Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 29/2022
Dobry wieczór :)
Sprawdźmy, co działo się w ostatniej edycji RAWek :)
Ostatnią edycję wygrał paparapa, wyróżnienia nie było, na podium znalazły się 4 prace..
Gratuluję wszystkim uczestnikom i dziękuję za udział.
W edycji nr 28/2022 wzięło udział 16 RAWkowiczów a zagłosowało 24 osoby.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
68651
Jeśli się gdzieś pomyliłem proszę o znak, sygnał :)
Startujemy zabawę nr 29 ;)
Z uwagi na zbliżające się święta i nowy rok postanowiłem, (a w zasadzie postanowiliśmy, bo w tych postanowieniach brali również udział kierownicy z zabawy tematycznej i tam też będzie dłużej :) ) że to będzie ostatnia edycja aktualnego cyklu, zabawa nr 29 zostaje przedłużona na cały okres świąteczny i trochę ponad, a głosowanie będzie trwało do 2go stycznia.
Następną zabawę rozpoczniemy z nową numeracją, w nowym cyklu i przypominam, że będzie skromna nagroda od kierownika dla zwycięzcy cyklu zabaw :)
Tak więc moi mili... jest dużo czasu na relaks, zabawę, mam nadzieję, że również na poskromienie RAWka, do którego warto się przyłożyć.
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok dla zdjęcia poziomego. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 27.12.2022 o godzinie 21:00 (wtorek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 6 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego RAWka jest: paparapa
Plik DNG ( NIKON Z6 ) do pobrania: 68648
Plik NEF ( NIKON Z6 ) do pobrania: 68649
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
68650
Czas ..... start ! :)
Jacek_Z - Poprosimy o dłuuuugggąąąąą belkę :) :D
.
Rafaello666
16-12-2022, 19:56
W sensie, do 2 stycznia to głosowanie? ;)
Luty xD Krecik popłynął :mrgreen:
Tak, machnąłem się [emoji1787]
Edycja walentynkowa :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=jQc_r-YPGvE&ab_channel=piskorek100
paparapa
16-12-2022, 22:04
https://www.youtube.com/watch?v=jQc_r-YPGvE&ab_channel=piskorek100
Całe szczęście że nie widzisz światełek w tunelu. :)
Tym więc sposobem mamy 2 prace na skrzynce :)
paparapa
16-12-2022, 23:40
Tym więc sposobem mamy 2 prace na skrzynce :)
Po co się tak spieszyłeś? I to podwójnie.... :mrgreen:
Bo nie mogłem się zdecydować czy iść w szaleńczy pomarańcz, czy mrożący krew w żyłach fiolet :)
paparapa
17-12-2022, 15:41
Bo nie mogłem się zdecydować czy iść w szaleńczy pomarańcz, czy mrożący krew w żyłach fiolet :)
Mogłeś iść w B@W. Jeden dylemat mniej. :mrgreen:
ależ tu szumu ;)
Jaki szum? U mnie nie ma. Foty z szumem zostały na dysku. :)
I w końcu to RAWki...
Uu znaczy się ostro było ciągnięte z cienia xD skoro na siebie rzuciłeś ten ciężar, to teraz musisz go zrzucić odszumianiem.
a ja myślałem, że to paprochy, tyyyyyyyyyle stemplowania było
Super to zdjęcie. Poza ty, że trochę ciemne, to wszystko tam mi się podoba. Nie wiem nawet co miałbym z tym zrobić.
paparapa
18-12-2022, 17:39
I jak szanowni koledzy "idzie" z RAWkiem?
Siema, na chwilę obecną na skrzynce jest zaledwie pięć prac [emoji846]
siemalysy
18-12-2022, 17:59
Może pójdę za ciosem i w tej edycji znów wezmę udział.
A czemu nie :-D
Idź za ciosem siemalysy !!
