PDA

Zobacz pełną wersję : Miejsca warte grzechu w Anglii ;)

crusiek
02-12-2022, 16:46
Czołem.
Mam pytanie do osób mieszkających w Anglii, czy też znających lokalizacje pod kątem zdjęć..., gdzie w bliższych lub dalszych okolicach Warrington (taka wiocha pomiędzy Manchesterem i Liverpoolem :) ) warto wybrać się na zdjęcia (głównie krajobraz, ale jeśli jest bardzo ciekawa architektura to w sumie czemu nie)?

Najpewniej w przyszłym roku się wybiorę do kuzynów na dłużej i tak sobie pomyślałem, że już zacznę robić sobie spis fajnych miejsc, może uda się jakąś część odwiedzić :)

Założyłem sobie mniej więcej taki obszar jak na zdjęciu poniżej:

68300

Ale jak jest coś na prawdę ekstra, w co warto się wypchnąć, to też przyjmę tę wiedzę :)

edytarice
02-12-2022, 17:45
no, wiocha ale polozenie nie jest zle bo masz dobry dostep do paru swietnych miejsc jesli mozesz podjechac do nich troche
zaczynajac od liverpoolu - crosby beach figury w morzu https://www.visitsouthport.com/things-to-do/crosby-beach-p244561 ... wez ze soba big stopper filtry, jakkolwiek one sie po polsku nazywaja
Blackpool - Mary’s Shell on Cleveleys Beach https://www.visitcleveleys.co.uk/about/seafront/marys-shell-on-cleveleys-beach/
za Wrexam w dol Snowdonia National Park - o tym moglabym ksiazke napisac jest tyle do zwiedzania ... (jak masz silne nogi i ochote lazenia po gorach to wybierz sie na Snowdon...albo fundnij sobie ride ciufcia) a w Walii Polnocnej rowniez Anglesey - nastepna ksiazka (moje osobiste rekomendacje to Penmon i ynys llanddwyn)
na zachod masz Peak District Nat. Park - polecam Mam Tor w odpowiednich warunkach ... (ponownie, b. duzo miejsc tam jest wartych zobaczenia zalezy co Cie kreci)

Nie wiem na jak dlugo jedziesz, ale lepiej zdecyduj sie na jeden square na mapie, bo oszalejesz

crusiek
02-12-2022, 18:03
Dzięki za wpis zaraz będę patrzeć co i jak.
Na pewno nie krócej niż 2 tygodnie [emoji846]

pysson
15-04-2023, 12:25
Masz już specyzowaną datę wyjazdu?
Warrington leży w takim miejscu, że masz jednakowo daleko do Peak Districk, Lake Districk i walijskieggo wybrzeża.
Nadal szukasz ?

spiritus
18-04-2023, 11:21
Podpytałem ziomka co tam mieszka kilka lat:
- Chester, tam masz pozostałości starożytnych Rzymian
- zamek Beeston Castle
- Morecambe, miasteczko bogaczy nad morzem ;)
- Rivington pike tower
- ogólnie na wschód od Manchasteru Peak District
- na północ od ManU Forest of Bowland i Yorkshire dales
- na północny zachód lake district
- Bolton Abbey

crusiek
18-04-2023, 11:25
Dzięki spiritus. Zbieram i notuję skrupulatnie :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Masz już specyzowaną datę wyjazdu?
Warrington leży w takim miejscu, że masz jednakowo daleko do Peak Districk, Lake Districk i walijskieggo wybrzeża.
Nadal szukasz ?

Jakoś przeoczyłem Twój wpis.
Na razie nie mam konkretnej daty, więc bez napinki zbieram wiedzę.

akustyk
18-04-2023, 11:52
ale masz dostep do auta (ale takiego normalnego, gdzie sie biegi zmienia prawa reka)?

bo jak tak, to ja to widze w ten sposob... w lewo Walia (pogoda jest jaka jest *, ale miejscowki obledne), w gore Lake District (wieksze prawdopodobienstwo slonca. i deszczu :D ), w prawo Peak District (nie bylem, ale landszaftowo wybitnie popularne)

* - Morze Irlandzkie, wiec pogoda to zbrodnia - tubylcy z gatunku takich, co dostaja oparzen slonecznych od zdjec z fleszem :/ z dobrych stron: chmur raczej nie brakuje na niebie... :mrgreen:

crusiek
18-04-2023, 11:57
Mam dostęp do vauxhalla, umiem poruszać się w odwrotnym ruchu, ale bez przesady też, nie chciałbym pół dnia spędzić za kółkiem, bo nie o to chodzi :D

jak zbiorę punkty, zamierzam nanieść na mapę i wtedy jakoś rozplanować sobie czas.
Jako, że jadę w 4 osoby, to jest to sporo planowania również poza fotografią.
Mam ten komfort, że jadę do kuzynów, więc możliwe, że zawitam tam na ~3 tygodnie, jest więc spora szansa na oblecenie dość dużej liczby miejsc.

Carlos_lo
18-04-2023, 21:15
to moze zahaczysz o wies pod Cambridge;)

Wind Mill
18-04-2023, 21:23
... jest to sporo planowania również poza fotografią....

Sporo poza, ale fotografia też, to mam nadzieję, że się pochwalisz. :)

crusiek
18-04-2023, 21:41
Jeśli będzie co pokazać, to pewnie [emoji846]

- - - - kolejny post - - - - - -

to moze zahaczysz o wies pod Cambridge;)

Jak już pajęczynę lokalizacji sobie zrobię, to się okaże co i jak, choć Cambridge to chyba dość daleko od miejsca, w którym będę. :)

Carlos_lo
18-04-2023, 22:24
jakies 230 wiorst;) bylem tam przed swietami, w tym Warrington

cz4rnuch
18-04-2023, 22:46
Jedno co warto to upić się warto. Dobrych miejsc ku temu znajdziesz na wyspach bez liku :)

crusiek
18-04-2023, 22:55
Z tej opcji możliwe, że skorzystam, bo mam wieloletnie braki w temacie [emoji6]

Cosnek
19-05-2023, 20:30
Napisz jeszcze co konkretnie chciałbyś fotografować, wolisz zachód słońca nad morzem czy mgłę w górach a może jednak architektura, zabytkowe miasteczka, których jest tutaj wiele. Mieszkam na wyspach od 23 lat i znam większość omawianych tutaj miejscówek. Może coś podpowiem. Peak District i Snowdonia to foto-pewniaki, zawsze znajdziesz ciekawe kadry, byle wstać przed świtem. Są też miejsca których nie polecam, np: Blackpool.

crusiek
19-05-2023, 21:05
Krajobraz jako taki, nie miejski, tego mam pod dostatkiem, pora dowolna [emoji846]