PDA

Zobacz pełną wersję : Panorama - przejście tonalne w PS CS - POMOCY !

moshica
21-10-2005, 20:11
Witam

Sklejałem sobie panoramkę z 7 fotek programem Panorama Maker 3.0, gdzie w większości przypadków uzyskuję zawsze zadawalające efekty. Jedyne mankamenty i tego nie potrafię przeskoczyć to jest moment kiedy program mi sklei zdjęcia, gdzie w miejscach łączenia nieba są zbyt widoczne przejścia tonalne pomiędzy klatkami. Włączona jest oczywiście funcja "Auto Exposure Correction", lecz to nie pomaga na tle nieba.
Załączam linka abyście wiedzieli o co mi chodzi...

http://i22.imagethrust.com/p/41477/sky_jpg.html

I teraz najważniejsze : od lewej strony do prawej niebo ma różny odcień i w górę również. Jak mam zrobić aby te łączenia były pomiędzy klatkami łagodne ?
Próbowałem już narzędzia : <stempel, pędzel korygujący, rozmycie > ale to tylko półśrodki, bo nie zawsze ręcznie jestem w stanie to skorygować...

Co mam zrobić w tej sytuacji ?

Pozdrawiam
Moshica

madmips
21-10-2005, 21:33
kup szeroki kąt :D

[ Dodano: Pią 21 Paź, 2005 ]
tak na powaznie to na linku nie widze panoramki ;) ale mysle, ze podczas focenia trza by robic wieksze zakladki, bo jak nie to duzo zabawy przed tobą

Lolas
21-10-2005, 21:54
Przy robieniu panoramek najwazniejsze jest aby w miare mozliwosci wszystkie fotki skladajace sie na pano zrobic z jednakowa ekspozycja (oczywiscie tryb M). Wtedy nie ma problemow z duzymi skokami pomiedzy poszczegolnymi elementami.

Zobacz przykladowa panoramke (potrzebny Quick Time):
http://www.lolas.pl/zdjecia/200505_hiszpania/jezioro/panorama-la-vinuela.mov

Cala panorame zrobilem bez zmiany parametrow ekspozycji (f/8, 1/250s).

<| MICHAŁ |>
21-10-2005, 22:04
i pamietaj, zebys polara nie mial zalozonego, jak ja glupek. co z tego, ze robilem na manulau jak wielkie g.... z tego wyszlo, bo polar skasztanil mi cale niebo

moshica
22-10-2005, 10:34
Robiłem koledzy duże zakładki, gdzie połowa zdjęcia kolejnego w połowie zachodziła na kolejne. Druga sprawa robiłem to w trybie manualnym, White Balance miałem ustawiony na Auto i wszystkie zdjęcia były w RAWie, gdzie w PS CS każdą klatkę zapisałem z min kompresją czyli wartoscią 12 dla jpg'a.
Celowo nie udsotępniałem całej panoramy tylko wycinek, bo skupiłem się aby pokazać to ukośne łaczenia na tle nieba pomiędzy klatkami.
Macie jakieś pomysły dlaczego tak jest i jak obrobić w PS ?
Aha mam zawsze UVkę założony i jechałem na KICie ma się rozumieć :)

Pozdrawiam
Moshica

madmips
22-10-2005, 11:16
moze na poczatek wyjdź z trybu auto na balansie bieli, bo to tez moze skaszanic, czesto dopiera inne parametry...