Rafaello666
18-12-2022, 18:53
Ja jeszcze nawet nie wiem, co jest na zdjęciu, ale może dziś wieczorem spróbuję kliknąć przycisk "auto" w Lr :D
Ja jeszcze nawet nie wiem, co jest na zdjęciu, ale może dziś wieczorem spróbuję kliknąć przycisk "auto" w Lr :D
to w LR jest coś takiego ? - to po co ja się męczyłem :(
Rafaello666
18-12-2022, 19:17
to w LR jest coś takiego ? - to po co ja się męczyłem :(
Taka rola forum. Bawiąc, uczy. Ucząc, bawi :grin:
paparapa
18-12-2022, 20:54
Śmiało klikaj "auto", ale to chyba nie wystarczy. :)
Jak tak wszyscy zaczną auto klikać, będzie zalew klonów. ?
Muszę prazyznać, że namachałem się z tym RAWkiem.
Ale kurcze... na prawde warto było :D
ciekawe czy inni będą mieli podobne zdanie :)
A to zupełnie inna sprawa, mi się efekt bardzo podoba xD
Te zetki nie są takie zle jednak xD
Rafaello666
19-12-2022, 08:34
Zastanawiam się jeszcze. Wczoraj przysiadłem i jeszcze sobie oglądam, od czasu, do czasu.
ciekawe czy inni będą mieli podobne zdanie :)
wczoraj przysiadłem i mam podobne zdanie, trochę się namęczyłem, co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze dziś popatrzę na to świeżym okiem, a może nawet 4 i będę wysyłał
wczoraj nabyłem drogą kupna nikona d90 :), też nie jest taki zły
paparapa
19-12-2022, 12:13
Bo to całkiem fajna puszka. Owszem ma swoje słabsze strony, ale ma zdecydowanie więcej zalet. Mam porównanie na bieżąco do starszych luster D610 czy D500 i w normalny słoneczny dzień wielkiej różnicy nie ma.
Lepsza strona tej puszki daje o sobie znać gdy zaczyna się deficyt światłą. Daje to naprawdę duże możliwości w edycji. Ja jestem szczególnie zadowolony bo dźwigam mniej o 2 kg. Statyw pozostaje w aucie i czeka na wybitnie trudne sceny. :)
Jeszcze fajniejszy jest Z7. Szumy ciut większe, ale obrazek na monitorze 4K.... Powrót do rozdzielczości forumowej bardzo boli. :)
Zastanawiam się jeszcze. Wczoraj przysiadłem i jeszcze sobie oglądam, od czasu, do czasu.
Ty znasz ten sensor, więc wiesz że można poprawki robić w nieskończoność. Tylko trzeba wiedzieć kiedy się zatrzymać! To właśnie jedno z przekleństw tej puszki. :mrgreen:
wczoraj przysiadłem i mam podobne zdanie, trochę się namęczyłem, co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze dziś popatrzę na to świeżym okiem, a może nawet 4 i będę wysyłał
Masz czas, nie spiesz się. Najważniejsze cieszyć się z efektów.
wczoraj nabyłem drogą kupna nikona d90 :), też nie jest taki zły
A co będziesz nim robił?
Mój D300, bo to chyba wersja pro tego konceptu.
Więc jak biorę go do ręki z jakimś zacniejszym szkłem pokroju T15-30, chce mi wyrwać rękę ze stawu barkowego. :mrgreen:
Fajnie że RAWek dał odrobinę zadowolenia. :)
Tych co się jeszcze nie zdecydowali, gorąco zachęcam do zmierzenia się z tym obrazkiem z Zaanse Schans.
Obawy tych których wystraszyła ciemnica na fotce i odpuścili, może przekona poniższy obrazek, że diabeł nie jest wcale taki straszny i warto spróbować.
