PDA

Zobacz pełną wersję : Ochronne filtry - natywne?

antonio
21-12-2022, 22:54
Czy ktoś z Was stosował może filtry ochronne tej samej marki co obiektyw? Chodzi mi o Nikona NC oraz Sigma Protector? Jak mają się one do filtrów Hoya, Marumi, B+W?? Te od Nikona i Sigmy są znacznie droższe niż podobne innych marek, albo co najmniej w cenie najdroższych markowych filtrów.

Oczywiście chodzi mi o maksymalną przepuszczalność światła i zerowy zafarb, jako że interesuje mnie tylko funkcja ochronna tych filtrów. Te natywne powinny być najbardziej optymalne do danego producenta obiektywu, ale nie mam jeszcze wiedzy. Do tej pory jako ochronne filtry wszędzie stosowałem Hoyę UV.

Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami. Czy warto trzymać się filtrów ochronnych tej samej marki co obiektyw?

Rafaello666
22-12-2022, 19:15
Nigdy nie próbowałem. Kupuję ochronne filtry Hoya. Miałem też Marumi. Nie byłem w stanie stwierdzić jakiejkolwiek różnicy. Prawdę mówiąc, między fotką z filtrem, czy bez, też nie umiem. Stosuję filtry, ze względu na plenerowe warunki i fakt, że aparat mam często przypięty do uchwytu PD na plecaku, więc łatwo o jakieś, przypadkowe zadrapanie. Jak mam czas i możliwości, to fotografując ze statywu w ogóle odkręcam. Szczególnie pod słońce, bo obawiam się dodatkowych flar, czy blików. Może się mylę, ale nie sądzę aby w użytkowych warunkach dało się wychwycić różnicę między markowymi filtrami ochronnymi.

Teu
22-12-2022, 19:17
Sam wyciągnij wnioski czy warto:
https://www.lensrentals.com/blog/2017/06/the-comprehensive-ranking-of-the-major-uv-filters-on-the-market/

antonio
22-12-2022, 23:43
Tego twojego artykułu nie widziałem, ale czytałem różne inne testy. Jedno jest pewne, że Nikon ma jedne z najbardziej przepuszczalnych filtrów 99.8% o czym sami piszą, a ten test to potwierdza. Natomiast nie znalazłem porównania z filtrami Sigmy.

fafniak
23-12-2022, 00:07
Ja myślę że do "best ever" lensów nikona to "best ever" filtry nikona są niezbędne

antonio
23-12-2022, 00:53
Ja myślę że do "best ever" lensów nikona to "best ever" filtry nikona są niezbędne

Jak taki jesteś cwaniaczek, to może mi powiesz jakie filtry mam kupić do moich best ever Sigm Art 85 i 105? :lol:

OjTam
23-12-2022, 00:55
UVki? Żadne. :mrgreen:

andystar
23-12-2022, 01:05
Sigma 105 kosztuje 6590,00 a filtr Sigma do niego 1290,00
Gdzie tu jest sens finansowy i na dodatek trzeba męczyć się z myślą, że zdjęcia będą gorsze.

antonio
23-12-2022, 01:10
Nie... tyle to kosztuje ich filtr ceramiczny. SIGMA Protector 105 kosztuje ok. 125 EUR. A Sigmę 105 Art kupiłem za 997 EUR.

fafniak
23-12-2022, 09:38
Po prostu kup coś firmy HOYA. MARUMI itp. z "wyższej średniej" półki
Brandzlowanie się UVkami jest bez sensu. Jak będzie ci zależało na TOP jakosci - zdejmiesz filtr

Rafaello666
23-12-2022, 11:04
Po prostu kup coś firmy HOYA. MARUMI itp. z "wyższej średniej" półki
Brandzlowanie się UVkami jest bez sensu. Jak będzie ci zależało na TOP jakości - zdejmiesz filtr

