obecnie. Coś w stylu "dawno temu w Krakowie" . O ile sprawy informatyczne to pikuś jednak nie dźwigam samego naciągania fotek.
Poradźcie coś ? Jak to się robi ? Funkcja w PS "kadrowanie perspektywiczne" to chyba za mało żeby naprostować idealnie dwa zdjęcia.
Założenie oczywiście jest takie że obydwie fotki są zrobione z PRAWIE tego samego miejsca i o podobnym kącie obiektywu. Mimo wszystko wiadomo że fotki trzeba będzie lekko ponaciągać, tylko jak ?

poste
23-12-2022, 14:38
Masz Lightroom? Zakładka "transform" na początek. W PS też powinno być coś takiego.

m72m72
23-12-2022, 15:32
Masz Lightroom? Zakładka "transform" na początek. W PS też powinno być coś takiego.

Jest w PS transform ale nie wyobrażam sobie za pomocą tej funkcji dopasowania zdjęć do siebie. Męczyłem się kilka godzin i się po prostu nie da (chyba).

Ok uściślając. Pytnie kieruję tylko do osób które już ten temat przerabiały na własnej skórze i wiedzą konkretnie jak to zrobić.

OjTam
23-12-2022, 15:35
https://youtu.be/I5Xe5bbuoKY
Coś w tym stylu?

sruba
23-12-2022, 16:09
Jest w PS transform ale nie wyobrażam sobie za pomocą tej funkcji dopasowania zdjęć do siebie. Męczyłem się kilka godzin i się po prostu nie da (chyba).

Ok uściślając. Pytnie kieruję tylko do osób które już ten temat przerabiały na własnej skórze i wiedzą konkretnie jak to zrobić.

Photoshop: Menu Edycja - Przekształć - Zniekształć

m72m72
23-12-2022, 16:14
https://youtu.be/I5Xe5bbuoKY
Coś w tym stylu?

O kurde to będzie chyba to. Używałem tej funkcji ale widzę że źle. Dzięki, będę działał.

odzio
30-12-2022, 13:01
Studiując geodezję nakładaliśmy mapy rastrowe (grafikę) na wektorowe (cyfrowe, tworzone na podstawie wprowadzonych współrzędnych). Nakładanie grafiki wymagało wskazania możliwie dużej ilości "wspólnych punktów", po czym program grafikę dopasowywał. Nie znam narzędzia przeznaczonego stricte do łączenia obrazów, ale na pewno coś takiego istnieje. Robiąc to ręcznie pewnie będzie bardzo spora dłubanina, a efekt może się okazać przeciętny.