Matryca z Z6 jest litościwa i chętną do współpracy. :)
68689
Oczywiście wrzucam to w formie żartu, tak dla podtrzymania razgaworu. Aby palce kierownika mogły trochę odpocząć od pisania. Przynajmniej tu. :)
Więc jak biorę go do ręki z jakimś zacniejszym szkłem pokroju T15-30, chce mi wyrwać rękę ze stawu barkowego. - jestem wychowany na F4s, wszystko co później to lekkie zabawki :), a D90 to spacerowa puszka dziś za "grosze", pamiątkę z wyjazdu zawsze zrobi
Rafaello666
19-12-2022, 15:09
Ty znasz ten sensor, więc wiesz że można poprawki robić w nieskończoność. Tylko trzeba wiedzieć kiedy się zatrzymać! To właśnie jedno z przekleństw tej puszki. :mrgreen
Sensor znam, natomiast fotka trochę trudna. Niby banalny widoczek ale mocno niedoświetlony, co wygenerowało spory szum. Zastanawiam się też nad kadrowaniem. Mam już jakąś obróbkę gotową, tylko popatrzę na nią jeszcze ze dwa razy, zanim wrzucę. Często działam impulsywnie i chcę zdjęcie szybko wrzucić (głównie dotyczy to mojej strony na fb), a potem łapię się na tym, że nie dopatrzyłem jakiejś plamki na matrycy, czy ogólnie coś tam mi przeszkadza. ostatnio staram się walczyć z silnym pragnieniem pokazania swoich prac natychmiast, bo oglądając na drugi dzień widzę je trochę inaczej :D
Ja już z tego wyrosłem, choć to w sumie zależy od dnia i tego co na zdjęciu, jak jest fajny plener, to również Kmicic mi się włącza [emoji1787]
Zazwyczaj jednak po powrocie, powiedzmy kilka dni później, wprowadzam lepsze poprawki niż na gorąco... albo tak mi się tylko wydaje.
Rafaello666
19-12-2022, 18:37
Ja już z tego wyrosłem, choć to w sumie zależy od dnia i tego co na zdjęciu, jak jest fajny plener, to również Kmicic mi się włącza [emoji1787]
Zazwyczaj jednak po powrocie, powiedzmy kilka dni później, wprowadzam lepsze poprawki niż na gorąco... albo tak mi się tylko wydaje.Staram się, ale "cierpliwy" nie mam na żadne imię... [emoji23]
paparapa
19-12-2022, 18:58
Więc jak biorę go do ręki z jakimś zacniejszym szkłem pokroju T15-30, chce mi wyrwać rękę ze stawu barkowego. - jestem wychowany na F4s, wszystko co później to lekkie zabawki :), a D90 to spacerowa puszka dziś za "grosze", pamiątkę z wyjazdu zawsze zrobi
F4 to zacny sprzęt, ale D300 waży tylko 200 gramów mniej. Z powyższym tamronem to 2kg. Po całym dniu z takim klockiem w ręku.....
A D90 waży kolejne 200 gramów mniej. To że kiedyś chciało mi się po Taterkach targać Practrikę BC1 plus kilka szkieł wraz z moim ulubionym Pentaconem 300/4. Nie znaczy że zrobiłbym to teraz . :mrgreen:
Jestem teraz o wiele bardziej wygodny ... i delikatny. :)
Sensor znam, natomiast fotka trochę trudna. Niby banalny widoczek ale mocno niedoświetlony, co wygenerowało spory szum. Zastanawiam się też nad kadrowaniem. Mam już jakąś obróbkę gotową, tylko popatrzę na nią jeszcze ze dwa razy, zanim wrzucę. Często działam impulsywnie i chcę zdjęcie szybko wrzucić (głównie dotyczy to mojej strony na fb), a potem łapię się na tym, że nie dopatrzyłem jakiejś plamki na matrycy, czy ogólnie coś tam mi przeszkadza. ostatnio staram się walczyć z silnym pragnieniem pokazania swoich prac natychmiast, bo oglądając na drugi dzień widzę je trochę inaczej :D
Nie chciałem zaproponować łatwej fotki. :)
Zdjęcie jest naświetlone na światła. Więc ten istotny element zdjęcia nie został zdegradowany zbyt pochopną ekspozycją. Problemem jest odpowiednie "odtworzenie" całej reszty, aby pozostawić choć odrobinę klimatu i naturalności. Łatwe to nie jest, ale to są RAWki. :)
To nie są duże szumy. Szumy to są w tym co wyprodukował MFT. :mrgreen: Gdybym podesłał to zdjęcie do konkursu, to zapewne zostałbym na odległość, czyli po nowemu zdalnie zlinczowany. :) Z7 "szumowo " w takich warunkach jest słabszy od Z6. Z tego powodu zdecydowałem się na fotę z Z6.