Też mi się tak wydaje. Filtr ma mi dać pewne poczucie bezpieczeństwa. Widząc, przy czyszczeniu jakieś niewielkie ryski, cieszę się, że go mam, bo być może ryski te znajdowałyby się na soczewce. Z drugiej strony, nie chciałbym aby filtr kosztował tyle co obiektyw. Podtrzymuję tezę, że nie jestem w stanie znaleźć różnicy między moimi filtrami, a także ich obecnością, bądź ich brakiem na obiektywie.

fafniak
23-12-2022, 11:21
Ja robie bardzo często pod słońce - wtedy jest różnica

antonio
23-12-2022, 12:18
Wiadomo, że filtry to zło konieczne. Dlatego jak kupować filtr, to najlepszy w rozsądnej cenie. Stąd wspomniałem o filtrach Nikona. Nie kosztują majątku a są chyba najlepsze optycznie.

U mnie większość zdjęć w studio, więc chodzi mi o zabezpieczenie przed ewentualnymi uszkodzeniami przy wahlowaniu szkłami. Natomiast nie widzę sensu w odkręcaniu filtra za każdym razem. Po to jest filtr aby na stałe chronił przed uszkodzeniami, ale nie psuł obrazka. Ot co...

Wind Mill
23-12-2022, 14:09
...filtry ochronne...

...U mnie większość zdjęć w studio, więc chodzi mi o zabezpieczenie przed ewentualnymi uszkodzeniami przy wahlowaniu szkłami...
Już wiem, co mi tu nie pasuje.
Proponuję używać takich zabezpieczeń, przydatne także podczas przechowywania lub transportu obiektywu, nie tylko podczas wachlowania. :)

https://dcfoto.pl/images/69ffcf9ba40e3605843404cd6845142d.jpg

Trzy razy się zbierałem by napisać to samo, ale trzy razy gryzłem się w język. ;)

antonio
23-12-2022, 15:23
Tak też właśnie w końcu zrobię i do moich Nikkorów użyję filtrów Nikon NC :grin: O filtrach Sigmy jest znacznie mniej informacji, a te ich topowe filtry ceramiczne drogie.

OjTam
23-12-2022, 15:29
Tylko taka mała prośba. Jak już zaczniesz łapać flary czy duszki, nie panikuj i nie zakładaj nowego tematu, tylko od razu filtry wyciep. :lol:

antonio
23-12-2022, 15:32
W studio przy świetle z softboxów raczej na to mała szansa ;-) Poza tym - coś ty - przecież topowe filtry nie łapią żadnych flar i duszków :p :smile:

Pawel_M
23-12-2022, 15:42
U mnie większość zdjęć w studio, więc chodzi mi o zabezpieczenie przed ewentualnymi uszkodzeniami przy wahlowaniu szkłami. Natomiast nie widzę sensu w odkręcaniu filtra za każdym razem. Po to jest filtr aby na stałe chronił przed uszkodzeniami, ale nie psuł obrazka. Ot co...
Nie rozumiem, na czym polega to wachlowanie szkłami w studiu. Rzucasz nimi ze złości w statywy? Rozzłoszczone modelki rzucają w Ciebie butami? W takim razie żaden filtr nie zabezpieczy przed uszkodzeniem - tu potrzebna jest dobra polisa. Natomiast filtry, które mogą się czasem przydać poza studiem, to przede wszystkim polaryzacyjny oraz kilka ND i połówkowych - o różnych gęstościach. UV to może do ochrony przed agresywnymi dzięciołami albo do zdjęć w górnych partiach Tatr - jeśli jakimś cudem zauważysz zaniebieszczenie oddalonych obiektów. Co może się zdarzyć, gdybyś fotografował na filmie.
Na dłuższą metę najlepiej się sprawdzają filtry prostokątne. Wystarczy ich niewiele, powiedzmy 5-8 (polaryzacyjny oraz ND jednolite i połówkowe o różnych gęstościach) i masz "ogarnięte" wszystkie obiektywy "best ever". A czy np. filtry Lee są warte ceny (moim zdaniem są - jeśli ktoś faktycznie potrzebuje filtrów), to pytanie na kolejny wątek z serii "best ever". ;)

