PDA

Zobacz pełną wersję : Quadralite i Godox - wyzwalanie

Carolco
12-12-2022, 14:42
Witam,

od długiego czasu używam 4szt. Stroboss 60N + Navigator X oraz Navigator X Plus. Ogólnie chciałbym się pobawić trochę w foto studyjną i jakąś lampą 200Ws - 300Ws na start. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy posiadając w/w "nawigatory" będę w stanie wyzwolić nimi lampy studyjne Godoxa? Tzn. nie tylko wyzwolić, ale i sterować ustawieniami. Mam też 4szt. YN 560 III razem z RF 603 II N i jak wyczytałem wyzwolę lampy studyjne, ale tylko wyzwolę (jak podłączę 3,5mm JACK).

Jeśli ktoś może mi doradzić też, czy Godox GEMINI GS200II będzie lepsza (solidniejsza) od Quadralite UP! X 200? Ta druga ma słabe opinie pod tym kątem.

Z góry dzięki za poświęcony czas na odpowiedź.

OjTam
12-12-2022, 14:50
Najogólniej lampy Quadralite to lampy Godoxa. Z drugiej strony, Godox odświeża je co jakiś czas, czego nie robi Quadralite. A Gemini w wersji od Q, to Move X, więc półka wyżej, niż Up!.
Może bierz Godoxa? Mają teraz sklep w PL, więc nie trzeba z Chin ściągać i jest normalna gwarancja.

Carolco
12-12-2022, 15:50
OjTam Właśnie chciałbym to zgrać i gdzieś czytałem też, że Goox to Quadralite w Polsce. Tylko jak jest z tym wyzwalaniem? Może jest jakaś blokada w Godox, czy coś, abym musiał kupować kolejny Navigator? Dzięki za wyjaśnienie odnośnie Gemini. Jakby się dało moimi navogatorami wyzwalać i ustawiać moje Strobossy i np. taką Gemini, byłoby świetnie :)

P.S. Nie uściśliłem - jeden z navigatorów to ten:

https://www.quadralite.pl/navigator-x/272-navigator-x-nadajnik

Drugi to po prostu z dopiskiem PLUS.

OjTam
12-12-2022, 16:19
Da się. Ja w swoim Quadralite Navigator X2 mam soft ze strony Godoxa ściągnięty, aktualizowany przez aplikację Godoxa. W Strobosie 60N zresztą też.

Wcześniej linki z Quadralite do aktualizacji softu i tak na stronę Godoxa prowadziły. Teraz zmienili, z tego co widzę.

Pawel_M
12-12-2022, 17:10
Sprzęt Godox bywa rebrandowany na świecie pod różnymi nazwami. W Polsce pod nazwą Quadralite (przy czym Godox w Polsce jest sprzedawany również pod oryginalną nazwą). Ale firma Quadralite sprzedaje (albo przynajmniej sprzedawała) pod tą nazwą także sprzęt innych producentów.
Ja mam wyzwalacz taki jak na obrazku z Twojego linka, ale nazywa się Godox X2T. Steruję nim kilkoma lampami studyjnymi i reporterskimi Godoxa, Quadralite (w oryginale Godoxa) i Metza (w ostatnim przypadku za pomocą kompatybilnego odbiornika Godox X1R). A fleszem Quadralite V1 z wbudowanym nadajnikiem radiowym mogę sterować tymi samymi lampami, w tym Godoxa. Natomiast systemy sterowania Godox/Quadralite i np. Yongnuo nie są kompatybilne - to konkurencja.

OjTam
12-12-2022, 17:23
Ale firma Quadralite sprzedaje (albo przynajmniej sprzedawała) pod tą nazwą także sprzęt innych producentów.

Dalej tak jest. Część modyfikatorów i lamp LEDowych to nie są Godoxy.

Pawel_M
12-12-2022, 17:52
Ups, namieszałem, bo i Quadralite trochę miesza z nazwami. Odpowiednikiem Godoxa X2T jest Quadralite Navigator X Plus, a odpowiednikiem Quadralite Navigatora X jest Godox X1T (nieco starszy od X2T). Różnica jest taka, że Godox X2T / Q. Navigator X Plus ma osobne przyciski do szybkiego wywoływania poszczególnych grup itd. Tak czy siak są kompatybilne.

Carolco
12-12-2022, 23:29
Odpowiednikiem Godoxa X2T jest Quadralite Navigator X Plus

Informację o tym, że Godox X2T jest zamiennikiem Navigatora X Plus właśnie znalazłem gdzieś na kilku stronach. Z kolei odwrotność, tj. przy produktach Quadralite Navogator X Plus nie ma informacji, że jest zamiennikiem tegoż Godoxa. Stąd moje wątpliwości. Ale otrzymałem jeszcze w międzyczasie z 3 sklepów informację, iż będzie to działało, chociaż nie od razu było to pewne. W końcu muszę mieć pewność - zakup ma być na lata :) Serdeczne dzięki za odezw.