Zazwyczaj jednak po powrocie, powiedzmy kilka dni później, wprowadzam lepsze poprawki niż na gorąco... albo tak mi się tylko wydaje.
Bo to stara prawda jak świat, że gorąca głowa nie służy dobremu działaniu.
Cieszy mnie że nie tylko ja cierpię na tą przypadłość szalonego umysłu. :)
Fotka musi swoje odleżeć, a i na raz też nie da się jej fajnie zrobić.
Dobry wieczór, na skrzynce mamy aktualnie siedem prac :)
Zapraszam :)
Rafaello666
21-12-2022, 22:06
Powinno coś przyrosnąć. Obywatelski obowiązek spełniony :mrgreen:
Dziękuję :)
Mamy w tej chwili 9 sztuk :)
Palce odpoczywają, zgodnie z przewidywaniami paparapa :D
ale jeszcze 1 dzień i odpoczywać zacznie wszystko :)
paparapa
24-12-2022, 16:10
No cóż drodzy RAWkowicze kolejne święta. Najlepszego świątecznie życzę. :)
Rafaello666
24-12-2022, 16:13
Najlepszości, relaksu i co by świąteczne nie tuczyło, ani nie szkodziło [emoji6]
Wszystkiego dobrego, zdrówka, kasy, sprzętu i masy tylko najlepszych kadrów.
No i wiecznego rawko-wygrywania [emoji28]
siemalysy
24-12-2022, 22:42
Dziękujemy Kreciowniku :)
Tobie tego samego, tylko szczerze :-P A tak na serio, to wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń, nie tylko fotograficznych :)
siemalysy
27-12-2022, 17:05
Czy to na pewno miało być to zdjęcie? :shock:
Kompletnie nie wiem co z nim zrobić. Wciśnięcie na klawiaturze D przy poniższym komunikacie nie pasuje, bo warto wziąć udział w zabawie ;)
68808
Cośtam wymodziłem. Najwyżej znowu stanę do walki o Różowego Dziada.
Rafaello666
27-12-2022, 17:21
Cośtam wymodziłem. Najwyżej znowu stanę do wali o Różowego Dziada.
Że walić, to rozumiem, ale różowego dziada, to już chyba perwersja... :D
Te litrówki... literówki... mnie kiedyś zabiją. ;)
Rafaello666
27-12-2022, 17:31
Te litrówki... literówki... mnie kiedyś zabiją. ;)
Nie ma co się martwić. Przynajmniej jakiś złośliwiec może się... przywalić. I jest zabawnie :mrgreen:
Szanowni RAWkowicze, niestety głosowanie zostanie wstawione jutro pod wieczór, trochę przeciągnął mi się wyjazd a niestety brak mi tu narzędzi.
Jeśli ktoś ma ochotę, może jeszcze podrzucić swoją pracę do godziny 18:00.
Głosowanie zostanie skrócone o jeden dzień.
https://media.tenor.com/7RI-JIUSNmgAAAAd/screaming-anthonylikes2.gif
siemalysy
28-12-2022, 00:07
Kreciowniku luzik :) Są rzeczy ważne, ważniejsze i jest forum. Lud poczeka na igrzyska ;)
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/314112-Zabawa-w-RAWki-29-2022-GŁOSOWANIE) :)