antonio
23-12-2022, 16:01
tylko że Lee nie robi filtrów ochronnych ;-)

fafniak
23-12-2022, 16:48
chodzi mi o zabezpieczenie przed ewentualnymi uszkodzeniami przy wahlowaniu szkłami. Natomiast nie widzę sensu w odkręcaniu filtra za każdym razem. Po to jest filtr aby na stałe chronił przed uszkodzeniami, ale nie psuł obrazka. Ot co...
Nie zauważysz różnicy pomiędzy topowym szkłem UV a szkłem z "górnej średniej półki", tym bardziej w studio
W studio używanie UV to idiotyzm - dekielki wystarczą

Dla mnie te 3 twoje tematy to czysty troling albo przejaw nerwicy natręctw. Taki pseudo perfekcjonizm

antonio
23-12-2022, 16:56
Wiesz... jeden jest erotomanem, uprawia trolling i onanizuje się, gdy fotografuje gołe d**y, a inny onanizuje się topowymi szkłami i filtrami :p. Nie wiem która choroba gorsza.

Pawel_M
23-12-2022, 17:17
tylko że Lee nie robi filtrów ochronnych ;-)
Lee robi za to filtry UV, CPL, ND, korekcyjne itd. Dużo przydatniejsze niż "ochronne". Ubocznym efektem ich założenia jest fizyczna ochrona przedniej soczewki obiektywu przed wściekłymi modelkami i dzięciołami. O bezsensie stosowania w studiu filtrów ochronnych czy UV pisałem i ja, i inni.

EDIT: Antonio, przeczytałem teraz twój najnowszy wpis. Uważam, że powinieneś się leczyć.

antonio
23-12-2022, 17:37
EDIT: Antonio, przeczytałem teraz twój najnowszy wpis. Uważam, że powinieneś się leczyć.

Myślę, że nabijanie sobie przebiegu wpisów trollowaniem i obrażaniem forumowiczów nie jest właściwą drogą.

Pawel_M
23-12-2022, 18:00
Myślę, że nabijanie sobie przebiegu wpisów trollowaniem i obrażaniem forumowiczów nie jest właściwą drogą.
To bardzo zła droga. Ty ciągle trollujesz i do tego obrażasz innych, dlatego za chwilę Cię zablokuje.

Wind Mill
23-12-2022, 18:05
...chodzi mi o zabezpieczenie przed ewentualnymi uszkodzeniami przy wahlowaniu szkłami. ...

...W studio używanie UV to idiotyzm - dekielki wystarczą..
Kruca bomba, może jednak nie idiotyzm?
A co z tylna soczewką obiektywu i komorą lustra (matrycą bezlustra) podczas wachlowania obiektywami? Jak je osłonić? :) :-o

Wiesz... jeden jest erotomanem, uprawia trolling i onanizuje się, gdy fotografuje gołe d**y, a inny onanizuje się topowymi szkłami i filtrami :p. Nie wiem która choroba gorsza.
Ty może suspensorium potrzebujesz, a nie filtry? ;)
Jakby co, ja wolę gołe (damskie) dupy, a nie szkła i filtry. :)

antonio
23-12-2022, 19:21
Jakby co, ja wolę gołe (damskie) dupy, a nie szkła i filtry. :)

To poproś fafniaka, może cię zaprosi na sesję ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

To bardzo zła droga. Ty ciągle trollujesz i do tego obrażasz innych, dlatego za chwilę Cię zablokuje.

?? a co na to lekarze mówią?

fafniak
24-12-2022, 09:06

Widzę że twoje wyobrażenia dotyczące fotografowania nagich kobiet są na podobnym poziomie jak o obiektywach

Rafaello666
24-12-2022, 16:21
Strach się bać, co będzie jak zacznie się omawianie dekielków, albo ściereczek do obiektywów. [emoji2957] Wesołych Świąt!

antonio
30-12-2022, 19:23
Zamówiłem do Nikkorów filtry Nikona NC, a do obiektywów Sigma WR Ceramic Protector :p