Pugilares
13-12-2022, 15:53
Informację o tym, że Godox X2T jest zamiennikiem Navigatora X Plus właśnie znalazłem gdzieś na kilku stronach. Z kolei odwrotność, tj. przy produktach Quadralite Navogator X Plus nie ma informacji, że jest zamiennikiem tegoż Godoxa. Stąd moje wątpliwości. Ale otrzymałem jeszcze w międzyczasie z 3 sklepów informację, iż będzie to działało, chociaż nie od razu było to pewne. W końcu muszę mieć pewność - zakup ma być na lata :) Serdeczne dzięki za odezw.

Czy odbiornik Godox X1-N TTL 2.4G system odbiornika wyzwa po wyjęciu z pudełka będzie w pełni działał z wyzwalaczem Qadralite X+ ?
Nie znalazłem do kupienia odbiornika Quadralite X do lamp Nikona.

Pawel_M
13-12-2022, 16:22
Czy odbiornik Godox X1-N TTL 2.4G system odbiornika wyzwa po wyjęciu z pudełka będzie w pełni działał z wyzwalaczem Qadralite X+ ?
Nie znalazłem do kupienia odbiornika Quadralite X do lamp Nikona.
Tak. Powtarzam: Nadajnik Qadralite Nawigator X Plus to dokładnie to samo, co nadajnik Godox X2T, odpowiednie odbiorniki (2.4G) też są identyczne, tylko firma Quadralite z nieznanych mi powodów sprzedaje je w innym opakowaniu i pod inną nazwą. Takie mnożenie bytów... Bo nawet internetowe sklepy Godox.eu i Quadralite.pl mają ten sam fizyczny adres (w Krakowie przy ul. Bonarka 11, koło Matecznego).

OjTam
13-12-2022, 16:54
firma Quadralite z nieznanych mi powodów sprzedaje je w innym opakowaniu i pod inną nazwą. Takie mnożenie bytów... Bo nawet internetowe sklepy Godox.eu i Quadralite.pl mają ten sam fizyczny adres (w Krakowie przy ul. Bonarka 11, koło Matecznego).

Oj, to proste. Quadralite (a wcześniej Quantuum czy Genesis Gear - tak tak. GG też sprzedawało lampy godoxa; nieprodukowane już 180 i 360non-TTL) jest na PL rynku już długo. Widać mieli jakąś umowę z Godoxem na taką sprzedaż. W UK godoxy idą pod nazwą Flashpoint eVolve, czy jakoś tak.
Oficjalnie Godox na rynku PL jest, bo ja wiem, dwa lata?

Pawel_M
13-12-2022, 17:31
W UK godoxy idą pod nazwą Flashpoint eVolve, czy jakoś tak.
Amerykańska Adorama też sprzedaje Godoxy pod marką Flashpoint. A w Wielkiej Brytanii godoxy można też kupić jako PIXPRO czy jakoś tak. Pewna część Neewerów to też Godoxy - ale nie wszystkie. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że wystarczy zamówić u Godoxa partię co najmniej 1000 sztuk, a obrandują ją tak, jak sobie klient zażyczy. Choćby "Grzegorz Brzęczyszczykiewicz Fotohandel". Przy czym pan Brzęczyszczykiewicz równie dobrze może sprzedawać pod swoją marką produkty innych producentów - tak właśnie robi Neewer czy Quadralite. Dobrze, że przynajmniej producenci aparatów nie dopuszczają rebrandingu, bo wtedy pod marką np. Quadralite sprzedawane byłyby Nikony, Canony, Sony itd. Wtedy pod nazwą Quadralite Ź9 Pro mógłby się kryć np. Canon EOS M50, a pod nazwą Quadralite ML +++ - powiedzmy Nikon Z50.

OjTam
13-12-2022, 17:37
Otóż to. Hm, ciekawe ile sztuk trzeba by było zamówić, żeby móc własne logo walnąć? ?

Jacek_Z
14-12-2022, 01:04
Otóż to. Hm, ciekawe ile sztuk trzeba by było zamówić, żeby móc własne logo walnąć? ?
Zamówmy tysiąc, dla forumowiczów, a logo nikoniarze.pl ;)

.. Dobrze, że przynajmniej producenci aparatów nie dopuszczają rebrandingu, bo wtedy pod marką np. Quadralite sprzedawane byłyby Nikony, Canony, Sony itd. .
Kiedyś dopuszczali, za analoga. Przykładowo Revue, to była marka aparatów dużej sieci Foto-Quelle w RFN, a były to aparaty robione dla nich przez przez Cosinę, Konice i parę innych firm.
Jest i odwrotna sytuacja, bardziej i mniej znani producenci robią/robili coś dla innych marek, pod ich nazwą. Nikon robił średnioformatowe obiektywy dla Zenza Bronica. Przypadków takich jest sporo.